Itthon csak ők forgalmazzák. Külföldi amatőr shopban is van, de nem olcsóbb csak a posta sokkal durvább.
Eredetileg a Diamond kezdte el árusítani ezeket. Több piacon Maldol néven. Aztán pikk-pakk felkapták és száz másik cég is nyomatta. Mi 1990-ben hoztuk az elsőket Fricsóból. De akkor került 25000 forintnak megfelelő valutába. Pedig az a 25 ezer "kicsit" többet ért mint a mai.
Amatőr sávon 17 mW-al csináltunk két ilyen antenna között QSO-t 25 km-re! Bár az a 4,5 méter hosszú verzió volt.
De 438-nál vége van, mint a görbe botnak, illetve 148-on.
A gond ott kezdődik,hogy lebetonozod, így az már nem mobil árbóc.Tovább boncolva a kérdést:a jelenleg érvényes szabályok szerint 6- az-az hat méter magasságig nem építési engedély köteles az építés.Tehát építheted. Hat méter feletti magasság esetén viszont már a területileg illetékes építésügyi hatóságtól engedélyt kell beszerezni az építésre.Azt pedig csak építési tervdokumentáció benyújtása után adnak, vagy nem adnak. Ha kapsz rá engedélyt akkor jó néhány tizezer Ft befizetése után kapsz, ha a szomszédjaid nem ellenzik.Szóval javaslom előbb tájékozódj és gondold csak át még egyszer, mi az olcsóbb.Ha telepítesz egy 10 méteres MAGIRUS mobil árbócot, jobb esetben 25000 Ft-ból megúszod és a kutya nem háborgat miatta.
Nem akarom kikötni , beton talapzaton gondoltam el , bebetonozva a csövet , abba kerülbe bele az árbóc ( max 11 méter ) . Egy yagi és egy körsugárzó ketülne rá , max + mégegy yagi . Minél olcsóbban szeretném kihozni .Kézi erővel állítanám fel . Nem akarok rá felmászni :-) .
Tul sok változó van benne.Hány helyen akarod kikötni? Mit akarsz rátenni? Akarsz -e felmászni rá,Hány kiló vagy? , Mennyit szánsz rá? Sok kikötéssel a vékonyabb is jó, kevéssel vastagabb. Mivel állitod fel? Kézi erő,vagy csörlő ,vagy daruskocsi? STb-stb. Ez többnyire ugy van ,hogy ki mit talál abból dolgozik.
Én műhely építésben vagyok, úgyhogy ennek farvizén le lesz betonozva két 100-as zártszelvény, arra lesz majd felfelé a tartóoszlop. Úgy 45 méterre egymástól, az bármiféle 80/160 méteres anténát kiad majd. Ezért is lőttem be a tripla cobrát, mert az ezen a hosszon 160 méterre is jó.