Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nem csak az új hajtásokon hoz virágot, az a bemutatott igen metszett növényre vonatkozik. A másik növényem, a Nagami még tele terméssel, nem nőtt semmit, de mára tele lett bimbóval. De több hajtási és virágzási fázisa van egy szezonban a kumkvatnak.
Neked kell eldönteni, mit teszel a 2 hajtással. Visszametszheted most, vagy nyáron, de addigra valószínű lesz rajta termés, mint ahogy a többi új hajtásán is. Nehéz a metszésnek megfelelő időpontot találni, és kérdés, mi a szándékod az alakításával. Nincsenek erre megkötések, előírások.
Nálam a Marumi teleltetés után, már kipakolva, áprilisban, a másikon a terméstől megszabadítva és megmetszve májusban:
Most kb 10 centis új hajtásai vannak, és már látszanak a virágai az új hajtásokon.
Ha dugvány a cédrát, akkor mindenképpen javaslom a kókuszrostot, habár tiszta állapotban elég gyorsan szárad és elég laza, így keverve ajánlom, tőzeg-kókuszrost fele-fele arány sztem jó lehet. Teleltetésnél sok pozitívumot hoz, levegősebb, és sterilebb, gombafertőzés kialakulása ellen is jó, a levelek sem hullanak annyira télen, főleg ha a teleltetés is megfelelő.
Neked vannak/voltak cédrátjaid. Nem találkoztál ilyen jelenséggel, hogy sok virágot hoz eredménytelenül, vagyis van, amikor csak porzós virágokat nyit?
Mi lehet ennek az oka?
Nemrég tettem fel Neked egy kérdést (27181. hsz.) a cédrátok kókuszrostban tartásáról - olvastam egy régebbi hsz-ed erről. Elkerülte a figyelmed a kérdés, de még mindig érdekelne a válaszod, ha van annyi időd.
A baromfitrágyával kapcsolatban jut eszembe egy kis negatív story.
Éveken keresztül citrusoknak Fertiplus baromfitrágyát használok egyebek mellett.
A gazdaboltból rendeltem több mindent, így egy "Tyúkanyó" nevű baromfitrágyát is megrendeltem.
Figyelmetlen voltam, mert a ph-ja igen magas, 7,5. Így úgy döntöttem citrusokhoz nem használom, ki nem dobom, a kertbe használom.
Két új növényt ültettem és adtam nekik ebből a baromfi trágyából.
Térültem, fordultam és nem vettem észre hogy a két tacskó kutyusom lakmározik belőle.
Nem kellett sok idő, mindkettő egy napig állandóan hányt.
Mindkettőt elvittem orvoshoz, az egyik néhány injekcióval meg úszta. A másik sajna nem.
Ultrahang háromszorosra megdagadt vastagbelet mutatott a gyulladás miatt. A vér kép nagyon rossz fehérvérsejtet és még rosszabb májra vonatkozó értékeket mutatott.
A kutyus totál lerobbant.
Kilenc napig kapott infúziót, az infúzióban 9 fajta szert, többek közt szteroidot.
Az állatorvosi számla közel a 250 000 ft-ra rúgott. És még nincs vége, várjuk a következő teljes vérképet.
Így végül a baromfitrágya több mint 250 000 ft-ba került.
Használtam korábban marhatrágyát az nem volt érdekes a kutyusainknak.
Mondjuk az azért nem került volna sokba, ráírni vigyázz, az állatoknak méreg.
Megtanultam, baromfitrágyát (Tyúkanyó) kertbe nem, de máshová sem.