Ha már megy a szíjháború, hadd jegyezzem meg, hogy van bőrös barátom aki nagyban foglalkozik bőrrel.Nos ő azt mondta, hogy a legprofibb bőrszíjak rájabőrből készülnek, mert az állat gerince mentén a bőrön egy hófehér "gyöngysor" minta van.1 állat=1 szíj. És ami a különleges a dologban, az az, hogy azt a fehéret nem fogja a kosz, semmilyen természetes/mesterséges festék. Az mindíg fehér marad. Hát nem tudom... majd megpróbálom lefotózni, neki van egy darab.
APT:
"Kissé gúnyosan lelóbőrszíjjazott Nomos szíj?" Azért neveztem lóbőrszíjnak, mert lóbőrszíj, értsd: lóbőrből készített szíj. Ezt máshogy nem tudom mondani. :) És teljesen elégedett vagyok vele, nem PUFI!
Grones:
Minden óvodás tudja, hogy a Richemont csoport (JLC, Lange etc.) csak a genfi kiállításra megy a jövő héten. Úgyhogy te is menj oda! És küldj nekem egy JLC katalógust!
APT
Én a komplett dolgokat szeretem. Nem olyan vastag az én tárcám se, hogy ne kellene meggondolnom tízezreket, mire költök. De szerintem, ha egy óraszíjon lógó van, akkor ott a helye. Ha a csat rész ment tönkre szerintem elengedhetetlen az eredeti szíj vásárlása. Hogyan néz ki szerinted egy Audi, Fiat lógós kormánnyal csak, azért mert rá lehet barkácsolni, és tökéletesen működik vele. Egyébként, ha valakinek 200 db. IWC kategóriás órája van akkor értetlenül, állok a szíjvásárlási probléma előtt. Aki egy új Jaegert tud vásárolni attól szerintem kicsinyesség, hogy nem veszi meg hozzá az eredetit. Az ilyen minőségi szolgáltatást nyújtó műhelyeknek is meg kell valamiből élni (aki foglalkozik ilyen szíjak kereskedésével). Éljen a minőségi szolgáltatás!
Szerintem, ha eredetileg lógó volt a szíjon, az új szíjra viszont valamilyen ok végett a régit nem lehet rászerelni, pl. tönkre ment vagy nem azonos fazon, akkor az előző hozzászólásomban leirt élvezeti érték erősen romlik.
Hirsch szíj pedig szerintem se rossz minőségű szíj, nem véletlenül tapasztaltad, amit leírtál a beszállításról.
Ha a Centro KFT.- től vásárolsz 200db-ot 2000x200=400000 Ft. Nem kis összeg?
Eloszor is elvaganykodnek azzal, hogy sikeresen meglatogattam a baseli kiallitast. Hogy mit lattam? Nagyjabol semmit. Pedig tele volt szebbnel szebb orakkal mindez gyonyoru koritesben. Azonban sajnos mostanaban olyan idoszukeben vagyok, hogy nem volt tudtam rendesen korbeneznem. Berohantam a Hall 1-be ahol az oragyartok voltak, majd kb fel ora boklaszas utan amikor meg mindig nem talaltam a JLC standjat -ugyanis naluk szerettem volna tiszteletemet tenni- kiderult, hogy ki sem allitottak iden :(. Bosszubol elmentem a Citizen standjara es megcsodaltam egy automata kvarcot ami 8 evig megy egy feltoltessel es radion leveszi a pontos idot Frankfurtbol!
Amugy a JLC-es csalodason es a rohanason kivul nekem hatalmas elmeny volt, ilyen igenyes kiallitast meg nem lattam! Persze a Swatch Group tarolt a kiallitasi teruletek tekinteteben de azert meg masok is labdaba rugtak. Nehany kiallito olyan igenyes standokat hozott letre (pl: Patek) ami az en Cebithez szokott szememnek bamulatos volt.
Mas: ma lattam a zurichi repteren (duty free, terminal B) Omega De Ville Co-Axial orakat 200 000 Ft-tol. Nekem ez iszonyu olcsonak tunt. Szerintetek? Ertekes darabok ezek egyaltalan?
A csempeszes persze megoldott (olcso roman benzin a repulobe majd egy kitero torokorszag fele ahonnan echos szekerrel elerve a Duna-Deltat kenuval jonnek fel Belgrad rakpartra. Pesze ezt pont nektek nem kell magyaraznom...)
IDŐMÉRŐ: Alapvetően természetesen igazad van. Tudom, az én problémám nem hétköznapi, de képzeld el, hogy szeretnél mondjuk 200 db órára minőségi szíjjat tenni. A MESSERSCHMITT által kissé gúnyosan lelóbőrszíjjazott, relatíve olcsó NOMOS szíj 14eFt-os árával is kijön egy WV Golf ára. Nyilvánvaló, hogy itt azért érdemes odafigyelni. Ami meg a minőséget illeti, én tényleg nem érzem rosszabbnak a Hirsch legjobb szíjait a márkás gyári szíjaknál. Sőt, egyik-másik esetben az az érzésem, ugyanazt tartom a kezemben. Hiszen nyilvánvaló - esetleg a fémszíjjakat leszámítva - hogy az Omega, IWC vagy éppen Lange nem áll neki ilyeneket varrogatni. Rendeli őket valamelyik nagy gyártótól, adott esetben éppen a Hirschtől (a Rado és Panerai pl: biztos, hogy tőlük veszi). A Jaeger 120eFt-os csatja meg maga az irrealitás. Erre egyszerűen értelmetlen költeni. Egy jó óra egy szép Kaufmann szíjjal is jó óra lesz, a szíj pontosan olyan szép és esztétikus, ugyanolyan tartós, mint a gyári. Ráadásul számolni kell azzal, hogy a szíj fogyóeszköz. Egy minőségi acélcsatra, vagy aranyszíjra nem sajnálom a pénzt, mert kiszolgálja az órát, arra többet nem fogok költeni, csak tisztítani kell rendszeresen. De napi hordás mellett fél évnél többet csak akkor bír ki egy bőrszíj, ha igencsak kímélik, de egy év körüli idő után már mindenképpen higiéniai problémák vannak vele, sőt, tulajdonképpen elég egyszer tisztességesen beleizzadni, és már célszerű kicserélni. A GLASHUETTE által mondott 2-3 év csak akkor teljesülhet, ha nem mindennap hordja az órát. Ezek tükrében korántsem tartom kicsinyes dolognak, ha az ember szíjügyben körülnéz egy kicsit.
Szép órákat!
Ne legyetek már ilyen kicsinyesek. Ha valaki egy márkás órát hord az mellé egy márkás, vagy egy eredeti szíj is dukál. Ez éppen olyan, mintha felvennétek egy nagyon drága öltönyt egy ócska cipővel! Illúzióromboló!
Ki miért vesz drága mechanikus órát? Nem is olyan pontos, mint a kvarc és mégis drágább! Talán sokan megkedvelték a ketyegést, kifinomult mechanikai érzékkel közelítik meg az óravásárlást, szépnek találják a mechanikus szerkezetet. Bízom benne, hogy ezen indokok mindegyike a mechanikus mellet szól. Azonban nem ezen indokok csak amilyért ezt választják (választjuk). A FŐINDOK a BIRTOKLÁS! Birtokolni egy mechanikus IWC-ét. Felcsatolni és hordani az érzést, az életérzést, amit egy ilyen óra nyújt ez, amire vágyunk.
Észre vettem magamon is, egy jó minőségű órában valahogy jobban érzem magam. Gyakrabban megnézem az időt, minél jobban tetszik annál gyakrabban!
UlruchRudenz: Bármelyik normális órásnak ez rutinfeladat. Másfelől kötve hiszem, hogy elég lesz csak szabályozgatni, feltehetően egy tisztességes nagytakarítás is ráfér. De ezt is meg fogja bármelyik órás csinálni. Árban sem lesz vészes, maximum 2-3eFt-re számíts.
Szerintem a szijaknal is ugy kell ervelni, mint az oraknal. A minoseg es az ar hasonlo mint a sajat verk es az ETA viszonya. Aki draga orat visel, annak szamolnia kell a draga szijjal is.
En egy JLC kapcsot akartam rendelni potom 150 e.ft-ot akartak kerni erte. Egy ekszeresz 12 e.ft-ert tudja ugyanazt megcsinalni, de az nem eredeti.
Igy maradtam a Kaufmann szijnal es kapcsnal.
Egy komoly szij 30-40 munkafolyamaton megy keresztul.
Akit a tema erdekel olvassa el az Europastar erre vonatkozo cikksorozatat.
Sziasztok! Nemrég volt szó a Poljot órákról, és ezekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Még anno nagymamám halála után örököltem egy régi Poljot órát, sajnos típusszám semmi nincs rajta, csak annyi van rá írva Poljot 17 jewels. Most húztam föl és még működik, viszont sajnos elég sokat siet, eddig 1 óra alatt 5 percet, ami szerintem elég sok. Tudtok olyan órást ahol esetleg be lehet szabályozni Poljotot?
TE_O (és mások): Budapesten a Hirsch szíjak beszerzésére leginkább a CENTRO KFT-t (1089.Bláthy u. 6-8) ajánlom, nagy a választék.
PANERAI: OYSTER bevallása szerint 50eFt körül akartak neki HEURER szíjat adni, ami tényleg elég rémületesnek tűnik...
GLASHUETTE: Biztos vannak olyan speciális szíjak, amelyeket nem találsz meg a Kaufmannál, Hirschnél. Én pedig az utóbbi időben meg már csak Hirsch és Marellano szíjakat veszek, mert még Kaufmannt is módfelett drágállom. Nehogy már annyiért adjanak egy krokodilbőr óraszíjat, mint egy krokodilbőr csizmát! Kissé komolytalan! Ráadásul nekem a finom kidolgozású marhabőr szíjak jobban is tetszenek, puhábbak, kényelmesebbek. A hüllőbőrök mindig merevebbek. A bőrszíj meg mindenképpen egy kíméletre szoruló jószág. Nem szabad állandóan hordani, hagyni kell szellőzni, óvni kell a víztől. Sportos, állandó használatra ott vannak a kaucsuk és fémszíjak. (A Louisanai krokodilfarmok amúgy egyáltalán nem adják olyan tragikusan drágán a krokibőröket. Tény, hogy a marhabőr olcsóbb, de a krokibőr sem milliós tétel!)
J B: Tudom, lelkedbe gázolok, de sajnos a "szabadalmadat" már régesrég lelőtte a technikatörténelem. Pontosan erre a hatásmechanizmusra bízták az órák kompenzációját a XVIII. század elejéig. De ez sajnos nem egy bevált dolog, mivel az olaj viszkozitása súlyosan nonlineárisan változik, függ az olaj öregedésétől is, ráadásul még a mennyisége is számít. Egyszóval kiszámíthatatlan, ezért a jó óraolaj viszkozitása a várható üzemi hőmérséklettartományban (mondjuk úgy +5-40 °C között) nagyjábó állandó, és csak lassan öregszik.
"Namost a jelenlegi legjobbnál jobb, azaz optimális hőkompenzáltságot úgy érhetnénk el, hogy a hidegben sietésre váltó, illetve a melegben késésre hajlamos óránkat olyan olajjal kellene kezelni amelynek a dermedéspontja optimális összhangban van a nivarox, a berillium illetve a glucydur hőtágulási együtthatójával, s ezáltal hasonlatosan a korabeli bimetál anyagok alkalmazásának hatásához, kioltanák egymás ellenkező hatású hőeltérését s így a hidegben összehúzódó anyagok által okozott sietést kompenzálná a megfelelően kikísérletezett összetételü olaj sürüségének a hideg által okozott emelkedése következtében fellépő azonos mértékü késés."
Ez egy jó mondat volt.
Tényleg érdemes szerzői jogi védettség alá vonni.
S még egy adalék az előbbihez ha már önköltségszámításnál tartunk: a legdrágább költség az élőmunka ráfordítás és egy óra gyártásánál mindenképp magasabb a költségtartalom mint egy egyszerü bőrszíjnál, mégis 3000 forintért itthon megkapsz egy távol-keletről származó müködő kvarcórát (mondjuk rá, hogy abban a kategóriában elfogadható minőségben!) gyártói haszonnal, nagyker. árréssel, kisker. árréssel, távoli fuvarral, tokkal-vonóval! Ráadásul szerintem a kézzel varrott szíjak öltései egyenetlenek is, közel nem olyan szépek, mintha géppel varrnák de el lehet mondani róluk, hogy ezért olyan drágák mert manufakturális körülmények között készültek.
Hogy egy Breitling többször annyi amennyi, azon nem tudunk változtatni de a bőrszíjaknál az a röhej, hogy egy ilyen bőrszíj árán egy príma bőrkabátot lehet venni ugyan olyan szép kidolgozással viszont többszázszor annyi anyagból és egy tucat-bőrdíszmüves simán tud varrni egy ezresből egy szép bőrszíjat. A pufisága pedig egy egyszerü rugalmas anyag közbeiktatásának köszönhető, soha nem a bőr olyan alakú mint a párnázott szíjakon látszik. Szóval amíg Breitlinget nem is tudnak gyártani minden utcasarkon, azért bőrszíj ügyben megkerülhető lenne a sarchivatal.
APT: Hát a Kaufmann egy nagy rakás... Egyrészt, amelyik nagyszemű kroko bőr, az 36.000 ruppó! (bizony ám tessék tájékozódni) 20.000-ért csak a bőr végéből kapsz (kisszemű). Ez még a kisebbik baj, mondhatnánk, hiszen egy Zenith csat 40-50e Ft. A Kaufmann csatokon viszont kivétel nélkül látszik a tömés, hol 1-1 merevítő formájában, hol pedig úgy, hogy hirtelen keskenyedik el az anyag. A magas órákhoz, mint pl. a Zenith 410 csak pufi csat való, nagyszemű kroko bőrrel ezt nem tudtam felfedezni a Kaufmann kínálatában. De segíthetnél, és kirukkolhatnál konkrétummal, melyik az a darab amely megfeleltethető minőségben egy "gyári" Zenith csatnak, és 20.000 ruppóba kerül.
Mellesleg sokalltam a gyári Zenith darabra ezt az árat és egy "gyári" Longines nagyszemű krokót vettem rá 20e-ért. Így is - úgy is csak 2-3 évet bír ki.
APT: Van egy némi kísérletezgetés után szabadalmaztatásra váró korszakos ötletem: a sarkvidéki hidegben megdermedő olajnak köszönhetően késő mechanikus órával tetted a fülembe a bogarat s ma reggelre megszületett az ötlet: ugyebár sokáig tartott amíg sikerült a nagy elődöknek kikísérletezni azt az anyagot amelyből a billegőt illetve a hajszálrugót elkészítve és alkalmazva a legjobb hőkompenzáltság érhető el. Namost a jelenlegi legjobbnál jobb, azaz optimális hőkompenzáltságot úgy érhetnénk el, hogy a hidegben sietésre váltó, illetve a melegben késésre hajlamos óránkat olyan olajjal kellene kezelni amelynek a dermedéspontja optimális összhangban van a nivarox, a berillium illetve a glucydur hőtágulási együtthatójával, s ezáltal hasonlatosan a korabeli bimetál anyagok alkalmazásának hatásához, kioltanák egymás ellenkező hatású hőeltérését s így a hidegben összehúzódó anyagok által okozott sietést kompenzálná a megfelelően kikísérletezett összetételü olaj sürüségének a hideg által okozott emelkedése következtében fellépő azonos mértékü késés. Íme az ötlet, innentől rád várna az összetétel kidolgozása, aztán a szabadalmat együtt nyújthatnánk be a jól sikerült csapatmunka végeztével. Figyelem, addig is COPYRIGHT: JB! Mindennemü publikáció csak személyes engedélyem birtokában!