De tud nálam is az van. Szigeteletlen 120l hordót hamar felmelegítette és szépen tartotta 32 fokon. Mondjuk idén kap keringetést is azzal még pontosabb lesz. 32W-ot számoltam, kb annyi is kellett. De h nem lenne elég mehet belőle több db is.
Vannak önszabályozó fűtőkábelek, ha fémtartály, akkor ki lehet számolni, milyen és mennyi kábelt kell rátekerni, hogy felmelegítse. Aki ilyet forgalmaz, szerintem tud neked segíteni, ha megadod a bemeneti adatokat. Esetleg még egy szondát a közepébe lógatva biztonság végett...
A lènyeg akkor a pontos hőmérséklet tartása, ami 50-52 C fokot jelent kb. 45percig
Amit elektromos fűtèssel èrhetek el, ehhez nyilván kell egy fűtőszál/fűtőtest (akár egy merűlőforraló), és egy vízben használható termosztát ami kapcsolgatja a fütőszálat (akár bojler futeskapcsoló) meg közbe gondolom nem árt keringtetni, kevergetni hogy ne csak a termosztátnál legyen jó a hőmérséklet, meg nyilván egy pontos hőmérő ellenőrzèsre ( pl. Multimèter jó lehet?)
Vagy veszek egy befőző automatát ha nem akarok barkácsolni.
A baj az, hogy pár nap alatt nehéz, de egy hét alatt a bor hozzáidomul a helyiség hömérsékletéhez, amúgy elméletben(!!!): hütöpalást+hütöspirál, ideális esetben napkollektoros puffertartályon átvezetve a hütöközeget, és számítógépes-szenzoros vezérléssel szabályozva a hömérsékletet. Gyak. u.a. az elv, mint amikor erjedésnél hütöd 18 °C-ra, csak pont fordítva, itt a bor a hideg, amivel hütöd a puffertartály melegét.
Ha befütesz, akkor elötte a tartály (gondolom, pumpás úszófedeles) tetejét kicsit emeld följebb, hogy táguláskor ne tóduljon ki a felmelegedö bor. Ha paraffinos, akkor nincs ilyen probléma. Én mondjuk nem ajánlanám a sziesztát, bár én nagyon érzékeny vagyok a gázszagra.
Az üst+gázzsámoly megoldás szerintem olyan mintha baltával szeretnél vakbelet operálni. Pontosabban én nem látom magam előtt a finom szabályozhatóság lehetőségét.
Tegnap amikor Maci hozzászólását olvastam, felmerült bennem, a befőző automatánk tud e ilyen alacsony hőfokot, de reggel megnéztem, 20foktol indul a hofokszabalyzója.
Szóval lènyeges a pontos hőfok ha jót akarok, ( ès nyilván az eredeti elkèpzelèsem hogy egy nagy üstöt gázzsámollyal fűtök nem működő kèpes) ès nyilván gyökeres vessző kèszítése előtt is alkalmazhatom?
Ha zöldbe fás oltáshoz szedett vesszőt hőkezelek, utána nem baj hogy mèg májusig hűtőbe lesz?
Sajnos ez az, amit nem tudok pontosan, több helyen olvastam több mindent, általában 50-52°C-on szoktam tartani 30-45 percet, aztán lehűtöm. Ja, az eszköz meg egy befőzőautomata. whiskey98 -nak címezve. Mielőtt használtam, több darab pontos hőmérőt tettem bele különböző pontokra, így kiderült, hogy pontosan tud hőfokot tartani, egyenletesen (mondjuk közel 30liter víz, ha jól rémlik). Aztán nem értékes vesszőkkel próbáltam, hajtattam, nem volt rügypusztulásom.
Macerás. Pontosan kell tartani a hőmérsékletet. Ha nincs precíz berendezésed akkor káros hatású lehet a rügyekre. Egyébként a vírusokra hatásos, a gombákról nincs adat.
koszonom es elnezest nezem ezeket a kulonbozo alkohol tartalmu borokat lehet e pancsolassal valtoztatni azt laikusan azt gondolnam hogy mondjuk vodkaval nvelem az alacsony alkohol foku bor alkohol tartalmat de a vodka is draga tehat gondolom ez se igaz aztan meg egy kerdes mert egyszer vettem egy 7 % - os bort es naivkezdo szerint ez ugynevezett csiger=azaz torkoly bor volt ez nyilvan igy van hat megsincs masodik kerdesem