Keresés

Részletes keresés

122512 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 2058

Tervezem hogy mind a három kecske fajtát telepítem, de most ennyi fért a keretbe. Talán Abasáron személyesen majd be tudom szerezni. 

A nőivarúk(4db mert 1 megy pótlásnak máshova) közelébe elég egy lilla és a többi ami nem nőivarú? 

Előzmény: Sanci07 (2055)
Sanci07 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 2057

Úgy ültesd hogy két nőivarú ne legyen egymás mellett.

Előzmény: 122512 (2056)
122512 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 2056

Ugy gondoltam hogyugy ültetem hogy két zaporozsec egy lilla és két nimrang előtte meg utána meg a többi.

Előzmény: Sanci07 (2055)
Sanci07 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 2055

Nem rossz de a Nimrang ugyanúgy nőivarú mint a Zaporozsec,erre figyelj.Ebből majdnem a két legjobb hiányzik Nagyesda és a Fehér Kecskecsöcsű!

Íme egy kép(kecskecsöcsű) igaz tavalyi mert idén még kép nem készült,de nem betegszik nem rohad én imádom!

Tavalyi csapadékos ősz sem tett kárt benne,soha nem venném ki a gyűjteményemből.

Előzmény: 122512 (2054)
122512 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 2054

Nos ladtam a rendelést. 

A végeredmény:

3db Zaporozsec

3db belüj originülj

2db nimrang

1db piros kecskecsecsű

2db jupiter

2db Cirmos seedlees

2db dunaw

1db vénusz

1db lilla

1db koroleva

Vélemény?

Előzmény: Sanci07 (2046)
122512 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 2053

Köszönöm szépen.

Maci_P Creative Commons License 2016.09.09 0 0 2052

Ahogy nézem, te elég fagykáros területen voltál.

Egyébként a tavaszi fagyról nálam: nem fajtától függött, mi fagyott el, valahogy a fagy hullámokban kapta meg a tőkéket. Egymás melletti egyforma fajták egyikét megkapta, másikat nem, következőt megint. Nekem mondjuk szabadban van többszáz tőke, más szőlők között. Ezért is más a gombákkal szembeni védekezés. Egyébként jól időzített kontakt szerekkel védhető volt, bár azért itt-ott elkapta erősebben, de leginkább a V.Vininiferákat. Egy fajta volt, amit tudatosan nem permeteztem, csak kétszer, még nyár elején, a Solaris, és kiválóan ellenállt (volt itt-ott egy kis peronosz. a levelek fonákján, de érdekes módon a levél nem ment tőle tönkre).

Előzmény: pintjano (2045)
122512 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 2051

Köszönöm szépen.

SzGazdaMA Creative Commons License 2016.09.09 0 0 2048

Nem muskotályos, hanem annál jobb.

Előzmény: vlacko (2047)
vlacko Creative Commons License 2016.09.08 0 0 2047

A vénusznak tényleg muskotályos az íze?

Sanci07 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 2046

Az előbb felsorolt négy fajtán kívül a Dunav,fehér és piros kecskecsöcsű! Ezek teremnek ész nélkül és probléma mentessek.Ora,Mamut nem ismerem,a többivel szemben vannak voltak gondjaim.Vagy keveset terem,betegségek fagy stb..vagy csak két három évente sikerül szép termést produkálni pl:Rizamat.

Persze lehet hogy másnak egészen más véleménye van,talaj fekvés és egyebek befolyásolhatják hogy mi válik be,és mi nem.A Vénus teljesen rezisztens,de ízben megoszlanak a vélemények.

Előzmény: 122512 (2043)
pintjano Creative Commons License 2016.09.08 0 1 2045

akkora volt a fertőzési nyomás, hogy azoknak már nem tudtak volna magukban ellenállni, mert a rezisztenciájuk sem végtelen..

Ha már emlitetted egy kis adalék mindeféle permetezés nélkül és tavaszi fagy tarolás után.

Biankához (levelei nagy része lehullott--pernosz) hasonlitva: Eszter kicsit jobban fertőződött, Néró kb ugyanolyan mint a Bianka, Cserszegi is kb csak annyira. Ezek a nyilt terepen.

Támfal tetején:Turán majdnem teljesen egészséges, s nem fagyott meg, mellette a Néró és az Eszter megfagyott levelei nem betegek.

Fal tövében utcán: Bianka nem fagyott, fürt és levél egészséges, mellette: zöldre fás (idei) sárga muskotály--egészséges, Eszter oltás (szintén idei) néhány levél beteg(előtte kislevelű hárs árnyékol), tovább már napos 3 Eszter oltás egészséges. (kb 3méter magas, nagy tömegű andezit támfal, szóval nagyon jól érzik magukat--az alanyok több éve ott voltak)

Védett helyen köböl épült ház körül-- K-i falnál Merlot teljesen egészséges, Moldova szintén, Viktória alig beteg (mult évben lisztharmat eléggé megviselte... de idén pernosznak kedvezett az idő), friss oltásként Vénuszt jobban elkapta a pernoszpora, Nyári muskotályt alaposan (ez is friss oltás-- zőldre fás), mellette piros Saszla alig beteg a levél és a fürtök is gyakorlatilag egészségesek, mellette Oportó is alig beteg (lisztharmat viszont tavaj eléggé meggyötörte), végül K-i oldal szintén: Bianka elég sok levél lehullott de a fürtök majdnak egészségesek... Ny-i oldal falnál: Eszter egészséges (de megfagyott termés nincs) 2 tő, Oportó alig beteg legvégén-de már D-Ny-i sarok Néró nagyon szép és nem fagyott meg.

Tovább ezen az oldalon: Moldova -megfagyott-levelei majdnem egészségesek, Oportó alig beteg -nem fagyott meg, Zalagyöngye-részben megfagyott- majdnem egészséges (egyébként nincs betonjárda, ami mint régebben is láttam csak ront mindenen). Ugyanezen az oldalon, de kicsit árnyékban: Palatina -megfagyott, egy két fürt részben rohadt, a levél majdnem egészséges, sarokban alig kap fényt- Zalagyöngye alig beteg... Ujabb Ny-i oldalon a fal tövében, de oldalra nagy lugas, kevés fényt kap direktermő (Fehér delewár) --egészséges (mult évben lisztharmatos volt, de nem vészes)

Folytatás--de itt már van széles betonjárda D-Ny-i oldal: Eszter-megfagyott egy két "csimbók", amit a madarak korábban megettek, levél egészséges, tovább:Csabagyöngye-részben megfagyott, alig beteg ,

Irsai olivér (almafák árnyékolják ezután lévőket)  alig beteg, Szürkebarát--idén egészséges, mult évben lisztharmat sokat elvitt, Zweigelt--egészséges a madarak örömére, Pölöskei muskotály--lisztharmat egy kicsit látszik. Sarkon (D-i oldal) Oportó (tavaj teljesen kinyirta szinte a lisztharmat még  falon fenn is, most fenn egészséges, lejebb közepesen beteg. Merlot -egészséges. Piros saszla egészséges--- tovább (cseresznyfa árnyékában) kipusztult a Pölöskei muskotály a nyár közepén, Sárga muskotály -közepesen beteg, fenn a falon egészséges, Bianka teljesen egészséges, tovább a faltól távolabb-Merlot kicsit beteg...

Szóval az idei év különösen alátámasztja: szőlő a fal tövébe (betonjárda nélkül).

Ha nem fárasztok senkit, s lesz időm, még a többiről is (Ecséren a ház körül+ szabadban; lányomnál hullámpalából épült garázs körül--ott  a legszebb és legegészségesebb + még itt az idén kapott, s oltott szőlőkről (köszönet érte)..

üdv PJ

Előzmény: Maci_P (2041)
fretty5 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 2044

Jokat valasztottal,de a Venuszt ne hagyd ki.

Előzmény: 122512 (2043)
122512 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 2043

Amit választottam:Belüj originüj, zaporozsec, ruby king, ora, nimrang, mamut, jupiter, ruszmal, dunav,  valamint még gondolkozom valamelyik kecskecsöcsön és a rizomaton esetleg venuson.

Amiket ismertek azokat vélemé yezhetnétek.

Előzmény: Sanci07 (2042)
Sanci07 Creative Commons License 2016.09.08 0 1 2042

http://www.szolooltvany.extra.hu/index2.php?frame=main

Nekem innen van a Zaporozsecem,brutálisan jó,de porzó fajta kell mellé!

A Nagyesda, Belüj Originalnüj és Ruszmal ugyancsak az erősen ajánlott fajta nálam,melyeket ugyanitt megvásárolhatsz!

Előzmény: 122512 (2042)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.08 0 1 2043

A Csemegeszőlő oldalon volt nemrég szó erről, most pontosan nem tudom megmondani, mely hozzászólások, de nem olyan nagy a fórum, hogy az elmúlt 3-4-5 hónapot végigolvasd. Nagyjából: itthon nem nagyon fogsz ilyet találni, de környékbeli országokból fogsz tudni venni.

Előzmény: 122512 (2042)
122512 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 2042

Ha már igy a kereskedőkről van szó. Tudtok olyat akitől ukrán fajtákat is tudok venni? (zaporozsec mindenképpen kellene)

Maci_P Creative Commons License 2016.09.08 0 0 2041

Hello!

Én is vettem onnan több mindent, sajnos nekem is voltak vele gondjaim, de voltak nagyon rendbe lévő darabok is. De ahogy előttem szóló mondta, várj velük még, mert idén nekem messze nem hozták a korai fajáim azt a cukrot és ízt, amit korábbi évben. És a rezisztenseket is kellett többször fújni kontakttal, mert akkora volt a fertőzési nyomás, hogy azoknak már nem tudtak volna magukban ellenállni, mert a rezisztenciájuk sem végtelen...

Egyébként miket vettél - már ahol megvan a fajtaazonosság?

Előzmény: remete004 (2037)
Ali-bá Creative Commons License 2016.09.07 0 0 2040

Nekem a zöldbe-fás oltás vált be.Több éves tőkék esetén 1 év kiesést jelent csak.

remete004 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 2039

Így van ahogyan mondod, mert vásároltam a két bevált fajtából két éve mintegy 30 oltványt, már látom, hogy minimum 6 fajta lett belőle. és nem a jóból van a több. Kaptam közé például Csaba gyöngyét, ami nem a rezisztenciáról híres. Én pölöskei muskotályt kértem és Esthert.

Előzmény: pintjano (2038)
pintjano Creative Commons License 2016.09.07 0 0 2038

Mielőtt  nagyon át akrnád oltani, az idei év nem szokványos... Várj meg a egy szőlőnek kedvezőbb évet, mint az előző, s akkor is nagyon betegednek, akkor fogj neki... Egyébként én is erről a helyről vettem kb. 3 félét és lett belőle sokféle (nagy része nem az volt, aminek adták...)

Homokon az amit irsz tökéletes módszer apánk is igy csinálta s mind sikerült, de kötött talajon ez nem jó hosszú távon (gyökértetű!!!). Kötött talajon a legjobb--vannak, akik régebben csinálják-- a zöldre fás oltás. üdv PJ

remete004 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 2037

Ültettem olyan 60 tő csemegeszőlőt, ami most az 5. éves. Megrendeltem anno az oltványokat Abasárról az oltványok hazájából. Mintegy 17 fajtát. Mind valamilyen szinten rezisztensnek árusított 

volt, aminek a fele sem igaz. Az összes közül két fajta ami beváltotta a reményeim, a többi vagy íztelen vagy nagyon későn érik, vagy a betegségekre érzékeny. A hajtásnövekedésre mind rendben.

Szeretném kioltani az egészet, kezdve a legrosszabbakkal. Aki " szakember "a témában attól kérek tanácsot, hogy mi a legjobb és legeredményesebb módszer.

Én még egy régi öregtől láttam a gyökéroltást, ami tetszett és neki eredményes is volt.

Tavasszal elvágta a tőkét a földfelszín alatt kicsivel és két vesszőt beleoltott a "gyökérbe". Minden tőkéje meg is fogta. Volt, hogy egy , de volt, hogy mindkettő csap HAJTÁSNAK INDULT.

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményekre!

122512 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 2036

Üdv

Van itt olyan fórumtárs akitől ősszel tudok majd venni oltványokat??

Maci_P Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2035

Az SO4 az kb. T5C kategória, csemegékhez előszeretettel használják, lehet, hogy az is hasonló hatással van. Na meg az is lehet, hogy egy korai fajtánál ez kevésbé jön elő.

Gabor344: ha mégis Izabella, akkor az lerúgja az oltást. Mondjuk a levelük elég különböző, így eldönthető, melyik.

Előzmény: Sanci07 (2034)
Sanci07 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2034

A Teleki 5c-ről én is olvastam hogy elöbre hozza az érést,de nálam ez nem igazolódott be.Négy tő Éva szőlőmből kettő T5c kettő SO4 alanyon van.Érésben semmi különbség sincs csupán a fürtök T5c esetében hosszabbak és lazábbak,SO4 esetében tömöttebb és rövidebb.Súly és bogyóméretben szinte semmi eltérés. De pl. nálam az 5BB egyáltalán nem működik,pedig volt egy-két próbálkozás.

Előzmény: Maci_P (2032)
Gabor344 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2033

Köszönöm!

Igen meszes a talaj, szürkés, de egészen jól bírja, terem , biztosan az idei kicsit esősebb időjárás segíti..(4 éves tőkék, izabellaként kaptam :)) ,  ìzre mondjuk finom markáns..)

Előzmény: Maci_P (2030)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2032

A teleki 5C alanyra mondják, hogy 2héttel előbbre hozza az érési időt, de más faják meg hátrébb viszik. De sajnos nem igazán találtam hiteles kutatásokat, csak furcsaságokat az érési időben, amiről ilyenre lehet következtetni. Van egy Pölöskeim, már meg is ettük, mert teljesen jól megérett, 800m-el odébb egy másik pölöskei még ehetetlen, pedig a fekvése azonos, árnyék sincsen nekik. Az alanyukat nem tudom, de gondolom ott lehet a különbség. És azt mondják, hogy ha egy meglévő tőkét átoltasz a nemesre oltással, akkor az is befolyásolhat.

Előzmény: vlacko (2031)
vlacko Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2031

Akkor ez lehet a magyarázat arra, hogy miért érik nálam a Hamburgi Muskotály augusztus második felében.

Előzmény: Maci_P (2030)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2030

Elvben bármivel összeforrad, mert van benne Vitis Vinifera is. Viszont a meszes talajt, szárazságot kevésbé szereti, de ha most jól elvan, akkor a ráoltott fajta is jó lehet. Viszont az alany (gyökérzet) fajtája a ráoltott fajta érési idejét módosíthatja kicsit, így a későiekkel csak óvatosan...

Előzmény: Gabor344 (2029)
Gabor344 Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2029

Üdvözletem!

Otellora miket olthatnék biztonsággal?

Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!