Korábban is nagy csodálója voltam az óráknak, de azt nektek köszönhetem, hogy most már a működésük is nagyon érdekel. Sajnos gőzöm sincs, hogy kezdjem a tanulást. Gondolom nem azzal kellene kezdenem hogy szétszedek egyet (az már megtettem gyerekkoromban :-)). Keresgéltem szakkönyvet, tankönyvet, de sehol sem találtam!
Tudtok ebben segíteni?
Mielott barki azt gondolna, hogy nyaklo nelkul el lehet fogadni barmely marka barmely darabjat ugyanoly minosegunek, akar evi par szazat, akar, szazezreket gyartanak belole. Ja, nem tamadasnak szanom!
Öccse !
A fonetikusan szummakumlaude kifejezés gondolom ismerős...
Nyilván ugyanolyan önmagasztaló felirat a számlapon, mint a Superautomatic.
A feliratok megfejtési szándéka után tehát tégy pipát !
(Többet sajnos magam sem tudok :)
oyster:
Futtasd át még egyszer a szemantikai elemződet azon amit írtam. Egy szóval se mondtam, hogy _mindenki_ tahó, aki Rolexet vesz. Csak az a részük az (a nagy többség), aki azért vesz arany Submarinert, mer' sok pénzet keresett, oszt mutassa is. Ez nem a Rolexet minősíti persze. A Rolexet pl. az minősíti - szerintem -, hogy dacára gigantikus bevételeinek, dátumon, GMT-n meg egy chronograph-on kívül más komplikációra nem futotta az erejéből 40 év alatt (na OK, egy nagyítólencse a dátum felett... :).
Először azt akartam kifejezni, hogy tahó ám a ... !.
Aztán úgy döntöttem, hogy a moderátor helyett inkább magam emberelem meg magamat és nem veszem fel ezt a kesztyűt.
Az persze tetszett, hogy nem csak rossz véleménnyel voltatok (többre tartom mint a ... ; 60 éve a legmagasabb műszaki színvonalon gyárt sportórákat ) az általam igencsak kedvelt márkáról.
Azonban pont ilyen megfontolások alapján nem tartom az összes vevőiket tahó-nak.
A HVG-t pedig természetesen felütöttem. Már korábban is. És nyilván ezek a számok nem hatottak teljesen az újdonság erejével, korábban is közismert volt a más gyártókhoz képesti tetemes darabszámfölényük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy érdemes lenne leSuzukizni őket. Ez a fajta, forgalomban is megnyilvánuló népszerűség nem ugyanaz a kommercialitáson alapuló olcsón kiszolgáló közismertség.
Ha már forogtak itt az autós hasonlatok, akkor érdemes belegondolni abba is, hogy pld. a Daimler-Chrysler is rendkívül termelékeny gyártó. Mondjuk egy említett Suzuki-hoz képest is. Mégis igaz rá, hogy az általa termelt kategóriaszegmensekben nagyságrendekkel nagyobb presztízst biztosít (luxuscikk), mint a kisebb szériás, mégiscsak tömegcikkszínvonalú gyártók. És mindezt megalapozott technikai, technológiai háttérrel teszik. Tehát a darabszám csak egy ismérv, ami önmagában még nem kategórizál.
(Volt egy ismerős testvérpár. Az egyik Mercedes-t használt. A másik Chrysler-t. Utóbbi szerint az amerikai márka jelentősen magasabb luxust biztosított. Ugyanis az orrán a csillag kettővel több ággal rendelkezett. Végülis ez a véleményem a luxuskategória feletti merengéseitekről.)
.
egy átlagos Patekban a saját Gyromax rendszer van
A Rolex-ben pedig microstella.
A megqkkantott... speedmastert... mennyié' mérik?
Soké', biza soké'.
És ez itt egyben válasz is Byron007-nek. Akiről nem tudom, mikor járt utoljára a magyar Timedesign oldalon. Mostanában pont ott lelhető fel egy speedmaster kronográf hirdetés. a boltinál kedvezőbb áron
GLASHUETTE: Teljesen igazad van, a V&C a manufaktúrák közé visszatérése érdekében a közelmúltban kifejlesztette a cal1400-at, amely Jaeger billegőre épített, teljesen tradicionális építésű 20 köves kézifelhúzós werk. De tudod mit, ilyen szemmel nézve a Poljot, a Vosztok és a Szláva is manufaktúra ! (Csak vicceltem! ;)))))))) De tréfán kívül, a V&C csodálatos cég, csodálatos tradíciókkal, és fantasztikus minőségű órákat készít, az egyik kedvencem. A cég és a Jaeger között pedig oly szoros kapcsolat van, és volt a múltban is (nem csak a tulajdonos, de részben a fejlesztés is közös), hogy a régi V&C-ok zömében is modifikált Jaegerek dolgoznak, de ez egyáltalán nem vált hátrányukra, sőt! A G-P-k elérhetőségét illetően meg ne vedd sértésnek az általam leírtakat, egyáltalán nem az anyagiak oldaláról közelítettem meg a dolgot, csupán Messerschmitt egy megelőző hozzászólására akartam vele reagálni, miszerint egy néhány példányban farigcsált, és nem kapható csodaóra nem minősít egy céget. Ezek ugyanis sorozatgyártott, kapható darabok. Ilyen minőség és képességek pedig a többi élvonalbeli cégnél is csillagászati árúak, ez már sajnos ilyen dolog.
-Másrészt ezek végiggondolása után számomra már tényleg értelmetlennek tűnik cégeket általában összehasonlítgatni, hisz minél jelentősebb, nagyobb egy cég, annál inkább igyekszik (és kénytelen is) átfogni óráival a piacot, és ebből adódóan - pl: IWC - lehet, hogy katalógusszerkezetekre épített, jó minőségű, de nem túl érdekes órákat is kínál - elérhető árakon, és természetesen fantasztikus minőségű különlegességeket is - rémületes és még annál is elrettentőbb árakon. Így nézve az IWC igenis vetélytársa pl: a Lange-nak, mert a Lange egy olyan ici-pici cég, nagyon kisszámú termeléssel, amely csak azt a szűk piaci szegmens fogja át, amelyet az IWC kínálatából mondjuk a Portugieser Automatik-tól felfelé találunk meg. És csak ebben a szegmensben összehasonlítva őket, bizony egyenértékű modelleket találunk hasonló árakon, sőt, a Scafusia lényegesen feljebb "végződik", mint a Lange kínálata (bár a Pour le Mérité kiegyenlítő csigája előtt azért fejet hajtok, ezt karórába begyömöszölni nem kis teljesítmény!). De azért a Scafusia egy döbbenet, egy órában, 76 kő és 750 alkatrész mellett együtt: rattrapante kronó, teljes öröknaptár, pontos holdfázis, percütős ismétlő (2 hangrúddal), tourbillon. A ROLEX teljes létezése alatt, az összes werkjén nem fejlesztett annyit, amennyi ehhez az egy órához szükséges volt!
TE_O: Maradéktalanul igazad van abban, hogy amiben a Patek nem is vitathatatlanul messze a többiek előtt jár, az éppen a fejlesztés. Nincs még egy cég, amely - ilyen, relatíve kis volumenű gyártás mellett - ennyit foglalkozna innovációval. Ez persze meg is látszik az óráik árán, de magukon az órákon is! A Scafusia-t (és mondjuk a Portugieser Minutenrepetitiont vagy Automatikot) csak azért citáltam elő, mert már kezdett itt a dolog abba az irányba menni, hogy az IWC (és több, hasonló nagy név) egyszerű tömeggyártó, amolyan Helvetia, Tissot féle cég, és azért ez iszonyú messze van az igazságtól!
Seiko. asszem azzal az volt utoljára a bajom, hogy amit láttam az mind ilyen „reklámóra” kinézetű volt. persze lehet, hogy keverem vmivel (talán a Swatch-nak voltak még ilyen kiadású órái), mert már elég régen akartam órát venni.
olcsón türhető órát?
nem. én természetesen a legeslegeslegjobb órát akarom „ingyen” (-: na jó. csak viccc volt. de tényleg. én úgy vagyok ezzel, hogy az észszerűség keretein belűl (bár ez elég relatív dolog) hajlandó vagyok megfizetni azt amit venni akarok.
itt leírtam nagyjából milyen igényeim vannak. egyébként valóigaz nincs humorom végig olvasni mind az 5000 hozzászólást (-:
anniyval kiegészíteném, hogy nem is akarok igazán egyedi órát. mindössze a minőségével kapcsolatban vannak némi elvárásaim. az acéltok jó ötlet, igazából én is ilyesmin gondolkodtam. (bevallom közben megqkkantottam a speedmastert. szerelem elsőlátásra (-: ki tudja mennyié' mérik? (-: )
köszike az eddigi és az esetleges további tipptyeket is!
Messerschmitt, én is elgépeltem a neved, sorry :) egyébként sokan vannak, akiknek ezek az eta szerkezetes órák jelentik a megfizethetőség csúcsát - én is ide tartozom :( a maga nemében szerintem egyáltalán nem rossz választás egy ilyen óra. persze, nem saját szerkezet.. majd ha nyerek a lottón :)
DINGO: ha olcsón akarsz tűrhető automata órát, akkor nézz körül a Seiko háza táján is. Seiko 5-ös 7s26 automata szerkezettel 12-14 ezer körül kapható, akár üveg hátlappal is. persze ez nem svájci óra, dehát ők is gyártanak órákat cirka 120 éve - és nem is rosszakat. persze csak a mechanikus óráikról tudok nyilatkozni.. a 7s26 vagy 7s36 werk szerintem nem sokban marad el az eta 2824-től például - mind kinézetben, tartósságban és megbízhatóságban. persze tömegáru, az tagadhatatlan.
Erdekes ora, gondolom vmi. gagyi pecekgatszerkezetes verk lehet benne (pl. Baumgartner), de ha meg nem ment tonkre, egy gyujtemenyben ott a helye! (Messerschmittnek igaza van, ez mar nagyon gorcsoles volt a mechanikusoktol...).
DINGO!
Gondolom nem akarod elolvasni az elozo 5000 hozzaszolast, igy az en velemenyem:
- dontsd el, mit akarsz!
- miert, mit varsz tole?
- mennyid van ra!
Itt a honlapomon tudnivalok alatt talalsz nemi infot:
www.teora.inf.hu
Messerschmitt: a használt órát venni nekem kicsit olyannak tűnik mint használt cipőt venni. (tudom, hogy ez csak az én hülyeségem, de így születtem (-: )
és 1000 bocsika, hogy elgépeltem a neved(-:
Baxter:köszi a megnyugtatást, und a tippet. meg fogom qksizni.
szóval thx a tippeket és ha van még vkinek ötlete (esetleg fotója is ((-: ), akkor azt szívesen veszem.
kuoni pasztor:
Király ez az óra, én is akarok egy mechanikus digitálist, minden gyűjteményben ott a helye, mint kuriózum. Valóban a '70-es években gyártották őket, a Nagy Visszavágásként a kvarcórákra (nem jött be). Sajnos tényleg a leggagyibb werkeket használták, némelyikre még Honecker is csettintene... De érdekességként nagyon jók.
Baxter:
Ebből is kiderül, hányszor járok bevásárlóközpontokba... Akkor ez a Helvetia tökéletes lesz Dingonak, hiszen ráadásul duplán svájci: a nevében is benne van... :)
Nem sokat irtam meg eddig ide, de mivel van egy svajci oram, gondoltam nem nagyon OFF, ha beteszek rola egy kepet amit szombaton keszitettem. (latszik is rajta, hogy nehany napja epp nem hordom :) )
Talaltam otthon egy Cimier orat. Ismeri valamelyikotok ezt a markat? A designbol itelve a 70-es evekben gyarthattak, a werk eleg gagyi. A lenti listak 10-es pontjat sem uti meg szvsz :)Szamomra az egyeduli erdekessege hogy mutatok helyett szamlapok forognak.
Ha valaki kivancsi ra, itt megnezheti:
APT: Ki kell igazítsalak, mert a tények mást mutatnak. A Vacheronnak VAN saját szerkezete (Kaliber 1400), a genfi pecsétet is beleütötték, a fényképét pedig megtekintheted az Armbanduhre Magazin (2002 katalógus) háromszázakárhányadik oldalán, a hozzátartozó órával egyetemben.
Másrészt a Girard Perregaux 3 hidas tourbillonja és az Opera One meg a Two ELÉRHETETLEN vágyálom ellentétben a Patek "mezei" komplikációktól mentes óráitól, amik azért egy ember életében, ha tényleg ilyet akar, egyszer az életben rászánhat 10-12-14 ezer eurót. (Miként a Chopard LUC 1.96-4.96-ra, és a Quattrora is)
Harmadrészt kérlek bocsásd meg ezt a fajta pótcselekvést nekem, mert veled ellentétben nem tudok sem Lange 1 Tourbillont, még egy Chopard 1.96-ot sem megvenni. Szívesebben nézegetném ezeket a Húsvét-szigeten (mondjuk), hidd el, ahelyett, hogy folyton a topiclakók vérnyomását szabályozzam. Csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem kizárólag a saját szerkezettel (is) rendelkező cégek gyártanak luxusórát.
DINGO: azért nem olyan reménytelen a helyzet, mint azt Messerschmidt írja. pár hete néztem körül egy nagy bevásárlóközpont kb. 10 órásüzletében, és pl. egyszerű acéltokos Bulova automata 32e, Helvetia automata 31e. ez utóbbi eta 2824-2 szerkezettel.. mindkettő naptáras. és ahogy elnéztem, nem csak ez a kettő volt ebben a kategóriában. a Tissot már drágább, kis arany díszítés a tokon és a werken, és már 70-80 körül van... a Helvetia-t egyébként meg is vettem, és rendkívül elégedett vagyok vele. masszív acéltok, kristályüveg, a hátlap szintén. amolyan klasszikus dizájn, pont nekem tetsző :)
APT!
Megérkezett a levél,de csak most ültem le a gép elé,azért nem válaszoltam.Köszönöm!
Mit tudsz Te v. esetleg valaki más az ALTOBA nevű órákról?Láttam egy ilyen nevűt a minap.A számlapján még szerepel a Cum Laude,25 jewels,Superautomatic felirat.A tok és számlap szépen kopott,a werk működik.Dátumablak felett nagyítóüveg.6500 -at kérnek érte.
DINGO:
Az általam felállított lista tökéletesen fedi a valóságot - számomra. :)
40eFt-ért nem fogsz új svájci werkes órát kapni, a legolcsóbb ETA werkes óra 200-250 Euro, és a magyar kereskedőknél nem 250 a szorzó... Vegyél használt órát.
egy villamkerdesem(?) lenne a nalam hozzaertobbekhez. ha vegre elhataroznam maga, es ugy dontenek, hogy veszek egy epkezlab orat. teszem azt akar svajcit, akar vmi mast ami megbizhato (akar 5 ev mulva is ora lesz) pontos, diszkret, kicsit sportosabb kullemu, es netalan meg automata is, es ami legfontosabb: nem kerul egy vagyonba, akkor mit javasoltok? vagyon alatt itt azt ertem, hogy modjuk nem tobb mint 40-50 (inkabb 40) huf. felhuzos azert esne ki, mert elfelejtenem felhuzni :). kerdesem lenyege tehat: letezik-e ilyen ora, ha igen hogy hivjak, vagy ne is almodjak rola es gyujtogessek meg egy kicsit? :)
esetleg letezik a neten olyan oldal, ahol ennek utana lehet kukkantani? lecci ne mondjatok jarjam korbe az osszes boltot, mert az +2 par bakancs pesten. :))
a messerschmidt altal felallitott sorrend mennyire fedi a valosagot es arban hogy alakulnak ezen ketyegok arai? termeszetesen ujonnan.
TE_O: Igen, így gondolom! Amúgy a Patek Sky-Moon "planetáriumába" olyan "új" találmányok vannak, amelyeket úgy 250 éve már hiánytalanul beépítettek órákba - volt, hogy majd' mindet egybe! De ugyanezen komplikációkat maga a Patek is már 70 éve hiánytalanul beépítette a Graves-féle zsebórájába. Egyszóval sok új nincs a nap alatt ebben, de természetesen a kivitel, a minőség és komplikáltság fantasztikus, és tiszteletre méltó. De az IWC Scafuzia-ja egyszerűen bonyolultabb, összetettebb óra, és nem is egyedi, mert bár kétségkívül limitált (250db-os) szériában készül-készült, de közel nem olyan elérhetetlen, mint a Patek évi 2db-os Sky-Moon szériája.
- Amúgy tényleg nem kívánok beleszólni a márkák csoportosítgatásába, de ezzel együtt pótcselekvésnek tartom. Adott gyártók azonos kategóriájú óráit összehasonlítani - igen, ennek van értelme, de önmagában egy-egy komolyabb gyártót nehéz egy másikhoz képest minősíteni. Az én értékrendemben (GLASHUETTE-nek szólva) pl: a Piaget mint gyártó egyértelműen felette van a Vacheron-Constantinnak, egyetemben a Girard-Perregauxal. Ezek saját, egyedi werkeket gyártanak - mások számára is, tehát színesítik az ETA uralta palettát - ugyanakkor a V&C, de akár a Blancpain presztízsben régen egyértelműen fölöttük állt, és ezt a dicső múltra alapozott jó marketingnek köszönhetően meg is tudták tartani. De egy Piaget órában saját szerkezet van, míg egy V&C-ban vagy Blancpainban valamilyen átépített Lemania, legtöbbször Jaeger, néhányban ETA. Tisztán saját szerkezetéről a V&C-nak most nem is tudok! Ezek fölött mérföldekkel áll a G-P aranyhidas tourbillonja a teljesen eredeti, a rugóház körül dolgozó automata rotorjával (mellesleg árban is a V&C órái felett áll), az Opera Two pedig egyértelműen a Patek nagykomplikáltságú egyedi "csodaóráinak" territóriumában van - és megvásárolható (már ha van rá valakinek 370 ezer Eurója...)! A Piaget mikrorotoros werkjei is teljesen félreismerhetetlenül eredeti konstrukciók. Ennek alapján a GLASHUETTE féle lista legalább részben, egyes esetekben, mégiscsak az áraknak és a presztízsnek, nem a műszaki tartalomnak szól. És ezt a kettőt nem is lehet szétválasztani teljesen egymástól, tényleg nem a márkákat kellene minősítgetni, mert ez tévút, jó minőségű, de semmi izgalmasat nem tartalmazó, katalóguswerkre épülő tömegáru kikerülhet jónevű gyártótól is (a Chopard eladott óráinak zöme ilyen), de emellett készülhetnek igazi remekművek is - nem csak egy két mutatóba gyártott példányban, hanem - kellően degesz pénztárca megléte esetén - megvásárolható, elérhető módon is. És nyilván ezerszer izgalmasabb egy Ulisse Nardin Astrolabium (és értékesebb is!), mint egy Lange 1815 alapkivitelben, vagy akár egy "mezei" Patek Calatrava. Itt tehát úgyis borulna a lista.
Újdonságok vannak, de még akad velül munka szépen, majd pár hét múlva láthatóak lesznek (egy két darabot azért már most kiteszek)!
glashutte listajaval teljesen egyetertek, Messerschmitt velemenyevel a Rolexrol szinten, a luxusrol meg nem latom ertelmet a vitanak...
sukosdg!
Mi az a DOXA? :)))) Feltik a jo kis hiszekeny magyar piacot...
APT!
Az IlDestriero szerinted tenyleg veri a Patek Sky-Moont? ??? Miert? Miben? Mert az osszes ismert komplikacio benne van, de semmi egyedi, uj talalmany, mint mondjuk az ejszakai egbolt hu kepe? Szvsz. attol, h. belezsufoltak minden neves "nagy komplikaciot", ami draga, es biztosan jo sokat szenvedtek, mire beletettek; a Patek egyedibbet alkotott.
Vannak uj darabok a borze utan? (Gondolom valamennyi regiora-kedvelo velem egyutt varja az ujak oldaladra keruleset).
Tobbiek!
Volt vkinek. vmi. erdekes tapasztalata-vetele az Oraborzen? Megoszthatna! (En nem jartam sajna arrafele.)
nincs véletlenül valamelyikőtöknek tudomása olyan szoftverről, amely extra berendezés nélkül (csak egy mikrofon segítségével) képes valamilyen szinten ellátni egy "timing machine" feladatát? szeretném profibb módon beállítgatni az óráimat, de egyelőre nem akarok ehhez célhardvert vásárolni..