Keresés

Részletes keresés

te_o Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4274
atyesz!

Milyen a Wostok? A szokasos, amfibio tokos, csavaros koronas, csicseri szamlapos? Ujan azert az arert ingyen volt...

te_o

Előzmény: atyesz (4271)
lenox Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4273
Igen, nekem is feltunt, hogy a kronografok vaskosak. Eloszor egyebkent a Broad-Arrow-t akartam valasztani, van az Omeganak ilyen kis konyvecskeje, a kepeken gyonyoru az az ora, de eloben nem tetszett. Es nem csak a vastagsaga miatt. A Co-Axial mar vekony hozza kepest. Pl. a chrono 10 mm. Az mar nekem jo. De hol van ez a 7750-es werkkel szerelt orakhoz kepest, abbol nem ritka a 16-18 mm vastag sem.
Előzmény: APT (4269)
speedwagon Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4272
Messershmitt
Köszi hogy segítettél.
Egy kicsit több dologa zafír üvegröl. Sajna az én órámnak nincs úgyhogy már elég karcos. Le kellesz cseréljem. Pá mindenkinek

Synthetic sapphire watch crystals

Sapphire on watch: the reason why, some physical datas. Cheap watches ususally have a plastic crystal: acrylic material having an interesting elasticity, permitting the realisation of waterproof cases easily enough. Mineral crystals have a good shock resistance, and a rather good scratch resistance when then are properly tempered ( up to 900 Vickers ). They may be facetted, shapped, and bended by heath: they are of common use on medium quality level watches. Synthetic sapphire crystals, usually called " Saphir" are set today on almost all watch cases of precious or hard metals, like platinum, gold, ceramic, carbide or titanum, owing to their durability that comes from their unscratchable chararteristics. Diamond cutted in the synthetic sapphire material, an aluminum oxyde Al2 03, their hardness is 9 on the Mohs scale, or 1.800 Vickers, or 2.200 Knoop ( when oriented in C axis ). Thsi makes it a material undoubtly recognised as unscratchable, according to the terms of the Laboratoire Suisse de Recherche Horlogčre. A specially interesting feature when it is consedered that the material itself, not just the surface, is unscratchable. Some tests ( and even production ) have been made recently, covering ordinary glass with a layer of carbide, so that the surface may be said unscratchable, but the layer is so thin, that scratches still happen as the lower material is crushed.
Some facts about the sapphire story, and the material. The first saphirre crystal came on the market in 1929 on a small Jaeger Lecoultre, the Duoplan watch, after a kind of joke between M. Lebet, manager of Jaeger at that time, and M. Alfred Dalloz, a french jura lapidary, who was cutting synthetic stones for the jewellery market. That small industry was using the rough material produced by the Verneuil process, named from hos inventor. He was a french scientist, who had succeded, as far as 1892, to cristallise a ruby in an oxhydric furnace, starting from a genuine ruby germ. His invention had been made public in 1903. The invention had been first used to produce rubies for the watch movements, the color of which is obtaned by adding chrome oxyd to alun. Other colors of genuine stones are obtained by adding other metallic oxyds, like iron and titanum for the blue sapphire. By cristallising ultra pure alun a perfectly transparent corundun is obtained, used for the saphirre crystals.

This is the schematic view of a Verneuil furnace, and photograph of the raw material. The comments of the "Societé des Sciences" , delivered in 1904 is still valid " From the chemical, physical and cristallographic point of view, there is a total identity of properties and structure, between fusion flamed ruby and natural ruby."
When taken out from the furnaces, the rough material, called "boules" have strong internal tensions that would make the pieces split in two parts at the lightest shock, so that they have to be anhealed, which means heated again to a very specific temperature.
Rough material is produced mainly in Europe by two swiss companies, Djevahirdjian, and a subsidiary of the Swatch Group, and a french one, Le Rubis SA, a subsidiary of Dalloz. Since the years 60, japanese also produce rough material, and some more limited capacities are existing in the East countries. A few different processes have developped in Japan, United States and Russia, since the 80s, to make large size boules or flat sheets. They have a limited importance in the watch industry, as the Verneuil process is more rational for diameters smaller than an approximate 34,00 mm.

The saphir crystals processing is typical of the lapidary processing: sawing, size and shape adjustments, grinding and polissing are made with diamond tools or powders.
From 1930 to the 70s, the crystals were exclusively used for precious metal cases, and were usually small round or shapped facetted ones. The production reached 3 to 4.000 pieces per day, by a few manufacturers, the main ones remaining leaders in Europe, Dalloz in France, represented by Saphir Product in Switzerland, Stettler in Lyss and Seitz, which became Comadur, in Les Brenets.
From the 70s, the sapphire became progressively used for sport watches, boosted by the success of the Rado Diastar, the unscratchable case of which could not be equipped but by a sapphire. All the main swiss brand names follewed, even for main steel cases, and also the two big japanese. This leads to a global consumtion ( although there is no official figures and it is rather difficult to have a precise estimation ) coming from around 1,5 million pieces in 1970 to some 5 millions in 1985 and around 15 at the end of the century. One of the open question today is if or how far, this production will be delocated, as a n important part of the steel cases is made in the Far East, althougf the prestigious swiss brand names keep a high fidelity towards their their swiss suppliers.

atyesz Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4271
Ne ertsen felre senki. Walter tenyleg erdekes figura es elbuvolvo a valaszteka, csak ertelmetlen, hogy igy all hozza a dologhoz. Nem hiszem, hogy jot tesz az uzletenek, ha tobben is kellemetlen benyomassal tavoznak tole. Kis udvariasaggal az eladasai is megnonenek, hisz kivalo szakember, akihez a hasznalt orak miatti informacios asszimetria miatt bizalommal fordulnanak a vasarlok.

Remelem a forumban kialakult velemenyeken nem sertodik meg es egy kicsit magaba fordul.
Mindenkeppen az elonyere valna, ha meg jobban megtanulna magyarul, es igazan becsben tartana azokat az embereket, akik teljesen olyanok, mint O, azaz ertekelik az oraipar murekemeit.
Aki beteved a boltjaba, az altlaban nem veletlenul teszi!

U.I.:Fokepp Walternek uzenem, hogy 1500 penzert lottem a hetvegen egy UJ!!! Wostok orat!!!
( most jol kitoltam vele)

speedwagon Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4270
APT
Jöhet a mail.Csatolhatsz egy pár képet is hozzá ha nagyon unatkozol. Elöre is köszi
spEEdwagon
APT Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4269
LENOX: Az Omega 2500-as Co-Axial kalibere az ETA 2892-A2 bázisán lett kifejlesztve, persze nagyon alapos átalakítások mellett, és kétségkívül megérdemli, hogy saját kalibernek tekintsük, de azért objektíve látni kell, hogy pillanatnyilag az Omega egyetlen egy igazán sajátnak tekinthető szerkezettel sem rendelkezik, az új Broad-Arrow sem igazán ilyen. Az automata kronográfok pedig általában "vaskosabb" jószágok, aránylag filigránnak nevezhető szerkezetet legfeljebb a kézifelhúzós kronók között lelhetsz. Én amúgy szinte mindennap valamelyik aranytokos órámat viselem, és bár kétségtelen, hogy nagyobb kíméletre szorulnak, mint az acél, de ha vigyáz rá az ember, akkor akár egy életen át szép marad az arany is.

MESSERSCHMITT, OYSTER: A Walter érdekes figura, szegényebbek lennénk nélküle. Jó szakember, és egy ilyen nagyon szűk piacon nagyon fontos, hogy egyáltalán legyen ilyen is. Kereskedőnek viszont tényleg nem jó, az udvariasság - ha van is benne - ritkán bukik ki belőle... Azért inkább ne verjük meg, de amúgy gyanítom, hogy előbb-utóbb fülébe jut a mi kis disputánk (ha máshogy nem, az Óra Magazin szerkesztőségén keresztül), és lehet, hogy ettől magába száll...

GLASHUETTE: Nincs mit tenni, Te már csak ilyen maximalista vagy. Nem baj, szükség van az ördög ügyvédjére is. ;))))

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: lenox (4268)
lenox Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4268
Omega, nem SINN, es tudtommal ezekben sajat fejlesztesu (co-axial) werk van. Neked mi szamit komolynak egyebkent?
En csak acel tokot tudok a kezemen elkepzelni, mert bar sosem volt aranyoram, tehat nem probaltam, de szerintem azok gyorsan kopnak/karcolodnak, mert az arany puha. Ki hord minden nap aranytokos orat?
A 7750-es werk meg szerintem tul vastag, azert sem vennek olyan orat. Persze van, akinek tetszik, nem akarom leszolni.
Előzmény: APT (4249)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4267
oyster:
Mint mondtam, velem is elbeszélgetett, sőt ujság még a közelében sem volt!!! Ritka pillanat! ;) Továbbmegyek: ha szerez egy használt Reverso Duo-t jó áron, házioltárt állítok neki és Ich liebe Walther feliratú pólóban fogok mászkálni a Váci utcában! :) (Csak nehogy félreértse valaki, a Dunakorzó közel van...)
Előzmény: Törölt nick (4265)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4266
Potyoro !

Említetted magánban a 4050-et, hogy pillantsak rá. Hát most látom, hogy nem látom. Valakit nagyon sérhettél vele...

Miről szólt ? (Esetleg emilbe is jöhet a lényeg.)

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4265
Hát, engem nem alázott meg, hanem kiszolgált. És előtte eltűrte, hogy bő egy év alatt többször is csak tapogattam az áruját, anélkül, hogy akkor megvettem volna. És ennek ellenére is szóbaállt velem újra, meg újra. Sőt azóta is bármikor benézek hozzá, mindig rákérdez az akkori "szerzeményre". (Persze ezt valóban a sajtójából felpillantva teszi :)

Lehet persze azt mondani rá, hogy nem jó kereskedő. A kiszolgálás terén az általatok tapasztaltak szerint ez így van.
Azonban valahol MÉGIS AZ, legalábbis a beszerzés terén, mert csak-csak gyűlnek nála az érdemes darabok, amit más nem nagyon dörgöl fel.

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4264
oyster:
Ne rontsd el a játékunkat! Hadd ócsároljuk a kereskedelmet, az olyan jólesik! :) A Walther pedig megalázta atyeszt és APT-t ezért büntetést érdemel! :)
Előzmény: Törölt nick (4262)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4263
Speedwagon !

Megint fellelkesítettél ezzel a Tag HEUER Monaco-val...

Azonban ezek az új kiadások nem csak a céglogo-ban feltűnően mások. Hanem erősen hiányzik belőle az úttörő szerkezet. Ami ráadásul azonnal szembe is ötlik.
A "normál elrendezésű" koronája szinte szúrja az ember szemét, sőt a segédszámlapjai se az igaziak. A réginek ugyanis a balos a kronográf óragyűjtője volt, a jobbos a percgyűjtője. Szóval egyszerűen nem volt rajta másodőercmutató. Ezt az érdekességet pedig a maiakon sajna nem ismételték meg.
:o(

De azért jó ! JÓ ! Jó drága, ehhez képest ... :o(

Előzmény: speedwagon (4200)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4262
Már megint itt tartunk ??? Ha nincs más téma, nekiállunk ócsárolni a kereskedelmet ?!

Mire jó ez ? Előbbre viszi valamelyikőtöket is ?
Azt ne higyjétek (pld. Glashuette) , hogy ezzel akárcsak morzsányit is változtattok a magyar gazdasági helyzetből fakadó anakronisztikus állapoton !

És hát a Walther Kronométer...
Lehet róla sok rosszat emlegetni, de azt nem érdemes elfeledni, hogy jópár olyan órát tart, amit szinte sehol másutt nem lehet beszerezni. (Vagy ilyen állapotban ennyiért, vagy akár adott márka ilyen választékában.)
Tehát megfontolandó Vele sem ökölre menni. Inkább valódi lelkesedést mutatni a kiszemelt példány iránt (amik jócskán megtalálhatók a kis üzleten belül is - Messerschmitt) és akkor sokkal szolgálatkészebbnek fognak ott is mutatkozni. Ha kell, meg is mutatják, kézbeadják, felpróbálható bármelyik.

És, ha már itt tartunk, KZT topictársnak figyelmébe javallanák innen néhány közül egy diszkrét acéltokos Rolex-et. Nem is annyira hivalkodó, mint a többi "elegge standard", ugyanakkor kellően értékőrző. (És persze Grones-sal szemben ezt egyáltalán nem emlegetném egy lapon a Doxa-val. Sőt az ajánlata szerinti Patek-hez képest kifejezetten jutányos vétel ...)

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4261
glashuette:
Asz'szem 300kFt-ot akar a Reverso-ért, de nekem nem Classique kell, hanem REVERSO DUO!!!!!

Előzmény: glashuette (4259)
glashuette Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4260
APT: Rohanó világban élünk. Ha megtetszik egy werk ÉS a zsebemben van a pénz akkor megveszem. Ez ilyen egyszerű. Ki akar félévet-évet várni? Micsoda anakronizmus ez? 3 és fél óra Párizs-New York között a távolság, Gipsz Jakab meg várjon fél évet a 7750-es Sinnjére mert ez egy limitált edition, csak a szomszéd utcában kapható?
Mellesleg a POENT sem azért hibáztattam, mert nem kapható náluk (tessék figyelmesen olvasni!!!!), hanem azért, mert a kereskedőnek legalább 3-4 utcányira ismerni kell a konkurencia ajánlatát.
Előzmény: APT (4258)
glashuette Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4259
Messerschmitt: Épp most voltam ott, és láttam a Jaeger Reverso-t fekete csattal. Mennyiért vesztegeti? Mellesleg úgy néz ki a pali, mint egy űzött vadkan, nem egy barátságos figura, az biztos.
Előzmény: Törölt nick (4257)
APT Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4258
TE_O: Ahogy J B is rámutatott: én aztán igazán híve vagyok a jó öreg 7750-nek, és a SINN is tisztességes, sőt jutányos árfekvéséről nevezetes. A konkrét darabot tartom árban kissé túlsúlyosnak, de még azt sem zárnám ki, hogy végülis értékarányos a dolog, csak mindenképpen rossz befektetés, egy SINN azért nem ennyire egetrengető név!

GLASHUETTE: A témát korábban már százszor kiveséztük, és ez így demagógia. A hazai viszonyok mellett nincs az a cég, aki képes lenne saját tőkéből, vagy hitelből akárcsak a SINN teljes választékát raktáron tartani. Bizományi konstrukció és áruhitel ugyanis SINNéknél (és másoknál) nincs, a kollekciót ki kell fizetni (előre!!!!). A bécsi kereskedő meg 3-4%-os kamatra vehet fel könnyedén hitelt az áruhoz, és forgalma is van, mert nem ilyen csórók az emberek. Ha ezért a POEN-t hibáztatod, lelked rajta, de ez változni csak az egész gazdasággal együtt, és lassan fog, a nyugaton megszokott állapotokkal a hazaiak csak 10-15 év múlva lesznek egyáltalán összehasonlíthatóak. Ez van, ha nem tetszik lehet járni nyugatra vásárolni (hadd menjen a haszon is ki az országból), vagy emigrálni! ;))))))

KZT: Mielőtt belefulladsz a baráti jótanácsokba, és mellesleg a Tied mellett a rokonságod és az üzletfeleid következő száz évi jövedelmét is előre elköltetjük Veled órára: egyáltalán mi tetszik Neked, és milyen árfekvésben gondolkodsz? Korántsem biztos ugyanis, hogy nincsenek szolid és gazdaságos javaslataink is...

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (4255)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4257
Egyébként ma is elmentem a Walter előtt, megnéztem a kirakatban a vintage Omegákat, és amikor Walter koma kinézett és meglátott, sokat sejtetőn ráztam felé az öklömet! Szerintem már tudja, hogy nagy verés lesz, MEGFIZETÜNK ATYESZÉRT!!! ;)
Előzmény: j b (4252)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4256
j b:
Nem a POENos órásokat minősítettem, csak arra mondtam, hogy seggfejek, hogyha hivatalos dealerek, és mégis 2 utcával arrébb nagyobb választék van a termékükből. Egyébként így is van, a P.S. utca elején az első boltban ott figyel egy DeVille Coaxial a kirakatban. Az, hogy a Nomos-t árulják, az nagyon helyes, ezért minden meg van nekik bocsájtva!
Előzmény: j b (4254)
glashuette Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4255
APT: Ezen azért csodálkozom, Te is megeszed ezt a maszlagot, aminek az egyik terjesztője (sajnos) épp a POEN. Természetesen X négyzetméteren csak Z darab órát lehet kínálni, ezzel én is tisztában vagyok. De: hacsak nem olyat találsz ki, hogy piros indexekkel kéred, a prímszámok kivételével, amelyeket természetesen halványlilával, vagy a kiválasztott órát nem egy bizonyos üzletben szeretnéd megvenni, nos akkor elég ha pénz van a zsebedben, maximum Bécsig kell elgurulni (250 km). HEGYEKBEN ÁLLNAK AZ ÓRÁK. És ha épp nincs az a modell, amelyik Neked kell, felhívja a partnerét, ahol tudja, hogy van és átküld oda még akkor is ha egy kanál vízben meg tudná fojtani a versenytársát, mert tudja, hogy legközelebb neki küldik a vevőt, és ő is a pénzből él. Ez azért nem a cucilizmus! Épp elég a kereskedők 100-150%-os haszna, a kábításra nem vagyunk vevők.
j b Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4254
MESSERSCHMITT: Ez azért nagyon durva volt, ha nem tévedek Te is jártál (NOMOS-ügyben) többször is a POEN-ban, nem hiszem, hogy ilyen a tapasztalatod! A hölgyek persze lehet, hogy nem olyan tájékozottak, mint a két főszaki, de a POEN mindenképpen kiemelkedő, ha nem a legelső az itthoni "óravilágban"!
APT-TE O: A 7750-es Sinnek 2-300 ezer között vannak, ez kifejezetten baráti ár ilyen masszív tokozás és profi kidolgozás mellett! APT az 1 millió körüli speciális darabokra gondolt - véleményem szerint!
Előzmény: Törölt nick (4248)
j b Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4253
GLASHUETTE: Ebben tök igazad van, nálunk 10-ből 9 embernél a DOXA a csúcs.
Ajánlom viszont szíves figyelmedbe a 4104-es hozzászólást!
Előzmény: glashuette (4235)
j b Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4252
MESSERSCHMITT: Ez nem Messer-pilótáknak hanem a Lufthansa Jumbo sofőreinek készült Sinn, amelyeket Bell & Rossként az USA-ban 2-3 szoros áron vesztegetnek! Vigaszként elárulom, hogy egy barátoméknál családi hagyomány a ME 109 és a Boeing vonal: a nagybátyja 60 éve Messerschmitt 109-en repült ( a II. Vh. legeredményesebb magyar vadászrepülője volt) ma pedig ő repked felettünk B 737-en.
Más: a 4079. és 4082. után szerintem jobb, ha a Walthernek mégsem mutatkozol be, ATYESZ Newsweek-es ötlete viszont frenetikus siker lehetne nálunk főleg ha egy barátja pl. felvenné kandi-kamerával.
Az INVICTA egyébként 20 cm-ről is minden ízében Rolex (vizuálisan!) s abban az árkategóriában szerintem egészen kiváló darab. Néhány napja rendelkezem egy automata változattal a Submariner típusból (8926).
GRONES: Ne aggódj nálunk is így kezdődött!
ÖCCSE: Semmi gond, 3 éve hiányzik, majd csak meglesz valamikor. A FORTIS szerintem simán megéri a százezret! Persze ha tudsz alkudj le még egy tizest legalább, de az az óra új árán is meglehetősen jó vétel, tapasztalatból mondom!

Előzmény: Törölt nick (4246)
te_o Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4251
grones, illetve aki meg nem ismeri!

www.timezone.com -on nezzetek meg a learning menupont alatt a The Horologiumot! Erdemes, sokat lehet tanulni a dologbol.

te_o

Előzmény: Grones (4241)
te_o Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4250
Hali!
APT!
Ne tessek leszolni a minosegi 7750-t! :)))))

kzt!
Ha lehet javasolni, en nem sportorat, hanem vmi. klasszikusat ajanlanek. Kiveve persze, ha sport teruleten mozogsz. Szerintem mindenkeppen elegansabb, es nem tul hivalkodo, ami szinten hiba lehet. A fent emlitett Omega Co-axial, Chopard LUC, esetleg kronoban Zenith El-Primero, Jaeger klasszikus vagy eppen uj modelljei, Lange&Sohne, netan Patek: egyik sem hoz szegyent rad. Persze, mennyit szansz ra...

te_o
www.teora.inf.hu

APT Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4249
SPEEDWAGON: Ha fogadókész vagy rá, este elküldhetem a lapom óratörténeti részét ZIP-elve, hogy meg tudd kukkantani. Menjen (úgy 2MB)?

KZT: A mondatod "a nagypapa DOXA-ján már túljutott a világ" részével nem értek egyet, egy szép, minőségi, klasszikus aranyóra mindig az elegancia zsinórmértéke lesz. Újabban egyre inkább dívik ilyennel megjelenni, már csak azért is, mert ezek tényleg egyedi darabok. Lehet, hogy drága egy új Rolex Daytona, de mindenki akaszthat magára hármat, akinek van rá pénze - és tőlünk nyugatabbra sokaknak van rá. De egy 40-es évekbeli régi szép Jaeger biztos, hogy nem jön szembe az utcán! De itt nyilván a Te ízlésed lesz a meghatározó, és ha neked az újak tetszenek, akkor nem is kapacitállak!

MESSERSCHMITT, LENOX: Ne pántsátok szegény POEN-t! Nem mindent lehet könnyen beszerezni, amit gyártanak. Attól, hogy a szomszéd kirakatban - ki tudja mióta - áll egy ilyen óra, attól még ők nem feltétlenül tudnak rendelni belőle. A SINN pedig tényleg nagyon lassan szállít, és hát én egy millát tuti, hogy nem pengetnék ki egy 7750-es werkkel szerelt acéltokos SINN-ért. Ennyi pénzért már "komoly" dolgokat is lehet venni!

ORAGYUJTEMENY

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4248
lenox:
Ezek szerint a POEN-osok seggfejek. Én abból indultam ki, hogy Omega-dealernek vallják magukat.
Előzmény: lenox (4247)
lenox Creative Commons License 2002.03.04 0 0 4247
Ezt az orat neztem ki magamnak. De a Poen-ban csalodnom kellett, azt mondtak, hogy nem lehet naluk kapni, rendelni se tudnak, tobb ev a varakozasi ido, es nincs ilyen Magyarorszagon. Ehhez kepest utana kb. fel ora alatt 5 db-ot sikerult talaljak kulonbozo helyeken. Es azt az infot kaptam, hogy 3 honap a szallitasi ido rendeles eseten. Nem ertem, hogy lehet, hogy nem tudnak rola, hogy kb. 50 meterrel arebb van ilyen a kirakatban, meg miert mondjak, hogy nincs Mo-on, ha nem tudjak... Na mind1. Az ara egyebkent 850-1030kHUF volt, attol fuggoen, hogy chrono, gmt vagy power reserve, illetve hogy fem vagy bor szij. Ja es ezek az acel valtozatok, van arany is, azt nem neztem.
Előzmény: Törölt nick (4225)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.03 0 0 4246
Így ni:

Előzmény: speedwagon (4243)
Grones Creative Commons License 2002.03.03 0 0 4245
Én odáig jutottam, hogy tegnap megvettem az újságosnál az összes órás magazint. Kb annyiba került amiből egy egyszerübb Swatch kijött volna :) Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a Watch Time nevezetű újságot, nekem nagyon érdekes volt. A mostani számban van egy interjú Mr. Hayekkel aki a Swatch tulajdonosa. Ez az ürge úgy tűnik a kezébe tartja az egész svájci óraipart. Azt nyilatkozta, hogyha leállnának a gyárai egy un. független gyártó sem tudna tovább működni alkatrészhiány miatt. Persze neveket nem mondott, de azt megjegyezte, hogy a legpatinásabb márkákra gondol. Érdekes volt erről az oldaláról olvasni az üzletnek.
Előzmény: speedwagon (4242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!