Keresés

Részletes keresés

kpete Creative Commons License 2001.07.27 0 0 1988
thx Rainman

Közben kaptam egy igazi (interware) 128k accot, az be is fogadta simán a 2 vonalamat, ez a sebességen is megmutatkozott (13-15k). Ezzel együtt rájöttem, hogy a fritz software-e által kreált 2 vonalas kapcsolattal se volt semmi baj, csak a Freestart és a Wonderline nem volt hajlandó befogadni a második eszközömet.

üdv: KP

rainman Creative Commons License 2001.07.27 0 0 1987

OFF
64 k-s digitális interfész, amivel találkoztam kétféle lehetett: ellenirányú, és egyező irányú.

Ellenirányúnál 4 érpár kell: adás, vétel, adási órajel, vételi órajel.
Impedancia 120 ohm szimmetrikus.
A vonali kód AMI (Alternate Mark Inversion).
Jelfeszültség 1V. A csatlakozó kábel max. csillapítása 32 kHz-en: 3dB

Egyező irányúnál csak két érpár szükséges, a vonali kódolás miatt ugyanis az adatjel hordozza magán az órajelet is.
Emiatt viszont a csatlakozó kábellel szemben nagyobbak a követelmények: 128kHz-en lehet 3dB a csillapítás.

2Mbit/s-os (2048kbit/s-os) interfésznél, ami lehet 75 ohm asszimetrikus, vagy 120 ohm szimmetrikus, HDB-3 a vonali kód, impulzus csúcsfesz. 2,37 ill. 3V, a csatlakozó kábel max csillapítása 6dB, 1024kHz-en.

ON
Ha már a vonali kódolás előjött, megemlítem, hogy az ISDN2-nél a 2B1Q az alkalmazott eljárás. Nekem tetszik, hogy milyen megoldást találtak a fizikai közeggel szemben támasztott követelmények leszorítása érdekében...
Erről már beszéltem mikiMaus-nak, szükség ersetén előkotorhatom az a mailt.

Üdv: Rainman

Előzmény: Latya (K.L.) (1983)
rainman Creative Commons License 2001.07.27 0 0 1986
OFF
X.21-ről néhány szó: (a leírás utal egy MSZ szabványra: MSZ 17-206/1 M1, M7, M9 mellékletek)
Mechanikai jellemzők: ISO 4903 szerinti 15 pólusú kétsoros anya csatlakozó.
Érintkezők:
2, T(a); 9, T(b); 3, C(a); 10, C(b); 4, R(a); 11 R(b); 5, I(a); 12, I(b); 6, S(a); 13, S(b); 7, X(a); 14, X(b); 8, G;

T=adás; R=vétel; C=vezérlés; I=indikáció; S=elemijel időzítés DCE->DTE; X elemijel időzítés DTE->DCE; G=üzemi föld vagy közös visszatérő ág

Elektromos jellemzők: CCITT X.27 (V.11) szimmetrikus, kettős áramú áramkör.
A generátor jellemző feszültségszintjei:
-2...-6V annyi mint 1
+2...+6V annyi mint 0
A vevő jellemző feszültségszintjei:
< -0.3V annyi mint 1
> +0.3V annyi mint 0

Van még néhány szó a folyamatvezérlésről, ha kell, küldöm.
ON

Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.27 0 0 1985
Na OK, addig , hogy türelmetlenségemet enyhítsem elmegyek 1 hétig nyaralni.
Üdv.
Előzmény: Törölt nick (1984)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.26 0 0 1984
Latya!

Adj egy kis időt, hétvégén leszek fönt és időm is lesz talán...

Maus Róbert Péter
mikimaus

Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.26 0 0 1983
G703 igazából arra lett volna akkor szükség, hogy x m távolságra nX4 telefonkábelen elmegy-e 64 k. Az SDH berendezést "üzemeltető" nem tudta, nekik a g703 koax, és 2M és ,a 2m hosszú madzagot jelentette :( Azóta már a dolog működik....
Ja meg az X21 is érdekelne.
Előzmény: rainman (1980)
rainman Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1982
>hogy tudja, hogy milyen hívásfajtában van épp az illető port és annak megfelelő procedure-t fog futtatni.
Hopp! Ez egy nagyon jó meglátás, idáig még nem jutottam el a gondolatmenetben. Mostmár csak azt kéne végiggondolni, van-e olyan szitu, amikor kétesélyes a dolog. (mármint alközponton belül maradó, vagy főközpont felé közvetítendő az adott
funkció.

A megszólítást pedig nézd el nekem...
Üdv, és talán balra el: Rainman

Előzmény: Törölt nick (1981)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1981
Szia Rainman mester!

Te valahonnan ismerhetsz! Mert csak azok tudják, hogy a szőr feláll a hátamon, ha "per Maus"-ként szólítanak ! :-))))

Az alközponti "átemelés"-ekről még egy picit: ha már szabatosan akarunk fogalmazni, akkor itt már jelzés-transzláció történik. Ha simán átemelnél egy jelzést, akkor annak pl. flash esetén egy túloldali tényleges flash jel felelne meg.

Az alközpontnak amúgy helyből tudnia illik az ISDN kieg. szolgáltatások bizonyos részét (speciel szvsz ebbe a VVBS is beleértendő), tehát a mellékállomásokon használható kód-készletbe már kiszállítási/felszerelési állapotban bele kell tartozzon a szolgáltatás-kód (és itt tök mindegy, hogy analóg vagy ISDN mellékről van-e szó).
Az pedig, hogy belső hívás vagy kimenő esetén aktiválja-e a használó a CCBS-t (is), teljesen mindegy (ezért írtam transzparenciát), hiszen épp az a pláne az alközpont TPV voltában, hogy tudja, hogy milyen hívásfajtában van épp az illető port és annak megfelelő procedure-t fog futtatni.

Amennyire rosszz angolságommal kihámoztam a CCBS Nálad is lévő leírásából, általánosságban az általam leírt IN szolgáltatás-vezérő funkcióiról beszél ISDN magánhálózat és ISDN közcélú hálózat viszonylatában aktivált/ható CCBS kapcsán. Ilyen értelemben is szvsz az alközpont az IN SV és a mellék (alias fővonal!) tekintetében megint csak átlátszó kell legyen.

Mára egyelőre ennyi jutott eszembe.

Jó éjt(napot (attól függően, mikor olvasod)

Maus Róbert Péter
Robi
mikimaus

Előzmény: rainman (1976)
rainman Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1980
A G703-al és társaival napi kapcsolatom volt PDH (Pleizochron Digitális Hierarchia) átviteltechnikai rendszerek üzemeltetőjeként.
Mire lettél volna kíváncsi?
Talán a berendezések doksijaiban szerepelnek adatok.

Előzmény: Törölt nick (1978)
rainman Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1979
További infók is kellenének:
Soros porton cstlakozol, vagy PC-kártyával, S0 buszon keresztül?

Megnéztem a Fritz! kártya használatakor valóban 115K-t ír ki csatlakozási sebességként a jobb alsó sarokban. Pedig csak 64K az! Mert vele párhuzamosan egy másik gépen ugyanúgy jön a net a maga 64 k-jávak, noha ott is 115K-t ír ki.
Aranyos...

Azt a bizonyos prioritásos dolgot (néhánnyal lentebb említettem) még ellenőriznem kell, tapasztalatokról talán holnap.

Előzmény: Attilio (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1978
Szia Latya!

Én is csodálkoztam, de az EN és ET kezdetű doksik egy relatíve egyszerű regisztrálás után on-line letölthetőek.

De megnézem Neked a G703-at, lehet, hogy azt még mindig pénzért adják... [ti. én nem vágom fejből a szabvány-számokat és általában a lexikális adatokat, ami nagy hiba de büszkén vállalom, helyem meg nincs keresztreferenciák vagy indexek tárolására, meg amúgy mostanában egy év elejei átrendezés óta - magamat is meglepve - már 80%-ban nem találom meg, amit kerese! :-))) bár az is igaz, hogy 160%-os a "beépítettség" itthon!]

Van náluk egy rendkívül jó kereső és címszavak alapján 2 perc alatt bármit megtaláltam.

Majd jelentkezem.

Üdv.

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: Latya (K.L.) (1973)
Attilio Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1977
nem is tudtam hogy létezik ilyen opik ...

na nekem is Matááv ISDN em van már szép lassan egy éve és lenne egy kérdésem :

amikor internetre vagyok csatlakozva akkor a kapcsolat bontása ablakot megnyitva 115200 bps van irva de ha telefont kapok van vonal pedig elvileg 112K hoz már mindkét vonalat használni kéne ...valaki tájékoztatna hogy akkor most mi a helyzet ? :)

rainman Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1976
Maus!
A PDF meggyütt, majd tanulmányozom.

>Tehát NEM KELL átemelni flash+5 kombinációt (főleg, mivel ISDN30 esetén ennek még csak értelme sincs, hiszen nincs ab adapter/port),

Az ab adapter/port ez esetben maga az alközpont lehet, amennyiben a mellékeken analóg készülékek leledzenek. Az alközpontnak kell a klf. billentyűkombinációkat a főközpont felé lefordítania szabványosított D csatornás jelzésüzenetekké. (SzVSz. a terminál-adapterek, ill. az ab portos NT-k is ilyesmit tesznek: Az analóg bill. kombinációkat D csatornás üzenetekké konvertálják) ISDN mellékek esetén is különbséget kell tenni valahogy az alközponton belül értelmezendő, ill. a főközpont felé továbbítandó funkciók között.

Előzmény: Törölt nick (1972)
rainman Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1975
Kpete!
Szívesen!

Ennél talán csak a dinamikus MLPPP lehet jobb(?), ez olyan, hogy csak akkor kapcsolja automatikusan a második B csatornát, ha a letöltési sebesség stabilan meghalad egy előre beállított értéket, és bontja, ha a letöltési sebesség stabilan leesik egy bizonyos szint alá. Amióta nincs kapcsolási díj a net eléréshez (51-es körzet), ezt értelmesen(gazdaságosan) ki lehet használni. A soros portos NT-k támogatják ezt a funkciót.
Aztán azt hiszem olyan is van, hogy a telefonálási szándék prioritást élvez a 128K-val szemben. Azaz ha 128k-val nyomulsz, és mégis telefonálni kell, akkor eldobja a második B csatornát, és kaphatsz t-hangot. De ezt még meg kell néznem.

Előzmény: kpete (1974)
kpete Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1974
Rainman kösz a segítséget, azóta egyszer sikerült bizonyítottan 2 vonallal (felemeltem a telefont és nem volt vonalhang ...eh) csatlakozni a freestartra, de sajna skótot voltak és csak egy hajszálnyi gyorsulást vettem észre.
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1973
"és "lusta" ellátogatni a www.etsi.org lapra " én utoljára kb egy éve néztem oda , de mivel semmi érdemlegeset nem hámoztam, ki, vsak hogy x USD-ért ezt meg azt elküldenek, így azóta már tényleg lusta voltam. Ja akkor a G703-as felültről szerettem volna megtudni infókat, de nem leltem semmit. Vagy rossz helyen keresgéltem?
Előzmény: Törölt nick (1972)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1972
Rainman-nek és Mindenkinek szeretettel!

CCBS-ről:
"Final draft ETSI EN 300 199 V1.2.1 (2001-01)
European Standard (Telecommunications series)
Integrated Services Digital Network (ISDN);
Call Forwarding Busy (CFB) supplementary service;
Service description"

Rainman részére mail-ben megy (PDF)!

Ebben (és minden ETSI ajánlásban) szerepel egy szép hosszú lista (komformancia és ütközés-analízis) amiben az egyes eseteket elemzik, így pl. az alközponti (hivatalosan Private ISDN) felhasználás eseteit.

A lényeg, hogy szvsz ISDN30 csatlakozási felületű alközpontnak KUTTYA KÖTELESSÉGE az átemelhető (transzparensen nyújtható) főközponti szolgáltatásokat úgy támogatni, hogy saját (helyi) kódrendszerrel a használat(uk) megoldható legyen.

Tehát NEM KELL átemelni flash+5 kombinációt (főleg, mivel ISDN30 esetén ennek még csak értelme sincs, hiszen nincs ab adapter/port), hanem a layer2 (3?) szinten kell neki (DSS1) szépen elvégezni a szolgáltatás-kérést (hasonlóan egy szimpla ISDN telefonhoz).

Na most a Matáv CCBS szolgáltatásának CSAK 1 DE NAGY hibája van (ami mondjuk szvsz már az AR-es korszakban is jellemző volt ergo csupán hanyagság lesz az oka!): akkor is engedi megkérni a CCBS aktiválást (ISDN telefonon megjelenik a foglaltsági hang mellett a két nyíl), amikor ab ovo nem is lehetne azt megkérni/aktiválni! Pl. amikor a hívott blokkolt, mobil vagy külföldi (vagy nem Matáv?) szám, amikor ottan le van tiltva a CCBS-fogadás (ha jól tudom ilyen is volna) et cetera, ect ect

MÁS: A CCBS szolgáltatásnál (alközpont esetében IS) a szolgáltatást valójában egy IN Service központ nyújtja (ez igaz a zöld és kék valamint az emelt díjas számokra és tán az 51-es körzetre is). Ez az Inteligens Hálózat Szolgáltató Központ (amit nem tudom, fizikailag hol lehet, de szvsz van itt olyan aki tudja! :-)) ) a beérkező igény alapján ad utasítást a másik főközpontnak (hívott oldali), hogy ha a hívott felszabadul, akkor ugyan má' jelezze neki. Ha ez bekövetkezik, akkor meg ő jelez a CCBS aktiváló előfizető kpjának és meg is kezdődhet a visszacsörgés (ha az nem foglalt, amikro is időzítős játékok indulnak el, ezt is érdemes tesztelgetni!).

MEGINT MÁS: Értesüléseim szerint a MatávPKI már átdolgozta a végberendezés-típus kiosztást analógra (és magát az NT-k típus-azonosítási metódusát is, legalábbis netMod esetén tuti), mert elég sok gond származott ezzel az analóg-modem/analóg-fax/analóg-duma kiosztásból.
Még nem láttam az új elv leírását, ha megkapom, meglátom, azonnal közzéteszem!

VÉGÜL: Akit érdekel esetleg az ETSI ajánlás (bármely témában) és "lusta" ellátogatni a www.etsi.org lapra (meg regisztrálni ingyen) az piszkáljon engem és mail-ben elküldöm - remélhetőleg minnél gyorsabban - illetve a www.extra.hu/Tele-Maus lapra fel is teszem azt, amelyikre nagy igény mutatkozna - aztán meg várom a BSA-t, bár nem hinném, hogy az ETSI meg a BSA akár látásból is ismerné egymást!:-)))

Mindenkit üdvözöl

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: rainman (1968)
don tunante Creative Commons License 2001.07.25 0 0 1971
kpete:
128k-s csatlakozáshoz telepítsd az AVM NDIS WAN CAPI Driver-t először (alapból csak a "modemeket" telepíti), utána ahogy Rainman írta az 1961-es hozzászólásában, csak a Fritz-nél nem Channel 0-nak ill. Channel 1-nek, hanem Line1-nek ill, Line2-nek hívják az eszközöket
Előzmény: kpete (1946)
rainman Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1970
>Mint kiderült új szoftvert tettek fel az EWSD (?)-re, és az nem támogatja azt a protokolt, amellyel az alközpont küldi az infókat.

EWSD központra csatlakozik az a Hicom alközpont, primer ISDN-el, amin próbáltam az a bizonyos 3. pontot. Korrekten küldte a mellék számát a hívott felé.
A másik főközpont típus az AXE. Ahhoz egyenlőre nem férek hozzá, hogy ott is kipróbáljam. :-(

>Mint kiderült új szoftvert tettek fel
Erre mondom azt, hogy meg"pöcsölték".... :-)
Na, mára balra el.

Előzmény: Latya (K.L.) (1969)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1969
"Erre azt mondja a telcom szolgáltató, hogy Ő alapvetően a szolgáltatás-hozzáférési pontig felelős (ISDN esetén ez kb. az NT ill. az S0 busz) a többi a felhasználó dolga. "

Világos , de nyilván valahol definiálta, hogy milyen szolgáltatást nyújt, és ennek megfelel egy műszaki paraméter ( ilyen regiszter ahanyaidik bitje v. valami ilyesmi.) Mint ahogy pl a hívószámküldést is definiálta valahogy: a főközpont elvárja az ISDN alközponttól, hogy x protokol szerint küldje el a hívó számát.

Hívószámkijelzésről jut eszembe: múlt év elejétől x típusu alközpont mögül hívók el kezdtek panaszkodni, hogy a hívott fél nem látja a közvetlen számukat, csak a vezérszámot. Mint kiderült új szoftvert tettek fel az EWSD (?)-re, és az nem támogatja azt a protokolt, amellyel az alközpont küldi az infókat. Ugyanakkor az ACSE (?) főközpontok továbbra is elfogadják. Nagy Öröm, mert adva van egy HIF engedélyes alközpont, amitől a vevők elvárják, hogy pl ezt a szolgáltatást nyújtsa, a papír szerint tudja is, csk éppen nem működik....

Előzmény: rainman (1968)
rainman Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1968
>h valyon egy visszahívás kérése mint szolgáltatás átmegy e az alközpontból a főközpontba, illetve evvel foglalkozott e a MATÁV?

Erre azt mondja a telcom szolgáltató, hogy Ő alapvetően a szolgáltatás-hozzáférési pontig felelős (ISDN esetén ez kb. az NT ill. az S0 busz) a többi a felhasználó dolga.

>Ez azt eredményezi, hogy gyakorlatilag nem fog tudni faxot venni, mert a a hívók többsége normál telefonvonalról hív (azaz nincs információ arról, hogy ez egy fax vonal).
Ez is egy apró buktató. Amig nem ér el a faxra programozott ISDN vonalak száma egy kritikus tömeget, addig inkább hátránynak tűnik a lehetőséggel élni, mint előny. Viszont ha jól behatárolható az alkalmazók köre (pl. fordítóiroda és a bedolgozói - távmunkások) akkor jól funkcionálhat a dolog.

Ehhez némiképp kapcsolódik a hordozószolgálatok témája, érdeklődés esetén majd apránként kifejtem...

Volt ma is egy sztorim, végképp nem IDSN (még további háttérkutatást is végeznem kell az ügyben)
Az efi. költségtakarékosság okán kiiktatta a telefon billentyűzetét, csak az előre "célhívó billentyűkre" beprogramozott számok lettek volna hívhatók. Úgy tűnik, ezt a programozást felejtette el a készülék. Eredmény: érkező hívásokat tudott fogadni, viszont Ő maga nem tudott hívást kezdeményezni. Pech...

Előzmény: Latya (K.L.) (1967)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1967
Nna most olvasom el a "rejtvény rovatot", és máris le lettem lőve?!
Mire jó? Pl, ha már elfogytak a számaid, és egy számnak használsz modemet, meg telefont. Ehhez azonban az is kell, hogy ahonnan hívni akarják ezt a modemet az szintén ISDN vonal legyen, és az adott analóg porton szintén be legyen állítva, hogy ott modem van. Amikor az egyik modem felhívja a másikat, az analóg portra jellemző beállítást összehasonlítja a hívott NT. Ha a hívótól azt az információt kapja, hogy modem a hívó készülék, akkor hívott oldalon csak azt az analóg portot csengeti meg, amelyikre a modem volt beéllítva. Így nyugodtan állíthatod auto answer üzemmódba, mert csak akkor fog fellkapcsolódni, ha tényleg egy másik modem hívja.
Ha valaki átfutja az NT leírását, és meglátja, hogy be lehet állítani az analóg portokon a berendezés típust ( telefon, vagy fax) könnyen beleeshet abba a hibába, hogy nosza az egyik számot úgyis csak egy meglévő analóg faxkészülékre teszem hát állítsuk be faxra ezt a portot. Ez azt eredményezi, hogy gyakorlatilag nem fog tudni faxot venni, mert a a hívók többsége normál telefonvonalról hív ( azaz nincs információ arról, hogy ez egy fax vonal).

ISDN 30 visszahívás: az lehet, hogy sikerülne a külső vonali flash+5-el a visszahívás, de mellékenként 2 gombot felprogramozni, hogy visszahívás a belső mellékekre, és visszahívás a városi vonalon eléggé nem felhasználóbarát. Inkább azt lenne jó tudni, h valyon egy visszahívás kérése mint szolgáltatás átmegy e az alközpontból a főközpontba, illetve evvel foglalkozott e a MATÁV?

Előzmény: rainman (1966)
rainman Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1966

>Mindkét analóg port ugyanarra a számra programozva. Mégis külön csörög. Ha az egyik igen, a másik nem, és viszont.
Nem fogalmaztam teljesen szabatosan. :-( Nem felváltva csörög a két port, hanem a hívások többségénel csak az egyik, némely más hívásnál csak a másik. A kettő együtt soha.
Ebben az esetben a második porthoz FAX vagy Modem funkció van programozva.
Az ISDN a kapcsolás felépítése során a végpontok kompatibilitását is ellenőrzi.
Analóg vonalról hívva ISDN számot (a szám egyezése esetén) az a port fog csörögni amelynél telefon funkció van programozva. És ISDN vonalról hívva is többnyire ez.
A másik port csak akkor, ha a hívó ISDN vonal is FAX ill. Modem funkcióval rendelkezik, és nem telefon funkcióval.
Hogy mire jó ez, az egy külön történet...

Előzmény: peth (1963)
rainman Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1965
>És vajon a újrahívásnál mi lehet a helyzet? Van-e specifikálva az ISDN szolgáltatások között?

Megtaláltam saját kérdésemre a választ: van specifikálva.
CCBS azaz Completion of Calls to Busy Subscriber. Mostmár csak az a kérdés hogy ISDN30-ra kérhető-e?

Előzmény: rainman (1960)
rainman Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1964
kpete!

A diva kártya leírásában találtam utalást a multilink használatára!

Ezt írja:
Multilink PPP konfigurálása (opció)
Amennyiben az internet szolgáltatója támogatja a Multilink PPP-t, akkor lehetőség van a két B csatorna együttes használatára az internet kapcsolódás során.
Megjegyzés: Mivel a Multilink PPP kapcsolat mindkét B csatornát használja egyidejűleg, ezért a kapcsolat kötsége nagyobb lehet a normál kapcsolathoz képest (A szolgáltatók általában többet kérnek a 128Kbps kapcsolatért)
1., Az éppen létrehozott Telefonos hálózat ikonjára (pl. amit az ISDN szolgáltatója nevével adott meg) kétszer kattintva az egér jobb gombjával válassza a "Tulajdonságok" sort.
2., Válassza a "Multilink" fület.
3., Jelölje ki a "További eszközök használata"-t.
4., Kattintson a "Hozzáadás"-ra
5., Az Eszköznév mezőben jelölje ki a "Channel 1"-et.
6., Írja be a második B csatornához tartozó telefonszámot. Kattintson az "OK" gombra.
7., Kattintson újra az "OK" gombra.

Remélem a Fritz! esetén is így működik!

Előzmény: rainman (1959)
peth Creative Commons License 2001.07.24 0 0 1963
Üdv mindenkinek!

A fejtörők jók, csak kevés az információ!

Gyártottam pár elméletet, (saját tapasztalatból) majd maus leellenőrzi helytállóak-e.
1. kpete féle fejtörő nem kerek.Az a 115200-as sebesség elgondolkodtató kártya esetén, mert sem az egy , sem a két csatornára nem vall (legalábbis emlékeimben eicon kártya esetén más él, 64 kibi vagy mi, a multkor maus ezt nézte).
Véletlenül nem valami soros ezköz van?(persze plusz AVM-el)

2. rainman:nálam a netmod produkálja a váltott csengetést, ha nincs hozzá a 220V, és él a vésztáplálás.(hátha ez segít)

Persze ez csak elmélet.....

Előzmény: rainman (1962)
rainman Creative Commons License 2001.07.23 0 0 1962
Újabb rejtvény:

Mindkét analóg port ugyanarra a számra programozva. Mégis külön csörög. Ha az egyik igen, a másik nem, és viszont.
Az egyik akkor, ha analóg számról hívják, illetve ISDN-ekről. A másik csak akkor, ha egynémely ISDN számról.
Hol találjuk elásva a kutyát?

Jó fejtörést! Vagy kirázzátok a kisújjatokból?

rainman Creative Commons License 2001.07.23 0 0 1961
>Hát ez a Maus mekkora hülye!
Nem hülye, max. fáradt, indiszponált. :-)

>1994(1995?) óta létező, elérhető szolgáltatás a Matávnál a hívásvárakoztatás mezei (főközponti, TPV analóg) vonalra

KÉrdés: Mi volt előbb: A tyúk, avagy a tojás

Ezeket a kényelmi funkciókat előbb definiálták az ISDN-nél, és ehhez igazították a Digifon szolgáltatásokat, avagy fordítva? (szerintem az előbbi...) Akárhogy is, a használat módjánál minden valószínűség szerint a kompatibilitásra törekedtek.
És vajon a újrahívásnál mi lehet a helyzet Van-e specifikálva az ISDN szolgáltatások között?

Azt az EP-t pedig fel lehetne már okosítani! :-)

Előzmény: Törölt nick (1956)
rainman Creative Commons License 2001.07.23 0 0 1960

>1ébként vki megtudja mondani, hogy ISDN 30-nál műxik e a visszahívás funkció?

Hogy működjön kell néhány feltételnek teljesülnie.
1. Elérhető legyen a szolgáltatás. (Ez állítólag biztosított)
2. Tudnia kell a rendszernek, hogy mi az a szám, amit figyelnie kell, hogy mikor fejezte be az előző beszélgetést. (ezt tudhatja hisz beadtam a számát, az alapján állapította meg hogy mással beszél)
3. Tudnia kell, hogy mi az én számom, ahonnan akitiválnám a szolgáltatást.
4. A főközpontnak tudomást kell szereznie a szándékomról.

A 3. feltétel teljesülését teszteltem. Beválasztós alközpont (primer ISDN) mellékéről meghívva egy ISDN készüléket, nem a vezérszám jelent meg a kijelzőn hanem a mellék "városi" száma. Tehát a 3. feltétel is teljesülni látszik.

Kérdés még, hogy azt a bizonyos Flash + 5-öt (ami aktiválja a visszahívást) el tudom-e juttatni a főközpontba. A mi Hicom-unkon nem is tudom, működik-e az a bizonyos Flash-átemelő kód...

Még futok egy kört.

Előzmény: Latya (K.L.) (1945)
rainman Creative Commons License 2001.07.23 0 0 1959
Szervusztok!
kpete!

Néztem a Fritz! gépkönyvét, nagyon szűkszavúnak tűnik. A V.24-es NT-k analógiájára kerestem benne utalást az MLPPP-re, de nem találtam. (Az MLPPP lenne a multilink kapcsoltat, azaz a 128k)
Átnézem majd a Diva kártya leírását is, ott vajon találok-e utalást valami hasonlóra. (DE lehet, hogy rosz nyomon járok)
Ki kellene próbálni élesben is, de most nincs olyan gép, amin legózhatnék...

Esetleg ha ISDNHELPDESK benézne ide...

Előzmény: kpete (1946)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!