TE_O, KUONI PÁSZTOR (és mások): Az ország - tudtommal - egyetlen óraüveg csiszolója a Waller Józsefné (nem Weiser, mint elírtam volt), ő a Hercegprímás u. 2 alatt leledzik, és elvileg vállalja bármiféle kar- és zsebórára egyedi üvegek készítését. Nekem már jópárszor csak így sikerült különleges formájú (pl: szögletes) üvegeket pótolnom. Próbáljatok szerencsét!
OYSTER: Láthatóan a Poljot is azt mondja magáról, hogy ő csak 1961 óta Poljot. Ezzel nem bátorkodnék vitába szállni, tehát az általam látott kronográf ilyen korú kell, hogy legyen. Másrészt az Általad is felemlegetett link alapján a 3017-es werk 1955 óta létezik, előtte a Sztrela nevezetű órákban fordult elő. Ezzel együtt nem értem, a váltás okát. A 3133 ugyibár 1975 körültől létezik, és összehasonlítva a két werket, én bizony nem érzem a 3017-hez képest előrelépésnek, sőt! A werk képén (lefotóztam) most merengve nem láttam hasonlóságot más werkekkel, nagyon úgy tűnik, hogy ez saját fejlesztés (a billegő és hídja pl: tuti, hogy a Pobedákkal azonos darab), és nem tartom valószínűnek, hogy azért cserélték volna le a 3133-ra, mert volt vele valami alapvető gond, de tekintve, hogy gyártásban volt közel 20 évig, ezalatt a gyermekbetegségeket ki lehetett volna javítani. Ez a 3017-es a maga rövid karos kapcsolóival, az oszlopkerekével olyan finoman kapcsolható, hogy még ez az öreg, kopott óra is sokkal kifinomultabb benyomást keltett bennem, mint a legjobban belőtt 3133. Ráadásul jó 2mm-el laposabb is a werk, igaz dátum nincs, ütésbiztosítás még nem volt (de ezt aligha lett volna gond beépíteni). Egyszóval: nem lettem okosabb! (A másik érdekes dolog még, amire fáj a fogam, az a GUB által elkövetett cal.64 kronográf. Bizony keletnémet elvtársainknál is készült kronó, mégpedig egy igen
jól kivitelezett oszlopkerekes darab, amely most komoly ritkaságnak számít!)
Az említettek azt mondatnák, hogy e szerint hibádzik valahol a Poljot maga vállalta történethűsége ???
Ugyanis, pld. itt is és papíralapú írásos emlékekben is az derül ki, hogy a márkanév 1961-től létezik... (Persze nem csak az általam sokat említett sturmaszki-ra vonatkozóan :)
Egyébként ez a bizonyos "régi kirovi Poljot pecsét" milyen, miféle ?
Múltkorában érdeklődött itt valamelyikőtök a Junghans órák magyarországi forgalmazója felől.
Hát most leltem egyet. Ugyanis a Petőfi S. utcában (a Váci utcai hotel hátsó mélygarázskijárata mellett) van egy óraüzlet. No, ott árusítják az említett márkát. Természetesen a rádióvezérléssel a braunschweigi atomórához igazított kerámiatokos Mega Solar-ig bezárólag többfélét is.
KUONI PÁSZTOR: A jelek szerint a tengely megvan, csak a korona veszett el, ez valamit javít a helyzeten. Az óra nyakán látni egy picinyke csavart (vagy csak az üres furatát), nos őneki kellett volna helyén tartani a koronát. A jelek szerint ez egy "vasutas" DOXA lehet, egy ilyen óra szép állapotban idehaza 40eFt körüli értéket képvisel, szerintem megérné megpróbálni pótolni a hiányosságokat.
- Ha a másik óra számlapja aranyszínű, akkor az biztosan nem porcelán. Ez nem baj csak ne legyen a számlap szennyezett vagy sérült. (A porcelánt azért szeretjük, mert mechanikailag és vegyileg rendkívül ellenálló. Ha nem tört, repedezett össze - ami sajnos nagyon gyakori - akkor egy kis tisztítás után újszerű benyomást tud kelteni.) Igazi savonette üveget ezekre feltehetően már csak csináltatni lehet, ezt a Weiser Lajosné talán elvállalja. Az Union pontos eredetét illetően azért bizonytalankodtam, mert számos "Union akármicsoda" nevezetű cég-cégcsoport futott anno, ezek egyike volt a manapság is kiváló névnek örvendő Union Glashütte. Itt is csak azt tudom mondani, látni kellene a nevezett darabokat, a werkek járását, és akkor talán tudok javaslatot tenni a szükséges teendőkről.
A 4619-be belinkelt zsebóra egy kollégámé csak a kezembe nyomta, hogy ez van neki és mi is ez valójában? Alaposabban megnézve az órát otthon, a számlap teljesen hibátlan, csak mocskos. kosz alatt szépen látszik a számlap mintája, jár is csak pontatlanul. Az üvegét (plexi) le kell cserélni, mert van rajta egy lehelletnyi olvadásnyomszerű sérülés.A tulaja szeretné használni, mert 10000Ft-ért vette anno és szereti. A tokban egy német fémjel van az a félholdas-koronás, amit 1888-tól használtak. Szóval vigyem valakihez vagy küldjem a srácot a népszínház utcába vele vagy levelezzünk?
segítségedet köszönöm,
Az Oris ára Európában 1000 Euro környékén van. Gondolom a POEN-ban is kb. ennyi, bár nem lepődnék meg, ha kicsit több lenne, viszont csempészésre semmikpp nem foglak bíztatni :o) Az általad említett modell szerintem valahol 250-300e Ft között helyezkedik el. A kérdésed második részére válaszolva: Ezen a szinten már nagyrészt megbízható órák vannak. Kissé szubjektív a véleményem, miszerint az Oris kifejezetten szép és elegáns órákat készít és ez is közéjük tartozik. Remélem ugyanarról az óráról beszélünk, nem túlzottan sok holdfázisos órát gyárt a cég.
A mostani Óra Magazinban láttam egy Oris Hi-Mech XXL modellt, és feltunt hogy többek között holdfázis komplikációval is rendelkezik. Tudtommal az ilyen órák félmillió fölötti áron vannak, nem tudjátok hogy ennek mennyi lehet az ára? Az Oris különben megbízható márka? Most egy Fortis Cosmonauts Chronographom van és érdekelne egy elegánsabb óra is, persze ésszeru áron :)
koszonom az infokat. A Doxarol meg annyit, hogy valoban, van rajta egy gomb a korona mellett. Nem vagyok szakember, de ahova a korona valo, kilog egy negyzet alapu hasab. Gondolom ez lehet a tengely, es emiatt gondoltam arra hogy talan kulccsal kell felhuzni.
A masik teljesen mukodokepes, pontosabban ha felhuzom jar :), es a mutatok is csak akkor akadnak ossze ha allitom az idot, es visszafele tekerem a mutatokat. De zavar, meg szeretnem csinaltatni. Nem tudom megitelni hogy a szamlakpja porcelan-e, mert igazodva az arany altal nyujtott eleganciahoz, ez is aranyszinu. El tudom kepzelni hogy bevontak aranyfusttel, vagy teljesen le is csereltek.
Valoszinu mindketto volt mar oras kezeben, mert sajnos mindkettonek muanyag az 'orauvege'. Talan ezert is szeretnem mielobb igazi oras kezeben tudni.
Masik kerdes: ez utobbi 'masik Union'-on erdemes keresni/es hol olyan ismertetojegyeket amik bizonyitanak az ora eredetet?
OYSTER: Az általam vizitált Poljot nem Sturmanskie volt. Egyértelműen régebbi volt annál, és a latinbetűs Poljot feliraton kívűl mást nem tartalmazott. De a 19 jewels felirat is latinbetűs volt a werken, ellenben a billegő mellett a régi kirovi Poljot pecsét díszelgett.
KUONI PÁSZTOR: A DOXA nem lehet kulcsos. Az 1906-os óra még lehet külső állítókaros, ekkor a tok nyaka mellett van egy kis gomb, annak megnyomásával lehet állítani a mutatókat, de az 1889 óta létező DOXA kulcsos órát nem gyártott. Eszerint hiányzik a korona, és ami nyilván nagyobb baj - a felhúzótengely. Ezt feltehetően csak legyártatni lehet, ami az eredeti méretek hiányában nem lesz egyszerű és olcsó. Látni kellene az órát, nincs-e más baja, érdemes-e megcsináltatni!
A másik óra izgalmasnak tűnik - bár ez feltehetően nem Union Glashütte, hanem egy "másik Union", de ezzel együtt jó darabnak hangzik. A kesze-kusza mutatók semmi problémát nem jelentenek, és ha az óra amúgy működőképes, akkor mindenképpen érdekes darab. Miből van, és milyen állapotú a számlapja? Ha porcelán, és sértetlen, szép, akkor feltétlenül javaslom rendbetetetni. Órás több is szóba jöhet, én a Tiszeker Ottó helyett inkább a P.Kiss Istvánt javaslom (1081. Népszínház u.43), mert a Tiszeker személyesen már alig-alig dolgozik, a segédei meg nem olyan "ászok". Emellett "optikai tuninggal" nem igen foglalkoznak, bár pl.: egy zsebórára való savonette üveget inkább náluk lehet fellelni. De itt is azt mondanám, hogy látni kellene az óra állapotát, lehet, hogy nem is kíván órást, csak némi igazítgatást, pucolgatást. Az öt kis képecske amúgy az óra, vagy a gyár által elnyert díjakat jelképezi, anno ezt szokás volt feltüntetni.
- Értékes óránál amúgy nyugodtan merem a POEN-t javasolni, lehet, hogy drágának tűnnek, de rendesen meg is csinálják a munkát. Az árakon ugyanis magam is sokszor elcsodálkozom. Sok órás 1-2 ezer forintért elvállalja egy egyszerű mechanikus óra javítását, és meggyőződéssel merem állítani, hogy ha tisztességgel elvégzik azt a munkát, amit ez ténylegesen jelent, akkor ez az ár képtelenség. Ez csak az összes munkaigényes fázis elszabotálásával jöhet össze, és nyilván úgy, hogy a javítás egy felületes tisztítást jelent, s ha ez nem vezet eredményre, akkor visszaadják az órát azzal, hogy nem javítható.
Én is egy teljes értékű felújítás részeként fontosnak tartanám a számlap kicsinosítását is. Határozottan bizalomgerjesztőbbé tehető általa az újjávarázsolt óra.
Egy lepukkadt NIVREL 17R esetén tudnám mindezt bizonyítani. Korábban rémisztően foltos számlappal rendelkezett, majd a tok- és szerkezetjavító procedúra végén egy friss számlapfestéssel remek, megóvandó darab jött létre. (Gyula király tán tanúsíthatja.) Ezt követően már csak egy eredeti szíj került rá és a gyári dobozban méltó társa a mai tesóinak.
(Ha valakit érdekel, ruccanjon el a H.Ó.T. bemutatóterembe és keressen benne kivetnivalót :)
Én pedig a Poljot Lunar-odat csodálgattam meg. Nagyon-nagyon ismerős valahonnan. Honnan is, honnan is ? :-)
De, ha már a Poljot kronókról esett szó :
Sokat gondolkoztam és valami hibádzónak tűnik számomra.
Egyrészt, ha már volt egy finom werk a kezükben, akkor azt valóban nem lett volna érdemes az automata kronográfok virágzásának korában érdemes lecserélniük egy másik kézifelhúzós, fejlesztési munkaráfordítást igénylő licenc-re. HACSAK NEM ILLEGÁLIS, TEHÁT JÓ OROSZ SZOKÁS SZERINT KOPPINTOTT SZERKEZETET ALAKALMAZTAK KORÁBBAN ! És ezt támasztaná alá az is, hogy sehol, még a gyár történeténél sem hivatkoznak a másik létére. (Tán csak annyi utalás van, hogy a Gagarin-féle Sturmanszki óra NEM P3133-as volt ! Hogy milyen, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízzák. Lehet, hogy épp ez az említett oszlopkerekes motor.)
Másrészt, ami még bibi, az az, hogy a bevizsgált darab - ha POLJOT feliratot viselt - nem valószínű, hogy az ötvenes évekből származott volna. Ugyanis ezt a repülésre utaló nevet márkaazonosítóként az első űrutazás után vette fel a gyár, 1961-ben...
Ket igen erdekes darabbal hozott ossze a sors! Foleg az Union erdekes, regi nemet, glashuttei marka, ha jol vagyok informalva. A mutatok osszeakadasa nem nagy hiba, azert talan nem kernek semmit, kiveve, ha a tengelyek ferdek. A Doxaba felhuzotengelyt kell keriteni, de talan nem megoldhatatlan, bar nem lesz egyszeru.
Foglalkozni meg sok oras foglalkozik ilyeneknek a javitasaval, pl. Tiszeker Otto, Bp., Lajos u. 43. III., de mashol is vannak jo orasok. Esetleg a Vaci utca szomszedsagaban levo Poen, emitt szinte ujja kepesek varazsolni, mert optikailag is felujitjak, de erosen megkerik az arat a minosegnek.
APT!
A dragabb orakra nyilvan vigyaztak, bar neha a szakszerutlen kezeles az orasok reszerol tud kellemetlen karokat okozni: kulsoleg es belsoleg egyarant. No es persze a hianygazdasag ideje alatt neha bizony barkacsolni kenyszerultek ok is.(Az uj IWC -d sem kutya, az teny, bar nekem a '62 -es aceltokosod az etalon.).
____POEN____ Szombaton bevittem Oris BC3 órámat a Régiposta utcai üzletbe, mivel az óra koronáját nem lehetett visszacsavarni. Ma /hétfő/ délután telefonáltak, hogy mehetek kedvencemért. A koronát kicserélték, nyomáspróbát végeztek az órán és mindezért NEM kértek pénzt! Lehet, hogy csak egy jó reklámfogás, de ezután biztosan hozzájuk viszem az órát szervizelni! Köszönet ezúton is Nekik, és üdvözlök mindenkit! Potyoro
Segitseget szeretnek kerni orajavitas ugyben. Van ket csaladi orokseg zseboram, amiket uzembe szeretnek helyezni.
Az egyik egy Doxa, tipust nem tudok de leirom hogy nez ki. Kb tenyernyi, a szamlapon romai szamok vannak. A masodpercmutato kulon, 6 oranal van. A felirat ciradas betukkel: Anti Magnetique, Doxa.
A dupla hata van neki, a kulso felen vadaszjelenet belul a kovetkezo feliratok: 'Medaille d'or milan 1906'. Ezalatt 5 kis kepecskem najd DOXA, Hors Concours, Liege 1906.
Neki a koronaja hianyzik, habar mivel mar igy kaptam elkepzelheto hogy kulccsal lehet felhuzni, mivel elg nagy hely van benne.
A masik szamomra ismeretlen tipus, a szamlapon arab szamok, a masodpercmutato szinten 6 oranal van. Union S.A. Soleure van rajta. Szinten dupla hatlapos, na itt mar erdekesebb feliratok vannak. Eloszor is egy koriv menten szinten 5 kis kepecske Ancre feliratot fog kozre. Alatta mar vizszintesen : Spiral Breguet Balancier Compense, 15 rubins. -Qualite Superieure-
O mukodokepes, mindossze annyi a baja hogy neha osszeakad a perc es masodpercmutato. No meg gondolom raferne egy tisztitas, olajozas is. Ez utobbi erdekessege meg annyi, hogy aranybol van a fed- es hatlapja...
Tud valaki ajanlani megbizhato, preciz orast Budapesten vagy a kornyeken, aki meg foglalkozik ilyenekkel?
Sajnos digit fenykepezom nincs, igy nem tudok roluk kepet csinalni, de ha van ra erdeklodes akkor megprobalok osszehozni valamit...
HAYLOFT EZEKIEL: Hümmm... Meglehetősen rozogának tűnik. Egy komoly - főleg számlap - felújítás után szép óra lehet még belőle, de a mai árak mellett azt javaslom, tedd félre jobb időkre. Ma még nem éri meg felújíttatni. Pár év múlva feltehetően értékesebb lesz.
TE_O: De, természetesen én sem lebecsülni kívántam az orosz kronókat. Az árukért vitán felül "Best Buy" minősítést érdemel látatlanban mindegyik. És hát egy "Nikolai II" aranytokos kronográf régi vágyam belőlük, az egy igazi orosz finomság! Még arra is adtak, hogy a számlapon levő kis cári koronában valódi (ráadásul természetes, nem szintetikus) kis rubinkő legyen. Tudom, értékben nem nagy dolog ez a kis "szilánk", de az egész összhatását nagyon feldobja!
-A ROLEX hazai termés, én csak itthon, kézbevétel és "nőgyógyászati vizit" után veszek órát. A Rolexek meg általában szépek maradtak, az erős, masszív acéltokok-szíjak igencsak időtállóak, másrészt az ilyen nagy értékű órára vigyázni szokás. Ezzel nagyjából egyidős új szerzemény a 18K-s IWC is, annnak is tükrösen hibátlan a tokja, számlapja, pedig az még csak nem is vízálló. Feltételezem, ezekre az órákra azért nagyon vigyázott is a tulajdonosa, egy-egy öreg Sicura, Cornavin stb. nyilván azért olyan ramaty sokszor, mert amellett, hogy gyengébb anyagból van, nem is kímélték őket.
Teny es valo, nagyon szep allapotu a kerdeses Oyster, mondhatni uj. Hazai darab volt, vagy kulhonbol jutottal hozza? (csak erdeklodeskeppen, hogy itthon is megmaradhatott ilyen szepnek).
Viszont szvsz. az orosz kronok, bar regi, elavult konstrukciok, nem csak "potlekok" - jo, tudom, h. nem igy ertetted - es nyugaton is csak mostanaban tortentek kronok teren ujabb igazi fejlesztesek. Olyanok, mint a tobbi Poljot: ezereves, megbizhato konstrukciok. Nincsen igazam?
HAYLOFT EZEKIEL: A fentiek egy - nikkelezett szerkezetű, ez szokásos volt anno - 15 köves normál svájci horgonyjáratú órát írnak körül, amelynek dupla fedelű a hátlapja. Ez a "hétköznapi" óra volt a XX. század első negyedéig-harmadáig. Ha szép állapotban van, mindenképpen megbecsülést érdemel!
TE_O: Köszönöm, az Universal tényleg büszkeségem most, de az öreg (1962 körüli) Rolex Oysterre még büszkébb vagyok! Ami a Silvana felújítását illeti, persze, ha a tulajdonosnak tetszik, akkor rendben van, de egy tükrösre krómozott csillogó új tok és új mutatók egy ilyen számlappal akkor sem harmonizálnak. Patinás számlaphoz kopottacska tok megy... Ami az orosz kronókat illeti, hát a Joseph-Watchon épp kinn is van egy ilyen régi orosz kronó (feltehetően a mai 3133-as "köznapi" darabokkal nem is kívánnak foglalkozni), de azért élőben mégiscsak más egy ilyenbe belekukkantani. Jók a mai orosz kronók, de nekem egy ici-picit olyan "kronópótlék" érzetet keltenek, míg ez a darab vitathatatlanul egyenrangú vetélytársa lehetett kora nyugati werkjeinek. A mai 3133 azért nincs partyban mondjuk egy 7750-el, ezt el kell ismerni (persze sokkal olcsóbb is)!
Gratula a cikkedhez, jo es atfogo alapszintu iras, talan tobben erdeklodni kezdenek miatta az orak irant! (anno nalam is vmi. hasonlo cikk adta a loketet).
APT!
A gyujtemeny igen szep darabokkal gazdagodott, az a Rewel es Univ. Geneve nagyon szep orak! (es ez utobbi nem akarmi a krono kategoriaban ugyebar).
Ja, es en kulon orultem az ujabb kepeknek a verkekrol! :)
Mas: az Ora Mag. -ban bemutatott Silvana a regi szamlappal kisse tenyleg fura benyomast kelt, viszont vitatkoznek veled abban, hogy ez igy nem jo. Ha a tulajnak igy tetszik, tokeletes, meg ha nem is kelti mindjart uj ora benyomasat. (bar teny es valo, a te oraid igen jol mutatnak).
Orosz krono: erdekes darab lehetett. (Kronok beazonositasara segithet a Joseph-Watches, kataloguskepeik vannak, bar ezt bizonyara ismered).
kezembe került egy zsebóra
aminek a tokján belül a következő felirat van:
La Heutte
ancre
ligne droite
levees visibles
double plateu
15 rubis
mond ez valakinek valamit? mert sajna az én franciatudásom elhanyagolható:(
Egyébként a tok 800-a ezüst, több helyre beütve egy félhold és egy keresztes korona.
Maga a werk olyan, mintha acélból lenne, a billegőn körbe millió kis csavar van, mint a komoly órákban. Számlapon semmilyen felirat nincs, másodpercmutató a hatosnál.
Van valami ötlet? Tegyek fel képet?
GLASHUETTE: Annyit még hozzátennék, hogy természetesen senki nem festegeti foltokban a régi számlapot. A számlapról készül egy (vagy több) fotóklisé, majd a régi számlap tisztára lesz maratva és lecsiszolva. Alapozás után kerül rá az eredetinek megfelelő színű alapfestés (makettező mini festékszóróval), majd a klisén keresztül lesznek újrafújva a feliratok. Száradás után megkapja a védőlakkréteget és kész. Az eredeti számlap is ugyanezzel a technológiával készül! (Csak az persze nagyüzemileg.)