Keresés

Részletes keresés

glashuette Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5415
Messerschmitt: Köszönjük az infót! Valahogy így kell kinézni egy weboldalnak!

APT: Miért nincs (jó) ára a régi óráknak? (a Patek pár példányos csodáitól eltekintve)

Előzmény: Törölt nick (5411)
idomero Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5414
APT és te_o

A képek tényleg nem első osztályúak, de azért ráismertetek. A valóságban sokkal de sokkal szebb a szerkezet. Sajnos csak ilyen minőségben tudtam megoldani a fényképeket és ezt is elég hosszú idő alatt.
Egyébként egy ilyen vonal szerkezet kivitelezése is elég idő igényes.

te_o
Levelet küldtem.

glashuette Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5413
j b: Eszembe sem jutott másképp letenni. Nem volt kézenfekvő egy bőrszíjas órát másképp letenni, mint a hátára.
Előzmény: j b (5403)
roxul Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5412
Messerschmitt:

Kössz az infót. Ez az egyik legjobb órás weboldal!

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5411
roxul:
A '70-es évekig bizonyosan. Chronograph-okhoz Lemaniakat használtak. Név? Nézz körül a joseph-watches.com site-on.
Előzmény: roxul (5410)
roxul Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5410

Halihó!

Lenne egy érdekes kérdésem!
A Tissot cég gyártott -e valamikor (gondolom ma már nem) saját óraszerkezetet? Ha igen, milyen néven futott?
Ha valaki tudja a választ, írja meg légyszi.

j b Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5409
OYSTER: Örülök, hogy sikerült megtalálnod, elég bénán tudtam csak körülírni:) A békazáras szíjat mindig fordítva kell feltenni, úgy müködik mint a fémcsatok zárja, csak így áll kézre. Az ára több mint kedvező csak nem tudom meddig bírja az aranyozás, bár lehet, hogy alatta is sárga. Azért az FC zárja színvonalasabb és az sem egetrengető árazású, főleg másokéhoz képest. ( A Breitling szíjhoz egy egyszerü tüskés bújtató is többezer HUF)
Előzmény: Törölt nick (5405)
Grones Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5408
Olvastam egy erdekes cikket az uj WatchTime-ban, meprobalom a lenyeget leforditani:
"Az oragyarto Steven Phillips-et nemregiben felvettek a svajci kozpontu Fuggetlen Oragyartok Akademiaja (AHCI) tagjainak soraba... Philips Hanzely Fulop Istvankent szuletett Magyarorszagon 1939-ben es az oragyartast a csalad orauzleteben tanulta. 1956-ban emigralt az USA-be ahol angolositotta nevet Steven Phillips-re. 1990-ben kezdte el epiteni sajat automata ora szerkezetet a BP 2000-et (a "BP" Budapestet jelent). Phillips: 'A mechanikus ora orulet eppen futott es en akartam egy sajat szerkezetet'. 1998-ban leplezte le a Guardian of Time sorozatat (mostantol Guardian I-nek hivjak), ami 50 titanium hazu, sajat szerkezetu orabol all.... Phillips oragyarto ceget Budapest Watch Co-nak hivjak. Tovabbi informacio talalhato a www.budapestwatchco.com cimen."

Ti tudtatok errol? Az erdekes az egeszben, hogy lattam egy nagyon jol kinezo orat (elol hatul uveg, szepen kidolgozott szerkezettel) es utana kezdtem el elolvasni a cikket hozza. Kar, hogy 30 000 USD-tol indulnak :(

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5407
Passionata !

Álmomban sem gondoltam, hogy pont ez az ős-Montreal az ami "bejön". Egyébként tényleg érdekes ritkaság. A szerkezeti megoldása is.
Sőt, a ritka mivolta miatt külön köszönet, hogy értékelhető képpel is gazdagítottad a topic-ot. No, meg épp ezért szinte biztos, hogy nagyon nehéz lesz ilyet szerezni...
Most már értem, hogy a Silverstone is miképp vált szimpatikussá.

Az O+A kérdésedre pedig lentebb csak bejött a válasz. A kézifelhúzós az eredeti holdon járt példány eszmei örököse. Kevesebbet tud, de nagyobb presztízzsel teszi mindezt. :o(

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5406
El ne felejtsétek, hogy még e hét végén megtekinthető a kiállítás a Polgár Galériában !

Érdemes...

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5405
J.B. !

Köszi a tippet, bevált !
Az említett bolt pont az volt, amivel már én is előhozakodtam anno a Junghans választéka révén. Úgy látszik akkor nem néztem körül eléggé tüzetesen.
A szíjról (ami eredetileg Elan emblémás volt) az aranyszínű békazáras csat átköltözött a meglévő ("pufi") Hirsch szíjra. Ráment, tökéletesen illik méretében. Azonban rá kellett jönnöm, hogy az egész szíjat meg kellett fordítanom az órán. Most a lyuggatott, hosszabb fele van a 12-es felől...

És nem utolsó sorban egyáltalán nem túlárazott darabról van szó.

:-)
Előzmény: j b (5403)
j b Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5404
Ha valaki mostanában FORTIS vásárlásán töri a fejét: BREKI topictársunknak, mióta a Breitlingjét bemutatta itt nekünk van egy kiváló állapotú Flieger kronográfja és úgy tudom nagyon kedvező áron kínálja. Némi többletet megér a stopperes szerkezet, a legtöbb gyártónál (a Fortisnál is) cca. háromszoros az ára, ne tessék kihagyni!
BREKI: Elnézést a reklámért, régen tetted tiszteletedet közöttünk!
j b Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5403
MESSERSCHMITT: Örülök, hogy tetszik a Fortis (is):) Az automatákat kézzel is felhúzhatod reggelente, talán a rotor zavar vagy, hogy egy kicsit vaskosabbak az automaták? (Vagy csak 1xü dili?:))
PASSIONATA: A reduced naptár nélküli a Moonwatchhoz nagyon hasonló de KIS méretü (kb.34 mm)és automata. Az enyém a day-date széria (38mm) a Moonwatch 40 mm átmérőjü.
ULRICHRUDENZ: A pozicionális hiba kisebb-nagyobb lehet egy mechanikus óránál, le kell tesztelni esténként, hogy milyen pozicióban mi a járáseltérés és ezután hosszabb intervallumban is pontosabb lesz az órád ha a használat közbeni eltérést kompenzálod a legjobb pozicióban mért eltéréssel.
GLASHUETTE: Hogy-hogy csak most próbáltad ezt ki először? Hát milyen becsben van az a ZENITH? Nekem minden eddigi órám az első napokban és hetekben azonnal túlesett ezen. Na meg persze közben a megfelelő pontosításokon is. Állják is a versenyt az automatáim az átlagos kvarcokkal következetes használat mellett!
ALEXANDROSZ: Jó választás volt, remélem, hogy az én Fortisom is velem lesz majd száz év múlva a pokol kénköves bugyraiban is és ott is tüzön-vizen át fog megbízhatóan szolgálni mint most, mert nagyon úgy tünik és eddig bizonyította hogy arra termett.
Előzmény: Törölt nick (5399)
öccse Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5402
APT!
Láttam ma egy Longines-Wittenauert,a 40-es években készülhetett,14K arany a tokja,négyszögletes,az üvege felül sík,belül homorú,kis darab lepattanva belőle.A gazdája szerint L10-es kaliber van benne,kézifelhúzású.A számlap elég jó állapotban,működőképes.90 e-t kér érte.Megéri?
Sikerült ma szert tennem egy Poljot De Luxe-re,2500 Ft-ért.Szerintem ez megérte.
UlrichRudenz Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5401
Sziasztok! Többször volt már róla szó, hogy automata órák pontosságát befolyásolja, hogy estére hogy rakjuk le őket. Erre van valami általános irányelv? Én mindig féloldalt teszem le a Fortis Cosmonauts-omat.
Passionata Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5400
Ez nem véletlenül reduced széria ? ahogy látom ez automata a professional meg kézi.??Vagy nem ?
Előzmény: j b (5387)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5399
alexandrosz:
Az ilyen fotókhoz illik előbb megborotválni a bal kart! :) Az óra kheráj, kár, hogy csak automata Fortisok vannak.
Előzmény: alexandrosz (5396)
TomVeil Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5398
APT:
Grovana 1034.1 (gondolom ez a típusa:) )

egyébként köszi, az óra egyre jobban tetszik!

TomVeil

Előzmény: APT (5386)
j b Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5397
MESSERSCHMITT: Azóta viszont eltelt 35 év. Egyrészt. Másrészt én nem az ürben használom (egyelőre:)) mint ahogy a FORTISomat sem pedig az ugye echte "official cosmonauts chronograph". Nem a legjobbnak kell ahhoz lenni, hogy a legjobb kompromisszumot nyújtsa. Pl. a Rolex 10000 méteres tesztet türő órája nagyon bika, ám mókásan mutatna a kezemen azzal a labdányi buborékkal az üveg helyén:) Nekem az óra mutassa már a dátumot is mégpedig a hét napjával egyetemben ha lehet. Azt azért kapásból szoktam tudni fejből, hogy milyen hónapban és évben járunk ezért ehhez nem ragaszkodom (annyira). :)

Ami a tesztet illeti, az Omegám mindezt tudja és a Fortisom is meg az Auguste Reymondom is viszont csak az utóbbinak nem kellett ehhez némi tuning!

Előzmény: Törölt nick (5395)
alexandrosz Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5396
Kis izgalommal vegyes szégyenkezéssel tárom elétek legújabb szerzeményemet, a gagyi ETA-s lelkületű órácskát. Bocsánat a fura beállításért, de a majális okozta hangulatban csak ilyenre tellett.
;o)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5395
j b:
Hiába a full extra, ha nem azt a típust tesztelte a NASA és vitte fel!
Előzmény: j b (5392)
glashuette Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5394
Messerschmitt: Köszönöm!
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5393

FITYELEM!
Hottyan késziccsünk kronyométter bizonylatott kis kedvenczünkhő, ha nem kaptunk hozzája a csunya COSC-tól? Tessék, csak tessék:

1. Az alábbi, igen szemléletes ábra alapján (még én is megértettem, ami nagy szó!) a megfelelő napokon a megfelelő pozícióban mérjük meg az eltéréseket. A 9 és a 38 fokos hőmérséklet előállításánal legyünk kreatívak (hősugárzó, sütő, hűtőgép etc.)

2. Értékeljük ki az eredményeket:

- Összeadjuk az első 10 nap eltéréseit és elosztjuk 10-zel. Ennek az értéknek -4 és +6 mp között kell lennie.

- Párosával kiszámoljuk a napok eltérései közötti különbséget (1/2, 3/4, 5/6, 7/8, 9/10), összeadjuk és elosztjuk 5-tel. Ennek az értéknek 2 mp-nél kevesebbnek kell lennie.

- Megnézzük, mennyi volt a legnagyobb különbség bármely két nap eltérése között az első 10 napban.
Ennek az értéknek 5 mp-nél kevesebbnek kell lennie.

- Kivonjuk az első 2 nap átlagos eltérését a 9. és a 10. nap átlagos eltéréséből. Ennek a függőleges-vízszintes differenciaértéknek -6 és +8 mp között kell lennie.

- Megkeressük az első 10 nap átlagos eltérési értéke és bármelyik nap eltérési értéke közötti legnagyobb különbséget, ami nem lehet nagyobb mint
10 mp.

- Kivonjuk a 38 fokon mért eltérési értékből a 8 fokon mért értéket és elosztjuk 30-cal. Ennek az értéknek +-0.6 mp-nél kisebbnek kell lennie.

- Végül a 15. nap eltérési értékéből kivonjuk az 1. és 2. nap eltérési átlagát. Ennek az értéknek 5 mp-nél kevesebbnek kell lennie.

Ha kedvenc óránk belül van a megadott értékeken, akkor boldogan nyomtatunk egy csinos kis chronometer bizonylatot, s ezzel egyből megduplázzuk óránk értékét! Vagy nem. Jó méricskélést!

j b Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5392
MESSERSCHMITT: Remek darab, egyik kedvencem de nekem akkor is az jobban tetszik, ránézésre tökugyanaz a design viszont az enyém full extrás. A szerkezete pedig olyan, hogy egy hét folyamatos hordás után max. 1-2 mp-et siet összesen. Ha közben éccaka leteszem (megfelelő pozícióba) akkor meg ugyanennyit!
kuoni pasztor Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5391
APT, te_o

Koszi! Valyi Huba fele konyvet meg fogom nezni kozelebbrol is magamnak. Addig is azthiszem lelkes vasarloja leszek az olcso orosz oraknak :)

k.p.

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5390
te_o:
A timezone.com-on láttam a képeket, de már régen.
Előzmény: te_o (5389)
te_o Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5389
Messerschmitt!

Azert tegyuk hozza, a Lemania az egyik legjobb nevu sorozatgyarto manapsag, es szerintem sok csak a Breguet szamara gyartott verkjuk van. Ennek ellenere tokeletesen igazad van, nem sok kozuk van az eredeti tradiciohoz es manufakturahoz, es en is egy Jaegert valasztanek inkabb. (Ami meg jobb nevu verkgyarto szvsz.). :)
Hol lattad azokat a fotokat? Kivancsi lennek - nem hiszem, h. ilyesmit egykonnyen hagynanak kiszivarogni, bar mindenki tudja.

kuoni pasztor!
APT mar valaszolt is helyettem, antikvariumban pedig ezeket talalhatnad:
Olvasnivalo
Nezzel korul az antikvarium.hu -n, itt van egy par konyv leirasa a muszaki/orasmesterseg cimszo alatt, egy ideje mar nincsen naluk semmi belole. De legalabb latod, ha megis osszefutnal vele valahol.

te_o
www.teora.inf.hu

Előzmény: Törölt nick (5384)
j b Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5387
Ez a király Speedmaster: "Moonwatch"+teljes naptár, zafír, automata MESSERSCHMITT: kézzel is fel lehet húzni!
Előzmény: Törölt nick (5367)
APT Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5386
KUONI PÁSZTOR: Az egyetlen biztosan beszerezhető könyv a Vályi Huba féle "Órajavítási szakmai ismeretek" 3 részes tankönyv. Ezt pl: a Liszt F. téri Műszaki Könyvesboltban általában kapni lehet, drága, a 3 rész együtt 6-7000 Ft. Ráadásul kevés infót tartalmaz, nem sokkal többet, mint amit az órás lapomról megtudhatsz. A régebbi órás szakkönyvek azonban nagyon ritkán fordulnak elő antikváriumban. Sajnos általában rendkívül kevés hazai szakirodalma van a témának, nekem szinte minden megvan, még a 20-as évekbeli Schwarz Zsigmond-féle könyvek is, de ezzel együtt az összes nem tölt meg egy fél polcot. Konkrét típusok szervizkönyveit meg nem tudom, hol lehetne megszerezni, általában az órásoknak sem igen van ezekből...

MESSERSCHMITT: A Lange filozófiáját illető minősítéseddel teljesen egyetértek, de hozzátenném, hogy az etalonnak szánt 45 előtti Lange zsebórák hírnevesek voltak pontosságukról! Attól, hogy ilyen archaizáló konstrukciót kívánnak követni, attól még az óráik lehetnének hajókronométer precizitásúak is, az ár alapján pedig illene is annak lenniük! De nem azok! Szerintem a Lange egyszerűen túl kicsi cég, és a legkritikusabb pontokon még nincs módja önerőből fejleszteni. Egy gyönyörűen csiszolt alpaka csapágylemezt elkészíteni, gravírozni ugyan látványos és szép munka, de valójában nem igényel semmiféle rendkívüli technikai felkészültséget, csak sok hozzáértő, gondos kézimunkát. Igazán jó billegőt készíteni viszont igen! A Lange ilyet láthatóan nem tud, a kész Glucidur billegőt nyilván veszi valahol, majd farigcsálja, csavarokat tűzdel bele, fényesítgeti, és közben folyamatosan rontja a jellemzőit. Szerintem ahogy erősödik a cég, rövidesen ki fognak rukkolni egy teljesen új, végre saját, felvágott, kompenzált billegővel, és végre a mért adatok is szépek lesznek!

JHARRISON: Úgy vélem, általában sikerül világosan fogalmaznom, de valahogy mindig van, aki szereti "félrehallani" amit leírok. A Lange-ETA összehasonlítás alapja, az az, hogy a Lange órái a teszteken egyszerűen rosszul szerepelnek. Az összes típus, következetesen, és mindig rosszul. Sokkal olcsóbb, gyengébb minőségű órák lényegesen jobb pontossági, kompenzációs és járatjellemzőket mutatnak. Ez semmit nem von le az óráik exkluzivitásából, kiváló minőségű, gyönyörű órák, de ha a járási tulajdonságokat nézzük, akkor egyértelműen sokkal rosszabbak, mint a legjobb ETA werkek! Ezen semmi értelme nincs vitatkozni, ez egyszerűen tény! A cégnek új, jobb minőségű billegőt és Breguet rugót kellene végre beépíteni az óráiba, mert addig ezek az órák csak az átlagos, olcsó katalóguswerkek pontosságát tudják teljesíteni. Ezzel együtt ez a pontosság a köznapi életben elegendő, és a kidolgozás szépsége, minősége pedig fenomenális. De ezzel együtt a szememben az egész egy kicsit olyan, mintha egy Rolls-Royce-ben üzemszerűen rángatna az automata váltó. Lehet ettől nyugodtan menni vele, a kocsi presztízsét sem rontja, csak ha egyszer egy olcsó Renaultban nem rángat, akkor méltatlan, hogy egy ilyen drága kocsiban meg így viselkedjen!

TomVeil: A GROVANA régi tradíciókkal rendelkező, alsó-középkategóriás svájci gyártó. Milyen a Te órád?

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: jharrison (5383)
kuoni pasztor Creative Commons License 2002.05.03 0 0 5385
te_o irtad:
"Ugy latom, nem vagy tulzottan jaratos meg az orak belvilagaban. Persze felfedezo modon is lehet tanulgatni oket, de hasznos lenne szvsz. vmi. szakkonyv elolvasgatasa, es utana a szerelgetes! (M.: en is igy kezdtem, de jobb lett volna, ha eloszor van mit olvasnom - gondolom te is igy vagy ezzel.)"

Jol latod, abszolut kezdo vagyok. Ha tudsz ajanlani szakkonyvet, ami be is szerezeto nem tul sok utanajarassal, szivesen veszem.

k.p.

Előzmény: te_o (5369)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!