Keresés

Részletes keresés

granov Creative Commons License 2021.01.10 0 0 26002

De tud  nálam is az van. Szigeteletlen 120l hordót hamar felmelegítette és szépen tartotta 32 fokon. Mondjuk idén kap keringetést is azzal még pontosabb lesz. 32W-ot számoltam, kb annyi is kellett. De h nem lenne elég mehet belőle több db is.

Előzmény: Maci_P (26001)
Maci_P Creative Commons License 2021.01.10 0 0 26001

arra pont nem gondoltam, de szerintem az se túl jó megoldás (nem tud elég meleget)

Előzmény: whiskey98 (26000)
whiskey98 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 26000

Az akváriumi melegítőre gondolsz? 

Előzmény: Maci_P (25999)
Maci_P Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25999

A merülőforraló biztos nem jó megoldás, a környezete sokkal melegebb lesz, az imént említett fűtőszálas megoldást próbáld kikísérletezni.

Előzmény: whiskey98 (25997)
Maci_P Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25998

Vannak önszabályozó fűtőkábelek, ha fémtartály, akkor ki lehet számolni, milyen és mennyi kábelt kell rátekerni, hogy felmelegítse. Aki ilyet forgalmaz, szerintem tud neked segíteni, ha megadod a bemeneti adatokat. Esetleg még egy szondát a közepébe lógatva biztonság végett...

Előzmény: szervezkedő (25995)
whiskey98 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25997

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

A lènyeg akkor a pontos hőmérséklet tartása, ami 50-52 C fokot jelent kb. 45percig

Amit elektromos fűtèssel èrhetek el, ehhez nyilván kell egy fűtőszál/fűtőtest (akár egy merűlőforraló), és egy  vízben használható termosztát ami kapcsolgatja a fütőszálat (akár bojler futeskapcsoló) meg közbe gondolom nem árt keringtetni, kevergetni hogy ne csak a termosztátnál legyen jó a hőmérséklet, meg nyilván egy pontos hőmérő ellenőrzèsre ( pl. Multimèter jó lehet?)

 

Vagy veszek egy befőző automatát ha nem akarok barkácsolni.

van_Persil Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25996

A baj az, hogy pár nap alatt nehéz, de egy hét alatt a bor hozzáidomul a helyiség hömérsékletéhez, amúgy elméletben(!!!): hütöpalást+hütöspirál, ideális esetben napkollektoros puffertartályon átvezetve a hütöközeget, és számítógépes-szenzoros vezérléssel szabályozva a hömérsékletet. Gyak. u.a. az elv, mint amikor erjedésnél hütöd 18 °C-ra, csak pont fordítva, itt a bor a hideg, amivel hütöd a puffertartály melegét.

Ha befütesz, akkor elötte a tartály (gondolom, pumpás úszófedeles) tetejét kicsit emeld följebb, hogy táguláskor ne tóduljon ki a felmelegedö bor. Ha paraffinos, akkor nincs ilyen probléma. Én mondjuk nem ajánlanám a sziesztát, bár én nagyon érzékeny vagyok a gázszagra.

Előzmény: szervezkedő (25995)
szervezkedő Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25995

Jó jó. Ez így villanyos megoldás!!!!!!! Ez tiszta.

Én az üstház+ gázzsámoly megoldás kapcsán értetlenkedtem.

 

Egy buta kérdés, kicsit eltávolodva a témától, de kapcsolódva a hőkezeléshez. 3hekto bort kellene felmelegítenem és úgy tartanom pár napig 18fokra.

 

A verzió: Szieszta kályhával befűtök a helyiségbe és lesz ami lesz.

B verzióra valakinek !kipróbált technológia?

 

Előzmény: granov (25994)
granov Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25994

Hőfokszabályzó:

https://www.vasmuszakibolt.hu/homerseklet_szabalyozo_5_85c_bojler_14262?gclid=EAIaIQobChMIw87QhsyR7gIVkcLtCh0sRw9jEAkYBiABEgLhCPD_BwE

Szerintem legjobb esetben is +-2K a pontossága, lehet, hogy elég

 

Ezt nem tudom, hogy elengedik e 52 fokig: (akváriumi fűtők ami saját hőfokkapcsolóval megy rendre csak 38C-ig mennek)

https://www.petking.hu/terrarisztika/egyeb-terrarisztika/magyar-furo-vizmelegito/

 

Én oltásnál használtam tavaly, de azt mikrokontroller kapcsolgatta, amivel +-1K tudok tartani a gyökérzónában, nem a vízben.

 

 

Ez egy kicsit túl nagy:

https://www.ludilo.hu/olcso-ece-ehlers-meruloforralo-14cm-230v-1000w-kert-haztartas-kert-haztartas-p1044543

 

Ehhez tényleg üst kéne minimum, azt 3/4 óra alatt felfűtené csapvízről 50 fokra, szóval kisebb kellene.

Előzmény: szervezkedő (25992)
Maci_P Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25993

Megszedéskor szoktam kezelni, szóval lehet utána tárolni. De a pontos hőfok tényleg fontos.

Előzmény: whiskey98 (25991)
szervezkedő Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25992

Az üst+gázzsámoly megoldás szerintem olyan mintha baltával szeretnél vakbelet operálni. Pontosabban én nem látom magam előtt a finom szabályozhatóság lehetőségét.

 

Tegnap amikor Maci hozzászólását olvastam, felmerült bennem, a befőző automatánk tud e ilyen alacsony hőfokot, de reggel megnéztem, 20foktol indul a hofokszabalyzója. 

 

Előzmény: whiskey98 (25991)
whiskey98 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25991

Köszönöm a válaszokat!

Szóval lènyeges a pontos hőfok ha jót akarok, ( ès nyilván az eredeti elkèpzelèsem hogy egy nagy üstöt gázzsámollyal fűtök nem működő kèpes) ès nyilván gyökeres vessző kèszítése előtt is alkalmazhatom?

Ha zöldbe fás oltáshoz szedett vesszőt hőkezelek, utána nem baj hogy mèg májusig hűtőbe lesz?

Maci_P Creative Commons License 2021.01.09 0 0 25990

Sajnos ez az, amit nem tudok pontosan, több helyen olvastam több mindent, általában 50-52°C-on szoktam tartani 30-45 percet, aztán lehűtöm. Ja, az eszköz meg egy befőzőautomata. whiskey98 -nak címezve. Mielőtt használtam, több darab pontos hőmérőt tettem bele különböző pontokra, így kiderült, hogy pontosan tud hőfokot tartani, egyenletesen (mondjuk közel 30liter víz, ha jól rémlik).
Aztán nem értékes vesszőkkel próbáltam, hajtattam, nem volt rügypusztulásom.

Előzmény: van_Persil (25989)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.09 0 0 25989

Az escára kifejezetten ajánlják, nem akarok h.lyeséget mondani, de mintha 52 °C-ot kéne tartani nem tudom mennyi ideig.

Előzmény: arpad-lajos (25988)
arpad-lajos Creative Commons License 2021.01.09 0 0 25988

Macerás. Pontosan kell tartani a hőmérsékletet. Ha nincs precíz berendezésed akkor káros hatású lehet a rügyekre. Egyébként a vírusokra hatásos, a gombákról nincs adat.

Előzmény: whiskey98 (25987)
whiskey98 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 25987

Szőlővessző /csap hőkezeléseről èrdeklődnèk, a neten nem sok mindent találtam.

Szokkott-e valaki ilyet csinálni?

Arról találtam cikket hogy agrobaktèrium és fitoplazma ellen hatásos, de mi a helyzet a vírusokkal meg az esca val?

Szeretném alkalmazni oltás előtt meg saját gyökerű vessző gyökereztetèse előtt, gyakorlati tanácsokat szívesen vennèk.

IsKol Creative Commons License 2020.11.26 0 0 25986

Megjött a levélanalízis eredménye.

Látott már valamelyikőtök ilyet?

 

Találtam (https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Szolotermesztes/ch05s06.html) határérték adatokat, és mivel mások az analízis mértékegységei (mg/kg sz.a.) így azokat át kell %-ra váltani ami nem nagy ördöngösség de hogyan tovább...

 

Ki az a szaki aki ilyennel foglakozik?

 

Bár még nincs talajvizsgálati eredmény de ha szükség lenne tápanyag visszapótlásra akkor szerencsés lenne most megcsinálni. 

Maci_P Creative Commons License 2020.11.24 0 0 25985

Akkor az nem az lesz, amit barkócza kolléga írt nemrég.

Előzmény: szervezkedő (25984)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.24 0 0 25984

Állítólag a chardonnayhoz hasonló és az osztrákoknál van belőle.

Semmit nem tudok róla, csak egy elszólásból csíptem el a fajta nevét.

 

Csudákat vagyok ügyes, csak a nicknevem kötelez!

:-D))))))

Előzmény: Maci_P (25975)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.24 0 0 25983

Ja, hogy egy nem 2 l.

Előzmény: barkócza (25982)
barkócza Creative Commons License 2020.11.24 0 0 25982

Azért szőlőt is ad a net, csak "Stela" néven. Ez viszont kékszőlőnek tűnik. :)

Előzmény: zsorsz (25978)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25981

Onnan van egy Supaga fajtám, finom fajta, a labruskás íz persze benne van, de sok más is.

Előzmény: IsKol (25979)
IsKol Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25980

ha szőlő arcát bekenjük, nem lesz ráncos...

Férfiaknak is jó lehet ;-)

Előzmény: zsorsz (25978)
IsKol Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25979

Csemege szőlő az ősök pedig V. labrusca, V. riparia, V. vinifera és a V. amurensis.

 

Ha minden igaz a napfényes Litvánia ;-) a származási hely.

 

 

Előzmény: Maci_P (25977)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.23 0 1 25978
Előzmény: szervezkedő (25974)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25977

Ahh, nem hallottam még felőle. Mit lehet tudni róla? Honnan származik, mik a felmenői?

Előzmény: szervezkedő (25976)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25976

Ez egy szintúgy rezisztens fajta, fehér.

Előzmény: Maci_P (25975)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25975

Az újságíróra gondolsz?
És ügyes vagy, ha sikerül.

Előzmény: szervezkedő (25974)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25974

Az a név hogy "sztella"  mond valakinek valamit?

 

(Maci! Úgy néz ki, lesz jázmin, kivansag szerint kiválasztott alamyra oltva. Papirral, számlával stb.)

miajó1 Creative Commons License 2020.11.21 0 0 25973

koszonom es elnezest       nezem ezeket a kulonbozo alkohol tartalmu borokat        lehet e pancsolassal valtoztatni azt      laikusan azt gondolnam hogy mondjuk vodkaval nvelem az alacsony alkohol foku bor alkohol tartalmat   de a vodka is draga   tehat gondolom ez se igaz        aztan meg egy kerdes       mert egyszer vettem egy 7 % - os bort es naivkezdo szerint ez ugynevezett csiger=azaz torkoly bor volt      ez nyilvan igy van       hat     megsincs masodik kerdesem     

Előzmény: van_Persil (25972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!