jharrison:
A Breguet egy újjáélesztett cég, plusz láttam fotókat a Neten a Lemaniától kompletten, bezacskózva érkező órákról. Az AP és a VC elég kevés saját werkkel rendelkezik, sok JLC werket használnak (soha rosszabbat!). Jellemző, hogy amikor az AP, a VC és a Patek "kifejlesztette" a máig legjobbnak tartott 1120/2120 ultralapos automata werket, a tényleges tervezést és kivitelezést a JLC végezte. A VC csak 1998-ban vette meg a Haut De Gamme céget, hogy maga fejlessze a repeatereit és tourbillonjait, az AP meg a Renaud & Papit használja erre. Ettől függetlenül természetesen mindhárom cég igen tiszteletreméltó. A GP pedig valóban nagyon feljövőben van, érdemes figyelni őket.
Sziasztok! Remélem jó helyen járok! :) Mond Nektek valamit ez a márka: Gorana? Ha valaki tudna ezzel kapcsolatban valami jót vagy rosszat mondani, vagy esetleg egy webcímet, megköszönném...
TomVeil
(ui: a tegnapi naptól egy ilyen óra tulajdonosa vagyok és érdekelne, hogy ez mennyire "svájci" óra... :) )
Egyébként vettem ma egy óramagazint, könnyedén átlapoztam, majd megszárítgattam a lapokat lecsurgott nyálamtól és hazavittem. Este asszonykám megkérdezi: "Megnézhetem én is az órás újságodat?" Most nálam akar jó lenni, vagy ez ilyen ragályos? :))
p126fun!
Ez bizony igen gyanus tunet! Huzodj egy csendes sarokba, es ha ketyegest hallasz, elvesztel! Ez esetre azt hiszem APT tud gyogyszert is (nemi orakat vagy miket). :)))
idomero!
Beleszolhatok? Szerintem is Slava. Mar amennyi latszik a billegobol, no meg a ket szep jellegzetes mutatoja!
P126FUN: Határozottan! Sötéten ketyegő fellegeket látok jövőd egén tornyosulni! (Amúgy a gyűjtőszenvedély megkezdésére a legpompásabb rávetni magad a régi orosz órákra. Egészen olcsón kifejezetten kiváló dolgok is vannak!)
IDŐMÉRŐ: Sajnos a képek nem túl élesek, de saját emlékeim alapján "donorként" rettentően gyanakszom a pompás 11 köves SLAVA ébresztőórára! Nos, mi a valóság?
Ma elmentem a Poenba, üvegcserére. Köszöntem is illendően, mikor az üzletbe léptem, ám amikor előadtam, hogy egy japán tömegórába szeretnék zafírüveget, mintha kígyót dobtam volna a pultra... Csoda, hogy nem vertek ki a boltból, egymást túllicitálva, hogy "Itt csak svájci órákat javítunk". Nem is rossz volt egyébként a japán tömegóra, hanem üveget akartam benne cseréltetni...Ez ekkora szentségtörés lenne? Én úgy gondolom, az üvegnek van egy átmérője, aztán kész, szegény üveg nem fogja tudni, hogy mibe tették. Végül is kiderült, hogy ha nagyon ragaszkodom hozzá, megrendelik a zafírt 200 DM körüli összegért és beleteszik, persze ennyiért nem ragaszkodtam hozzá nagyon, de miért nem lehet azzal kezdeni, hogy mennyibe kerül, aztán ha a betérőnek megéri akkor megrendeli, ha nem akkor továbbáll?
(Egyébként a Thököly úti CASIO-szervizben 2k Ft-ért bevállalták.)
Más. Feltúrtam különböző fiókokat, a zsákmány az alábbi:
1. fekete számlapos, sárgaréz(nek látszó) tokos RAKETA, békebeli. Felhúzva szépen ketyeg. Söpörtem a RAM-ban és megállapítottam, hogy ez életem első órája volt, 27 éve. Meghatódtam kicsit...
APT
A gátszerkezet: svájci szabadhorgony gátszerkezet. Egy apró kérdés szerinted melyik órának az alkatrészeiből állította össze, mert az egyes svájci óragyárakhoz hasonlóan a fogaskerekeket nem ő marta. Ő a csapágylemezeket, az oszlopokat, a csavarokat, és egyes tengelyeket készítette. Valamint a tervezés alá irható az ő neve.
IDŐMÉRŐ: Nem derül ki a képekből több, engem érdeklő részlet. Gátszerkezet, stb.. Ha viszont már ilyen sandán kérdeztél vissza ;)))) jöhet pár kép Mónikáról is, nagyon szemrevaló hölgyeménynek tűnik! (Csak a feleségem bele ne olvasson a hozzászólásomba...)
Hát igen, a helyesírásom nem igen fog megjavulni. Ezúton is elnézést kérek e hibámért mindenkitől. Lehetőségemhez mérten a lehető leghamarabb orvosolni próbálom a hibákat. Tartók tőle, hogy tökéletes sosem lesz. Ebbe már belenyugodtam. De nem csak én, hanem gimnáziumi magyartanárom is. Idézet tőle „Ha eddig nem tanultál meg helyesen írni, már nem is várható el, hogy megtanulj.” Egyébként köszönöm, hogy segítségemre vagytok a helyesírási problémáimban.
APT
„Közelebbi képeket is szívesen látnék róla!” Csak csupán azt szeretném kérdezni, hogy kiről vagy miről?
>Életérzést a Rolex ad (a műszaki tartalom mellett), menő csávó leszel tőle.
:))))
kuoni p.!
Ugy latom, nem vagy tulzottan jaratos meg az orak belvilagaban. Persze felfedezo modon is lehet tanulgatni oket, de hasznos lenne szvsz. vmi. szakkonyv elolvasgatasa, es utana a szerelgetes! (M.: en is igy kezdtem, de jobb lett volna, ha eloszor van mit olvasnom - gondolom te is igy vagy ezzel.)
APT!
Ertem, mire akarsz kijukadni az Omegakkal kapcs., biztosan igazad is van. A Longines mellett szol, h. kis hazankban meg talan ritkabb is, ket Omegara jut talan egy. Egyebkent a haboru elott alkottak szerintem ok is a legjobbakat. Es SZEPEK!
APT:
"A műszaki tartalom tulajdonképpen mellékes" azért nagyon erős túlzás. Minden Lange egy (archaizáló) kézi mestermunka. Életérzést a Rolex ad (a műszaki tartalom mellett), menő csávó leszel tőle.
Passionata:
A 3220-as werk szerintem ETA, az 1861-es biztosan Lemania. Szerintem a Professionalt az igazi, az az autentikus, a másik a 'reduced' Speedmaster.
MESSERSCHMITT: Egyetértek, a Lange exkluzivitást és életérzést ad az óráihoz, a műszaki tartalom tulajdonképpen mellékes. Amúgy pedig nagyon kicsi cég, így a fejlesztés nyilván problémákat okoz (nem is véletlen, hogy most adták el a céget). Idővel valószínűleg javul a pontosság. A Longines meg sajnos tényleg árnyéka önmagának (de sajna az Omega is), én a legkiválóbbnak tartom a vintage Longineseket, egyértelműen jobbnak, mint az Omegát, egyenrangúnak az IWC-vel. A mai óráikat viszont inkább hagyjuk, de azért talán lassan újra visszatalálnak önmagukhoz!
KUONI PÁSZTOR: A préselt kövek minden órában ragasztás nélkül kerülnek a helyükre. Kizárólag a horgonyt kell félteni a kotyvától, illetőleg azon billegőket, ahol az emelőkő szintén ragasztott (ez csak régi werkekben fordul elő). No és természetesen a hajtórugót sem szabad még kotyvába tenni, mert a rugó menetei közé beszivárgott folyadék valószínűleg nem tud onnan kiszáradni, és megeheti a rugót. A szerelt rugóházat töröld tisztára benzines ronggyal, és a kis nyílásokon át egy csöpp olajat-zsírt juttass be a menetek közé. Házilag többet nem érdemes csinálni, a rugóház szétszedéséhez általában célszerszám kell, és elvileg a régi rugót nem is illik visszatenni, így ha már kiszedted, a legjobb kicserélni. De ezt én nem szoktam erőltetni. Olajzásnál minden csapágyat meg kell kenni, kivéve a horgonyét, azt nem szabad, ellenben a horgony köveit finoman meg kell kenegetni. Problémás, hogy a tisztítás akkor korrekt, ha leveszed a billegő fedőköveit is, és kitisztítod ezeket, de ez célszerszám nélkül általában csak az ütésbiztosítás rugóinak töréséhet vezet. Ha jól kiáztatod benzinben a két csapágyat (tehát az egész alsó csapágylemezt, és a billegővel szerelt hidat), majd juttatsz a csapágyba egy-egy csepp olajat az olajzótűvel, akkor az esetek többségében ez megfelelő lesz. Ha a csapágy már tele van szennyeződéssel (látszik a fedőkövön keresztül), akkor muszáj kipucolni, végül is ez a lelke az órának!
A Poljotok (és a legtöbb orosz óra) koronáját általában nem egy csavar meglazításával, hanem a váltókar kis rugózó gombjának benyomásával lehet kivenni. Ezt egy tűvel meg lehet nyomni, és lenyomva tartva simán kijön a korona. Ez sosem szokott gondot okozni. A hátlap viszont ilyen egyszerűen azért nem cserélhető Poljotéknál, talán a hátlap közepét lehet kivágni, és ide beragasztani egy síküveg lapot. Ötletnek mindenesetre nem rossz, több olyan szép orosz werk is van, amely jól menne üveghátlapos órába is! Ruhla percmutatóm biztos van, hever a fiókban vagy 5-10 darab bontott Ruhla!
GLASHUETTE: Egyszerű billegő az olcsó ébresztőórában van! Amit egyszerű billegőnek mondasz, az sima Glucidur billegő. És jelen pillanatban ez a korszerű technika által produkált csúcs. Ha ezeket szépen ipari lézerrel-géppel trimmelik, akkor olyan pompás eredményt tudnak adni, mint amit Te is mérsz a Zenitheden. Én is ezeket tartom a legjobbnak, de ilyen pontosságú billegőt csak az utóbbi 15-20 évben tudnak csinálni, a korábbi időszakban legfeljebb a jól beállított kompenzált billegők tudták ezt megközelíteni. De az is igaz, hogy ez a billegő-hajszálrugórendszer kiad egy eredő kompenzációt, és ezen már javítani nem lehet (persze nem is nagyon kell), de a kompenzált billegő annyival több, hogy az elvileg minden határon túl finomítható - csak ember legyen, aki be tudja állítani! A Lange-nál az nem tetszik, hogy fognak egy betrimmelt sima Glucidur billegőt, majd megfurkálják, és teletűzdelik csavarokkal - hogy látványosabb legyen, de közben jól elszúrják a hőkompenzációt - és mivel a megnövelt nyomaték miatt keményebb rugó is kell, ezért párosítják egy lapos, nem éppen csúcsminőségű hajszálrugóval. Szépen gravírozott hattyúnyak ide-oda, egy jobb Poljot v. Vosztok elveri pozicionális hiba és hőkompenzáltság tekintetében! Persze azért nem tragikus a helyzet, napi használatra tökéletesen jók ezek az órák, csak ennyi pénzért többet illene nyújtani!
TE_O: Nem is mondtam, hogy az Omegák rosszak lennének! A pontosságukra meg nekem sincs panaszom. De a saját tapasztalataim alapján nem megbízhatóbbak a minőségi régi katalóguswerkeknél, és egyszerűen ennél többet várna tőlük az ember! Számos olyan konstrukcióval próbálkozott anno az Omega (pl: összetett kilincskerekes automaták, sima brozperselyes rotorcsapágyak (Neked is ez ment tönkre), a "koronahúzigatós" dátumváltás), amelyek egyszerűen nem állták ki az idő próbáját, nem kellően tartós megoldások! Azt hiszem ebből is látszik, hogy általában a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. De természetesen jópár problémamentes werk is volt, és a 45 előttiek egyenrangúak a többi jó név óráival. De ha mondjuk konkrétan rákérdezel, hogy a c601, vagy a Longines c280 a jobb, akkor szerintem tuti jobb a Longines...
Tegnap elkezdtem egy Poljot szetszedeset. Ebben mar -ellentetben a Ruhlaval- vannak kovek. APT altal leirtakbol azt olvastam ki, hogy a horgonyt nem rakom kotyvaba a sellak miatt. De mi van a hidakkal, ahol szinten ko van. Ezek csak szimplan preseltek, vagy itt is sellakk a rogzitoanyag?
Egyebkent ez egy 17 koves Poljot, amiben egy darab cirill betu sincsen, mindossze bele van irva hogy 17 jewels meg egy sorozatszam...
Mas: szamomra kritikus pont a korona eltavolitasa. Muszaki ember leven az a velemenyem, hogy az sorozatwerk-gyartok ugy epitik a szerkezeteiket hogy a korona egyszeruen, gyorsan, es viszonylag kis szerkezeti megbontassal eltavolithato legyen. Ti, akiknek mar tobb ora volt a kezeben, meg tudtok ebben a hitemben erositeni? Csak azert kerdezem, mert a Poljotnal elegge megszenvedtem, mig ki tudtam szedni a tokbol a werket, es elegge szet kellett bombazni :(
Ennel a darabnal gondoltam arra, hogy a hatlapjat kicserelem valami uvegre, mivel csak egy gyuru szoritja ra egy gumigyurure. APT, nem tudod veletelnul hogy a lentebb ajanlott holgy a Hercegprimas utcaban keszit ilyen egyedi uvegdarabokat?
[off]
Majsu elsejen sikerult osszerakni a Ruhlat. Szepen jar, a hajszalrugo tengelye sem jar mar ugy mint a bugocsiga. Mar csak egy percmutato hianyzik. Nincs veletelnul valakinek?
[on]
APT:
Azért azt nem gondolnám, hogy a Langénál "feltehetően nem egyenletes a minőség" vagy hogy "a Lange minőségét szerintem egy kézzel finishelt ETA is eléri, sőt meghaladja". Más, archaikus konstrukció, mint mondjuk a L.U.C., ebből adódhat a különbség. Amikor '90 után a semmiből újraindították a céget, nyilván hoztak egy tudatos technológiai és marketing döntést, hogy a gyűjtőelitnek gyártanak exkluzív órákat, melyek a 1900-40-es Lange (zseb)órákra hasonlítanak szerkezetben és kidolgozásban. Ez eredményez olyan furcsa megoldásokat, mint a súlyok a lézervágással kiegyenlített billegőn... A Breguet rugó persze abszolút passzolna ehhez, őket kell megkérdezni, miért nem használták. Egyébként, van egy gyanúm, hogy ha a prolik nem kaparintják meg Szászországot, és a Lange folyamatosan működik, egész más konstrukciójú werkjeik lennének most; de ami megtörtént, megtörtént, újra kellett kezdeniük. Személy szerint én ezért preferálom a Jaeger-LeCoultre-t, ők szerencséjükre töretlenül és a legmagasabb minőségben tudják továbbvinni a 200 (vagy több) éves Vallée de Joux-i tradíciót, túlzott archaizálás vagy ultramodernizálás nélkül. Akárcsak a Patek vagy a... hmmm, többet nem nagyon tudnék mondani...
Az Omega szerintem a negyvenes években, a 30T2 werksorozat környékén volt a csúcson, azóta hanyatlik. Viszont manapság még mindig jobb, mint a Longines a gagyi kvarcóráival!
Az lehet ,hogy erre nem válaszolt senki?Érdekelne.
"A reptéren viszont láttam valami érdekeset
egy O+A Speedmaster Automatic EUR 950-ért ,ill. uaz de professional 1950-ért , amit láttam különbséget a websiteon ,hogy ez két különböző werk-3220as ill 1861es ,midkettő eta?- illetve a Pro az tachymeteres ,én eddig úgy tudtam ,hogy a tachymeter egy lünettatárcsa amiről azonnal leolvasható ,hogy milyen sebességgel haladunk ha az eltelt időt vesszük alapul .Ez nem így van?
ja igen még van 8óra járástaralék különbség is ill a 2. nem automata.Szóval édekelne a dolog."
APT: Hát, nem is tudom. Én hiszek az egyszerű billegőkben, talán épp azért, mert úgy érzem, hogy nem állítód(hat)nak el. A 410-es El Primeromban fantasztikusat alakít: +1-es ha úgy rakom le, hogy korona lent, +2-es számlap fent, és 0-ás ha korona fent. Ezt csak most tapasztaltam meg, mert eddig mindig úgy raktam le az órát, hogy számlap fent (gondolom bőrszíjasokat más is így teszi le), de most már 1 hónapja visszazárom a csatot és szépen az oldalán fekszik, korona fent és CSÚCS! /Ennél jobb érzés csak az, ha látja az ember a gyerekeit fejlődni./
Bárki: Homályosítsatok már fel, hogy kell linket beszúrni, kisbetűvel, vagy színes betűvel írni!! Hálás köszönetem!
APT!
Nagyon tetszett az elemzes, ismet!
Az Omegahoz meg annyit, hogy a bronzperselyes automata rotortengely-megoldason kivul szvsz. igencsak korrektek, viszont szerintem jobban agyon voltak nyustolve, mint teszem azt egy Longines. Ui. kis hazankban a legismertebb "nagy" marka! A sajat automata Constellation-om ma is hozza (stabilan!) a 8s-t barmilyen korulmenyek kozott (kezen v. leteve)! Pedig a rotorcsapagy ennek is tropara ment. (Szerencsere most megszervizeltek nekem a Poenban, de lehet, h. nem birja ujabb 40 evig).
A regi Certinak nekem is kedvenceim, szerintem kifejezetten jo verkeket csinaltak. Nem veletlenul vett at toluk parat az ETA is!
Baratnom pedig eppen ellentetesen viselkedik az altalatok leirt holgyekkel; full arany orat fel sem venne, nem hogy gyemantosat! Tolem kapott kis mecha Certinajat pedig nagyon felti! :)
Kösz a tippet, az üvegcserét mindenképp megejtem valahol, sajnos a RADO nem az a kategória, amit felvenne.
Egyébként, ahogy nézegette a 30-as évekbeli kerektokos női arany(ozott) órákat, mintha valami megmozdult volna benne. Meg egy kicsit abban bízom, hogy egy drágább, finomabb darabra jobban vigyáz talán.
P126FUN: A POEN-nál lehet, hogy tudnak rá zafírt tenni. Másrészt ha az asszonyka ilyen kártékony az órákra nézve, akkor vegyél neki egy kerámia tokos RADO ESENZÁt. Az még Ő sem tudja elpusztítani. Igaz, drága darab (200eFt körül). Olcsóbb óránál törődj bele, hogy fogyóeszköz lesz!
FŐNÖK: Ha semmi más nem segít, akkor szilikonnal körbe kell vékonyan kenni a hátlap peremét, és beragasztani. Pár évente - amikor szervizelik az órát - nyilván ezt meg kell ismételni, de a szilikonos ragasztásból ki lehet szedni a hátlapot, tömíteni fog, a célnak megfelel. Nem az elegancia csúcsa, de hát ha új tokot nem lehet szerezni...
Az asszonykámnak ma egész nap mutogattam az órákat, hátha megfertőződik, és talán-talán... Jelenleg ott tartunk, hogy HA MÁR, akkor az óra olyan legyen, amit felvehet alkalmi öltözettel is, tehát legalább bicolor.
Sajnos automatát nem merek neki venni, de még mechanikusat sem nagyon. Volt egy automata Seiko-ja, úgy odaütötte valamihez, hogy a számlapról lejött egy percjelző pálca. Egy kvarc Bulováját találtam meg ma délelőtt a fiókban, a másodpercmutató van leesve róla. Szerinted mit vegyek neki, ami kibírja őt?
Zafírüvegre való cseréhez nincs ötleted? Sajnos egész nap csempe között dolgozik, az pedig a zafíron kívül mindent megkarcol.