Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Előre is bocsi Anita, de hétvégén nem voltam net közelben, nem tudtalak elérni. :( Tudni illik felhívtam a Siófoki urat, és mondta hogy a hétvégén nyíltak a közép szezoniak. A sárgák pedig kb 1- 1,5 hét múlva. Így lerobogtunk 1000el.
3ért mentünk, 4et hoztunk. És 1 nem volt amit szerettem volna, piros/fehét cirmos, de azt mondta az úr, hogy olyan amúgy sincs neki. Most nyílnak: püspöklilák, fehérek, és rózsaszínek.
Íme a szerzemények:
Püspöklila:
Rózsaszín:És a ráadás:És a Citromsárga: Az idő pedig nálam is meg állt. :( A Souvenir 3 bimbójából 2 eltünt, nem nőnek. 1 pedig ugyan kibújt, de most valahogy nem nő. A lágyszírúak, mind látványosan duzzadtak a 4 napban, de ez semmit sem nőt.. :(
Hát, ez a fekete cucc lehet fagyás is. Bár az utóbbi napokban nem hinném hogy ez jött volna elő. Nekem ez inkább rohadásnak tűnik. Valami rohasztó gomba lesz ez.
Pár napja írtam már a Pünkösdi rózsámról, hogy némelyik hajtás vége elfeketedett és lekonyult. Akkor botritiszre (szürkepenészre) gyanakodott Antisystem, de nem tudom, hogy az-e. Ma felfedeztem 2 hajtást, aminek a szára feketedett meg! Teljesen tönkrementek. Kérlek segítsetek, mi lehet ez? Még tegnap lefújtam Dithane-Orthocid-Zetanil-R keverékkel, mert ez a 3 gombaölő van itthon. De azt se tudom, hogy gomba okozza-e egyáltalán.
Mivel most nem szabad átültetni, árnyékold. A zöld színű rashel háló tökéletesen megfelel. A régi kertemben nekem is bevált. Amig nem jött meg az aszalós napsütés, addig háló nélkül voltak, némi kis fás árnyékkal. Aztán a napos oldalról a háló. És nagyon jól érezték magukat.
Lehet, hogy sokkot kaptak az új helyüktől.
Lehet, hogy a Tied is. Ősszel rakd át félárnyékba.
És , mint írtam, nálam is olyan a helyzet, mintha valóban megállt volna az idő. :-((
Az angol oldal csak annyit ír, hogy le kell szedni a beteg részeket, permetszer pedig nincs rá. Az egyik magyar oldal szerint jó rá a bordói lé, habár arról már lekéstem, mert azzal lemosózni kellett volna kora tavasszal.
Akkor még ma leszedem és kukába dobom a beteg részeket. Valamilyen gombaölővel lefújjam? Van itthon Dithane, Orthocid (ezek kontakt szerek) + Zetanil-R, ami kontakt + felszívódó egyben.
Segítsetek légyszíves! Az egyik Pünkösdi rózsámon (sima fajta, nem fás szárú) valamilyen betegség jelent meg. A lényeg annyi, hogy némelyik hajtás vége (utolsó 5 cm) egyszerűen lekonyult és elszáradt. A többi része a növénynek szép. Mi lehet a baja?:(
Ha a kertünkből pl. 100 métert gyalogolsz a Duna felé eső domb felé, akkor kb. 1 zónányit ugrik a klíma. Érdemesebb azt nézni, mi marad meg adott kertben, mert a mikroklímához egy csomó minden hozzáadódik még, ami fél-egy zónányit változtathat a helyi átlaghoz képest...
Ez nem az én gyűjteményem, hanem az egyik barátomé. Van egy másik ilyen hasonló gyűjtő barátom is, hozzá el sem jutottam, meg a szíveteket sem akarom teljesen megszakítani. :)))
A többit jártamban-keltemben fotóztam 300 méteres körzetben. Én sajnos helyhiányban szenvedek, mindenem tele van haszonnövényekkel. De amikor megtudtam, hogy van paeonia-topic, gondoltam elgyönyörködtetem egy kicsit a látogatóit a környékem virágaival, különösen azt látva, hogy Magyarország többi része még "szunnyad".
(Egy bokrot én is találtam, amin volt még néhány bimbó.)
Lehet, hogy nálam van a hiba, de felfordul a gyomrom attól, hogy a vaterán fás bazsarózsa magokat árulnak egyesével, horror áron, és már nem csak "kék" hanem "fekete" és "arany" színben is. :-((
Csak nem tudom, mit lehetne tenni, hogy ne csapják be az embereket.
Bár lehet, hogy a vásárlóknak kellene kicsit utána nézni a dolgoknak a neten.