Érdekes, hogy az országgyűlési választások után éppen BG értekezett itt az egyes pártok választóinak szociológiai különbözőségéről. Mondhatnám úgy is, hogy csoportosította a választókat. Vagyis: pártpreferencia szerint kollektív tulajdonságokat állapított meg. Akár el is fogadhatjuk, hogy a különböző pártok szavazói tulajdonságok alapján különbözőek lehetnek. Ilyen tulajdonság lehet akár a befolyásolhatóság, vagy rokona, a hiszékenység is.
:->>>
Nekem is vannak példáim, említettem is.
A szemetes környék, az összehugyozott lépcsőházak, az összefirkált aluljárók, és a Bihary által fotózott részek. A parkok, játszóterek, amelyek még az 1980-as évek szintjén vannak. Az újakra már őr vigyáz.
A lakókörnyezet állapota, hogyan néz ki a ház előtti kert.
Mostanában kezd változni, de évekig mindenki az államra várt, a magányos harcost - a kapáló embert - kinevették.
A babakocsis igény fiatalabb, elismerem a jogosságát, de a pénzt az önkormányzatban szavazzák meg.
OFF: a másik topicban sokat vitatták ezt asztaltársaink. Nekem is undorom van a félemeletről induló lifttől. Zseniális marhaság volt! ON.
A társadalmi igényt valakinek meg kell fogalmaznia. Nincs most HNF, nincsen elég lakókörzeti társulás, a polgárőrséget nem támogatják a lakók eléggé, soroljam.
Nem beszélve a lakóközösségekről, amelyek mindennnel foglalkoznak, csak a lényeggel nem, maradnak pletykaszinten, vagy még rosszabbat tesznek.
Nem maradhat így, elismerem.
Én csúnya vagyok, ezért az eluralkodott "szabadelvűségnek" titulált szabadosságot tartom elsőrendű kiiktatandó dolognak.
Tiborc
Nem érvek - példák.
Az elődök rövidlátóságának mi isszuk a levét, de mi is tudunk ezen változtatni. Miért ne tegyük meg?
Mire nincs társadalmi igény? Honnan tudod? Mert az ötvenes korosztálynak nem kell? Kérdezz meg bárkit, aki babakocsit tol, például. Rögtön valós igény fog jelentkezni. Pont erről írtam alább, ezek szerint nemhogy nem értetted meg, de te is így viselkedsz...
A mieink okosak, előrelátóak, bölcsen választanak. Mi félszavakból is megértjük egymást, és tudjuk, hogy miért van nekünk igazunk. Az ellenfél szavazói hiszékenyek, befolyásolhatók, rövidlátók, ad absurdum hülyék. Ja igen, lehetnek esetleg hazaárulók is. Így valahogy, nem? Fokozatok kérdése az egész.
Ja, hogy esetleg ők másképp gondolkodnak és mást tartanak fontosnak emg jónak, azért szavaznak úgy? Ugyan, ne már...
(Mielőtt zavanként kezdenéd csócsálni: természetesen ez az általad írottaknak a továbbgondolása és a paródiája volt. Másnak ezt nem írnám le ilyen szájbarágósan, de ez esetben szükségesnek látom.)
Hm, szerintem Bihary Gábor, és az MSZP által megdolgozott választóréteg a befolyásolható.
Azt hiszik,értük teszik, amikor ígérnek.Aztán csalódnak.
A politika erről szól.
Tiborc
Kedves Konrad!
Ezek nem érvek.
Mikor épült a lakótelepek többsége?
Állami beruházás volt, akkor hallgattunk.
Most saját zsebre, önkormányzatnál is! megy a dolog.
Nem lehet kikövetelni a csodákat.
Nincs rá társadalmi igény.
Tiborc
Tarlósról ezt tudtam, de az elmúlt pár év néhány megnyilatkozása alapján nem sok köze van a gyakorlati szabadelvűséghez, számomra demagóg és tekintélyelvű.
Bihary mellett elég sok érvet találtam. Az a baj, ellene is...
Nem akarok senkit győzködni, főleg nem magamat. Ezek mind feltételezések voltak, olyanok, amiket nem tudtam meg egyik félről sem. Ezért köszönöm is az információkat.
A Tarlósra egyértelműen nem fogok szavazni, de ennek nagyon pontosan körülhatárolt okai vannak, amit lentebb már leírtam.
Most keresem az érveket a Bihary mellett. Nagy a hátrány, mivel MSZP-s, én meg nem. Sokkal jobban örülnék egy liberális jelöltnek, de ezt a III. kerületi SZDSZ elszúrta...
Feltételezések, szerény alappal. Az, hogy független, jelentheti akár azt is, hogy minden pártban vannak jó ismerősei.
BG egy ötemeletes panelházban lakik. Tarlós egy tízemeletesben. (Vagy lakott legalábbis.) Nem tudom, hogy nagyapa-e, de apának biztosan apa, és mivel a panelházak a környéken bő 30 éve épültek, valószínűleg cipelt benne babakocsit.
Tarlós biciklizési szokásait nem ismerem, de BG-vel sem találkoztam még biciklin. Pedig elég közel lakunk, akár át is integethetek neki az ablakomból. :)
Összefoglalva: csupa feltételezés, ami mind arrafelé hat, hogy inkább BG. Tipikus döntéselméleti eset: már rég döntöttél, most keresed hozzá az érveket.
Tarlós hangsúlyozottan független, ami azt jelenti, kevés emberrel tart kapcsolatot, ha van szakértői bázisa az is szükségszerűen szűk kör.
Egy ekkora kerületben, a főváros részeként a függetlenség - ha valóban igaz - szerintem sokkal inkább hátrány.
Biharyra a kijelentésem valóban merész, lemaradt az, hogy szerintem nagyobb a merítés köre. Azért érzem nagyobbnak, mert ahol lakik már önmagában jobban jellemzi a kerületi átlagot + kora, családi helyzete miatt sok problémára nyitottabb.
Egy egyszerű példa: nem tudom, Tarlós nagyapa-e. Ha igen, akkor biztosan tolt már babakocsit a harmadik kerületben, mondjuk Békásmegyeren. Próbálta például egyedül a babakocsit felvinni a lépcsőn a HÉVhez. Vagy tolta már át az utakon olyan magas járdán, hogy meg is kell emelni a babakocsit.
És ez csak egy babakocsi, nem kerekesszék...
Nem tudom, Tarlós mennyire szeret kerékpározni, szokta-e használni a HÉVet erre, ismeri-e a drótszamárról a környéket.
Elnézést, elszúrtam a html tag-ot. Itt a javított verzió:
A gondolatmeneted érdekes, de a végső következtetés ("az a kör, ahova ő tartozik, ahonnan meríteni tud, több embert jelent.") merész, nekem megalapozatlannak tűnik. Egy polgármesternek nem is kell személyesen tájékozódnia mindenről, hanem jó beosztottakat és tanácsadókat kell maga köré gyűjtenie.
Ráadásul az, hogy a közvéleményt mennyire veszi, illetve tudja figylembe venni, csak egy része a polgármesteri munkának. Ez önmagában nem határozza meg valakinek az alkalmasságát vagy alkalmatlanságát.
Más.
Bihary Gábor legfrissebb szórólapja azt hirdeti, hogy "Az Ön véleménye is számít". (Vagy valahogy így.) Számító véleményünket pedig a biharygabor@biharygabor.hu címre várja.
(De a tegnap előtti, magáncímére küldött E-mailre még mindig nem reagált.)
Az említett szórólapon újra az szerepel, hogy felsőfokú tanulmányait a BKE-n folytatta. Kár, hogy tanulmányai megszakítása után már nem folytatta.
Vajon lakossági fórumot szervez valamikorra? Ha addig nem válaszol, ott tehetnénk fel a kérdéseinket.
A gondolatmeneted érdekes, de a végső következtetés ("az a kör, ahova ő tartozik, ahonnan meríteni tud, több embert jelent.") merész, nekem megalapozatlannak tűnik. Egy polgármesternek nem is kell személyesen tájékozódnia mindenről, hanem jó beosztottakat és tanácsadókat kell maga köré gyűjtenie.
Ráadásul az, hogy a közvéleményt mennyire veszi, illetve tudja figylembe venni, csak egy része a polgármesteri munkának. Ez önmagában nem határozza meg valakinek az alkalmasságát vagy alkalmatlanságát.
Más.
Bihary Gábor legfrissebb szórólapja azt hirdeti, hogy "Az Ön véleménye is számít". (Vagy valahogy így.) Számító véleményünket pedig a biharygabor@biharygabor.hu címre várja.
(De a tegnap előtti, magáncímére küldött E-mailre még mindig nem reagált.)
Az említett szórólapon újra az szerepel, hogy felsőfokú tanulmányait a BKE-n folytatta. Kár, hogy tanulmányai megszakítása után már nem folytatta.
Vajon lakossági fórumot szervez valamikorra? Ha addig nem válaszol, ott tehetnénk fel a kérdéseinket.
Igen, de kérdés, kinek a számára hátrány. Sokszor érzem úgy, hogy politikusok vélt és nem valós lakossági véleményre hivatkoznak. Persze létező véleményekre.
Minden ember onnan merít, azt ismeri, ahonnan jön. Az értelmiségiek ismeretségi köre - akikkel érdemben kommunikál a napi ügyintézésen felül - általában értelmiségi. A középkorúaknak középkorú. Egy konzervatívabb beállítottságú ember nem keresi a liberális volt osztálytárs barátságát, úgyis csak vitatkoznának :-) Ismerős az a mondta is, hogy: "Nem értem ki szavazott a Fideszre/MSZP-re, az én is merettségi körömben senki!"
Ez egy nagyon fontos dolog, nekem is elég későn sikerült felismernem, mint személyes korlát. Szerencsére én azzal, hogy marketinget tanultam, megtanultam ezen túllépni - ha tudatosan van módom figyelni rá.
Befejezve tehát: a vélemények létezőek, de közel nem a többség véleménye, sőt, lehet, a többség véleményével teljesen szemben áll. Jó példa lehet erre a gát építése is, ahol tetszőleges számú embert lehetne találni a gát bármely épeszű verziója mellett és ellen is. Ilyenkor egy politikusnak arra kell gondolnia, hogy milyen programmal választották meg - márha volt program.
A szakértők sosem semlegesek, az érintettek sosem szakértők...
Ezt vetítve a III. kerületre, és kicsit válaszolva Tiborc felvetéseire is:
Tarlós egy olyan kör része, amely a III. kerület 'belvárosi' részén élők egy markáns részét jelenti, Tarlós az ő gondolkodásuk mentén, az ő érdekeiket védve politizál - ezt nem is csinálja rosszul. De ezen kör nem jellemzi az egész III. kerületet, sőt jelentős kisebbségnek számít szerintem.
Bihary sem képviseli, nem is tudná, az összes kerületben lakó érdekeit, de az a kör, ahova ő tartozik, ahonnan meríteni tud, több embert jelent.
Tarlós egy alkalommal felhívta Müller Péter Sziámit éjfélkor, hogy lakossági bejelntést kapott most, hogy nagyon hangos a zene a Szigeten.
Erre szegény Sziámi csak annyit tudott mondani:
-De kedves István! Még el sem kezdődött a fesztivál!
Én személyes véleményem szerint egy világváros-nagyváros életének szerves részét képezik a rendezvények, fesztiválok. Akik itt laknak, azok számára is fontos, hiszen ezek is emelik a város értékét. Ha minden kicsit a szokásos napi rutintól eltérő dolgot félresöprünk, mert az zavar valahány embert, akkor megáll a fejlődés.
Athénban fakadt ki egyszer egy mérnök, amikor az új metró építését már sokadszorra akadályozták műemlékvédelmi okokra hivatkozva: Itt is csak akkor lehetne metró, ha már az ókorban felépítették volna! (Azóta az is elkészül 2004-re...)
Tehát én úgy gondolom, ha kicsit sarkítok: a Sziget fesztivál ellenzői a nagyvárosi fejlődés ellenzői.
(Mielőtt még valaki azt hinni, önös érdek vezérel: soha nem voltam Szigeten, pont abban az időben szoktam az ország másik felében tábort vezetni.)
Kedves Tiborc!
Kérj szó szerinti jegyzőkönyvet. Állampolgári alapon jogod van hozzá. Ha valóban elfogulatlan vagy, megosztod velünk ezen információkat. A nick név esetében Spanyolország történelmében érdemes keresgélned. Üdv.
"A közvélemény megtévesztésére azt tette az ügyet alkalmassá; hogy, csak bizonyos pályázatok kiírásakor szokásos előfeltételek megléte esetén automatizmus. Ilyen feltétel például a tervezett munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatása. Ez utóbbinak viszont van egy törvényileg előírt átfutási ideje, amit a polgármester sem módosíthat. Ezért nem került sor eddig a szükséges adatlap kitöltésére, benyújtására és a kérdéses összegek lehívására. A folyamat törvényesen és szándékosan késleltetett, - a szükséges pénzösszegek viszont 2003 december 31-ig a - kerület rendelkezésére állnak.
A nagy kérdés ezek után csak az, hogy a sajtótájékoztatót levezénylők mindezt ne tudták volna? Pl.: Bihary Gábor úr; aki; mint pártjának fővárosi küldötte nyolcadik éve koptatja a Főpolgármesteri. Hivatal küszöbét? Egy olyan régi olvasónkat kérdeztük meg erről, aki meglepően jártas a kerületi MSZP belső berkeiben.
Ennyire a kis Bihary sem lehet hülye - hangzott a válasz. Ezek csak ki akarják készíteni a Tarlóst. Ha hetente bedobnak egy ilyen ötletet, azzal először csak folyamatos védekezésre, cáfolatokra kényszerítik, a végén pedig úgy. becsavarodik, vagy bedobja a törülközőt... "
És vajon mifélék azok az 1 méter 30 centi magas biztonsági elemek, amik a másfél méteres gát tetején fognak virítani, hogy a tízméteres árvizet szükség esetén megfoghassák?
Ez biztosan a világ leghosszabb köztéri szoborcsoportja lesz, ami majd jól illeszkedik a part hagyományos hangulatába.
"Az enyhén emelkedő védmű építését egészen a kerítések tövénél kell kezdeni. Ötven centiméternyi feltöltés után – mintegy 70-80 méter szélességben – fokozatosan nyúlna a gát 8,7 méteres vízszint magasságáig. Ez egyébként mindössze másfél méter magas dombot jelentene a parton. Tetejére kerülhetnének a biztonsági elemek, amelyekkel adott esetben tízméteres árvíz is megfogható."
Hát, ha vizuális típus valaki... mi is van 70-80 méterre a parttól? A kerítések szerintem ennél közelebb vannak. Persze Dunára merőleges kerítés ilyen távolságban is akad.
Szóval ebben a zónában fel kell tölteni félméteres magasságig. Gondolom, tésztával, merthogy aztán ez meg fog nyúlni 8,7 méteres vízszint magasságáig, ami már másfél méter a parton.
Magyarázza már el, aki érti, hogy az "után" meg a "nyúlna" milyen dimenziókban értendők. Időben, vagy a térben merre?