Köszi választ.
Nos az én óráim 90%-a - a Te besorolásod szerint -az 5-ös kategóriába sorolhatók.Amiket a "bontóban" megveszek azokat hozzáértő kezek kitisztítják, az üveget kicserélik, beszabályozzák és vadiúj szíjjal látják el.Csak ezután kerülhet a kezemre a kiválasztott.Ezek a dolgok alapvető technikai és higiiéniai szempontok.
DELBANA: 21 köves kézifelhúzós Atlantic Worldmastert még nem láttam. Ezekben 17 köves ETA van. Amúgy az új ára - ma is kapható modell! - 70eFt körül van. A régi óra becsült árát pedig óriási mértékben befolyásolja az állapota. Kopott tok, sérült számlap miatt felét-negyedét éri az óra, és még az órások zöme sincs felkészülve arra, hogy mondjuk a tok - amúgy javítható - hibáit rendbehozza. Retkes, kopott, sérült, járó, de alkalmasint tisztításra, javításra váró DOXA-kat valóban ilyen áron adnak - az Ecserin, vagy a PECSÁ-nál. De ezek az órák rendbehozva, szalonképes állapotban (amelyiket egyáltalán ilyenné lehet tenni) már sokkal többet érnek! A Darwill Lord meg egy tisztességes, jó minőségű korabeli óra (50-es, 60-as években volt a modell fénykora), kifogástalan állapotban - szerintem - értékes darab (mondjuk 30-40eFt-ot biztos megér), egy Ecserin nevelkedett becsüs persze esetleg ezt is lehúzná...
Másrészt az árakat annak tudatában érdemes még összahasonlítani, hogy az Ecserin, vagy a PECSÁ-nál egy dobozba be van hajigálva egy kupac óra - olyan állapotban, ahogy azt valakitől felvásárolták. Az üveg mindig karcos, a tok mindig koszos, a szíjról - ha van - ne is beszéljünk. Az óra vagy működik, vagy nem, ha működik sem tudni, meddig, nincs-e hibája. Az ezek után megvett órát vissza nem veszik, reklamáció nincs - esetleg törzsvevők becserélhetik valami másra, de pénzt vissza nem fognak adni. Ezzel szemben a körúti üzletekben, a Walthernél (vagy nálam ;))) ) már leellenőrizve, kitakarítva, új üveggel-szíjjal kapni az órát (az óra szerkezetileg biztosan nem rossz!), és emellett, ha gond lenne vele a későbbiekben, akkor nem lesz vele a vevő elzavarva. Ez nagy különbség, forintábilisan is!
Ismét túl vagyunk egy órabörzén, nagyon sok szép órát lehetett látni és vásárolni.Ha a szemem nem csalt a "Pecsás" törzsközönség is ott volt, ugyanakkor igen sok külföldi is volt, ami nem tesz jót a belföldi óravásárló pénztárcájának.
Más.
Van egy szép DARWIL tipusú órám,Lord 71 Special Flat.
Ha valaki ismeri szívesen vennék némi infót az óráról.Előre is köszi.
Más.
Ismét az árak.Néhány órámat úgymond felbecsültettem és eléggé lehúzták őket.
Pl.:Atlantic Worldmaster 21 köves, felhúzós a becsüs szerint 15.000 pénz.Most kinek lehet hinni?
APT honlapján ennek az órának jóval magasabb az értéke.Vagy egy 52 éved Doxa 8-10.000, holott a NET-en ez a típus 200-250 USD.Tudom jól, hogy a beklföldi árak messze alatta vannak a külföldinek, de ennyivel?
Várom a véleményeket.
Sziasztok!
Már régóta olvaslak titeket, és most lenne egy kérdésem:
Nekem csak sportos kvartz óráim vannak (Galanti, Sector)és nagyon szeretnék egy mechanikusat is venni.
Nagyon tetszik a Sinn 103 St Sa, erről a márkáról már sokszor esett szó e topicban.
Az interneten sokmindent nem találok róla, legfeljebb néhány infót a szerkezetről és a méretekről.
Ha tud valaki valami fontosat róla, kérem ossza meg velem, mert nem szeretném igy megvenni.
Előre is köszi!
sukosdg:
Én annyit találtam, hogy '67-ben adták ki a Sub300 búvárórát (amit most újra kiadtak). A következő adat az, hogy '78-tól az Aubry Freres S.A. tulajdonában volt/van. De nem ezen a fórumon írta valaki régebben, hogy volt kinn a Doxánál Svájcban, ami néhány iroda volt, ahol a legyártatott órákat becsomagolták?
APT:
Vihar dúl a biliben? Nő a feszültség a rugóházban! Mint mondtam, én átlagoltam, egy-egy pár példányban készült csodaturbijjon még nem biztos, hogy annyi pluszt jelent a márka többi kimenetében. Pl. egy "átlagos" Patekban a saját Gyromax rendszer van, míg az "átlagos" IWC-ben... Az pedig, hogy a jónevű gyártó fejlesztési osztályán milyen szellemi kapacitás van, teljesen érdektelen, ha nem vásárolható meg a munkájuk gyimelcse! Egyébként is, csak azért nem tetszik a listám, mert nem a te kakasalakú órád az első... ;)
A HVG-ben megjelent cikksorozatot alapul véve a DOXA reklamált. Szerintük a DOXA a hetvenes években nem volt csődbe és nem azért adták-vették a nevet. Hitelrontásnak vélik a megjelent cikket. Akinek pontos infója van a DOXA pontos és hiteles történetéről kérem írjon! Minden velük kapcsolatos dolog érdekel(csak e miatt amúgy szerintem ma sem óragyártók! :)))
No már megint dúl a vihar a biliben! Miért vitatkozunk ilyen hiábavalóságokon, hogy melyik márka a luxus, melyik nem az? Ezek nem objektív fogalmak, és amúgy is nem mindegy? Nem az a lényeg, hogy kinek melyik óra tetszik?
- Amúgy is teljesen tévútnak gondolom a márkák összehasonlítgatását. Konkrét órákat hasonlítsunk össze! A Patek például csodás órákat készít, de a Sky-Moon Tourbilonját leszámítva nincs olyan órája, amely az IWC Il Destriero Scafusia-jával minőségileg és szerkezetileg (és árban) összahasonlítható lenne (sőt az én magánvéleményem szerint az IWC Scafuzia-ja simán veri a Sky-Moon-t is). De sok komplikált Jaeger is komolyabb, drágább és nagyobb presztízzsel bír, mint az átlagos Patekok, de ez bőven elmondható a Pateknél sokkal alacsonyabbra tartott Girard-Perregaux 3 aranyhidas automata tourbillonjáról, vagy az akár Opera One-ról. Mindegyiket irigyen nézheti a Patek is, és a Rolex nem is álmodhat efféle komplikációkról.
- Szóval inkább ne veszekedjünk azon, hogy melyik gyártó a jobb, mert higgyétek el, a legtöbb jónevű gyártó fejlesztési osztályán megvan arra a szellemi kapacitás, hogy a fentebb felsoroltakhoz hasonló remekműveket alkossanak, de nem biztos, hogy azokat a marketing, a pénzügy engedi gyártásba menni, egyáltalán kifejleszteni. A Breitling is tudna saját szerkezeteket előállítani, de ez jelentősen drágítaná az órái előállítását, ugyanakkor nem biztos, hogy többért tudná adni őket, tehát lehet, hogy a profitja csökkenne. Eladni meg így is el tudja őket. Lehet ezen háborogni, de a világ így működik, és ezt nem tudomásul venni struccpolitika!
Egyszóval a jövőben én szerencsésebbnek tartanám, ha egy-egy konkrét órát járnánk körül, összehasonlítva a vetélytársakkal. Ez reálisabb képet adna, meg azokat is inkább orientálná, akik nem vitatkozni, hanem tájékozódni szeretnének e topic sorai között!
MiCKEY:
Az egy dolog, hogy gyönyörű, meg hány éves, de van valami specialitása, saját fejlesztése, mint a Fortis-nak a vekkeres chrono, a Sinn-nek a speciális órái, stb.? A 8. kategóriába szerintem nem fér be. 24 órás beosztású órát a Vosztok is csinál :)
j b: Csak a Mercedes nem a Fiat torinói gyárából hozatja a motorjait, hanem maga tervezteti meg saját mérnökeivel! Globalizáció ide vagy oda. Fejlesztenek, ez itt a lényeg! (nézd meg a Forma 1-et).
glashuette:
A Rolex azért luxusóra, mert státuszszimbólum, minden tahó csak ezt ismeri, és ezért kétszeres áron is elkel, nagy példányszámban. De ettől még a werk és a tok minősége nem lesz rosszabb. Mint ahogy egy ETA werk sem lesz jobb, ha valaki lecsücsül és kézzel Cote de Geneve diszítést tesz a rotorjára. Egyébként a listámban a túlárazottság mértékét vagy a divatfaktort nem vettem figyelembe. Tekintsd a Rolexet kakukktojásnak a többi márka között: a legjobb minőségű saját werkes tömeggyártott kultusz-sportóra.
j b: Talált, süllyedt. Ha már órát venni nem tudok csak 5 évente egyet, akkor inkább ide írok. Ez kifejezetten olcsó mulatság. Mellesleg az összes órám automata, azokat nem kell húzni.
GLASHUETTE: Esetleg megkérdezhetnéd a szabolcsi polgár-ismerősödet, hogy ő mit szól a luxus fogalmának általad képviselt tartalommal és formában történő deklarálásához?
GLASHUETTE: Futószalagon sorozatban is lehet különböző anyagokból, különböző időigénnyel és ráfordítással merőben eltérő minőséget gyártani. De ezek szerint Neked a Mercedes sem luxusautó mert azt is csak ugyanúgy sorozatban gyártják futószalagon mint a Ladát, nemde? Ez nagyon meddő és értelmetlen dolog, de biztos egy hónap múlva innen kezdjük megint ezt a vitát. Amiben azt hiszem mindnyájan egyetértünk az, hogy a nagyrészt(állítólag!??) kézi munkával készült kézi diszítésü egyedi szerkezetek valóban egy külön kategóriát képeznek. Ezeknek azonban a minőségük nem feltétlenül jobb, viszont van egyedi müvészeti értékük és ezért rugaszkodik el az áruk csakúgy mint bármilyen hasznos vagy teljesen haszontalan de valamilyen élvezeti értékkel bíró dolognak, tárgynak amiből nagyon kevés van. Nem a (precizitásában ma már elmaradott) kézi munka hanem az abból eredő egyediség illetve a példányszám, fellelhetőség alapján alakul a csereérték-arány. Miért drága az arany? Mert szép és kevés van belőle, semmi másért! De szép egy üveggolyó is és ha kézzel készült, a magasabb költségtartalom miatt az biztos drágább is de mennyivel? Több millió CHF-ot adni csak azért egy óráért mert egy darab van belőle? Tegnap olvastam, hogy valaki sokezer USD-ért elnyerte liciten egy híres amcsi sportoló megrágott rágóját de kérdéses volt a származásának bizonyítása, ezért a sportoló közjegyző előtt megrágott személyesen egy rágót és lepecsételt üvegbe tették igazolásképpen, hogy azonos a foglenyomata a liciten vásárolttal. Nagy az Isten állatkertje...
Messerschmitt: Ezt mondtam én is! Futószalag werk esetén milyen luxusról beszélünk? Egy óra nem a gyöngyházcsíkoktól meg a polírozástól lesz luxus, maximum az ára lesz az.
glashuette:
Szerintem a Chronoswiss a Rolex alatt van, hiszen nagyon szépen kidolgozott tokokban, de mégiscsak ETA meg NOS Enicar werkeket használ, melyeket a számlap felőli oldalon már kevésbé szépen dolgoznak ki... A Rolex viszont 60 éve a legmagasabb műszaki színvonalon gyárt sportórákat, pl. a werkjeik nagy részében Breguet tekercs van, amit kevesen mondhatnak el magukról, főleg nem évi többszázezres darabszámban. Megint más kérdés az image meg a design, én nem veszek Rolexet, mert utálom az oyster tokot, viszont egy Chronoswiss Delphist vennék, ha lenne nem automata verziója, mert gyönyörű.
APT:
Próbáltam átlagolni az egyes órákat, pl. az Ulysse Nardin nagyrészt szépen kidolgozott ETA 2982 alapú órákat készít kisebb komplikációkkal (GMT, RDM), viszont megcsinálták az Astrolabiumot, a Planetariumot, a Freaket, melyek unikumok. Ez felviszi őket a Rolex vagy a Blancpain mellé.
Itt egy finomított lista:
1. Patek, Lange
2. JLC, GO
3. AP, VC, Chopard, Breguet
4. Blancpain, Rolex, UN
5. Zenith, GP
6. Omega, IWC, Cartier, Minerva
7. Breitling, Chronoswiss, F.Muller, Daniel Roth, Silberstein
8. Panerai, Fortis, Sinn, Oris, DJR, Tudor, ML, Nomos, Ventura, Eberhard, Rado
9. Poljot, Seiko mech., mezei ETA+Valjoux tokozók
10. designer órák (pl. Movado, Fossil)
11. gagyi
.
.
.
.
.
nulla köves Ruhla ;)
oyster: Kénytelen vagyok arra kérni, hogy nyisd ki a HVG-t, nézd meg a számokat még egyszer! Bizony hogy népszerű a Rolex, az ott felsorolt márkák között a legnépszerűbb. Árban elérhető (Petőfi S. u-ban kint a kirakatban, mind2 1 millió alatt) az image sem hagy kivetni valót maga után. Én például többre tartom mint a Chronoswisst. Méghozzá jóval többre!
Valoban kiveseztuk mar a temat kategorizalas-ugyben. Ennek ellenere Messerschmitt listaja egeszen jo, bar nehanyat gondolom mindenki mashova tenne, ahogyan APT is mondta. Glashuttenek szerintem az boki a csoret, h. egy kategoriaba kerulnek arban olyan orak is, amik belsoleg akar tobb kategoria tavol allnak egymastol. Es ebben igaza van.
OYSTER: 18-as szíjra (18/16) 3-5 ezer között (egy egyszerü, vékony szíjjal együtt!) a Petőfi S. utcában valamelyik sarkon van lehetőség, nem emlékszem pontosan melyik keresztutca, de meg fogod találni. Ha szép és igényes zárra van szükséged, akkor a HOT-hoz fordulj, én is náluk vettem az AR órámra tavaly, van acél 12 körül és aranyozott 16 körül, amely jó a 18/16-os és a nem túl vastag szélü 20/18-as szíjakra is. A Fortis szíja pl. még átbújik rajta pedig az párnázott! Én az utóbbit ajánlom árban és minőségben egyaránt.
GLASHUETTE: Most látom, hála Neked, én lőttem az 5000-est! Köszike :o)
APT: Tökéletesen így van ahogy írod! Már többször kiveséztük ezt a nézeteltérést a kategóriák között, most már viszont egyértelmüen úgy látom, hogy csak GLASHUETTE nézetei nem egyeznek a többségéivel. Szerintem neki ez esik jól, hogy néhány naponta fel-felhúz valakit ahelyett, hogy az órájával tenné.
GLASHUETTE: Ne is tagadd, hogy minden második hozzászólásodat froclinak szánod valamelyőnk számára!?
MESSERSCHMITT: No ez például egy elfogadható kategorizálás. Nyilván lehetne egyes tételeket (de inkább egyes órákat) ide-oda tologatni, de akkor is jó alap.
APT:
Attól függetlenül, hogy mondjuk 50eFt felett minden óra luxus, azért egy bizonyos sorrendet fel lehet állítani az óragyártók között kidolgozottság, minőség, eredetiség, kontinuitás szerint (nem ár!). Nálam ez a sorrend (a teljesség igénye nélkül):
1. Patek, Lange
2. JLC, GO
3. AP, VC, Chopard
4. Breguet, Blancpain, Rolex, UN
5. Zenith, GP
6. Omega, IWC, Cartier, Minerva
7. Breitling, Chronoswiss, Franck Muller, Panerai, Fortis, Sinn, Oris, DJR, ML, Nomos, Ventura, Eberhard, Rado
8. Poljot, Seiko mech., mezei ETA+Valjoux tokozók
9. gagyi