Keresés

Részletes keresés

Unborn Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5084
"A vettem egy órát 5000-ért és nagyon értékes"-hez annyit tennék hozzá, hogy bizonyára aki megvette és ezt állítja, valószínű hogy esténként a szerzeményét nézegeti és számára jóval többet jelent mint a vételár.Valószínű hogy az idő múlásával és a gazdasági fejlődéssel egyre többen hódolhatnak ennek a szép hobby-nak, és ahogy nyugaton, nálunk is megkapják valódi értéküket ezek a régi szép órák.Addig is örüljünk neki hogy "Vettem egy értékes órát 5000-ért".
APT Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5083
IDŐMÉRŐ: Tudjuk, hogy órás vagy, és örülünk, hogy köreinkben üdvözölhetünk. Sértődöttre pedig teljesen oktalanul veszed a dolgot, én ugyanis egyszerűen tényként felvázoltam a helyzetet. Ami olyan-amilyen, ezt Te sem vitatattad el. Nem minősítettem, tényként leszögeztem. Ha egy korábbi hozzászólásomat megnézed, nemrég épp azon busongtam, hogy képtelenül alacsonyak a javítási díjak, pár ezer forintból nem lehet egy javítást tisztességesen elvégezni. Nyilván ez is belejátszik a kialakult helyzetbe, de megbocsáss, én már csak "elszenvedője" vagyok a helyzetnek, nem alakítója (bár több órás feltehetően első számú megbízója vagyok).
- Viszont lehet, hogy ezzel megleplek, de fúrtam már csapot (nagyórában), a magam elég kezdetleges eszközeivel (makettező fúró, stb.). Nem is áll szándékomban többet ilyet csinálni! Tisztességes szerszámok nélkül nem lehet tisztességes munkát végezni, és a jó szerszám drága, ez nem is vitás. Másfelől azon órások, akik visszautasítják a komolyabb munkákat esetleg kétségkívül ésszerűen járnak el a pillanatnyi anyagi érdekeiket tekintve, de hosszú távon kijönnek a gyakorlatból (vagy meg sem szerzik azt), és nem is lesz belőlük "igazi" órás. Meglepően sok esetben kellett rádöbbennem arra, hogy egy-egy órás nem vállalt el olyan feladatot - azzal, hogy azt nem lehet megoldani - amelyt jómagam otthon (kétségkívül rengeteg kínlódással) meg tudtam oldani. Ezek szerint sok órás legfeljebb hozzám hasonló módon, "műkedvelő" szinten űzi az ipart! Mondom ezt úgy, hogy nem egy probléma megoldását a saját felkészültségem alapján meg sem kísérelném, ha a megfelelő szerszámok éppen rendelkezésre állnának, akkor sem (például egy komolyabb hajszálrugóegyengetésnek már a gondolatától is kiver a víz)! És bizony tisztelettel viseltetem azon jókezű, gyakorlott iparosok iránt, akik ilyenkor kisegítenek. DE IGAZI ÓRÁSNAK ŐKET TARTOM! És mint kiderült, nyilván Te is ebbe a körbe tartozol!
- Másrészt a mudér becsületét nem érdemes így védened! Én villamosmérnök vagyok, de nem fogom egy-egy kutyaütő kollégámat csak azért elvből megvédeni, mert együtt diplomáztam vele! A jó munka, az igazi szakértelem nem igényel holmi magyarázkodást, az inkompetencián meg az sem segít, ha lebeszéljük a holdat az égről (kivéve a politikát, ott bármi megtörténhet;)))))))).

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: idomero (5081)
APT Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5082
ÖCCSE: Ilyen szerkezeteket az AS és a Chezard gyártott, és órát azért sok cég készített velük. De kétségkívül talán a DOXA a legtöbbet.
-"Igazi" órás pedig természetesen akad, csak sajna kevés. De ha elég munkát adunk nekik, csak elszaporodnak! ;-))))))
Előzmény: öccse (5080)
idomero Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5081
APT

Amikor az órásokat bántod engem is, bántasz, mert én is órás vagyok. De szerintem hiába dicséred a lelkesen azt, a csoportot, akik elvégzik ezeket a munkákat. Egy valamit magára adó jó órásnak meg kell védenie kollégáit, függetlenül attól, hogy a szakma mely ágából él! Kutya kötelessége építeni nem pedig, rombolni az órásokról kialakított képet. Remélem, hogy az összes órás hasonlóan gondolkodik, mint én. Kinek mi éri meg az pedig relatív. Senki nem a maga pénztárcája ellensége. Ha valakinek az ajtajában, sorban álnak elemcseréért, és szíj cseréjért, annak ezek a dolgok lefedik a teljes idejét. Ő ebből él. Ebből fizeti kiadásait, eteti a családot stb.
A te kedvedért nem fog elküldeni 50 db-elemcserét! 50 db kuncsaftot fog ugyanis ezzel elveszíteni. Azt mondtad, hogy vállalkozó vagy és úgy nyilatkoztál, mint aki ismeri ezeket a helyzeteket.
„MEG KELLETT VOLNA TUDNIA” Hát elárulom, hogy meg is tudja. Te viszont nem tudod, mert elvitted, hogy elkészítesd a csapfúrást mással. Akkor, hogy bírálhatsz olyan dolgot, amihez te nem értesz.
„NEM HAJLANDÓ” de nem, ám mert lehet, hogy nem is volt meg többségének a munkához szükséges berendezés. Tudod te egyáltalán, hogy egy jó esztergapad, vagy egy jó csapfúró szerszám mibe kerül? Mekkora befektetést igényel egy ilyen munkának az elvégzéséhez szükséges gépi eszközök? Mekkora igény van az ilyen munkákra ma, amikor egyre kevesebb a mechanikus óra? Megkérlek, mielőtt bírálod az órásokat, néz utána a dolgoknak!

öccse Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5080
Messerschmitt,APT!
Kösz a válaszért,a DOXA-n kívül ki gyártott még ilyen ugrómásodperces órát?

Nekem abban a kellemes meglepetésben volt részem,hogy találkoztam nemrég olyan órásokkal(apa és fia),akik az elem és szíjcserén kívül máshoz is értenek,antik órát vesznek-adnak el és ezek javításával,felújításával is foglalkoznak.Remélem lesz még egypár közös üzletem velük.

Előzmény: APT (5075)
atyesz Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5079
Meg kell vedenem APT-ot, hisz en sem sok olyan orassal talalkoztam, aki vallalt volna komolyabb beavatkozasokat. Az helytelen megkozelites, hogy a piac alakitotta igy, mert a lenyeg, hogy igeny, azaz kereslet lenne ra csak hajlandosag nem mutatnak az igazi kihivast jelento feladatok irant.

"Vettem egy ertekes orat 5000 Ft-ert."
Ehhez a temahoz annyit tudnek hozzatenni, hogy en meg olcsobban is vettem ertekes orat, igaz az elado tapasztalatlansaga miatt. Vagyonokat nem er es a LBS kirablo "uriemberek" sem utnenek le erte, de hasonloan jo vetelek biztosan a tobbi topictars szivet is megdobogtattak mar nehanyszor.

Nem szabad lenezni masokat, azert, mert mashogy allnak hozza az orakhoz. Szerintem a legtobb ember bele sem gondol, es inkabb az esztetikum es az ar a mghatarozo, nem az ertekallosag, a szemet gyonyorkodteto, varazslatos szerkezetek.
Jol is neznenk ki mindenki vintage omegat, zenithet, reverso-t szeretne. Hol lennenek akkor az arak..........?

APT Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5078
IDŐMÉRŐ: Köszönöm a kiegészítést! Ami viszont az órások "hajlandóságát" illeti, nos hát azt tudom erre mondani, hogy az egész fővárosban egy, azaz egy darab órást leltem, aki hajlandó volt egy tengelytörött horgony csapfúrását megoldani. Előtte az óra - helyesebben a horgony - két teljes évig hányódott tucatnyi órásnál, akik - miután nem találtak hozzá kész tengelyt - visszaadták. Nem is kérdés, hogy egy gyakorlott, átlagos kézügyességű órásnak ezt MEG KELLETT VOLNA TUDNIA oldani. Hisz a mestervizsgájának része is. De NEM HAJLANDÓ rá, mert úgy gondolja, hogy nem éri meg neki, vagy egyszerűen nincs hozzá kedve. És ez sajnos tény. Meglepő, hogy milyen sok apró favágómunkát kell magamnak elvégeznem - ha van hozzá kedvem és tehetségem, ha nincs - mert az "elvileg" erre szakosodott "mesterek" egy nem is kicsi része elem és szíjcserénél komolyabb műveletre egyszerűen nem hajlandó. A kisszámú - és túlterhelt - kisebbség természetesen lelkes tiszteletemet élvezi!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: idomero (5076)
te_o Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5077
idomero!

Jo amit a lengesidore tett hatasokrol irsz, tenyleg hozza tartozik a dologhoz.
Viszont meg kell vedenem APT urat, ui. azt irta, h. kepes es _hajlando_ legyartani az alkatreszt. Es ebben tokeletesen igaza van, manapsag ha vmi. nem potolhato kesz alkatresszel, sokszor azt tanacsoljak, h. az orat nem lehet megjavitani!

te_o

Előzmény: idomero (5076)
idomero Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5076
APT
A következő dolgok úgy érzem, hogy hiányoznak a hozzászólásodból.(Hordozható órák estében)
Káros hatással van a lengésidő egyenletességére spirálrúgó anyag belső szerkezetében levő inhomogén mezők.
A billegő tömegét nem kizárólag a billegő maga, hanem a hajszálrugó is alkotja. A hajszálrugó külső rögzített végétől a belső vég felé haladva egyre nagyobb lengést végez a rugó egy-egy keresztmetszete. Lengés közben a spirálrugó kibontakozik, minél jobban annál nagyobb lesz az átmérő és annál nagyobb távolság, keletkezik a spirál lapjai közt. Összehúzódáskor viszont csökken az átmérő, csökken a távolság a lapok közt. Az átmérő változásait követve a tehetetlenségi nyomaték is változik. Ezt a különböző helyzetekben, középhelyzetben levő hajszálrugó, kibontakozott, összehúzódott esetben a tehetetlenségi nyomatékának vizsgálatával bizonyíthatjuk. A középhelyzetben lévő billegő tehetetlenségi nyomatékához hozzá kell adni a kibontakozott spirál átmérőjét, összehúzódott esetben pedig kivonni. A számtani közepét kell venni a kibontakozott, és az összehúzódott spirál tehetetlenségi nyomatékának. A kapott eredményt pedig ki kell vonni a középhelyzet tehetetlenségi nyomatékából. A kapott eredményből következtetve a lengésben lévő billegő tehetetlenségi nyomatéka nagyobb, mint a középhelyzetben lévőé. Pontos képlet levezetés Magyar L. Az órás című könyvében található. A minél nagyobb az amplitúdó az átmérők annál nagyobb mértékben térnek el a középhelyzetben mért átmérőtől. Ebből az következik, hogy nagyobb amplitúdóhoz nagyobb lengésidő tartozik. Ezt a zavaró hatást úgy csökkentik, hogy a billegő tömegéhez képest a lehető legkisebb tömegűre választják a hajszálrugót. Ez a zavaró hatás a legfontosabb.
Az amplitúdót fixen kell tartani a lehetőségek szerint. A jó csapágyazással, a lehető legszabadabb lengés megvalósításával, egyenletes hatásfokú kerékrendszer kialakításával, egyenletes hajtó nyomaték biztosításával érhető el a legjobb pontosság.
A billegő energia veszteségének pótlásakor fellépő tényezők is hatással vannak. Ha az energiapótlás középhelyzetkor adódik át a szabályzónak, akkor jártak el helyesen a gátszerkezet kialakításakor. Ha közép h. előtt akkor lengésidő csökken, ha utána, akkor nő. Az erő átadásnak viszont út kell, ezt említi APT is. Az a lényeg, hogy az erő átadásának mértéke ezen az úton a középhelyzethez viszonyítva szimmetrikus legyen. A körülményt legjobban a kronométer gátszerkezetek valósítják meg.
Most kaptam egy órakedvelő barátomtól meg a hvg nevű újságot. Úgy érzem, hogy a hvgnek tett nyilatkozatod sértő az egész magyar órástársadalomra nézve. "Csupán egy-két órást ismerek, aki képes és hajlandó is legyártani egy-egy alkatrészt, s mindössze egyetlen mester akad, aki egy új számlap készítésével is megbirkózik." A Magyarországon élő órásokat meg kell védenem. Nem hinném, hogy ilyen feladatokkal valamelyikkőnk is nem bírna megbirkózni. Inkább úgy kellet, volna fogalmazni, hogy sajnos csak akkora igény van az ilyen típusú munkákra, hogy csak pár ember specializálódott rá. Minden órás képes lenne ezeket a feladatokat elsajátítani, csak ők nem látták, ilyen munkák elvégzésben családuk jövőjét. Nem a butaság és az ügyetlenség miatt alakult ez így, hanem a piac igényei alakították ezt ki.
Egyébként a cikk többi részéhez tisztaszívvel fogadd gratulációmat!
APT Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5075
UNBORN: Természetesen le lehet lakkozni, vizes bázisú átlátszó védőlakkok alkalmasak. De ha nincs egy kis makettező festékszóród, akkor ne is állj neki, mert ecsettel nem lehet megfelelően teríteni a festéket, és a végeredmény csúfabb lesz, mint ha hozzá se kezdtél volna!

ÖCCSE: A sweep-second ("söprögető") kifejezést az angol a középmásodperces órákra mondja. A jumping pedig valóban ugrómásodperces kivitelű, a kronók perc gyűjtőszámlapjának léptetéséhez némileg hasonló mechanizmussal, egy lazán csatolt és rugóval megtámasztott fogaskerékkel készítettek olyan mechanikus órákat anno, amelyeknek másodpercenként ugrott egyet előre a mutatójuk. Nagyon ritka darabok - sajna. Ma már azért egy ilyen óra nem az "igazi", olyan "kvarcos feelinget" ad.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: öccse (5071)
Unborn Creative Commons License 2002.04.14 0 0 5074
Sziasztok nekem is lenne egy kérdésem.
Van egy régi Doxám amit az eladó tanácsára szappanos vízzel sikerült letisztítani a tipikus sárga lerakódástól.Szerintem a régi lakkréteget távolítottam így el, mert igaz hogy sokkal szebb lett de matt.Ha így van,akkor ezt a felületet le lehet-e lakkozni újra, és ha igen mivel,hogyan,hol kapható stb. stb.
te_o Creative Commons License 2002.04.13 0 0 5073
APT!

Tenyleg nem ugyanaz a ket verk, az egyik Cortebert, a masik Molnia. :))))
Komolyra forditva, sajna nem volt meg a kezemben ilyeten Cortebert verk eredetiben, igy nem tudok nyilatkozni. Mindenesetre laszatra igen eros az egybeeses. Meg azert latszik a kidolgozasbeli kulonbseg is, pl. az oroszok a hidak alatt nem foglalkoztak semmivel, az alkatreszek es pl. a horgony hidja teljesen nyers kidolgozasuak.

jb!
termeszetesen tokeletesen igazad van, en sem konkretan a nenire gondoltam. O szegeny orul, ha a mindennapira telik.

te_o

Előzmény: APT (5068)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.13 0 0 5072
5cse:
Értelmezésed tökéletes.
Előzmény: öccse (5071)
öccse Creative Commons License 2002.04.13 0 0 5071
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy mit jelent a "jump sweep second" kifejezés pontosan?Értelmezésem szerint ugrik a másodpercmutató a mechanikus óránál úgy ,mint a kvarcnál.
Kösz előre is!
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.13 0 0 5070
Ehun egy jobb kép a JLC Master Compressorról:

idomero Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5069
teo
Nekem van ilyen katalógusom. Én úgy kaptam kölcsön és lefénymásoltattam. Van olyan, amibe az alkatrészek, vannak lejegyezve. Van olyan, amibe robbantási rajzok vannak, javítási útmutatóval.

Jb
Csupán részigazságod van. Igaz nekem is csak az van teo-val együtt. Azért nincs igazad, mert az átlagemberek fizetéséhez képest itt most minden drága. Azonban a minőségi különbséget nyitott szemmel megcsodálhatjuk.
Állításod akkor lenne még teljesen valós, ha csak az idős nénik viselkednének így. Azonban némelyik ember, akin látszik, hogy van mit a tejbe aprítani, azok is így vélekednek. Általánosítani pedig nem lehet semelyik álláspont részéről. Annak ellenére viszont, hogy az én anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy egy új A4-es Audit vásároljak magamnak, legföljebb csupán egy ilyen méret jelzéssel ellátott írólap csomagot. Nem kapok infarktust, ha közlik velem az árát. Tudomásul veszem, ez az autó számomra nem elérhető. Attól viszont még tudom ,hogy ez az ára. Megéri az árát, mert az olyan minőségű és kinézetű. Ha lenne annyi pénzem oda is, adnám érte, a birtoklási vágy miatt
Teo által elmesélt mobil telefon dolog pedig mind igaz. Innen látszik, hogy az órapiac szerintem, elkezdte átrendeződését. Eddig az óra használati cikk volt főként. Mindenkinek, muszáj volt megvásárolni, ha közlekedni akart, fel akart kelni, a szobában meg akarta nézni mikor kezdődik kedvenc tévéműsora. Azonban ma nem csupán az időmérés céljára kifejlesztett eszközök látják el ezt a funkciót. Alkalmas erre a mobiltelefon, a hifi, a videó. Mindegyikben ott lapul egy óra. Megvásárlásukkal rendelkezésre áll az eszköz, melynek segítségével az idő mérhető. A mindennapi életben ezek segítségével simán ellehet boldogulni. Ma elérkeztünk, ahhoz, hogy az óra nem használati cikk, hanem LUXUSCIKK. Öltözködésünk részévé vált. Divatcikké, öltözékké, hóborttá vált, egyes embereknél pedig hobbivá. Erre az utóbbira élő példa a svájci órák fórumának minden tagja. A helyhez kötött órák pedig otthonunk berendezési tárgyaként funkcionálnak, mintegy meghatározó dísztárgyává válva az adott helységnek. Ott tartunk, hogy azok az emberek vásárolnak csupán olcsó órát, akiknek hóbortjává vált a dolog, valamint azok, akik a fent leirt műszaki cikkeket nem, engedhetik meg maguknak. A normális anyagi körülmények közt élő réteg, és a gazdag réteg is olyan kis létszámot tesz ki ma, amely csupán pár nagyvárosi luxusórákat árusító üzletnek biztosit, megélhetést.

APT Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5068
GLASHUETTE: A hír igaz, de... Szóval a gátlók - billegő és inga - lengésideje elméletileg független a lengésszögtől, gyakorlatilag azonban messze nem az. Az inga esetén az a helyzet, hogy a fizikai inga lengésideje körív bejárása esetén igenis függvénye a lengésszögnek. Ezen lehet segíteni úgy, hogy egy megfelelő profil segítségéve ciklois pályára kényszerítjük (anno Huygens így oldotta meg a dolgot), de egyszerűbb az, ha az ingának csak nagyon kis lengésszöget, csupán 1-2 néhány engedünk meg, ugyanis a függőlegestől való ilyen kis eltéréseknél még szinte egyezik a gyakorlati és elméleti modell. De ilyen kis lengészszöggel csak precíz (Graham, stb...) gátszerkezetekkel működőképes az óra. A visszavezető gátszerkezetek (Clement, gördülő, orsós, stb..) nagy eséssel működnek, így az inga szép, élénk mozgású. Ez ugyan baromi jól néz ki a laikus számára, csak éppen pontosnak nem pontosak ezek az ingaórák.
- A billegőnél ugyan elméletileg tényleg nincs összefüggés a lengésidő és a lengésszög között, de gyakorlatban az ingánál is számosabb zavaró körülmény van. Ilyenek a csapsúrlódás és a légellenállás, amelyek egyértelműen befolyásolják a lengésidőt, és ugyebár a billegő nem leng teljesen szabadon, a szokásos horgonygátszerkezeteknél van 11-12 fokos emelés, átvezetés, itt tehát a billegő érintkezik a horgonnyal. A cilinderjáratnál meg végig súrlódik a betétben a gátkerék. A különbség természetesen nem drámai, de tettenérhető, ezért van, hogy a korszerű, modern órák is picit sietnek teljesen felhúzva, és késnek lejárat előtt, de mivel a mai rugók üzemi tartományban igen jó linearitásúak, és a fenti hatás sem nagy, így ez nem zavaró (mondjuk napi 1-2mp különbség lehet), ráadásul hodott, egyenletesen felhúzott automatánál ez nem is jelentkezik. De mondjuk az öregedő olaj miatt növekvő csapágysúrlódás is bágyadtabb lengéseket, és némi késést okoz.

ÖCCSE: Ez a Tudor logója, jelzi, hogy az óra rendben van. Szerintem nagyon jó vételt csináltál!

TE_O: A látszat ellenére nem esküdnék meg arra, hogy az a két werk tényleg azonos. Az igazi eb a billegő-horgony-gátkerék hármasnál van elhantolva, ha ezek nem azonosak, akkor a werk minősége, pontossága és élettartama egészen másmilyen is lehet.

ORAGYUJTEMENY

j b Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5067
TE O és IDOMERO: Annak a néninek nem az értékítéletével volt baj hanem a nyugdíjával vagy a keresetével! És erről egyáltalán nem ő tehet. Gyanítom, hogy az ő értékítélete nagyságrendekkel magasabb szintü mint a politikusaink döntő többségének.
te_o Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5066
glashutte!

Bar nem nekem szolt: a billegoinga lengesenek minel kisebb reszen erintkezik a horgonnyal - ahol bejon a surlodas, meg mindenfele visszahatas es tranziens - relative annal hosszabb az az idokoz, amig az inga "kulso behatas nelkul" leng, azaz annal pontosabb idoalapkent kepes funkcionalni.

te_o

Előzmény: glashuette (5064)
te_o Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5065
panerai!

Igen erdekes, amit irsz, foleg, h. ezek szerint bizony a Rolex is hasznalta (a hires Oyster utan egy evtizeddel, akkor mar maga is hires ceg, emelkedoben). Biztosan nem veletlenul vettek at az oroszok is (persze a minoseg nem lett ugyanaz, de megbizhato a verk, jo tervezes lehet). Miben olvastad?

idomero!
Teljesen egyetertek, amit irsz, sajnos az emberek igenyessege a politikatol fuggetlenul csak romlott. Az ora pedig egyszeru idomutato funkciojara silanyult (sokan nem is hordanak, minek arra kolteni, a mobilban is van, eleg nekik a csecse aranylanc a csuklon...).
Kerdes: Ebauche katalogus - Ozdobanal en is lattam ajanlani ilyen katalogust, o vmi. aranytalan aron szerezte be, mar nem lehet kapni. Itthon esetleg be lehet szerezni? Volt ilyen egyaltalan a hazai orasoknak?

te_o

Előzmény: idomero (5059)
glashuette Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5064
APT: Miért olyan fontos a lengésszög megfelelő értéke, ha kisebb lengésszöghöz is ugyanakkora "sebesség" tartozik, tehát az óra pontos marad?
glashuette Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5063
Messerschmitt: Nem egészen! A Bulovában és a Baume&Mercierben ugyanaz a 7750 van 25 kővel. Maximum a Baume werkjét kidíszítették. Ettől a werk nem lett jobb, és mivel zafírüveg hiányában nem látszik, teljesen hiába munka volt. Olyan ez, mintha paraván mögé dugnám a jó nőt és azt mondanám, hogy most mereszd a szemed :P
Előzmény: Törölt nick (5050)
öccse Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5062
Oyster!
Már több Tudoron láttam ezt a stilizált rózsát,van ahol a 12-es index helyét foglalja el.Sajnos képet nem tudok mellékelni,megpróbálom körülírni:a fejet egy szabályos kör alkotja,melyet öt egyenlő részre oszt öt vonal,mintegy átszúrva a kör oldalát.Középen egy ötágú csillagra emlékeztető alakzat,szirmok gyanánt öt kis félkör lapul a nagy kör oldalához.Tartozik hozzá egy rövid szár és két kis levél.
Egy ilyen Tudor Oyster ára a Cool vintage watches-on 600$ körül van.
Előzmény: Törölt nick (5052)
panerai Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5061
te_o: a molnija-cortebert werk amit befotóztál, az egyik újságomban benne van egy 1938-as Paneraiban Rolex werkként feltüntetve. Akkoriban a Paneraiokban Rolex werk volt, de ebben az a különlegesség, hogy maga a katalógus is a kaliberről az írja, hogy cortébert 620 de a szerkezetre Rolex van írva. Nekem az egyik kedvenc szerkezetem a Meesi. által említett 30T2ScRg
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.12 0 0 5060
Nagy szerencsémre legyen mondva, a Blikket magam sem szoktam olvasni.
Egyszerűen ott hevert, a címlapon utalással a LBS történettel. Mondám vala, ezt azért megnézem benne...

:o(

idomero Creative Commons License 2002.04.11 0 0 5059
A drága újságíró nagyon rátapintott! A beszűkült polgároknak milyen megközelítésből kell megírni a cikket. Ma egy 2800 Ft-os karórát rettentően sokallt egy néni. Amikor 10000 Ft.-os kategóriát mutattam neki, bizonyítékul, hogy az nem is olyan sok, akkor a levegőt talán még a fülén is szedte. Mi lett volna, ha az újóra kínálatban mutatni tudtam volna, neki mondjuk csak egy párszázezer forintos példányt. A mentők vitték volna ki az üzletből. Ezeket az embereket továbbrombolni azt hiszem elég nagy bűn, de az-az igazság, hogy ezen, sokat rontani már nemigen lehet. Azért szerencse, hogy vannak ennél a szintnél finomabb ízlésvilággal megáldott emberek is.
Egy ellentmondást is felfedeztem egyes emberekben: „Van egy nagyon értékes órám, 5000 Ft-ért vettem.”

delbana

Óraszerkezetek azonosításának módszerei:
 Tapasztalat
 Típus, típusszám (APT által leirt módszer)
 Katalógus segítségével. Le vannak fényképezve a szerkezetek. A szerkezet mérete szerint sorba vannak szedve. Ebauche katalógus svájci óraszerkezeteknél nagy segítség.
Az igazán értékes dolgoknál általában nem titkolóznak.

Egy óra korának meghatározásakor figyelembe kell venni:
 Tok stílust
 A szerkezeti megoldások feltalálásának időpontját.
 A gyártásnál felhasznált anyagok megmunkálásának módszerét.
 A gyártó cég történelmét. Vagy a gyártó órás munkálkodásának idejét.

te_o Creative Commons License 2002.04.11 0 0 5058
Illusztracio:

Molnia es Cortebert. En is most talaltam:

te_o

te_o Creative Commons License 2002.04.11 0 0 5057
oyster!

Bizony, az oroszok sokat koppantottak bizonyos nyugati verkekrol, pl. az ebresztos Poljotnal az AS 1475-ot. Lattam korabeli ZIM, Pobeda orakat, amiknek a verkje szinten elegge jellegzetes, a kozepmasodperc miatt kozepen "pupos" verk, ha jol emlekszem, ez is egy Schild koppintas. Ujat igazan a 60-as evektol alkottak, ha jol tudom. A Nivrel meg kommersz oraiba szinten tucatverket rakott (pl. az enyem ilyen), lehet h. az egy orosz alapja lehetett, bar kicsi a valoszinusege. Itt inkabb az lehetett, amit APT is mondott, h. eppen stimmelt minden.

APT!
Wostok Preciovskie (angol valtozatban: Precision Class, mindket verziot lattam mar, sajna egyet sem sikerult szereznem)? Ezt mar emlegettem en korabban itt a topicban, szerintem is ez lehetett a csucs!

te_o
www.teora.inf.hu

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 5056
APT:
A háromezer-valahányszáz Eurónak vagy a fele a 18 karátos aranytok miatt van. Nyilván szét akarják húzni a termékpalettát, és "fényesíteni" a márkanevet. Mondjuk ebben rám nem számíthatnak, nem a nemesfémért veszek órát, hanem a designért és a werkért. A sima Tangente/Ludwig/Orion viszont továbbra is verhetetlen a 600-1000 Eurós sávban, és itt is fejlesztenek (Tangente Datum, Orion üveghát).

Előzmény: APT (5055)
APT Creative Commons License 2002.04.11 0 0 5055
OYSTER: A rend kedvéért azért meg kell, hogy állapítsuk, hogy a werkek anno követtek egyfajta méretsort, és sokféle werk között lehetett a számlapokat felcserélni. Ugyanakkor kétségkívül megállapítható, hogy a korai, 50-es évekbeli orosz szerkezetek közül a Pobeda volt a leginkább csereszabatos a nyugati eredetű werkekkel, de az is igaz, hogy jószerént nem is lehetett mást anno beszerezni. Ha egy nyugati werk kinyiffant, és nem volt esély alkatrészt beszerezni, vagy elkészíteni hozzá, akkor nagyon gyakran kaptak elő egy Pobedát (én már régi O+A-ban, IWC-ben és Marvinban is találkoztam vele). Ráadásul volt belőle kis és középmásodperces kivitel is, így univerzális cserealap lehetett. A számlaplábak inkompatibilitása esetén simán lenyisszantották azokat, és a számlapot sellakkal, gumiarábikummal felragasztották a werkre. Sok ilyen ragasztott számlapú órával találkoztam (most is kettőn dolgozok), de az sem kirívó a 30-as évekből, hogy eleve nincsenek is a számlapnak lábai, és azt már "gyárilag" is ragasztással rögzítették. Persze szerelés-karbantartás szempontjából nem éppen ideális módszer...
Szerintem amúgy sem kell lenézni "volt kommunista testvéreinket". A "hőn áhított" internacionalista segítségnyújtáson túl azért mást is tudtak ott, alighanem lézeng(ett) az orosz (óra)tervezőintézetekben nem egy olyan tudású, tapasztalatú szakember, akit azért a Patek sem kergetne világgá, ha kopogtatna náluk. A mostani beszerzési körutamon került kezembe (még igencsak felújításért rívó állapotban) egy Vosztok Precision, minden orosz karórák fejedelme. Őszintén szólva leesett az állam, amikor belekukkantottam, ezt a werket a Jaeger vagy a Patek, IWC sem tagadná le! 22 köves, aranyozott szerkezet, Breguet rugó, kompenzált csavaros billegő, és a Zenithére hasonlító, fogaskerekes-karos-ellenrugós hajszálrugókulcsállítás. A hattyúnykasnál bonyolultabb, precízebb, gyönyörű kivitelben. Fedőkövek a gátkeréknél, horgonynál, kőben fut a motorrugó is, egyszerűen pompás. Ha ilyet tudnak-tudtak, akkor nem okvetlenül szorultak más ötleteire. Miután a 60-as évektől (a részben nyugatról vett korszerű szerszámgépekkel) a minőség is jó lett, minden órás elismerően nyilatkozik az orosz werkekről, nem voltak rosszabbak, mint a korabeli középkategóriás nyugati werkek, és sokkal jobbak, mint a 70-es évektől dömpingszerűen megjelent silány pecekgátszerkezetes, olcsó vacakok. Egyik-másiknak még a tokja, számlapja is szép ízléses (de a többségük esztétikailag sajnos bizony "biceg").
- A Blikk cikkje elleni védekezés gyanánt meg javaslom nem olvasni a nevezett sajtóorgánumot. Ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak...

MESSERSCHMITT: Az ArmbandUhren-ben én is megcsodáltam a NOMOS "új", 3/4-es hidas werkjét és nagyon szép. Egy szépséghibát mégis felfedeztem: szinte megfizethetetlen lett az új werkkel készült óra. A NOMOS eddig tisztességes, elérhető áron nyújtott kellemes élményeket, no de ennek vége. Ha jól emlékszem az új werkkel 3000 Euró körülről indulnak. Reméljük észbekapnak, és lesz ez még kedvezőbb is.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Törölt nick (5053)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!