Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29179

"Már régebben is írtam, hogy a Te általad összegyűjtött fügefajták valószínüleg a világ legjobb fajtái.

Korán érő elsőtermések, bőséges elsőtermés, ugyanilyen másodtermés, nagy gyümölcsméret, tetszetős szín, nagyon finom íz.

Csak felsőfokon lehet beszélni róluk, egyszerűen szuperek."

Az I. világháború után nagyapám a rédicsi állomás közelében létesített egy mészárszéket, ahol hentes-mészárosi tevékenységet folytatott és mellette élőállatokkal is kereskedett. Vágómarhákat exportált Olaszországba és Ausztriába, ezért volt fontos az állomás közelsége.

A körzet falvainak gazdáitól vásárolta fel az állatokat, ezért rengeteg helyen megfordult. Szenvedélye volt a gyümölcskertészkedés is, a ház és mészárszék körül egy jókora gyümölcsöst ültetett. Ő 1939-ben, 51 éves korában meghalt, így én sajnos nem ismerhettem. Bár a tőle örökölt házat és gyümölcsöst elhagytuk, később el is adtuk, gyerekkoromban többször voltam ott és feltűnt, milyen különlegesen finom és szép gyümölcsök vannak a kertben. Megkérdeztem nagyanyámat (aki 31 évvel túlélte a nagypapát), miért van az hogy ott olyan gyümölcsöket ízlelhetek, amilyenek általában máshol nincsenek. Erre elmesélte, hogy nagyapám vizitjei a gazdáknál a kertjükben lévő gyümölcsfák szemrevételezésével kezdődtek, és ahol számára érdekeset talált, azt mondta, hogy a megfelelő időben érkezni fog az oltóvesszőért (esetenként csemetéért).

Ennyi a titka egy érvényes fajtákból álló gyűjtemény létrehozásának....

Előzmény: Madrone (29175)
Madrone Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29178

Tavaly viszont nem fagyhattak el a fügék, mert nem volt -15 fok alatt.

Előzmény: Floo2 (29177)
Floo2 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29177

A Tolna megyei fórumtárs fügéi sík területen vannak, több fajtája van ha jól emlékszem, és hoznak elsőtermést amikor nem fagynak el.

Előzmény: Madrone (29176)
Madrone Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29176

Azt elfelejtettem az előbb leírni, hogy a Vajdahunyad-Vár melletti fügék rendkívül védett helyen, nagyvárosi hősziget közepén élnek, így sohasem károsodnak a fagytól vagy legfeljebb több évtized alatt egyszer-kétszer.

Tehát a fagy nem befolyásolja az elsőtermések létét vagy nem létét.

Valószínüleg ez a dolog egy fajtajelleg.

Gyanítom, hogy a nemrég hozzászóló Tolna-megyei fórumtárs fügéi is ilyen elsőtermést nem hozó fajták.

Az ottani dombokon is jó a fagylefolyás, klasszikus fügetermőhelyek az ottani szőlőhegyek is.

Szinte kizárt, hogy tavaly télen ott fagykárosodás volt.

Előzmény: Madrone (29175)
Madrone Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29175

Kedves János!

Miután itt a fórumon megtanultam, hogy mi a különbség a füge első termése (tavalyi hajtáson van) és másod termése (idei ágon van, azt mondom, hogy az hogy egy füge növényen nincs első termés, az nem csak az elfagyás miatt lehet.

Ismerek olyan idős példányokat, amelyeken nincs első termés. Például Pesten a Városligetben a Vajdahunyad-Vár mellett van egy sor füge. Június végén néztem és egy darab elsőtermés nem volt rajtuk. Viszont a másodtermés bőségesnek ígérkezik.

Aztán, vannak olyanok, amelyeken ugyan van elsőtermés, de nagyon kevés. Ilyenek például a Budai Arborétum fügepéldányai.

Sajnos képeket nem tudok mutatni.

Már régebben is írtam, hogy a Te általad összegyűjtött fügefajták valószínüleg a világ legjobb fajtái.

Korán érő elsőtermések, bőséges elsőtermés, ugyanilyen másodtermés, nagy gyümölcsméret, tetszetős szín, nagyon finom íz.

Csak felsőfokon lehet beszélni róluk, egyszerűen szuperek.

Néhány éve aktívan figyelem a fügéket, de olyanokat mint ami Neked van nem igen látni máshol.

Előzmény: ninovarga (29162)
zoolko Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29174

Kedves Ninovarga!

Itt a hawyard kivim, a képen lehet nem látható, de már a 3 métert veri kb.:D Teendő vele? Kell már ilyenkor vízszintesbe fektetni?

Üdv:Zoli

belmondos Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29173

Elképesztő mennyiségű kitermés a "fészer kivin" Letenyén a Bajcsy utcában, Vastagné Magdusnál. A 18 éve ültetett töveken elmondása szerint több mint 3000 db. termés várható!

fajdkakas Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29172

Sziasztok!

Kaptam ajándékba 4 éve egy Vaniglia kakit. Elég hányatott sorsa volt, mert többször át kellett ültetni. Jelenlegi helyén szépen át telelt, kihajtott, virágzott és jelenleg van rajta 1 db szép termés. Körülbelül másfél hónapja leállt a korona hajtásnövekedés. Elkezdett viszont az alany folyamatosan hajtani, alig győzöm letördelni. Az 1 db termés viszont folyamatosan növekedik, a levelek sem száradnak. Van egy másik fám, talán Costata, az már bőven hozza a másod hajtásokat, sőt másodvirágzás is volt. Mi lehet a Vanigliával a gond? Vagy ez természetesnek tekinthető?

baby-lon Creative Commons License 2013.07.31 0 0 29171

Tudom, hogy nem nagy szám az itt bemutatott csodák mellett, de mi is megérleltük a magunk balkonfügéjét:

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29170

Jav.:térségünkben a legutolsó télen a fagylefolyás nélküli helyeken sem károsodott ...

Előzmény: ninovarga (29162)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29169

Néhány kép még a hűvös, csapadékos Zalából, ahol b@szottul későn tavaszodik és qurvára hűvös a nyár:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29168

Fagyzugi Tipo éjjel

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29167

"Kötött gránátok"

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29166

O'Gosho

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29165

Ez még nem érés, "csak" napégés a 40 fokot közelítő hőmérsékleteken

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29164

Ki hinné, hogy a zöld aszalódók 24-48 órán belül

ilyenről

ilyenre

képesek változni.

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29163

Nénifügék egy ágon, az érés minden fokozatát képviselve. 24 óra alatt hihetetlen mértékben változik a kép.

ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29162

Az idén nagyon csodálkozom az ilyen tudósításokon.

A mi térségünkben csak az abszolút fagylefolyás nélküli helyeken károsodott a füge, csekély fagylefolyással már nem hogy az utolsó télen, de a korábbi szigorú telek sorozatában sem. Egy kicsit túlzottnak érzem a kontrasztot.

A zalakomári állomástól légvonalban 150 méterre, vele azonos térszínen ilyen a füge. Ráadásul a korábbi teleken sem károsodott különösebben.

Érdekes lenne nyomon követni, kelet felé haladva, honnan kezdve változik oly nagyot a világ, mint amiről a korábbi teleket követően, sőt helyenként még az utolsó után is tudósítanak a fügetulajdonosok.

Előzmény: sziporka12 (29156)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29161

A selyemmirtuszok egyes fajtái kivételesen jó téltűrők.

Előzmény: marci81 (29159)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29160

Nem tudom az okát, miért nem kötöttek, de nincs is jelentősége. A feijoa, az oliva és ehhez hasonlók csupán játékok, nem vesszük komolyan a termeszthetőségi esélyeiket. Mindössze "klímaindikátornak" jók, megmutatják, hogy egy-egy adott télen, vagy telek sorozatában mekkora biztonsági "margónk" marad az általunk termeszthetőnek ítélt, korlátozottan fagytűrő fajok tekintetében.

Előzmény: marci81 (29159)
marci81 Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29159

Mi lehet az oka, hogy nem kötöttek meg a virágok? Talán kellene még egy növény?

Úgymond síkon van, dél pesten, de a hőszennyezés közelében. Amellett a fal mellett a selyemmirtuszom károsodás nélkül telel. Reménykedem. :-) Na meg persze takarok...

Előzmény: ninovarga (29157)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29158

Elsőtermés miért nincs? Pedig olyannak képzeltem most az ottani sarjakat, mint a csongrádiak.

Gondolom, takarva nem voltak, így Géisti elmélete sem lehet rájuk érvényes. Mi történt ott az elsőtermésekkel?

Előzmény: sziporka12 (29156)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.30 0 0 29157

Sajnos nem kötöttek a virágok, de talán majd jövőre.

Hát, ha az a fal alföldön, síkon, völgyben van, akkor nem biztos, hogy elég lesz az üdvösséghez.

Előzmény: marci81 (29155)
sziporka12 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 29156

Üdvözlet Tolnából  nálunk nincs  első termés a második szépen alakul remélem az ősz kedvez.

Nagyon irigykedem:)

szoke

Előzmény: ninovarga (29107)
marci81 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 29155
Ninovarga Úrtól érdeklõdnék, hogy lesz-e mirtuszdió termés? Egyébként már nekem is van nõvénykém :-) Nagyon védett helyre ültettem a fal mellè, esténként érezni, hogy ontja magából a fal a meleget, 5 fok is lehet a különbség. Remélem télen is így lesz! :-)
Előzmény: ninovarga (29154)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.28 0 0 29154

Nem tudom, mennyire közismert, hogy a nénifüge egyike a természetes aszalódásra hajlamos fügefajtáknak. Amikor leesik a fáról, koppan.

ninovarga Creative Commons License 2013.07.28 0 0 29153

Ez az újabb fajta sötét színű fügém olyan, mintha a sárga "kadotát" valaki tréfás kedvében bordó-lilára festette volna. Mindenesetre mindkét fajta ízben osztályon felüli minőséget képvisel.

Jbori Creative Commons License 2013.07.28 0 0 29152

Nálam is érik, én is rá szoktam fogni hogy jó :)

Előzmény: Törölt nick (29151)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 29151

Fekete berkenye.

Így szárastól megmosom és ezután belesomozom a kristálycukorba.

Rázogatva megkeverem és amig a nejem észre nem veszi a tetejére is kerül cukor .

Így marad kevergetve 2-3 napig ,majd almával összerotyogtatva és paszírozva lesz belőle lekvár.

Van aki nem szereti. Szerintem palacsintára tökéletes . Süteménybe is jó.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.26 0 0 29150

Értem. Köszönöm!

Előzmény: ninovarga (29148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!