E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Rómaiaknak írt levél1. fejezet: 15 Ezért amennyire tőlem függ, készen vagyok rá, hogy nektek, rómaiaknak is hirdessem az evangéliumot. 16 Nem szégyellem ugyanis az evangéliumot, hiszen Isten üdvösséget hozó ereje minden hívőnek: először is a zsidónak, azután a görögnek.
A pogányok rászorulnak a megigazulásra. 18 Isten haragja eléri az égből az embereknek minden istentelenségét és gonoszságát, akik az igazságot elnyomják igazságtalansággal.19 Ami ugyanis megtudható az Istenről, az világos előttük, maga Isten tette számukra nyilvánvalóvá. 20 Mert ami benne láthatatlan: örök ereje és isteni mivolta, arra a világ teremtése óta műveiből következtethetünk. Nincs hát mentségük, 21 mert fölismerték az Istent, mégsem dicsőítették Istenként, s nem adtak neki hálát, hanem belevesztek okoskodásaikba és érteni nem akaró szívük elhomályosult.
2 És ha újra így esküszöl: „Amint igaz, hogy él az Úr”, és megtartod esküdet hűségesen, igazsággal, becsülettel; akkor a nemzetek áldottnak mondják magukat benned, és benned dicsekszenek.
4 Metéljétek körül magatokat az Úrnak és távolítsátok el szívetek előbőrét, [ti, Júda férfijai és Jeruzsálem lakói]! Nehogy kitörjön haragom, mint a tűz és olthatatlanul fellobbanjon gonosz tetteitek miatt.
Egy észak felől jövő ellenség betörése 5 Hirdessétek Júdában és adjátok tudtára Jeruzsálemnek! Szólaltassatok meg kürtöt az országban, kiáltsátok ki, mondjátok teli torokból: Gyülekező! Vonuljatok a megerősített városokba! 6 Adjatok le tűzjelet Sion felé! Meneküljetek! Ne késlekedjetek! Mert veszedelmet hozok észak felől, rettenetes pusztulást. 7 Az oroszlán fölkelt fekvőhelyéről; elindult útjára a nemzetek megrontója, eljött hazájából, hogy pusztává tegye országodat. Városaid romhalmazzá válnak, senki sem lakik többé bennük. 8 Ezért öltözzetek szőrzsákba; sírjatok és jajgassatok, mert az Úr izzó haragja még nem fordult el tőlünk. 9 Ezt mondja az Úr: Azon a napon elcsügged majd a király szíve, és elhagyja a fejedelmeket a bátorságuk. A papok megdöbbennek, és a próféták megremegnek. 10 És így szólnak majd: „Jaj, Uram Isten! Hogy félrevezettél minket, amikor azt mondtad: Békében élhettek! Lám, a kard már életünket fenyegeti.”
1 Többet ér egy száraz falat békességben, mint egy hússal telt ház, ahol perpatvar dúl. 2 Az okos szolga fölébe kerül a hitvány fiúnak, és a testvérek közt ő is örökrészt kap. 3 Olvasztótégelyben olvasztják az ezüstöt, arany olvasztására a kemence szolgál, de a szíveket az Úr vizsgálja.
7 Balgához nem illik ékesszóló beszéd, még kevésbé nemes szájába hazugság. 8 A megvesztegetés csábító ékszer, akárkihez fordul, megértésre talál. 9 Szeretetet keres, aki elássa a vétket, aki meg fölkeveri, elveszti barátját.
1 Te meg, emberfia, jövendölj Góg ellen! Így beszélj: Ezt mondja az Úr, az Isten: Ellened fordulok Góg, Mesek és Tubal fejedelme. 2 Idehívlak és elővezetlek, felvonultatlak messze északról, és Izrael hegyeire hozlak. 3 Akkor aztán kiütöm bal kezedből az íjat, és kiejtetem veled jobbodból a nyilakat. 4 Izrael hegyén esel majd el, te és egész sereged, a veled levő népekkel egyetemben. A különféle fajú ragadozó madaraknak és a mezei vadaknak adlak, faljanak fel. 5 A nyílt mezőn esel el, mert én mondtam ezt – mondja az Úr, az Isten. 6 Tüzet bocsátok Magógra és a biztonságban élő szigetlakókra, akkor megtudják, hogy én vagyok az Úr.
8 Lám, közeleg és beteljesedik – mondja az Úr, az Isten –, itt a nap, amelyről beszéltem. 9 Akkor Izrael városainak lakói kimennek, meggyújtják és elégetik a fegyvereket, pajzsokat, védőpajzsokat, íjakat, nyilakat, buzogányokat és lándzsákat, és hét esztendőn át ezzel tüzelnek. 10 Nem kell többé fát keresni a mezőn, sem vágni az erdőben, mert a fegyverekkel tüzelnek majd. Kifosztják fosztogatóikat, és zsákmányt szereznek zsákmányolóiktól – mondja az Úr, az Isten.
Jeremiás könyve : 45: fejezet: 1- 5, v (3-5,versek)
Jövendölés Bárukról. 3 Így szóltál: „Jaj nekem! Az Úr fájdalmat fájdalomra halmoz. Elfáradtam a sóhajtozásban, nem találok nyugalmat.” 4 Ezért ezt mondja az Úr: Most éppen azon vagyok, hogy leromboljam, amit építettem, hogy kitépjem, amit ültettem. Le akarok sújtani az egész földre. 5 És te most különleges bánásmódot kívánsz magadnak? Ne kívánd ezt! Mert veszedelmet hozok minden emberre – mondja az Úr. De te azért zsákmányul kapod életedet, bárhová mégy.
Izajás megnyugtatja a királyt.1 Amikor Hiszkija király ezeket meghallotta, megszaggatta ruháját, zsákruhát öltött magára, és elment az Úr templomába. 2Majd elküldte Eljákim udvarnagyot, Sebna írnokot és a papok közül a véneket, akik szintén zsákruhába öltöztek, Izajás prófétához, Ámoc fiához. 3Így szóltak hozzá: „Ezt üzeni Hiszkija: Ez a nap a szorongattatás, a büntetés és a megszégyenülés napja, mert eljött a magzatok megszülésének az ideje, de nincs erő a szülésre. 4De talán meghallja az Úr, a te Istened a főpohárnok szavait, akit ura, az asszírok királya azért küldött ide, hogy gyalázza az élő Istent, és talán bosszút áll az Úr, a te Istened azokért a szavakért, amelyeket hallott. Te magad meg imádkozzál a maradékért, amely még megvan.”
7 Íme, egy lelket adok bele; hírt hall és visszatér országába, aztán majd a saját országában juttatom kardélre.”
A főpohárnok visszatér urához. 8 A főpohárnok visszatért, és Libnánál találta Asszíria királyát, amint épp ostromolta. Meghallotta ugyanis a főpohárnok, hogy a király elvonult Lachisból, 9 mert jelentették neki Tirhakáról, Kus királyáról: „Kivonult, hogy ismét harcba szálljon veled!”
Újabb beszámoló Szancherib követségéről. Szancherib akkor újra követeket küldött Hiszkijához ezzel az üzenettel: 10 „Mondjátok meg Hiszkijának, Júda királyának: Nehogy csalódj Istenedben, akiben bizakodol, azt gondolván, hogy nem kerülhet Jeruzsálem az asszírok királyának a kezére!
1 Aki bosszút áll, azon bosszút áll az Úr is, kemény számadást tart vele bűneiért. 2 Bocsáss meg a másik embernek, ha vétett, imádkozz, s neked is megbocsátják vétked. 3 Aki más emberre konokul haragszik, hogy keres Istennél gyógyulást magának? 4 Aki nem könyörül meg az embertársán, a saját bűneiért hogyan imádkozik? 5 Jóllehet csak ember, kitart a haragban – hát az ő bűneiért ki ad elégtételt?7 Gondolj a törvényre, ne gyűlöld embertársad, az Istennel kötött szövetségre, s nézd el a sértést.
A veszekedés 8 Kerüld a civódást, s kevesebb bűnöd lesz, a hirtelen haragú ember viszályt támaszt.
10 A tűz úgy lobog, ahogy a fát rakják, a vita hevétől fokozódik a viszály. Az embernek ereje szerint nő a dühe, és vagyona szerint fokozódik haragja.
A nyelv 16 Aki figyel rá, nem talál nyugalmat, s nem élhet békében többé soha.
Szia Polária! Nem neked szántam az ateista jelzőt, hanem azoknak, akik itt azt fel is vállalták. Egyébként nincs azzal semmi baj, ha valaki Charles Darwinnak hisz. Bizonyítani jelenleg sem a teremtést, sem az evolúciót nem lehet. Hit kell mind a kettőhöz.
1 Ó, bárcsak széttépnéd az egeket és leszállnál! Színed előtt megolvadnának a hegyek,mint ahogy a láng felgyújtja a rőzsét, és ahogy a tűz felforralja a vizet. Így neved ismertté válna ellenségeid előtt, és a nemzetek megrendülnének színed előtt..
2 Mert te olyan csodákat teszel, amilyeneket senki se várt, 3 és amilyenekről soha nem hallott senki. Valóban, fül nem hallotta, és szem nem látta, hogy akadna isten rajtad kívül, aki ilyeneket vinne végbe azok javára, akik benne bíznak.4 Te elébe sietsz annak, aki az igazsághoz szabja tetteit, és aki útjaidat eszében tartja. Lám, megharagudtál ránk, s mégis tovább vétkeztünk; bizony régóta lázongunk ellened.5 Olyanok lettünk mind, mint a tisztátalan, és igaz voltunk, akár a beszennyezett ruha. Elfonnyadtunk, mint a falevél, és gonoszságaink elsodortak, mint a szél. 6 Nincs senki, aki segítségül hívná nevedet, aki fölkelne és beléd kapaszkodna. Mert elrejtetted előlünk arcodat, és kiszolgáltattál minket bűneink hatalmának. 7 Mégis Urunk, te vagy a mi atyánk; mi vagyunk az anyag, és te aki formálsz, a te kezed műve vagyunk mindnyájan. 8 Ne haragudj ránk annyira, Urunk, és ne emlékezzél többé gonoszságainkra. Figyelj ránk s lásd meg: mindnyájan a te néped vagyunk. 9 Szent városaidat lerombolták, a Sion pusztává lett, Jeruzsálem elhagyatottá, 10 a ház, amely szentélyünk és dicsőségünk volt, ahol atyáink dicsőítettek, lángok martaléka lett; romokban hever minden, ami oly drága volt nekünk. 11 Uram, vajon eltűrheted ezt megindultság nélkül, és hallgathatsz mérhetetlenül megalázva minket?
A jelenések könyvében az Atyaistent (1,8; 21,6), illetve Jézus Krisztust (1,12-18, 2,8; 2,13) jelöli, annak kifejezésére, hogy Isten, illetve Jézus öröktől fogva van és örökké él, ő az ősforrás és a végcél.
Alfa és ómega (Α - Ω) a klasszikus (jonikus) görög ábécéelső és utolsó betűje, következésképpen az első és az utolsó, a kezdet és a vég, valamint a teljesség szimbóluma.
Az ábécé első és utolsó betűje annyit is jelent, hogy annak minden betűje. Az alfa és ómega tehát a sorozat egészét is jelenti, így magát a teljességet.
1 Abban az időben Babilon királya, Baladan fia, Merodach-Baladan levelet és ajándékot küldött Hiszkijának, mert hallott betegségéről és felépüléséről. 2 Hiszkija megörült neki, és megmutatta a követeknek a kincstárát: az ezüstöt és az aranyat, a fűszereket és az illatos olajokat, minden fölszerelését, s ami csak található volt a raktáraiban, azt mind. Nem akadt semmi, amit Hiszkija meg ne mutatott volna nekik, sem a palotájában, sem egész országában. 3 Akkor Izajás próféta elment Hiszkijához és megkérdezte: „Mit mondtak ezek az emberek, és honnan jöttek hozzád?” Hiszkija így válaszolt: „Egy távoli országból, Babilonból jöttek.” 4 Izajás tovább kérdezett: „És mit láttak a palotádban?” „Mindent láttak, ami csak van a palotámban – válaszolta Hiszkija. Nincs semmi kincstáramban, amit meg ne mutattam volna nekik.”
8 Ám Hiszkija azt mondta erre Izajásnak: „Az Úr szava, amelyet tudattál velem, kedvező.” Magában ugyanis ezt gondolta: „Amíg én élek, addig úgyis béke lesz és biztonság.”
Az igazi böjt 4 Veszekedés és perlekedés közt böjtöltök, és ököllel ütitek le a szegényt. Bizony, mostani böjtölésetek soha nem szerez nektek meghallgatást a magasságban. 5 Talán az ilyen böjt tetszik nekem, és ilyen az a nap, amelyen az ember megsanyargatja magát? Lehajtjátok fejeteket, mint a káka, és zsákot meg hamut teríttek magatok alá: ezt nevezitek ti böjtnek, olyan napnak, amely tetszik az Úrnak?
6 Tudjátok, milyen az a böjt, amelyet én kedvelek? Ezt mondja Isten, az Úr: Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát!
8 Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged. Előtted halad majd igazságod, és az Úr dicsősége lesz a hátvéded. 9 Akkor, ha szólítod, az Úr válaszol, könyörgő szavadra így felel: Nézd, itt vagyok! Ha eltávolítod körödből az igát, az ujjal mutogatást és a gonosz beszédet, 10 ha odaadod az éhezőnek kenyeredet, és jóllakatod az elnyomottat, akkor felragyog a sötétségben világosságod, és homályod déli verőfényre változik. 11 Maga az Úr vezérel szüntelen, s még a kietlen helyeken is felüdít. Erővel tölti el tagjaidat, olyan leszel, mint az öntözött kert, és mint a vízforrás, amelynek vize nem apad el soha. 12 Újra felépíted az ősi romokat, és helyreállítod a régi nemzedékek építette alapfalakat. A rések betöltőjének neveznek majd, és a romba dőlt házak felépítőjének.
A szombat megtartása
13 Ha óvakodsz attól, hogy járj-kelj szombaton, és a hasznot hajhászd szent napomon; ha a szombatot gyönyörűnek nevezed, és az Úrnak szentelt napot dicsőségesnek; ha megtiszteled azzal, hogy tartózkodsz a jövés-menéstől, a haszonleséstől és a mihaszna beszédtől: 14 akkor boldog leszel az Úrban; fölvezetlek győztesként a föld magaslataira, és élvezni fogod atyádnak, Jákobnak örökrészét. Igen, az Úr szája mondta ezt így.
bizonyitani hogy ki a feladó.Te azt hiszed Istentől közvetitesz de létezik a kamu rengeteg változata amikor a tudatalatti csintalankodik mint álomban éjszaka.Sokszor idéztek meg médiumok NEMLÉTEZŐ "szellemet" ,rengeteg profétainak látszó jóslat csődölt be a Jehova Tanui már egy szatyorra való világvégét kiolvastak a szentiratbol és még mindegyik fals volt.
Kissé tulzott a magabitrisságod 11-11 hogy isten postása vagy.
Az ateistákkal ellentétben én értékelem a munkádat.
De tudod e nem csak az én munkámat értékeled ezzel , hanem aki mebizott engem , hogy tovább adjam másoknak.
Köszönöm én is, örülök hogy megismertelek .suta ez a név nem illik az egyéniségedhez.
A zene stílusod, feltárta az egyéniségedet előttem, még akkor is ha nem csak a magyar zenét hallgatod. Aki olvassa a Bibliát és az mondja hiszem az Istent, és meg hallgatom a kedvenc zenéit , tudom kivel állok szemben, vissza tükrözi az egyén személyességét.
Válaszom. Fény az Isten temploma benned van, ez az én véleményem,
Az ateistákkal ellentétben én értékelem a munkádat. Sokszor benézek ide, hogy valami kis iránymutatást találjak az ide felrakott bibliai idézetekből. Fáradozásodat köszönöm.
Jeremiás könyve : 50: fejezet: 1-46,v (2-6, 9-20, 22-26, 29,39,versek)
Babilon elesik, Izrael megszabadul 2 Hirdessétek ezt a nemzetek között és hangoztassátok; ne titkoljátok el, hanem mondjátok: „Babilont elfoglalták; Bél szégyent vallott, letaszították Merodákot. Bálványai mind megszégyenültek, faragott képeit letaszították.” 3 Mert felvonul ellene északról egy nép, hogy országát pusztasággá tegye; senki sem lakik benne többé, ember és állat elmenekül, eltűnik onnét. 4 Azokban a napokban és abban az időben Izrael fiai visszatérnek. Sírva jönnek majd meg, az Urat, az ő Istenüket keresve. 5 Megkérdezik a Sionba vezető utat, és arrafelé fordítják arcukat. „Gyertek – mondják –, csatlakozzunk az Úrhoz, örökkévaló szövetségben, amelyet feledés soha nem boríthat.” 6 Elveszett juhnyáj volt az én népem; pásztorai félrevezették és bujdosni hagyták a hegyekben; hegyről halomra vándoroltak, s megfeledkeztek tanyájukról.
Hát eléggé cirkalmason fogalmazol, de hát ki így,ki úgy..
Az internet sokak számára egy olyan lehetőség, hogy gondolataikat közzé tehetik, mert egyébként nem sokan hallgatják meg őket, talán az egyedüllétük miatt.
Amúgy én ateista vagyok, ezért én most innen kiszállok, de sosem űztem gúnyt azokból, akik hisznek Istenben és a Bibliát is elfogadják valódinak és fel sem merül bennük, hogy az esetleg sok éve élt szerzetesek szüleménye. Egyre több tv csatornán látható elemzések kimutatják, hogy azok a levelek, amit különböző evangelistáknak tudnak be, nem ők írták és főleg nem akkor. Na én eltűnök.
Izajás könyve: 38: fejezet: 1-22, v (3-11, 14, 16-17, 19,versek)
Szancherib hadjárata.
3 Oda ment ki hozzá Eljákim udvarnagy, Hilkija fia, továbbá Sebna, az írnok és Joách, Aszaf fia, a jegyző.
5 Azt gondolod tán, hogy a puszta szavak érnek annyit, mint a haditerv és a katonai erő? Kire támaszkodol, hogy föl mersz ellenem lázadni? 6 Bizonyára Egyiptomban, ebben a törött nádszálban bizakodol, amely áthatol annak a kezén, aki rá támaszkodik, és keresztülszúrja. Ilyen a fáraó, Egyiptom királya azoknak, akik benne bíznak. 7 Lehet, hogy azt mondjátok nekem: Mi az Úrban, Istenünkben bizakodunk. De hát nem ő az, akinek a magaslatait és az oltárait Hiszkija lerombolta, aztán meghagyta Júdának és Jeruzsálemnek: Csak ez előtt az oltár előtt imádkozzatok!?
9 Hogy akarsz csak egyet is elűzni uramnak akár legkisebb szolgái közül is? Mégis Egyiptomban bizakodol, a szekerekben és a lovasokban. 10 Aztán talán nem az Úr akaratából vonultam fel erre a földre, hogy elpusztítsam? Bizony, maga az Úr mondta nekem: Vonulj fel ez ellen az ország ellen és pusztítsd el!” 11 Ekkor Eljákim, Sebna és Joách így szóltak a főpohárnokhoz: „Kérünk, beszélj hozzánk, szolgáidhoz arám nyelven, mert úgy is értünk. Ne júdai nyelven szólj hozzánk itt a nép füle hallatára, amely a várfalon van.”
13 Akkor a főpohárnok felállt, és júdai nyelven hangosan odakiáltotta: „Halljátok a nagykirálynak, Asszíria királyának a szavait!.........>
Minden inger, ha jó ha rossz, ha van értelme ha nincs, lehet építő jellegű.
A topik témája a Biblia.
Sokaknak alapmű a hitük okán, mások meg elvannak nélküle, mint mackó a málnásban.
A "nyugati" kultúrában van jelentősége inkább, de ott is a vallási vonalon.
Sokan foglalkoznak vele... Hívők, egyházfik, történészek, teológusok, irodalmárok...
Számomra aki ebbe beszűkül, elvesztegeti az idejét.Népek és kultúrák voltak el nélküle, és vannak.
Egyiptom a zsidók kultúrájánál magasabb szinten nem is érdeklődött nagyon iránta. Nem is vett át belőle semmit, aztán a muszlim sikeresen teret hódított náluk.
Pl. Jézus korában teljesen ismeretlen volt Ázsiában, vagy Dél-Amerikában....Ma a kereszténység fő támasza a Dél-Amerika, igaz elhajlások és dogmák átertékelése révén.
Japán népe nem is halott Jézusról évszázadokig, töpörödött a keresztények száma.
(nem hiába, hiszen kultúra idegen erkölcs...)
Hinduk és buddhisták millióinak, totál hasznavehetetlen és értelmetlen a Biblia. Némely gurujuk, lámájuk tud róla valamit.
Nálunk is kinek és milyen mélységben?És újra: MINEK?
Meghaladott kor, ismeretek, élet szituk.. átléphető.
Van aki, mint itt a 11-11 rácuppan, és szappant sem vesz igehely nélkül, nem nyel falatot, hogy keresztet ne vessen....
Rá is telepedett erre a valaha "élő" oldalra, ahol anno viták, és nézetcserék folytak.
Mivel taszító a kéretlen "igehely" felrakás, amit megspékeli tán önmaga számára sem értelmezhető személyes fanckarikákkal, mono struktúrás lett az oldal, amiről csak ő hiszi, hogy valaki érdemben olvassa...
Lehet. De az is minek? Szánalaom, vagy érdekesség, az érhetetlenség vonzása???
Mindegy. Ha visszanézitek, kiölte a pezsgő oldalt, és hogy ez mi, ítélje meg aki képes egy oldalnyit elolvasni a sületlenségekből, és random idézetekből!
Jelen hősünk irománya számomra is zavaros tesze tosza logikátlan mi az hogy 1333 ? :)))
1333 Jó jel, 2022. 9.26. óra 01,2 perc = 2023.9.26- ig várnom kell még,…
De még én sem tudom mit jelent , csak sejtem , de most új feladatra kell odafigyeljek.Szavakat, mondatokat, nevet is közölt, az emberre energia körök tágulnak, 000 0 0 le is írtam, és kép sivatag ha a nap rá süt a kövek szélei ezüst szín, ha a nap nem süt sötét szürke, nincs fénye s t b,……
Először a februárra kell figyelnem, még nincs vége.