Keresés

Részletes keresés

playboy2002 Creative Commons License 2003.01.16 0 0 175
4. és 5. esetben mi van, ha nem kapcsolsz át?

USÁ-s ügy ignorálva. Hülyeség volt. Többit még emésztem...

Előzmény: eksön_ (161)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.16 0 0 174
Nézzük, jól értem-e.

Ha a festmény (és nem fénykép) egy kitalált kiskorút és egy kitalált nagykorút ábrázol, akkor nem bcs.

Ha mindkettő létező, ekkor még ha fizikailag meg nem történhetett eseményt is ábrázol, akkor is bcs.

A másodikba elég ha csak egyik személy létező? Például Ricsi Rics, Rosszcsont beforr film főszerepője?

Előzmény: eksön_ (173)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 173
A pedofília nem büntetőjogi tényállás, hanem betegség. Mint ilyen nem büntethető. Érdemes nem keverni. Különösen, ha a beteg egy festmény. :)))

De komolyra fordítva a szót: nyilván itt a kiskorúakról készült felvételekről van szó.

Ha ez a festmény egy létező személyről készült, akkor bűncselekményt követsz el.

Előzmény: playboy2002 (157)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 172
...és ezért a mulasztásért legalább....

Kissé belekavarodtam a mondatba.

Előzmény: eksön_ (169)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 171
Ja, és a "nemlopási kötelezettséged" le van írva. A párhuzam se jó. Az egyik egy tevés tiltása, a másik meg egy mulsztás tiltása lenne, ha lenne.
Előzmény: playboy2002 (165)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 170
Mint azt tanult barátom is bemutatta, a rendszer többszörös biztosítékokon keresztül működik, kezdve ott, hogy eleve két esküdszék van, továbbá, hogy a bűnös elítéléséhez egyhangúság szükséges, a jogorvoslati eljárások, stb. Az általad vázolt esküdt, mégah létezne is ilyen nem vihatné keresztül az akaratát. Persze bírói tévedések vannak, és az esküdszéki rendszer sok sebből vérzik Amerikában (magam egyáltalán nem tartoöm hatékony bíráskodási módszernek) de a feltételezett eset miért ne eshetne meg Európában egy professzionális bíróval?

És ha mégis van ilyen, akkor természetesen felelősségre vonható, hiszen a bíráskodás szabályait megszegve szándékos emberölés kísérletét valósítja meg.

Előzmény: playboy2002 (166)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 169
Mondom, hogy rosszul interpretálod a problémát.

Ha mulasztást követsz el, és ezt a mulasztást legalább eshetőleges szándékkal (olyan bcs-k esetében amelyeknek van gondatalan alakzata - gondatlanság) terhel akkor elköveted a bűncselekményt. Ez nem a "veszélyességi küszöb" kérdése.

Mint mondtam ilyen objektív ismérv nem létezik.

Előzmény: playboy2002 (165)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 168
A saria az iszlám jog. Alapvetően az objektív felelősség elvére épül.
Előzmény: playboy2002 (164)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.01.15 0 0 167
Igen szigorú eljárási szabályok vannak, amelyek megszegése az egész ügy újratárgyalásához vezethet. Így pl. az esküdtek nem önként jelentkezők, hanem sorsolással kiválasztott állampolgárok. Nem lehetnek elfogultak, érintettek az ügyben. A tárgyalt esetről általában sem egymással, sem mással nem beszélhetnek; kiemelt bűnügyeknél előfordul, hogy a külvilágtól elzárva tartják őket, újságot sem olvashatnak, tévét sem nézhetnek. Nem az önkényükön múlik a döntés.
Előzmény: playboy2002 (166)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 166
Miért lehetne legálisan ölni az USÁ-ban?

Tegyük fel, hogy bejutottam az eskütszékbe. Arról kell döntenem, hogy bűnös-e (és akkor halál) a vádlott vagy sem. Én előre eldöntöm, hogy bármit is hallok halállal szavazok. Mi ez, ha nem gyilkosság? Felelőségre vonható?

Tegyük még fel, hogy 12 (ennyi?) ilyen ember összejön. Leülnek, összedörzsölik a kezüket (mindenki a sajátját), na akkor ma ölök egyet mottóval, kifütyülik a védőbeszédet, pofájába röhögnek a vádlottnak, majd egy óra után megunják, kinyújtják a jobb karjukat, azt lefele fordítják a hüvelykujjukat...

Előzmény: eksön_ (162)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 165
Nincs ilyen segítségnyújtási kötelezettség tételesen és általánosan előírva.

Lehet, hogy nincs tételesen leírva, de az én logikámmal és nem jogi nyelvezetemmel mégis létezik (ugyanúgy, ahogy van nemlopási kötelezettségem).
De akkor felteszem másként a kérdést: Mi az a veszélyeségi küszöb, ami alatt mulasztással bűncselekményt követek el.

Előzmény: eksön_ (159)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 164
Azt írtam vezethet, és ez így igaz, nem? Csak hangsúlyoztam, de nem sarkítottam.

Mi az a saria?

Előzmény: eksön_ (158)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 163
Hadd hívjam föl a figeylmed arra az apróságra, hogy a krimik szinte soha sem valóságosak...ugye...főleg, ha azt egy krimiíró rázta ki a kisújjából.
Előzmény: playboy2002 (156)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 162
Miért lehetne legálisan ölni az USÁ-ban?
Előzmény: playboy2002 (155)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 161
Ötödik eset. Jogos védelmi helyzet. Az átkapcsolással A-t megmented. B-t viszont megölöd, de ha azért kapcsolsz át mert abban reménykedsz hogy az esélyek miatt megmennekül szerintem szerintem korlátlanul enyhíthető a büntetés.
eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 160
negyedik eset: ha átkapcsolod tettestárs leszel B megölésében, a tudatállapotodtól fűggően eshetőleges vagy egyenes szándékkal.

Egyébként a valós tényállások pontosan arról szólnak, hogy nem csak egy választási lehetőség van, az esetek nem binárisak, hanem sokváltozós, sokkimneteli lehetőségű esetek, és megítélésük ezezknek a változóknak és lehetséges kimeneteleknek a bizonyítás bemutatásán és bírói értékelésén múlik.

eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 159
És a fenti állításodat rosszul interpretálos. Nincs ilyen segítségnyújtási kötelezettség tételesen és általánosan előírva.

Ami elő van írva, hogy mulasztással is lehet bűncselekményt elkövetni. A lenti esetben ez történt.

eksön_ Creative Commons License 2003.01.15 0 0 158
"Láttuk (#151), segítségnyújtás elmulasztása szándékos emberöléshez vezethet"

Ez így megint túl sarkos...folyamatosan ki akarod zárni a szubjektív körülményeket az értékelésbő, miközben az összes modern büntetőjog (na nem a saria) erre épül.

playboy2002 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 157
6. eset: Otthon, magamnak, más számára láthatatlan helyen kirakok egy magamfestette festményt, ami egyértelműen pedofil kép. Bűn ez?
Most fontos lenne a határozott igen/nem állásfoglalás, ugyanis fogadás tárgya.
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.14 0 0 156
Viszont ez már tényleg sci-fi. Nem képzelhető el a gyakorlatban ugyanis olyan helyzet, amikor valaki csak megölhető, de meg nem sebezhető.

Egy jó krimiíró bármikor kiráz ilyet a kisujjából.
(El van zárva egy szobába, csak egy plexifalon át látja az egészet. Egyetlen lehetséges megoldás, ha bekapcsol egy gépet, s így agyonvágja az áram a gyilkost vagy összepréseli egy örlő vagy mittudomén.)

Előzmény: eksön_ (135)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.14 0 0 155
A jogos önvédelemnek arányosnak kell lennie a fenyegetéssel.(#133)
Ezt értem és elfogadom, illetve úgy gondolom, hogy nem arányosnak, hanem ugyanolyan mértékű lehet csak.

Láttuk (#151), segítségnyújtás elmulasztása szándékos emberöléshez vezethet, ha az én bőrőm nem forog veszélyben. Mi van akkor, ha a harmadik esetet (#150) úgy módosítjuk, hogy a gyilkos semmilyen módon sem bánthat helyett előfordulhat, hogy kicsit megsérülök (súlyosan megsérülök, meghalok). Szóval milyen veszélyezettségi küszöb alatt vagyok köteles segíteni embertársam életén?

Negyedik eset: A gyilkos közli velem, hogy pontosan egy valaki meg fog halni (A vagy B). Hogy ki, az attól függ, hogy áll egy (kétállású) kapcsoló. Kezdetben "A"-ra mutat. (Természetesen mást nem tudok tenni, mint kapcsolgatok.) Kérdés: Bűnös vagyok-e, ha hagyom megölni "A"-t?
Ha átkapcsolom "B"-re?

Ötödik eset: Lásd előző, csak itt, ha "B"-re kapcsolok, akkor csak 99% (75%, 50%) az esélye, hogy meg is hal (é. a gyilkos feldob egy százoldalú kockát, és ha százast dob, akkor megkegyelmez). Kérdést l. előbb.

Hatodik eset: USÁ-ban legálisan lehet ölni? Mi van ha valaki előre elhatározza, hogy ő bizony a halál mellett dönt, bármit is bubog az ügyvéd.

eksön_ Creative Commons License 2003.01.13 0 0 154
Természetesen tettestárs lesz a szándékos emberölésben azzal, aki egyenes szándékkal az ölést véghezvitte.
Előzmény: eksön_ (153)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.13 0 0 153
De, eshetőleges szándékkal megölte, belenyugodot, hogy a mulasztásának a következménye valakinek az erőszakos halála lesz. Ez eshetőleges szánkákkal elkövetet emberölés - dolus eventualis.

Amiről te beszélsz az az egyenes szándék - dolus directa, és az téynleg nem volt neki, azzaz nem kívánta a halálos kövbetkezmény beálltát.

Ezt enyhítő körülményként majd figyelembe veszik.

Ha valaki tudja, vagy a tőle elvárható gondossággal tudnia kellett volna, hogy cselekvésének, mulasztásának következménye bűncselekményhez vezet, és ebbe belenyugszik, akkor eshetőleges szándékért felel. Itt erről van szó.

Ha kívánja is a jogellenes következmény bekövetkeztét, akkor egyenes szándékról beszélünk.

Előzmény: playboy2002 (152)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 152
Szándékos emberölés??? A harmadik emberről beszélsz, ugye (,mert én azt kérdeztem)? Mi féle szándék? Neki abszolút nem állt szándékában ölni, egyszerűen leszar mindent és mindenkit. Amúgy mi az a eshetőleges szándék?
Előzmény: eksön_ (151)
eksön_ Creative Commons License 2003.01.13 0 0 151
Szándékos emberölés. Eshetőleges szándék., Hogy mennyit kapsz érte az a bírótól függ. de ez is túl steril eset.
Előzmény: playboy2002 (150)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 150
Harmadik eset: Valaki meg akar ölni egy ártatlant, aki nem tudja magát megvédeni. Egyféleképpen menelkülhet meg, ha én, mint kivülálló harmadik lefegyverezem a támadót. Én abszolút nem vagyok veszélyeztetett helyzetben (a gyilkos semmilyen módon sem bánthat), és lehetőségem van egy gombnyomásra 24 órára elaltatni a gyilkost. De ezt közönyből nem teszem meg. Ez bűn? Mennyi jár érte?
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.01.08 0 0 149
Lenne egy alkotmányjogi problémáa, amiről szívesen venném a véleményeteket. Az Alkotmány rendkívüli állapot, szükségállapot vagy veszélyhelyzet idején megengedi (8. § (4)) az alapvető jogok gyakorlásának felfüggesztését illetve korlátozását. Ám rögtön föl is sorolja a kivételeket, amelyek ilyenkor sem csorbíthatók. Csakhogy a felsorolásban nem megnevezi őket, hanem az Alkotmánybeli törvényhelyekre utal. A többség rendben is lenne, hisz oylanokról vans zó, mint az élethez való jog, a személyes szabadság joga, a vallásszabadság, stb. De az utolsó a 70/E §. az a szociális biztonsághoz a TB-ellátás útján való jog. Miért elemibb jog ez, mint a kivételek között nem szereplő független és pártatlan bíróság előtti eljáráshoz való jog vagy a magánlakás sérthetetlensége. Triviálisabban fogalmazva: a lakásomba beszállásolhatnak egy utászszázadot, de a GYES az szent?
Őszintén szólva van elképzelésem, hogy mi a szabályozás indítéka, de kíváncsi vagyok, más is erre az eredméynre jut-e. (AZt elárulom, hogy az Alkotmánynak az alapjogokat felsoroló XII. fejezete nélkül nemigen megy a dolog.
eksön_ Creative Commons License 2003.01.08 0 0 148
Gyakorlati kérdés...nahiszen...kíváncsi lennék milyen gyakorlatban léteznek ilyen esetek?
Előzmény: Tamás (144)
Mr Spock Creative Commons License 2003.01.08 0 0 147
Vegulis azt.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (146)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.01.07 0 0 146
Miért? Én mit mondtam? (128)
Előzmény: Mr Spock (145)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!