Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2018.06.08 0 0 152

Mint egy szervezett hadsereg, úgy masíroznak. Irtsátok ki őket, mielőtt ide érnek a keleti végekre!

Előzmény: Zéró. (151)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.08 0 0 151

Idő kérdése.

Clerodendrum.

Előzmény: CBNora (149)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.08 0 0 150

Felénk (Esztergom) is voltak dögivel, eddig idén még keveset láttam...

Előzmény: CBNora (149)
CBNora Creative Commons License 2018.06.08 0 0 149

Kösz.

Pestet már tavaly ellepték, nálunk Gödöllőn eddig csak 1-2 példány került elő a kertből. De tartok tőle, hogy ami késik, nem múlik...

https://www.izeltlabuak.hu/faj/azsiai-marvanyospoloska

Előzmény: Zéró. (143)
Ali-bá Creative Commons License 2018.06.08 0 0 148

Sokféle gyümölcsfánál jártam már el hasonlóan, csak még a datolyaszilvák tulajdonságait nem ismerem, ezért is kérdeztem. Jó, hogy felhívtátok a figyelmemet a hajtások érzékenységére. Majd kötözöm, hogy ki ne törjön, míg meg nem erősödik .

Előzmény: Zéró. (146)
Amita13 Creative Commons License 2018.06.08 0 0 147

Köszi! Az tény, hogy úgy lenne jó kóstolni, ahogy írod. Sharonon gondolkodtam, mivel azt ugye ismerem (a bolti finom), viszont érdekes a Costata tapasztalatod. :) 

Előzmény: diospyros (130)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.08 0 0 146

Azért megvárhatnád más véleményét is, hátha van jobb megoldás is.

Előzmény: Ali-bá (145)
Ali-bá Creative Commons License 2018.06.08 0 0 145

Jó, hogy részletezted, így fogom csinálni. Már is elkezdem a vissza metszegetést, mert nagyon hajt az alany.

Előzmény: Zéró. (137)
Ali-bá Creative Commons License 2018.06.08 0 0 144

A nem sikerült fás oltásokat ápr. 14.-én, a chip szemzéseket máj. 3.-án. Mindegyiket hűtőben tárolt vesszőből.

Előzmény: Zéró. (136)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.08 0 0 143

Bp 18.

Előzmény: CBNora (142)
CBNora Creative Commons License 2018.06.08 0 0 142

Pest környéke?

Előzmény: Zéró. (141)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.08 0 0 141

Az sem megoldás, mert májustól szeptember végéig szívogatnak.

Ha most permetezek, két hét múlva ismét vannak...

Előzmény: 123János (140)
123János Creative Commons License 2018.06.08 0 0 140

Ez megdöbbentő, mert ilyet még nem láttam. Rövarölővel Mospilan permetezd le őket, mert úgy jársz mint tavaly.

Előzmény: Zéró. (139)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.08 0 0 139

Hát szúrnak, szívnak.

Az előző hozzászólásomban is már látszanak a szúrásnyomok a pici gyümiken.

Ez pedig 2 éves kép.

A legutolsó gyümölcs volt a fán lehullás előtt.

A tetején körben álltak a poloskák, mint egy korona, csak megbolygattam őket...

Minden hullott termés (!)  felül puhult szúrásnyomokkal teli volt.

4 éves tipo, még a nem teljes méretű gyümikből vödörszám hullott szept első felében két hét alatt mind.

Előzmény: 123János (138)
123János Creative Commons License 2018.06.08 0 0 138

Mit csinálnak a poloskák?  Datolyaszilván nem láttam még soha egyetlen példányt sem, mert általában elég egészséges.

Az utóbbi időbem megjelentek a lepke kabócák fehér szövedéket képeznek a datolyaszilván is, de ez is inkább bosszúság.

A gyümölcs akkor potyog le, ha  fiatal a fa vagy egyenetlen a víz ellátás, ezért fontos a száraz időszakokban a mérsékelt folyamatos öntözés. Gyümölcs hullás okaként említik még a nagy adag nitrogén műtrágyát. A fa újra indulása is gyümölcs hullást okozhat a mértéke fajtánként eltérő.

Előzmény: Zéró. (137)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.08 0 0 137

Ja és mikor.

Nem egyszerre, mert úgy nő majd, mint a bolond. Hidegre érzékenyebb lesz.

Az oltástól balra sz oldalágat már most.

Esetleg meg lehet hagyni a második nemest is, de akkor minden mást levágni.

(még így is a távolabbi fog erőteljesebben nőni)

fő törzset még hagynám, de a lomkoronát már most is megritkítanám. (meg később is még idén)

És tavasszal vágnám ki az eredeti törzset.

Meg is hagyhatsz egy csonkot belőle támasztéknak, mert baromi könnyen kitörnek az ilyen erősebb növekedésű hajtások.

Mint pl ez a múlt héten:

Tavaly tavasszal szemeztem, de csak idén mutatott életjelet és utána vágtam le a hajtást.

Nőtt is vagy fél métert, csak jött a vihar

A poloskákkal nem szoktatok szenvedni?

Nekem két éve az összes gyümi lehullott szeptemberben.

És van poloska idén is.

Jiro

Előzmény: Ali-bá (135)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.08 0 0 136

Én az eredeti törzshöz lévő jiro oltás mellett/ fölött csonkolnám a többit.

Azt a "kis" kanyart majd behízza.

Mikor csináltad?
Milyen nemest raktál bele, hűtött vagy frissen vágott?

Előzmény: Ali-bá (135)
Ali-bá Creative Commons License 2018.06.08 0 0 135

A fás oltásaim nem sikerültek, de a szemzés igen.

Úgy gondoltam, hogy az oldalág tövén kihajtott Jiroból nevelem ki a fát. Mikor és hol vágjam vissza az alanyt? (Azt a függőleges kb. 4 cm átmérőjű részt? )

diospyros Creative Commons License 2018.06.07 0 0 134
Előzmény: 123János (132)
diospyros Creative Commons License 2018.06.07 0 0 133
123János Creative Commons License 2018.06.06 0 0 132

Nem tapasztaltam csersav maradványt az érett Costata ízlelésekor. Nekem az ízével nincsen bajom, nekem nem a sütőtök jut eszembe róla. Ennek ellenére a Costata az ízlelési tesztben csak a 2. helyre szorul, mert a Nikita's Gift finomabb, aromásabb.

Mercatelli és Vaniglia datolyaszilváim is vannak. Mercatelli édesebb mint a Vaniglia, ezért a Vaniglia kerül az utolsó helyre.

Rosseyanka. Róla nem sokat tudok, de tavasszal sikerült hozzájutni. Képek alapján az átlag tömege ellenére figyelemre méltó fajtának látszik.

http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/rossijanka-persimmon-tree

Előzmény: diospyros (130)
diospyros Creative Commons License 2018.06.06 0 0 131

Harbo-t nem tudom, rosseyanka persimmon "Russian beauty" néven elég sok képpel van a neten.

majd nézek. van már egy javított Rossejanka is Superosijanka néven.

Előzmény: Ali-bá (128)
diospyros Creative Commons License 2018.06.06 0 0 130

legtöbb fajta tavalyi és idei szerzemény.

a legrégebbi 2014-es Tipo (kb. 3 éves fa volt ültetéskor), az már termett '15-ben (16-17-ben lefagyott, tavaly tavasszal még a halálán is volt majdnem), idén is sok lesz rajta, bár ma szedtem össze 30 kis terméskezdeményt, nem aggódok (egyelőre :) kb. 300 virág volt rajta, 100-at le is ritkítotam, bár tudom, hogy maga is ritkít, de nem akartam, hogy azzal terhelje magát, hogy cseresznye nagyságig neveli, majd ledobja... szóval szép fa, hála a gondoskodásnak, is ;)

csak Tipo, Rojo, Sharon, Costata, Ragno, Mercatelli amiket kóstoltam, nagyon kíváncsi vagyok a Jiro-ra is, mutatkozik termés idénre, ha megmarad... A Hana Fuyu nagyon lassan terem, pedig gyönyőrű a fa, terebélyes, 1,6 m (alacsonyra, lassan nő) min. 4-5 éves, de még virág sem volt rajta...

a többi még kicsi 1-2-3 évesek.

ízek: Tipo-Rojo hasonló, hisz közeli rokonok, Sharon valamivel édesebb (talán mivel non-astringent), Costata sütőtők ízű nekem csersavmaradékkal, Ragno finom édes, de régen ettem, 3 éve nem emlékszem, Mercatelli finom édes, sötétnarancs húsú és krémes-szaftos (vagy csak túlérett volt :)

Az lenne jó, hogy mint a borkóstolók, egyszerre, (akár bekötött szemmel) kellene végigkóstolni, szájöblögetéssel (bár akkor is az ötödikre már elfáradnak az ízlelőbimbók) lenne kóstolva, mert év/évek távlatából nehéz hasonlítani.

az biztos, hogy hatalmas különbségek nincsenek.

a csersavas és keményen is édes fajták alkotnak egy ízcsoportot talán, ill. az eddigiek közül a Costata ütött el jobban.

Előzmény: Amita13 (127)
dg46 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 129

Tavaly nagyon sok volt rajta,  elég kis gyümölcsökkel. az általam ismert három magvas fajta közül a legkisebb és  legkevésbé jó ízű, azonkívül hatalmas magokkal rendelkezik. Fajtáját nem tudtam beazonosítani. 

Az idén szinte nem volt fagykárosodása, de gyümölcs nincs rajta.

Előzmény: Amita13 (94)
Ali-bá Creative Commons License 2018.06.06 0 0 128

De jó,hogy betetted ide ezt a posztert.  'dg46' képeivel együtt (90. hsz.) már egészen  képben vagyok a fajtákat illetően. A Rossajankáról és a Harbóról nincs képed? Nekem éppen azok vannak, meg két ismeretlen, de még nem teremnek.

Előzmény: diospyros (126)
Amita13 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 127

15 fajta? Halmozod őket. :) Amúgy te érzel ízkülönbséget (már amelyikről már ettél)? Én amiket eddig kóstoltam azoknál inkább állagbeli különbség volt, az íz hasonló. (Most csak olyanokra gondolok, ahol jól beérett gyümölcsök voltak). Viszont számomra az állag fontos, inkább a "harapható" jellegű gyümölcs jön be, mint a zselé jellegű, ezért is akartam (volna) keményen is édes fajtát a kertbe. Ehelyett most megint két utóérőm van. Ha netán ezek sem maradnak meg, akkor csak keményen is édes jöhet szóba. Bár a párom már ott tart, hogy kijelentette, ha ezek is elfagynak, akkor nem veszünk újat, mert ennyi pénzért már több mázsa gyümölcsöt lehet venni a boltban, még amikor darabra adják akkor is... Van benne valami. :)

Előzmény: diospyros (123)
diospyros Creative Commons License 2018.06.06 0 0 126
diospyros Creative Commons License 2018.06.06 0 0 125

ezt talátam a "fagytűrő"-n a Lycopersicon-ról (főleg 2008 és az előttről):

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9107936&aq_ext=1&aq_text=lycopersicon

"Ez a gyümölcs 100 g-os,tehát hiteles az amit írtál,hogy 140 g körüli az átlag súlya,ettől egy kicsit felfelé eltérhet." Zotya papa: "úgy tudom a Lycopersicon hím és nőivarú virágokat hoz." és "Jelentem, megkóstoltam a Lycopersicon-t, és nagyon finom, mézédes volt!"

ill. RAGNO-ról:

"Szia diospyros! 

Külalakra nem túl szép , de valóban nagyon finom , Talán a nálam termök közt a legjobb ízű.

A  másik két fám még nincs azonosítva , majd készítek a termésekről rendes képet , ami alapján

talán azonosíthatóak.

Viszont a Ragno-nál -15,-18 fokot adnak meg hidegtűrésnek , hát ez nálam azt hiszem kevés.

De meglátjuk. Üdv.:Gyula

Előzmény: 123János (124)
123János Creative Commons License 2018.06.05 0 0 124

Fagytűrő déligyümölcsök fórumban van több hozzászólás, ha ott beírod a fajta nevet. Összefoglalva a gyümölcs 15-25 nagyon ritkán 30 dkg. Megporzástól függetlenül csersavas fajta. Fagytűrő képességről semmi, de vélhetően nem kiemelkedő, mert akkor mindenki a Lycopersicon-t ültetne.

Előzmény: diospyros (122)
diospyros Creative Commons License 2018.06.05 0 0 123

Ragno van az orokzoldben? mintha azt mondták volna, megfagyott a telephelyen az összes... :(

akkor mégsem?

holnap meg kell sasolnom, és beszerezni egyet a gyűjteménybe, akkor kb. 15 fajtám lesz :))

http://orokzold.hu/hu/termekeink/reszletek/diospyros_kaki_ragno_150_175_k12/

A Ragno-ról az a tapasztalatom, hogy pár éve (3-4?) volt ott 2 idős fa, 10 db még most is fenn, 60ezerért :( de szép nagy fák, az biztos, 50-100 gyümölccsel, de azért 60-at kiadni... ill. sztem nem postázzák el :)

http://orokzold.hu/hu/termekeink/reszletek/diospyros_kaki_ragno_16_18_k80/

szóval az a 2 fa jól termett (50-100 gyümölcs) tűrhető-elég jó volt az íze (ami lehullott, azt kóstoltam), de nem annyira nagy szám, bár a konténer miatt is lehetett.

ismertetőjegye a termés alján levő "pókhálós" mintázat, mely szürkés-picitkékes-fekete színű.

szóval elég csúnya gyümölcs :)

de lehet, hogy ronda, de finom :)

a 7000 ft-ost beveszem a gyűjteménybe, ha megtalálom.

köszönöm az infót!

Előzmény: kaalyz (121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!