A hatlapja milyen volt a Pobedanak? Pupos? Mert az a tipus meg gyakori, Zim 2608 van bennuk, es en mar ezerfele variacioban lattam.
A Helvetia anno nem volt rossz csengesu nev, ma persze a felujitott markak sorsara jutott. Bizonyara egy ETA kvarc van benne, mas nemigen lehet (max. japan). Nem mondok tobbet, mert sem le-, sem rabeszelni nem akarlak (bar inkabb ez utobbit tennem, ugye karcora csak karcora). :)
Erdekesseg:
Minap kezembe akadt egy Bulova katalogus, es az arak lattan ledobbentem. Ha jol tudom, alap ETA szerkezetes orak, es hat egy automata 100e felett, a jarastartalekos (ez volt a legszebb, kicsit sportos, de igen diszkreten, OM -ban is volt) 200e felett! Es meg csak nem is DOXA. :)
Kerek, acéltokos (krómozott?), fehér számlapos, kékített acél mutatókkal, központi másodpercmutatóval, ha jól emlékszem, fekete arab számokkal. A Pobeda felirat feketével, nem cirill betűkkel volt felírva. A kövek számára már nem nagyon emlékszem, kb. fél évig használtam 27 évvel ezelőtt, akkor talán azt sem tudtam, minek kell kő az órába...
A Pobedát anno használtan kaptam nagyapámtól, aztán amikor a szerkezet egy napon elkezdett visszafelé járni, akkor kaptam egy fekete számlapos Raketát, az megvan most is.
Más. Láttam ma egy óraszalonban egy nagyon-nagyon lapos titántokozású Helvetia kvarcot, domború ásványüvegével együtt is talán ha 5 mm vastag volt, szép egyszerű számlappal, másodpercmutató nélkül.
Miféle szerzet ez a Helvetia? Az órás igen dícsérte a szerkezetét, az ára meg 13k Ft körül volt, 15k fonott titánszíjjal. (Nekem tetszik a titán.)
Igen, ott tenyleg dragabban arul az uriember az atlagosnal, de neha nala is ki lehet fogni. Annyit egyebkent megert. Az amit keresel, milyen Pobeda volt?
Egy kellemes öregúrtól vettem, a szinpad lépcsőjétől jobbra. Sok orosz órája volt, persze olyan nem, amilyent én kerestem, viszont megakadt a szemem ezen a Cornavinon, 1500 Ft-ot szerintem megért. Az öregúr azt mondta egyébként, holnap kihozza a Cornavin férfiváltozatát is, 3500 Ft körül emlegette, ha szép meglepem magam vele.
A bejárattól balra mintha egy kicsit magasabbak volnának az árak, mint másfelé, és tulajdonképpen egy olyan Pobedáért mentem ki, amilyen életem első karórája volt, persze olyant nem láttam sehol.
Ritkabb, mint a ferfi. Amabbol majd' annyi van, mint Pobedabol. En is voltam kint, oreg Marvin volt az aldozat. Hogy valaki kimenjen, es noi Cornavint vegyen pezsgoszinu szamlappal, vsz. ez utobbi elofordulasi valoszinusegenel is kisebb. :) Meg velem sem fordult elo...
Az erteke annyi, amennyit neked er. Foleg, ha szep. (A noi darabok viszonylag ritkabbak, de kisebb is rajuk a kereslet, ergo az eladokat is kevesse erdekli. A strapat is kevesbe birjak, viszonylag kevesebb is maradt meg. Plane szep allapotban. Amikor en is direkt noi orat kerestem, bizony beleizzadtam, mire megfelelot talaltam.) Hol vetted? Bejarattol balra?
Hát, eddig még velem sem fordult elő, egészen a mai napig...
Egyébként azt igyekszem megtudni, hogy a női Cornavin mennyire ritka darab? Körülbelül mennyi lehet az értéke?
Egyébként gyorsan be is adtam tisztításra-újraaranyozásra megy plexicserére.
p126fun:
Mi mennyire gyakori? Az, hogy valaki kimegy a bolhapiacra és zsákmányol egy női Cornavint pezsgőszínű számlappal, kis másodpercmutatóval 6 óránál? Nem tudom, mindenesetre velem még nem fordult elő.
Kint voltam ma a bolhapiacon (Petőfi Csarnok) és zsákmányoltam egy Cornavint, pezsgőszínű számlappal, kis másodpercmutatóval 6 óránál, női méretben. Ez mennyire gyakori?
Grones:
Én ugyan nem tettem egyenlőségjelet a Rolex-tulajdonosok és a drogdílerek közé (az utóbbi csak a részhalmaza az előbbinek), de azért tényleg küldhetnének egy Reverso-t...
Messerschmitt:
Szerintem ha csatolod Reverso kérelmedhez az eddigi hozzászólásaidat amit Rolex=Drogdealer témában tettél valószínüleg méltányolni fogják. :)
Húúúú, Urak - Messerschmitt & APT -, szép műfaj ám ez itt az órák körül, ha visszagondolok, hogy egykor milyen közel is állott hozzám, akkor ma csak irígykedve szemlélem a topikotokat, lenyűgöző. Most csak a ti hozzászólásaitokra tudtam időt szánni, de ha egyszer több lesz, mindenképpen végig megyek a teljes témakörön.
Látatlanbani becslésteket köszönöm, tájékoztatni fogom a barátomat, annyit még meg tudok érte tenni, hogy mindkét óráról készült felvételeket bemutatom nektek vagy magánban, vagy itt, ha nem zavaró másoknak. ( A fotók ugyan kártyán vannak, erre mégis csak pár nap múlva kerülhet sor, mert mérhetetlen boldogságomra behányt a digitálisom, valami zárlat bénította le. )
ÖCCSE: A Vosztok Precision számlapján feltüntetik, hogy Precisionról van szó, és a 22 követ is fel szokták írni. Már persze, ha még olvasható a számlap (a hozzám került 3-ból 2-nél nem volt az, új számlapot kellett rá kerítenem, persze eredeti nincs, így 17 köves normál Vosztokra való számlap átalakításával tudtam csak megoldani a dolgot). Emellett a werk típusszámát (2809) beleütik az acél hátlapba, és ez azért általában olvasható marad. Bár az óra többféle tokkal készült, de én még csak a kerek, szokásos acél hátlapos aranyozott kivitellel találkoztam (abból is lepusztultakkal), de az egyik törött tokot pótlandó kipróbáltam egy még beszerezhető acél Vosztok tokot, és tökéletesen passzolt bele a werk (ez már látható is a lapomon), sőt koronát is tudtam cserélni. Nem kizárt tehát, hogy ilyen tokkal is összefutsz, már ha egyáltalán összefutsz ilyen órával, ugyanis irtóztatóan ritka!
MIJO: Reális MESSERSCHMITT becslése, bár én inkább 50-100 közé teszem az árat, az állapottól függően. De zsebórára nagyon kicsi a kereslet, egy sokkal kevesebb aranyat tartalmazó, hasonló márkájú és állapotú karórát mindig sokkal könnyebb eladni, és általában nem is olcsóbb. A zsebórát tényleg csak igazi gyűjtők veszik, mert a mai órahasználati szokások mellett használati értéke gyakorlatilag nincs. Emiatt "kiszállni" egy megvett zsebórából szinte reménytelen, nem jó befektetés. Sajnos sokszor többet lehet kapni az arany tokot ékszernek feldolgoztatva, és így eladva. Ma szerintem nem érdemes eladni egy ilyen órát.
jb!
Nem szeretném,ha a fantáziádra hagyatkoznál a női Omegát illetően,mert ki tudja milyen következtetéseket vonnál le,pedig egyszerűen egy bizonyos bárba való látogatásomkor szoktam felvenni...:))
Az igazság (amelyik odaát van !)pedig az,hogy a menyasszonyomnak vettem ballagásra.
Készen van az ÓM 2. számának CD-re vitele,hogyan juttassam el hozzád?
APT!
Kösz az infót,és még annyit kérdeznék,hogy miről ismerem fel a Vosztok Precisiont?Csak a szerkezetről,vagy van külalakbeli jellegzetessége is?
Ha valaki szeretne szines-szagos óra katalógusokat kapni akkor azzal megosztanám tapasztalataimat ez ügyben:
JLC-nel ezen az oldalon rendeltem meg a potya prospektust. Egy héten belül el is küldték.
Zenithnél egy levelet kell írni ide: info@zenith-watches.com amiben kérni kell a katalógust és a videókazettát(!) is. Sajnos én a kazettát késön szúrtam ki, így lemaradtam róla.
IWC rendelésem amit itt adtam fel még folyamatban, van nem tudom elküldik-e.
Üdv. A témában járatlanként kérek tanácsot. Az egyik barátom birtokában van két darab zsebóra, de meglehetősen bizalmatlan az értékbecslő szférával szemben. ( Hogy miért, fogalmam sincs. )
Tudom, hogy így nehéz, mégis:
- az egyik, egy 14 karátos Doxa, dupla fedelű, sérülésmentes szép állapotban, kb. 1920-as évjáratú
- a másik, egy 14 karátos Cortébert, dupla fedelű, hasonlóan kiváló állapotú, szintén az 1920-as évek gyártmánya
Meg tudja-e valaki becsülni hozzávetőleges pontossággal az értéküket, illetve akad-e olyan, akit bármelyik is érdekelne ?
ÖCCSE: Az aranyozásnál mindegy, milyen vastag volt eredetileg, nagyjából ugyanannyit fognak (érzésem szerint 6-10 mikront) ráaranyozni, és minden tokra ugyanannyiért (2-3000 Ft). De a vastagság nem is fontos, legfeljebb hamarabb kopik újra meg, inkább a színre érdemes figyelni!
MESSERSCHMITT: Ha nem hagyod abba a kakasos órám fumigálását, felkereslek, és súlyosan inzultállak a palacsintasütős vekkerrel (jó súlyos bádoglemezből van ám)!! S utána természetesen indul a FREEZER!
És ami Öccse listájában említett Tudor-ról ugrott be ismét :
Kezd egyre több autónév-óranév párhuzam a szemembe ötleni.
No nem arra gondolok, hogy a Jaguar nevet óramárkaként is megjelenítik, vagy ehhez hasonlóakra.
Hanem arra, amikoris jónevű óragyártók altípusazonosítóként használják az autónevet, vagy fordítva, amikor (akár véletlenül is, de egy autó viseli az óra nevét).
Pld. a Skoda Tudorhoz eszerint Tudor óra viselete lenne célszerű. (Habár állítólag az autógyári névnek semmi köze nincs a tradícionális Tudor névhez, merthogy fonetikus two door volna, de azért jól hangzó párhuzam :)
Vagy a Porsche Design by IWC.
Esetleg szóba jöhet az interkontineltális kapcsolat is. A Lincoln Aviator és a Poljot között. (Habár lehet, hogy ezt megoldani hivatott a PAKETA.)
Aztán persze a korábban itt képen bemutatott GP Ferrari óra…
Stb…
És így tovább …
Személyes javaslataim helyett inkább egy kissé más téma :
Érdekes óraviseleti szokásokra bukkantam a közelmúltban különböző tárgyalópartnereim körében.
- Az egyiknél sikerült kisasolnom egy szép (alighanem V7750 szerkezetű) Longines kronográfot. Egyből nőtt is a szememben az illető. Majd többedik rápillantás során fedeztem fel, hogy a stopperfunkcióját már időtlen idők óta folyamatosan járathatta Őkigyelme a nagymutató folyamatos kúszásából és a segédszámlapok állásából ítélve. Namármost ez nem hiszem, hogy az órának javára válna…
De még azt is el tudom képzelni az illetőről, hogy így legalább első pillantása is látja, hogy működik az órája, nem kell a kismásodpercet keresgélni a segédszámlapok erdejében (ami számára komollyá tette időmérőjét). Csak nehogy majd a céget szidja a hamar tönkrement kronográftudományért !
- Másik illető korábban büszkén viselte a bikolor, fémcsatos (-szíjas?) Omega De Ville óráját. Ehhez képest meglepő váltásként azt vettem észre, hogy egy fémtokos Tissot-ra váltott…
- És ezekkel ellentétben amit az utcán vettem észre korábban, attól majdnem padlót fogtam.
Egy átlagosan jólöltözött illető kezén a kivillanó acélszínűnek tűnő tokozású, fehér számlapos, bőrszíjas karóra számlapja tourbillon kivágással rendelkezett. Ez idáig még rendben is volna feltételezve, hogy nem mind arany ami fénylik, lehetne akár Heart Beat megoldás á la FC is ilyen.
NO DE !!!
A kivágás és a benne dolgozni látszó cucc bizony nem a számlap széle mentén helyezkedett el, hanem középütt !
Sejtésem szerint valóban az lehetett, aminek látszott. Ilyet (centrálturbijjon) sem láttam még soha mindennapos viseletben, ezt is meg kellett érni…
Szóval igen tág határok között mozog az emberek órához való hozzáállása.
Köszönöm kérdésedet, megvan és jól van. Nem igazán akar összekarcolódni :o) Életem egyik legjobb döntése, a szívem csücske. A hétvégén megpróbálok normális fényképet készíteni róla és feldobom ide egy nem "modemkillah" verzióban.