Persze, ha összejön az út, majd írok. Boracayon nem voltam még, de szerintem - már csak ha a méret beli különbséget is nézem Busuangához képest akkor én az utóbbit választanám valahol Coron környéki szállással. Keress rá pl. Sangat Islandra, pici sziget nagyon szép house reef-el, saját - egyénileg, kajakkal elérhető- hőforrással a mangrove-ban, bungikkal közvetlenül a homokos parton, finom ételekkel, stb...
Valaki esetleg nem tudja, hogy kutyust hogyan lehet bevinni az országba repülővel? Milyen papírok, oltások kellenek? Van-e karantén? Mennyi ideig tart?
Ha valaki oktober 1 es november 31 kozott utazna Hong Kong-Cebu vagy Szingapur-Manila vonalon, akkor nagyon jo akcio van a http://www.airphilexpress.com/ oldalon. Jegyvasarlas szept 18-19.
Persze, bejarhato maga Palawan szigete viszonylag olcson, azert csak viszonylag, mert a Folup-szk altalaban valamivel dragabbak mint Thaifold vagy Indonezia. Szallasugy tutira hasonlo, en kb 2 eve voltam, akkor is ugyanaz volt mint kb 10 eve. Szerintem 3 het siman kitoltheto Palawanon es a hozza tartozo Calamian-szigeteken.
Január-február környékén tervezek egy utat a térségben, és lenne 1-2 kérdésem Palawanról. Korábban már átolvastam a fórumot, van is benne útleírás, viszont még 2006 tájáról. Ott azt írták, hogy a szigeteken lévő egyes helyeken max. 2-3 napot érdemes eltölteni, viszont én kb 3 hetesre tervezném az utamat. Igazából kifejezetten jó lenne, ha 1-1 szebb helyen lenne időm egy kicsit pihenni. Viszont azért legalább nagyjából be szeretném járni a szigetet, s így már nem is tűnik olyan soknak a 3 hét.. Érdekelne, hogy bejárható-e olcsón a sziget? Alapvetően szeretném minél olcsóbban kihozni az utat (ha lehet, akkor pl. sziget túrákra költenék többet, nem repülőjegyre, vagy drága szállásra..), busszal/hajóval utaznék,stb), szállásügyben még mindig olyan rózsás a helyzet, ahogy korábban írták? (nem kell előre foglalni, sőt sok helyen nem is lehet, de mindenhol van olcsó szállás)
Egyelőre még minden képlékeny (még az sem biztos, hogy a Fülöp szigetek lesz a végcél, az árak sokat számítanak...), így előre is köszönök minden hasznos infót!
"manilába szeretnék érkezni, megígéred,hogy ott is telelesz a reptér hátizsákos utazókkal akik majd mind az én utitársaim akarnak lenni ? :D"
Amennyire emléxem, a Fülöp-szigetekre a kutya sem megy a hátizsákosok közül, ott a reptér hazatérő balikbayan-okkal van tele (külföldre szakadt helyiekkel), akiket legalább 8-an várnak odakint. Részeg angolt a la Pattaya még nem láttam ott. A reptérről semmilyen emberi tömegközlekedés a városba nincs, de a reptéri taxi legalább olcsó. Mocsok, bűz, por, hőség, dugó annál inkább van. Ez azoknak jó, akik nem valami turista-állatkertbe akarnak menni, hanem a való világba, és bevállalják, hogy valami eldugott helyen komcsi maoista emberrablók (NPA-k) karjaiba fussanak. Márkás órát, iPhone-t, ilyesmiket meg se kísérelj oda vinni. Plusz tájfun, földrengés, vulkánok - nem véletlenül nincs felkapva. Menj inkább Balira.
Csak ajánlani szeretnék egy nagyon kellemes tengerparti helyet, Bolinao-t.
Két hete feleségül vettem egy filipino lányt Tarlac mellett. Az esküvő után már nem volt annyi időnk hogy Boracay-ra vagy Palawan-ra utazzunk, így a közeli Pangasinan tartományba Bolinao-ba mentünk, előzetes foglalás nélkül. Sok resortot végignéztünk, mindegyik szép, rendezett volt. Végül a Puerto del Sol-t választottuk. (http://www.puertodelsol.com.ph/)
Valamilyen oknál fogva augusztus a holt szezon itt. A resortban alig voltak, és féláron volt az egész.
A környéken van a spanyol időkből származó világítótorony, barlangfürdő, és a gyönyőrű Hundred Islands Nemzeti Park is.
Szerintem Baguio felé remek kitérő.
Jut eszembe, úgy tűnik, mintha elkezdték volna Tarlac-nál építeni az autópálya folytatását Baguio felé. Gondolom már csak pár év.
Nagy nehezen, de átnyálaztam a fórumot mégis kérdéssel fordulnék hozzátok :)
Tehát: Kb 13-14 napra utazok ki a Fülöp-szigetekre, október 2.-án. Tudom-tudom, kevés az idő, de most csak ennyim van :)
MNL azaz Manilában kb 2-3 napot fogok lenni - ismerősöknél.
Utána viszont ötleteket várnék hogy ebbe a rövid időbe szerintetek mi férne bele?
Semmit nem foglaltam le előre, csak a repjegyem van meg illetve még az sem egészen :)
Van valaki aki kb ekkor megy innen? :)
Egyszerűen annyi minden érdekel, de ahhoz rengetek idő kéne - ami most nincs - így szeretnék annyi mindent belesűríteni amit bele lehet. Mivel egyedül fogok utazni, ezért túl sok időt nem szeretnék láb lógatással tölteni a tengerparton.
Azért Thaiföldnek szerintem megvannak a maga erényei... bár a tengerparti részei és szigetei brutál turistásak.
Indonézia nem "pont olyan mint a Fülöp-szigetekek", valójában teljesen más a hangulata és sokkal változatosabb! És SZVSZ sokkal jobb és érdekesebb is. Két hónap még csak nem is sok idő rá! ;-)
Szingapúr más értelemben jó, amolyan "csodaként", érdekes és kellemes kontraszt a többi nagyvároshoz képest a régióban. Mutatja, hogy létezhet egy ázsiai főváros kosz és dugók nélkül is. Képek róla a neten milliószámra, szerentem felesleges nekem hozzátennem a sajátjaimat. De pár nap ott elég a legtöbb embernek.
Na de ezekről immár tényleg azokba a topikokba írj, ez maradjon a Fülöpöknek!
az 'eredeti' vagyis legeslegelső tervem szerint indonéziába készültem hosszabb ( 2 hónap) időre.. aztán gondoltam legyen egy kisebb körutazás.. thaiföld, malajzia,szingapúr,indonézia és fülöp-szigetek.. de az első három már nem annyira dobogtatja meg a szivemet :/ arra is gondoltam, hogy egy-egy hónapot szánok indonéziára és fülöp-szigetekre. belevetettem magam az indonézia topikba és teljesen magával ragadott :) pont,mint fülöp-szigetek !! vannak esetleg megnyerő képeid szingapúrról is ? már most van ezer kérdésem indonéziáról,de előbb végig akarom olvasni a topikot :P
OFF : W.L. ,végig olvastam a malajzia, szingapur, brunei topikot .. ebből az első kettő benne volt az útitervemben ..de azt hiszem kihagyom mindkettőt. azok alapján amit olvastam nem nekem valók .. szingapúr még csakcsak, de amit malajziáról olvastam - igazából nem is tudom, mi a konkrét oka, de elment a kedvem tőle :/ tanácstalan vagyok. de azt hiszem beköltözök az indonézia topikba és majd meglátom mi lesz :) ON
Gondolom intézheted külföldön, pl Németországban is a vízumot.
Némelyik követség elfogad postán küldött útleveleket és vízumkérőlapokat is, kérdezz rá.
A vízumot kinnt meghosszabbítani valóban macera.
A későbbi hazaútra szóló jegy szerintem oké. Lényeg, hogy valamit lobogtathass!
Emlékeim szerint (amik csalhatnak) kilépésnél külön már nem kellett semmit perkálni, ugye a legtöbb országban ez már benne a repjegy árában (Indonézia egy kivétel).
külföldről hogyan tudom elintézni a vízumot? úgy értem , hogy nem magyarországon lakom és tuti,hogy november előtt nem is tudok pestre menni :/ olvastam,hogy korábban írtad, hogy majd kint ,helyben is el tudom intézni.. de mégiscsak jobb lenne, ha nem kellene ott ilyesmivel foglalkoznom..... amúgy azért kötözködhetnek érkezéskor,ha mondjuk későbbre szól a visszajegyem ,mint ameddig a vizum érvényes? vagy csak megmondom,hogy közben kilépek az országból?!esetleg kérhetik a repjegyet hozzá? ja még azt akartam kérdezni,hogy mennyit kell perkálni kilépéskor? köszi a tigeres linket, még nem néztem konkrétan az oldalt,de momondo.com-on szoktam keresgélni és ott is kidobta már ezt a variációt 20 euroért ,mint legolcsóbb megoldás :)
Így viszont mindenképpen vedd fel az 59 napos vízumot, és szánj minimum 4 hetet az országra... szerintem annyi sem lesz elég. És ha már Visayák, akkor esetleg érdemes megállni 1-1 napra Cebu városában és a boholi Csokoládé-hegyeknél is. Meg esetleg Dél-Kuzonban is, útban odafelé...
végülis úgy döntöttem, hogy mielőtt továbblépek a szervezéssel illendő lenne végigolvasnom a legeslegelejétől a topikot... éééés megtörtént !!! hát nem kevés infóval lettem gazdagabb, érdemes volt rászánnom 2 napot :) köszönet mindenkinek aki megosztotta élményeit ! észak-luzon, palawan északi része, busuanga mellett tuti jól döntöttem, mert soksok jót írtatok róluk, a kiteozás miatt pedig boracayt is 'muszáj' lesz belevenni a programba :P na de most folyt. köv szingapur ..