Jópár magyar és nemzetközi jogvédő bírálja a rendőrség október 23-ai fellépésének egyes részleteit. Az emberi jogi hagyományaira oly büszke SZDSZ nincs közöttük. Gondolkodom egy ideje, miért. Szerinted? Az SZDSZ ezekre a hagyományaira már korántsem annyira büszke. Mint egykori SZDSZ-szavazó, meglehetős csalódottsággal látom, hogy a párt vezérkara inkább ideges, ha ezekre a hagyományokra emlékeztetik őket volt politikusaik. A Kuncze-Demszky-Pető-Magyar négyesfogatot leginkább hideglelés fogja el, ha mondjuk Kis János, vagy éppen Tamás Gáspár Miklós ilyen témákról nyilatkozik. Legkeményebben Tamás Gáspár Miklós fogalmazott, hogy oszlassátok fel a pártot.
TGM nyilván tisztában van azzal, hogy nem teljesítik a kívánságát. De annak lehetnek következményei, ha elveszítik azok támogatását, akik emberjogi hiedelmeik miatt szoktak rájuk szavazni.
Vajonmiért vesztette el ennyire az arcát a szadesz?
Túlképpen nincs vita közöttünk. Illetve egyben, a kilencvenes évek elején nem volt az eleve elrendeltetett, hogy a szadi baloldali párt legyen. Hogy most az, abban nincs vita.
Én nem így gondolom, nem volt eleve elrendeltetett a szadi baloldalisága. A tömegigény sem erre irányult, ezért volt nagy párt a szadi, és ezért választották elnökké Tölgyessyt. A kemény mag persze balos volt mindig, ebben igazatok van, hisz a balfordulatot is ők vezényelték le. Valszeg az okosabbak már ekkor rájöttek a szadi balliberális párt, de a hülyébbeknek -mint pl. nekem:-)- csak 94 után esett le a tantusz.
A liberális alternatíva létezésének időszakában a fidesz valszeg semleges volt, nem volt jobbos vagy balos. Az igazi feszültség máshonnan eredeztethető szvsz, hisz még a szavazók is úgy tekintettek rá, mint a szadi -nem hivatalos- ifjusági szervezetére. De már akkor sokkal jobb politikai helyzetfelismerés jellemezte őket, hisz a megüresedő jobboldal pozicióját rekordidő alatt foglalta el. Ez benne volt a szadiban is, hogy mégsem ő lett a nagy jobbközép párt nálunk, az egyértelműen az alapítók sara, túl dogmatikusak, és balosak voltak ehhez. *
* bár lehet, most igazságtalan vagyok velük. Egy alapvetően balos gárda mi a francért erőszakolná meg önmagát, mégha hatalmas politikai hozadáka volna is ennek?
volt korábban egy a betűvel kezdődő nicked? Mer' az a feltűnően hasonló stílusú nick, viszont az volt önkormányzati képviselő. Ő le is lepleződött, Hell István emberjogi harcos, önkormányzati képviselő, SZDSZ-es politikus,
Szerintem az SZDSZ mindig is baloldali liberális párt volt. De megengedem, hogy te másnak tekintsd. A Magyar Kommunista Munkáspárt például jobboldali pártnak tekinti az MSZP-t is, a MIÉP meg balliberálisnak a Fideszt. Ízlés ésértékrend dolga. Én azért vagyok SZDSZ-szavazó, mert baloldalinak (is) tartom és tartottam az SZDSZ-t.
asszem a baloldaliság és a jobboldaliság kétféle értelmezése miatt elbeszélünk egymás mellett...
én az elvi szintről beszélek, te meg arról, hogy kivel köt szövetséget. te a balra fordulaton azt érted, hogy az MSZP-vel koaliciót kötött.
szerintem nem is volt ilyen alternativa. az SZDSZ és a Fidesz vezetők gondolkodásmódja szerintem nagyon messze van egymástól és ez már 93-94-ben is igy volt...
az MSZP bizonyos részének a gondolkodásmódja viszont nagyon közel áll az SZDSZ-hez.
az SZDSZ szerintem most van a helyén. az liberális gondolkodásmód, melyet alapitói képviselnek egy kisebbségi álláspont. csak a demokrácia kialakulatlansága miatt szavaztak 90-ben és 94-ben 20% körül az SZDSZ-re.
Nem értem ez miben cáfol engem. 90 után a legnagyobb ellenzéki párt nem volt baloldali. Pont. És ez attól független, hogy mit dekralálnak magukról egy korábbi időpontban, illetve mit állít utólag magáról. A papír sokmindent elbir.
amely baloldali, tehát a privatizáció vagy általában a magántulajdon ellen irányulna,
Lehet hogy újat mondok, de még fideszes körökben sem vélekednek úgy: baloldali=kommunista. Felvetésed csak ilyen összefüggés esetén állná meg a helyét.
Nincs azzal bajom, ha valaki önkormányzati képviselő és a pénzért (is) csinálja, csak az zavar, ha valaki ezt szemrebenés nélkül letagadja. Volt már pár nick, aki lelepleződött itt ebben a tekintetben.
Hát... ha az Fidesz tüntetése volt (amit egyébként én nem zárok ki), amit a rendőrség szétvert, akkor a Fidesz tele van bűnözőkkel. És jól tette a rendőrség, hogy szétverte. De ez nem érinti azt a tüntetést (naggyűlést) az Astoriánál, ami békében végetért a rendőrök odaérkezése előtt egy órával.
nem értem, mi az hogy lelepleződött? mindenkinek joga van ide anonim irni.
ráadásul attól, hogy valaki egy párt képviselője nem okvetlenül elfogultabb, mint aki csak szimpatizáns.
ha ettől függne, hogy ki mennyire gyakran és elfogultan áll ki itt bizonyos pártok mellett, akkor arra kéne gyanakodnom, hogy a fórum tele van képviselőkkel:-)
Dehogy nem. Hisz pont ez a lényeg. Az SZDSZ balfordulata egyúttal megszüntette a magyar politikai élet egyik irányát. A "liberális alternatíva" 94-ben virtuálisan ki lett végezve. A szadi balra, a fidesz jobbra ment el. Azóta kétosztatú a magyar politikai élet, hiába létezik több párt a két nagy mellett. Ezek csak segéderők, de azóta fel sem merül senkiben egy külön liberális volna önálló léte. És ez nem véletlen.