Én is kérdeznék, hétvégére tervezem a lemosó permetezést (Bordóilé + kén NEO SC). Ti szoktatok ilyenkor még valamit hozzá rakni, vagy csak simán ez menjen?
Később pedig, aminek az ideje van, időrendben nálam Chorus - majd ha szükséges Score - végezetül Mospilan, esetleg még nyáron Karate. Egyébként ezeket mindegyiket csak önmagában használjam? Vagy érdemes/kell hozzájuk rakni valamit?
Szerintem ültethetsz. Egy-két éjszaka lehet még 0, -1 fok. De én nem gondolnám, hogy az problémát okozna. Nem kemény mínuszokról beszélünk, a föld sem nagyon fagy át egy-egy pár órás -1 fok miatt.
Az őszibarack tavaszi oltását őszi magoncokra szlovén és horvát faiskolás barátaim szintén művelik és eddig nem láttak gondot ebben. Egy-két próbát megér...A magasabb talajvízhez és az időnként pangó felszíni vízhez nem árt megtalálni a megfelelő alanyt pl. vadkörte és vadalma alanyon több heti pancsolást is elviselnek a gyümölcsfáim, a környékben több 100 év körüli Cukor körte ontja termését, az enyém csak 32 éves.
En Stanley szilvaba is raktam oszi oltast.Az is jol nez ki.A szilvak jobban birjak a magas talajvizet.Most az asott kutamban 60cm-en van a viz.Bekes megye.
A tavalyi angolnyelves párosítással végzett oltásaim jól sikerültek, igaz én őszi magoncot használtam és koronában. Szép erős hajtások növekedtek, az oltási hely alig látható. Szerintem nagyon fontos az nemes vastagsága, szintén ceruzaátmérő körüliek voltak ill. ami még mérvadó – a nemes rész teljeshosszi lezárása pl. oltóviasszal. A kötözőanyag egy fehér szigetelőszalag-tekercsről került le, az oltás időpontja március 12. volt, helye a Délvidéken...Jó lenne egy megbízható szilvaalanyt találni, mely esetleg alkalmas ősz-"hordozó" egy vizenyősebb területen. Valószínűleg a mirobalánnál kisebb növekedés-erélyű szilva lenne ez, még nem próbáltam a Besztercei magoncokat, melyeket a kajszinál már igen, igaz, ezen az alanyon nincs nagy korona – "fagyállóság" viszont annál inkább.
Kepeim tul nagyok amit nem enged feltolteni.Valakinek valami otlete a megoldasra.?Tavaly aprilis5.-en oltottam oszibarackot sima szilvaba.A lenyeg,hogy a szilva legyen jol megindulva,szerintem az a kulcs.Eltett vesszokkel oltok zomeben.A tavasszal ultetett kis csemetek metszesebol keletkezett vesszokkel oltok.A megszedett oltocsapokat foliaba tekerem es megy a kamra hideg kovere.Meg hutobe sem teszem be a vesszoket.Utanna sima ekoltassal csinalom.Szigeteloszalaggal rogzitem es egy sima bicskaval oltok.Az oltocsap vagott csucsat leviaszolom vagy csak betekerem szigeteloszalaggal.A legnagyobb gond azzal van,hogy a szilvara ravastagszik az oszi.Nekem mar van olyan oltasom ami 3 eve terem.A kozel meteres hajtason terem 5-6 db szep barack/annyit hagyok meg rajta/.Nekem mukodik a dolog.Egy apro szemu szilvafan kovetem el az oltasokat.Igy legalabb van valamilyen haszna is.
Par eves szilvafakba oltom bele.Ezek a fak meg nagyszuleim kertjebol vannak,de a szilva apro szemu.Veres szilva sarjhajtasai lehettek.Vekony agakba oltom bele,amik olyan ceruza vastagsaguak.Sima szigeteloszalaggal tekerem korbe az oltast.2-3 rugyes vesszoket hasznalok fel.Ha a vesszo csucsa vagott akkor leviaszolom a kiszaradas miatt.Majd rakok fel kepeket.Megprobalom holnap.Utanna teszek majd fel viragzaskor es majd ereskor is.Piszok jol nez ki a termo oszibarack a szilvafan.
általában azt mondják hogy őszi oltás nem annyira megy, mindenki alvószemzést csinál...leírnád részletesen hogy hogy oltod? Mikor, mibe, milyen vastagot, milyen vastagba, hány rügyes oltócsap, stb.?
Felco 10 forgó nyeles,balos vagy 20éve.Ágvágóból a Felco 22-es.Kipróbáltam az Okatsune és az ARS csúcs modelljeit is amelyek pengéje kiváló,de a fogásuk kényelmetlen, egész napos munkára nem valók.
Felco 2 metszőollót használok, nagyon elégedett vagyok vele.
Van Löwe metszőollóm is. Vele is jó dolgozni, de a Felco 2-t legalább egy kategóriával jobbnak érzem, mert könnyebb vele metszeni, az egész szerkezet kifinomultabbnak tűnik nekem.
Ha metszőollót veszel és szempont az, hogy tényleg könnyű legyen dolgozni az ollóval, ne sajnáld rá a pénzt. Találkoztam már nagyon olcsó ollóval is. Kínlódás volt a metszés, a végén még a csuklóm is bedagadt.
Ágvágóból a Fiskars L78-at használom. 50 mm a vágási átmérője. Száraz ágak vágására nem a legjobb, azt nehezen viszi, de ha ritkítani akarod a megbokrosodott barackod vastagabb ágait, arra nagyon jó.
Azért valami pozitivumot írhatnál ,mondjuk fénykép se árt extreme july meg hasonló társaikról pl top 10 fajta aminek mindenképp szerepelnie kell gyüjtöknek, termelöknek házkerti tulajdonosoknak.Az izvilágŕól is ha pl fű ízű.A piroska az milyen sokan dicsérik remélem nem olyan mint a ceglédi piroska kajszi.Melyik az utolsó amelyiket még érdemes ültettni nálunk kései fajtákra gondolok ohenry ,tardibelle..........
üdv.törzsbe tennék 2..3 rügyes ágat,t bevágás..... fent az ághelye kivéve a kéregből.a szemzéseim sem sikerültek ezért oltáspárti leszek nézve... Szerző László ..videóit..csak a gyakorlat és a tapasztalat hiányzik nálam.
Mozo saját gyártmány a kitérö soraljművelő ha nem akkor milyen áron tudtad beszerezni egy ilyen új olasz gép ára a csillagos ég Egy ilyen soraljmüvelö hiányzik még nekem ,amugy vannak talaj müvelö eszközeim 3-as eke ,szőlő eke, gruber, v tárcsa ,forďitott v tárcsa hatalmas lúd kapával amugy ez a legjobb tárcsa szerintem mig a többi tárcsa szaladgál a bekeményedett talaj tetején addig ez ha lassan is mész a traktorral ez belemegy agyig egy teszt a mezön 1m gazban a v tárcsa után áll a gaz meg szöget kell adni (ültettvényben nem lehet) és töbször kell végig mennni hogy feküdjön a gaz ennél a fordított tárcsánál első húzásra fekszik és nem kell repülni a traktorral.
üdv.érdeklödnék hogy öszibaracoltást érdemes lenne e törzsbe oltani ,csak 2 termőágam van ..szeretnék még beletenni.youtube .. old tree grafting... nézve ott nyárfába tett a törzsbe oltást ..talán öszibe is sikerülhet.
itt sok többen érthetnek hozzá,én csak lelkes amatör vagyok.
Én ennyire pozitívat nem tudok róla írni ...pár éve rendeltem tőle almákat , az egyik asszem lengyel beszállítótól volt, na az egész más fajta lett, mint aminek én vettem /és ugye nem kommersz magyar oltvány áron... / , írtam neki , a válasz : lehet reklamálni , de semmit nem érek vele, ő azt adta, amit a beszállítótól kapott...hogy az más fajta, hát így jártam...ja és ráadásul vmi brutál pocsék fajta lett , idén át is oltom...kidobott pénz , inkorrekt ügyintézés.
Ellentétben a Starkllel, az általa forgalmazott vérbélű őszibarackoltvány olcsóbb volt és az, amit kértem, más fákat is vettem tőle, megbízható eladó. A fajtára nem árt külföldi irodalomban utánnézni. Máskülönben igyekezik a legújabb gyümölcsfajtákka előjönnil, szerintem ez nem egyszerű és elég fáradtságos dolog mifelénk...