MESSERSCHMITT, GRONES: Az általam ismert Portofinókban JLC automata dolgozott. Mivel nyilván nem dicsekszik az IWC a nem saját szerkezetekkel (el is fedi az ügyet saját típusszámokkal), ezért kizárni nem mernék semmit, de ha biztos vagy a dologban MESSERSCHMITT, és tudsz valamilyen forrást, ahonnan ez biztosan kideríthető, akkor osszd meg velünk!
JiG: Korábban már körüljártuk a szíjtémát, ha visszaolvasol, találsz infót. Mindenesetre Hirsch szíj ügyben nézz szét a CENTRO KFT-nél (1089.Bláthy u. 6-8, az Üllői út-Könyves K. körút kereszteződéséhez közel)! Egy minőségi Hirsch szíj 3-5000 Ft között van, szerintem a cseréjét is meg tudják oldani, de azt egy hegyes, pici csavarhúzóval akár Te is megteheted! Az órádat meg szerintem 4-5 évente kellene szervizelni, így ha ez még nem telt le, akkor nem okvetlenül kell erőltetni.
540i: A tokja is erősebb, és a tömítései is. Amúgy a hátlapot és az üveget-lünettát bizony méretezni kell a nyomásra, így szükségszerűen a nagyobb vízállóságú óra erősebb, vastagabb üveget-hátlapot kap. 3 bar-ig még hagyján, de a 10-20 bar nyomásállóságú órák között már nem is találsz kecses, filigrán darabokat.
Sziasztok!
Szeretném megtudni, hogy a gyártó mi alapján állapítja meg egy típusának vízállóságát.
Mondjuk van egy óra, aminek csavaros a hátlapja meg a koronája és a gyár szerint 100 m-ig vízálló.
De a 200 m-es óra is menetesen záródik, mégis 200 m-es. Miért?
Talán erősebb a tokja?
JIG! Nézz körül a www.poen.hu honlapon, ott megtalálod a szerviz-árakat is. Nekem most vállalták egy negyven éves Doxa teljes felújítását /tokfelújítás, üvegcsere, koronacsere, tisztítás+olajozás+beszabályozás/ 15-16 ezer forintért, igaz két hónapra. Óratípusonként le vannak írva az árak, bonyolultságtól függően. Üdvözlök mindenkit!
Az elmult egy ev alatt egy kicsit eloregedett az Omega oram borszija, igy idoszeru lenne lecserelnem. Most, hogy a garancia mar ket honapja lejart, elvittem a Baross utcai szervizbe (megigertek, hogy meg atnezik azert garanciaban az orat (szetszedes, tisztitas, olajozas), mert egyebkent ennek az ara jelenleg 31800Ft(!!!!!)). Itt erdeklodtem a szijak utan, es nagyjabol 25-30e koruli arakat tudtak ajanlani.
Ennyit nem akarok fizetni egy szijert, ezert kerlek Benneteket, hogy mondjatok nekem olyan orast, ahol nagyon jo minosegu borszijakat lehet kapni - barati aron(!!), es meg segitenek is az orahoz a legjobban illot kivalasztani. (Nem meret, hanem stilus alapjan)
Elore is koszonom:
JiG
Mas. Van mar egyebkent tapasztalatotk a Baross utcai szervizrol Omega tekinteteben? Egyebkent a POEN is ilyen arakkal dolgozik?? Van esetleg mas olyan hely, ahol erdemes egy automata Omegat szervizeltetni - mondjuk ugy 4 evente?
Családi okok miatt meg kell válnom a gyüjteményem egyik darabjátol, ezért eladnám Revue Thommen Airspeed tip. automata karórámat. 100m vízálló, acél tok, zafír üveg. Werk: ETA 2839-2, 25 jew. Ha valakit érdekelne vagy tuda segíteni az eladásában az írjon a btzs@rette.net címre. Minden érdeklődést és segítséget köszönök.
P126FUN: Hogyne találhatnál! A 45 utáni órák között van egy gyakorlatilag ugyanilyen darab. Ez az óra az 50-es évek végének termése, így kettőtök között biztosan "Ő" a korelnök!
APT: Uggggyan már, mit nem mond?! Dísz lenne a holdfázis? Akkor az IWC 4 digites évszámkijelzése, meg a 24 órás mutató micsoda? Aki nem tudja, hogy hányat írunk, meg hogy reggel van esetleg éjszaka... (mindenki maga befejezheti a mondatot).
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémámmal kapcsolatban:
Vásároltam 1 Certina DS Spel Automata órát, ami 11:55-kor lépteti a napokat...azt szeretném tudni, ez az 5 perc normális eltérés, vagy pedig hibás lenne?
ÖCCSE: A Poljotban levő 2209 pompás, a legjobb nyugati darabokkal vetekedő werk. Miven nagyon finom kidolgozású és szokatlanul bonyolult szerkezet, ezért érzékeny a szennyeződésre-olajra, de szépen kitisztítva fantasztikusan pontos, napi 4-5 mp pontosságúra simán beállítható! Mindenképpen hozasd rendbe, mert nagyon szép óra, és az árát tekintve nyugodtan "talált kincsnek" tarthatod! A Longines pedig - ha jó állapotban van - szerintem megéri az árát.
JHARRISON: Lange tesztet például a www.timezone.com/watchschool alatt is olvashatsz. Egy Glucidur billegő pedig általában tényleg jó minőségű, a megfelelő hajszálrugóval párosítva kiváló hőkompenzációt adó párosítás, csak talán nem kellene pusztán a díszítés kedvéért összefurkálni és csavarokkal megtűzdelni, és valóban megfelelő, Breguet véggörbéjű rugóval kellene párosítani. Ha egy motor dugattyúfenekét és hengerfejét televésik művészi vadászjelenetekkel, arany és zománcberakásokkal díszítik, a karburátort pedig szkelettálják, akkor a motor biztos, hogy nagyon szép lesz, de egészen biztos, hogy jobb nem...
A Lange holdfázisos órájának pedig a pontos áttételezés a lényege, mivel a legtöbb holdfázisos óra csak közelítő pontosságú áttételt tartalmaz. A dolog lényege az, hogy a hold 29.53 nap alatt esik át egy teljes fázisváltozáson, de ez olyan tört érték, amelyet csak összetettebb áttétellel lehet megvalósítani. A legtöbb holdfázisos órában ezt egy 59 fogú kerék napoknénti egy foggal való továbbításával oldják meg, a keréken két felfestett hold van, tehát egy fordulat két fázisváltozást jelent, vagyis 29.5 napnak mutatnak egy holdfázisciklust. Ez 33.3 hónaponként egy nap eltérést jelent. Összetettebb áttétellel ez csökkenthető, a Lange sem abszolút pontos, de úgy emlékszem, csak vagy 100 év alatt hoz össze egy nap eltérést. Csak az a bajom ezzel, hogy jobb lenne, ha az óráik pontosságára koncentrálnánk, a holdfázis ma már amúgy sem bír túl sok jelentőséggel, inkább csak amolyan dísz!
P126FUN: Az ONSA lehet nagyjából veled egyidős, vagy akár sokkal idősebb is, de legfeljebb csak pár évvel lehet fiatalabb, mert a cég tudtommal a 70-es évek közepéig termelt. Milyen az állapota? Láthatsz az én gyűjteményemben is egyet a 45 utáni kézifelhúzósoknál, ilyesmi? A szerkezetet jó lenne látni, mert épített be a cég elég gyenge pecekgátszerkezeteket is, de minőségi katalógusszerkezetek is vannak bennük. Mindenesetre ennyi pénzért igencsak jó üzlet volt! A vízállóságot pedig a plexiüveg és a tömítések cseréje rendbe tudja tenni.
APT!
Most találtam meg a Longines párját a joseph-watches.com-on,az 54-es sorszám alatt.Pont így néz ki az általam említett,de nem ilyen szépen felújított.Árat nem tüntettek fel,mert már eladták.
APT!
A Poljot nagyon jó állapotban van,egy kicsit karcos az üvege és a tokja,az előbbit gondolom ki lehet cserélni.A szerkezet nagyon jól néz ki,mintha új lenne,pont olyan,mint a gyűjteményedben levő.Mennyire pontos ez a werk?
A Longines-nak érdekes,vastag szíjtartó fülei vannak,kis méretű az óra,azt mondják,abban az időben ez volt a divat.A werket a számlappal együtt elölről lehet kivenni a tokból.Sajnos képet nem tudok mellékelni.
Hát, hogy járam ma! Betértem egy óráshoz elemcserélni, de azért a kirakatot is szemmel tartottam. Nem is hiába, mert az egyik alsó sarokban ott árválkodott egy Onsa 17 köves karóra, mattírozott aluszámlapja szerit waterproof (gondolom ez a tulajdonsága már megkophatott), incabloc és swiss made. Miután potom 4700 Ft-ért tulajdonosváltás történt, szemügyre vettem a csavaros hátlapot is, melyen az előbbiek vannak megismételve, kiegészítve egy "antimagnetic" felirattal. Acéltok, acél mutatók, felhúzós, bőrszíj, öregurasan (lassabban) ketyeg mint a Citizen-em, hát gyönyörű!
Kérdésem: idősebb-e nálam Onsa úr (én 34 vagyok), ha igen, kb. mennyivel? Az ára és az értéke arányban állt? (A csavaros hátlapot eszköz és szakértelem híján nem bontanám meg, így a szerkezetről nyilatkozni nem tudok...)
nem állt szándékomban "félrehallani" Téged, ha így tünt, akkor bocs, valószínüleg a Lange iránti elfogultságom az oka. Hibáztam, mert még egy Lange teszt sem került a kezembe (túl sokról, igaz, nem is hallottam). Ha esetleg ismersz ilyet, meg tudnád adni, hogy hol és mikor jelent meg?
Én eddig úgy tudtam, hogy a Glucydur Unruh (ezek szerint ezt magyarul "billegönek" hívják) a felsöbb kategóriába tartozik...akkor szerinted a Glucydur a hibás az órák rossz pontosságáért, vagy a Lange a díszítéseivel?
Amúgy mit tudtok a Lange bázeli újdonságáról, a holdfázisos Lange 1-röl? Én azt olvastam, hogy ebben a holdfázisban van valami újdonság a "hagyományos" holdfázisos órákkal szemben, de nem egészen értettem, hogy mi is ez. Szerintem maga az óra mesés, kinézetre mindenképpen.
JHARRISON: Bizony a Breguet tourbillonjai is Lemania eredetűek! De például az egyvonalas öröknaptárjuk saját fejlesztésű modul.
Az AP Dynapographe-ja egy ütős óra (nem egyszerűen ismétlő), ahol nem csak az időmérő alapszerkezet, de az ütőmodul rugója is járástartalék-kijelzőt kapott. Szép darab!
én úgy tudtam, hogy a Breguet a komplikáltabb óráihoz saját fejlesztésü szerkezeteket használ (tourbillon, öröknaptár, percismétlés), de javíts ki, ha tévednék. Esetleg ezeket is a Lemaniától rendelik?
Amúgy most láttam az új Chronos mellékletében az új, a Royal Oak sorozat 30 éves évfordulójára kiadott AP Concept-et...egy kis remekmü, de nem értem, mi benne az a "dynamographe" (németül "Drehmomentanzeige").
Ami a GP különlegességeit illeti, nekem a 3 hidas tourbillon a kedvencem, eltökélt vágyam, hogy egyszer legalább kézbe vegyem.
Hello mindenki
Bizonyos okok miatt el szeretném adni az egyik órámat, történetesen egy Fortis Flieger Chrono-t üveg hátlappal. Az óra a POEN-ból lett vásárolva 2 éve és 3 hónapja. Dobozával. Ha valakit érdekel magánban megbeszéljük.
ÖCCSE: Nem tudnám megmondani így, megéri-e a Longines, látni kellene. De első megközelítésben nem irreális ez az ár. A Poljot viszont pompás vétel volt ennyiért! Milyen állapotban van?
ROXUL: A Tissot komoly és szép saját werkeket gyártott egészen a 60-as évekig. Sajna mára szinte teljesen elvesztette egykori presztízsét, most kezd viszakapaszkodni. Láthatsz két szépet a lapomon is (link alant)!
TomVeil: Képet nem tudsz beszúrni? Típus alapján nehéz a Grovanának utánanézni!
MESSERSCHMITT: Azért tegyük hozzá a Lemania ügyhöz, hogy a cégnek csodálatos, fantasztikus werkjei vannak, a Patekkal, JLC-vel vetekedő percütős, tourbillonos remekműveket is készítenek, egyedileg, és természetesen nagyon magas áron. S mivel a cég is a Swatch Group tagja, s ide tartozik a Blancpain és Breguet is, ezért szerintem tekinthetőek ezek "házon belüli manufaktúragyártmányoknak" is. S azért a Breguet igenis ad tradíciót is, persze nem vitatom, hogy a régi fény egy kissé megkopott!