Keresés

Részletes keresés

Bazarghai Creative Commons License 2006.02.14 0 0 245
Szia BXD!
Úgy látom avatottabb mestere vagy a fluxusnak és az indukciónak. Én is kb ezt szűrtem le az átdrótozásból. Azonban lenne itt egy dolog amiben segíthetnél. Ha jól látom akkor a 36 db csillagba kapcsolt pólust átdrótozta a tag úgy, h fázisonként 4 db 3-assával csomózott tekercsünk van (3×12=36). Gondolom azért így,h megegyezzen a mágnesek számával. Ez tehát azt jelenti, h a harmadára csökkentett pólusszám miatt harmada lesz az indukált feszültség és háromszorosa az áramerősség?

Más: A motor az LG direct-drive mosógépekben van, márkaszervizek megrendelik.
(Én egy maszektól szereztem, kimaradt neki egy db)
Előzmény: BXD (239)
3921 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 244

Szió erbe!

Látom állandó mágneses motorral kapcsolatosan otthon vagy, lenne egy apró kérésem. Ha lenne esetleg tipped rá- szeretnék venni egy állandó mágneses agymotort, ha lehet kapni akkor nyomatékváltóval.(elektromos rollerbe, de az sem gond ha nem oda szánták gyárilag)

Előre is köszi ha van valami.

Előzmény: erbe (237)
jeriko2 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 243
Szia!

Igen, szerintem működik, bár azért néhány dolgot figyelembe kell venni:
- Nem motorról, hanem generátorról van szó. Vannak motork, amelyek alkalmasak generátornak, de nem mindegyik. Mindenképpen állandó mágneses szerkentyű kellene, lehetőleg kefe nélküli. Jó, ha vasmag sincs benne - ettől talán picivel kisebb a hatásfoka, viszont alacsonyabb fordulaton is működik.

A vízforralóról: a szélkeréknek (ha nincs szabályozva), a fordulatszám függvényében változik a kimeneti feszültsége, teljesítménye. A vízforralónál szerintem inkább az áram lényeges, illetve az is, hogy a teljesítmény a vízforralónak adódjon át, ne a kábelezésnek.
Előzmény: salfonc (226)
BXD Creative Commons License 2006.02.14 0 0 241

Egy falra felaksztott fényes fekete doboz fényképét és egy három mondatos leírást túlzás talán  mintának nevezni de ez nem ennek a topicnak a témája.

Azok a motorok/generátorok szuperek de vajon mennyibe kerülhetnek?

Tetszett a 800-as típus 50-es percenkénti fordulatoin leadott 10kW-os teljesítménye.

Előzmény: erbe (232)
Pizo_S70 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 240

Szia!

Hogy honnan, mennyiért, az publikus?

Előzmény: Bazarghai (229)
BXD Creative Commons License 2006.02.14 0 0 239

Köszi ezt a felét sejtettem, a kisebb átmérőjű oldal érdekelt volna, bár valszeg ki van öntve műanyaggal. 

Úgy látom az áttekercselés itt nem lenne egyszerű mutatvány!

Az eredeti ötletben az újzélandi oldalon redukálták az állórészköri soros tekercsszámot, majd párhuzamosan kapcsolták a a tekercspárokat.Így az indukált feszültség kisebb viszont a fázistekercsek terhelhetősége megnő.

Előzmény: Bazarghai (238)
Bazarghai Creative Commons License 2006.02.14 0 0 238
Íme a kért kép.
erbe Creative Commons License 2006.02.14 0 0 237
Állandómágneses, kisfordulatszámú motorok:
Közvetlen meghajtó motorok
BXD Creative Commons License 2006.02.14 0 0 236

tudnál feltenni egy közeli képet a tekercsek vasalásának felépítéséről?

Arra vagyok kiváncsi, hogy a mágneskörök hogy záródnak ebben az esetben.Ezen a képen tudom kivenni

BXD Creative Commons License 2006.02.14 0 0 235

Szerintem érdemes együtt tölteni/terhelni az akksikat mindenképen.Így a hasonló kapacítású akkuk között nem alakulnak ki kiegyenlítő áramok, terhelésnél pedig a teljes kapacítás kihasználható, nem kell nagy teljesítményű átkapcsoló elemeket beépíteni a rendszerbe. Minél nagyobb a teljesítményigény annál nagyobb feszültségűre érdemes összeállítani a rendszert a veszteségek csökkentése miatt.

Előzmény: 3921 (230)
Bazarghai Creative Commons License 2006.02.14 0 0 234
Hi!
A bal oldalon lévő dob belső felületén megtalálod...mind a 12-t.
Előzmény: 3921 (233)
3921 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 233
Hol van ezen a mágnes?
erbe Creative Commons License 2006.02.14 0 0 232
Sztgyi sörmesternek tudomásom szerint elődje is van. Ráadásul minta nélkül, saját K+F alapján dolgozott.
Előzmény: BXD (228)
erbe Creative Commons License 2006.02.14 0 0 231
Amíg le nem ég, nem érdemes hozzányúlni, az eredetije biztos jobb, mint amit te házilag meg tudnál valósítani (hacsak nem szakképzett tekercslő vagy, és beégetőkemencéd is van).
Ha sok a termelt feszültség, trafóval a kívánt érték közelébe tudod hozni. Onnan mindenképpen célszerű (vagy már a nagyobb fesz-ről) kapcsolóüzemű töltővel az akku feszülségéhez igazítani, a veszteségek csökkentése érdekében.
Egyébként gratulálok, ennél jobbat nem nagyon lehetne találni!
3921 Creative Commons License 2006.02.14 0 0 230

Sziasztok!

Ha szélgenerátorral akksit töltök, mi a jobb megoldás? Összekötöm az akksikat az azonos pólusainál, és igy töltöm, vagy egy elektronikával (conrad) az első akksi feltöltése után automatán átkapcsol egy másikra.

Mi lehet a jobb, két félig feltöltött vagy egy teli egy üres?

Bazarghai Creative Commons License 2006.02.14 0 0 229
Sziasztok!
Sikerült beszereznem egy direct-drive motort. 36 pólus, 12 szegmens mágnes, 0.8 mm tekercselés. Mit szóltok hozzá? Érdemes áttekerni 1 mm-es vezetékkel? .

Ja, kimaradt egy másik kísérletből pár neo mágnes. érdekel vkit?
BXD Creative Commons License 2006.02.13 0 0 228
A légrésre jutó gerjesztéssel, mint olyannal magam is tisztában vagyok.
Azzal is, hogy egy szélgenerátor működéséhez alapvető elem a szél.:))
Az ipari precizítás elérése valóban nem sufni-barkács lehetőség, de egy házi készítésű eszköz elkészítése az alkotás élményén (és rengeteg kínlódáson) túl a kisebb hatásfokot figyelembe véve is rentábilis lehet. Ezt már előttem jópáran leírták már.
Itt van a lehető legjobb például sztgyi sörmester (hajrá!!): Az általa elkövetett készülék eredetije ha jól emlékszem több ezer dollár. Számít itt, hogy a hatásfok 30 vagy 20 százalék? Szerintem nem.
Egy néhány kilovattos generátor biztosan 6 számjegyű összeg minimum. Ezen összeg töredékére csökkentése nekem megér néhány százalék hatásfok csökkenést.

A PMG által termelt villamos energia (viz)fűtésen túli felhasználása mindenképpen felvet szabályozási kérdéseket, de megoldhatók szerintem.

Előzmény: erbe (220)
BXD Creative Commons License 2006.02.13 0 0 227
Ha a motorod megforgatva generátorként tud működni, akkor igen.
Vagy gerjeszteni kell külső áramforrásról vagy állandó mágneses és akkor termel magától is.
A kérdés az, hogy egy 12 V-os motortól mit várhatunk.Szerintem nem sokat.
Az interneten publikált DIY szélgenerátorok java alkalmatlan ebben a méretben víz melegítésre.Egy jó megoldás lehet a néhány hozzászólással ezelőtt feltett mosógépmotor, bár szerintem át kellene tekercselni. Nagyon vékonykák azok a vezetékek.

Más:
A korábban említett német mágneslelőhelyről megérkezett a megrendelt anyag.
Az átutalástól számítva épp egy hét alatt. Korrekt.
Előzmény: salfonc (226)
salfonc Creative Commons License 2006.02.13 0 0 226

jeriko2

A 3. pontoddal kapcsolatban:

Ha szerzek egy alacsony fordulatszámú 12V-os motort, és ezt megforgatom egy szélkerékkel, majd a motorhoz kötök egy 12V-os vízforralót, akkor semmi bonyolult dolog nem kell egy szélgenerátorhoz? Ez így képes nekem vizet melegíteni?

Mire kell ügyelni ezzel kapcsolatban?

Előzmény: jeriko2 (223)
jeriko2 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 223
Szia Phroteus!
A hidrogénbontás azért nagyon sok problémát vet fel:
- Nagyon nagy a térfogat, igazából folyékony állapotban lenne érdemes tárolni, de ehhez nagy nyomás, hűtés stb. kell. Házilag igencsak macerás
- Robbanásveszélyes, akár kis szivárgás esetén is (nem kell, hogy a közelben tárolt oxigén legyen, a levegőben levő éppen elég - lásd durranógáz).

Szerintem a felhasználásra 3 járható út van:

- Akkumlátoros tárolás
(hátránya: sok aksi kell hozzá, azokat időnként cserélni kell stb.)

- Visszatáplálni a hálózatba
(nem tudom mennyibe kerül az az elektornika, ami erre képes, plusz nyílván kellenek mindenféle engedélyek)

- Fűtesz vele egy puffertárolót
(hátrány, nem tudod elektromos áramként hasznosítani, viszont a fűtés viszi el a legtöbb energiát. Igazából bármilyen fűtőszál megfelel ami bírja a terhelést, a megtermelt elektromosság mindenféleképpen hővé fog alakulni.
Előzmény: Törölt nick (210)
d-csaba Creative Commons License 2006.02.13 0 0 222

Sziasztok !

Phroteus ez engem is érdekelne ! A bolyler és a kazán adott.

csaba

Előzmény: Pizo_S70 (215)
erbe Creative Commons License 2006.02.13 0 0 221
Áttétel = 11.57.
Hát ennyi!
Nem tudtam pontos értéket, javaslatnak szántam.
Mivel tudsz ekkora méret és teljesítmény mellett ilyen hatásfokú áttételt megvalósítani?
Ékszíjban 2 fokozat, láncban két fokozat. Kicsit erőltetve 1 fokozaton belül 4-5 is elérhető, bár már 7-est is csináltam lánccal. A kiskeréknek rendkívül gyors az elhasználódása.
Előzmény: Bazarghai (205)
erbe Creative Commons License 2006.02.13 0 0 220
Egy légmagos kialakítás és egy méretezett, minimális légréssel készült gyári motor között nem csupán az a különbség, hogy üresjáratban nehezebb hajtani (méret/teljesítmény - hatásfok).
Ha autógenerátort meghajtasz, az sem fog, amíg rá nem kapcsolod a gerjesztést.
De nem is termel!
Ha nem elég a szél ereje, nem fog termelni, akár pörög üresjáratban, akár nem.
Előzmény: BXD (201)
3921 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 219

Igen.

A tartályban két különálló cső van átvezetve, a másik csőre megy a kollektor. De ez itt a szeles topik-továbbiakat légyszi a napenergiásba. köszi.

Előzmény: Pizo_S70 (218)
Pizo_S70 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 218

A fűtést édesapám is ugyanígy oldotta meg (egy nagy cserépkályha, ami 4 helyiséget fűt közvetlenül + kazánbetét, ami a radiátorokat fűti).

Ezt viszont csak télen használod vízmelegítésre, ugye?

Előzmény: 3921 (216)
Pizo_S70 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 217
Nincs valami leírás, amiben a különböző típusú szélkerekek előnyei-hátrányai tekintetében lennének összehasonlítva?
3921 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 216

Napenergiás topik 3188-as hozzászólás.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=500&t=9055259&na_order=

Nálam Így van megoldva.

Előzmény: Pizo_S70 (215)
Pizo_S70 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 215

Phroteus:

"Ha valaki villanybolylert használ és vegyestüzelést akkor annak tudok esetleg segítséget nyújtani a villanyszámla csökkentésére!"

Ez érdekelne!

Előzmény: Törölt nick (210)
3921 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 214

Nagyon tuti!

Sajnos nincs érdemi infóm róla, de ha van valami sikítok!

Előzmény: Bazarghai (213)
Bazarghai Creative Commons License 2006.02.12 0 0 213
Hi!
Pár sorral lejjebb (208) írtam erről a smart drive (v direct drive) mosógépmotorról?
Annyit megtudtam, h LG be építik. Tudja vki esetleg hol lehetne ilyet beszerezni?
Sok pólus (36-42), állandó mágnes, mi kell még? Austráliában olcsó, csa elhozatni gáz.
És a motor átalakítása: http://www.watchtv.net/~rburmeister/smart.html

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!