MESSERSCHMITT: Hiába is tagadsz! Ráadásul most már biztos vagyok abban, hogy a tegnapi jégverésért, és a múlt heti defektemért is Te vagy a felelős! A téli fagyot és a nyári aszályt már meg sem említem! Bosszúból én is ki fogok tenni egy képet, amelyen a Te csupasz hátsód lesz látható a FREEZER céltávcsövében a "becsapódás" előtti pillanatokban! Reszkess!!! Ráadásul ezúton bejelentem, hogy megtettem a szükséges lépéseket mormotás, Törpapás, Hókuszpókos, Uhrin Benedekes és Torgyános órák beszerzésére is!
Itt valakinek nagyon jó a humorérzéke. Amikor megláttam ezt a kakasos-tepsis képet.. :)))
Én is Messerschmitt-et gyanítom elkövetőként, csak aztán nehogy titkos alibit igazoljon a mai napra.
MESSERSCHMITT: Az a sanda gyanúm érdelődött meg, hogy Te követted el a kakasos és tepsiórám - kétségkívül megérdemelt - népszerűsítését célzó fejléckorreciókat. Ha már muszáj, legalább tedd ki a Patekot, a Rolexet, vagy akármi, de óra kinézetű tárgyat!
Az orosz verkek kozott szvsz. olyan karakterisztikus kulonbsegek nem voltak, keves kiveteltol eltekintve. Az APT altal elmondott kivetelek mellett nala lathatsz egy kulonleges, lapos epitesu Raketa verket, az is talan a jobbak kozul valo. De altalaban atlagorakat csinaltak, egyszeruen hogy ellathassak azt a hatalmas piacot. A nehany kulonlegesen jo verk tenyleg csak repire volt. Ja, es ugye ok nem kapitalistak voltak, tehat nem a piac termelte ki az igenyt a jobbra. (lehet, h. akkor sem lett volna mas...). Ergo nem ugy volt, mint svejcba', ahol eppugy kialakult az olcsobb szektort kiszolgalo termeloi reteg, mint a luxuskategoria. A ruszkiknal viszont minden allami kezben volt. Szasa meg orult, ha tudott venni orat.
te_o
APT!
Mit értettél a "jobb orosz werkek" elnevezés alatt?Azt már tudom,hogy ilyen a Poljot de Luxe és a Vosztok Precision.Egy öreg órás mondta nekem,hogy a Raketa-ban volt egy nagyon jó szerkezet,a másodpercmutató 6 óra felett.Mit tudsz erről?Mi van a többivel:Pobeda,Slava,Zarja?Tudnál erről esetleg kicsit bővebben írni?
A Petőfi Csarnoknál véleményem szerint elég nagy a szórás, női Cornavint vettem 1500-ért (ebből nem volt szivem alkudni), láttam egy jó állapotban levő női Marvint 6000-ért (-alku), ez pl.igen jó állapotban volt, még a korona is eredetinek és sérülésmentesnek tünt. Ugyanakkor volt egy csodaszép Nivrel is, meg egy arany IWC Schaffhausen, ezt 250ezerre tartotta a gazdája. Az (eredeti?) árcédula még rajta fityegett, az eladó elmondása szerint 50 éve annyi volt az ára (5000). Ezt az állítást gyengíti, hogy az ár golyóstollal volt írva a papirosra...
Az Ecseri piacon hétköznap délelőtt voltam kint, talán én voltam akkor az egyetlen magyarajkú vásárló/nézelődő. Árakról itt nem tudok mit írni, de: két idősebb úrnál nézegettem az órákat és mindkettő kérés nélkül nyitogatta ki az órákat, hogy a szerkezetet megnézhessem, ez elég becsületes dolognak tűnt (bár nem tudták, de mutathattak volna nekem bármit, sajnos nem értek hozzá).
KUONI PÁSZTOR: A P.Kissnél fordul elő régi óra, de csak drágább darabok, és igen ritkán. Mostanság már a Tiszekernél is ritkán van érdekes dolog (pár éve én teljesen "kifosztottam" szegényt). Sajnos a bolha is kezd "kitikkadni". TE_O megemlített több órást, még én is mondhatnék (Kígyó utcai órás, Hantos a Nyugatinál), de ezek már általában rendbehozott, jobb minőségű és drágább darabokat árulnak. Olcsón, mégis szerencsésen szerintem már legfeljebb a bolhapiacon és az Ecserin lehet vásárolni, de tudomásul kell venni, hogy van a dologban némi lutri. Ugyanakkor a 8-10000 Ft-os árkategóriában nem szokás nagyokat csalni, nem lesz az olcsó GUB-ban Ruhla, egyszerűen nem is érné meg átszerelgetni. Nyilván a Pobedára átbűvölt IWC más kategória... Viszont a korrekt eladók teljesen természetesnek veszik, hogy a jobb darabokba bekukkantasz, általában maguktól nyújtják a nyitókést. Aki nem engedi kinyitni az órát, azt faképnél kell hagyni!
- A Cornavin ExtraFlat meg egy kicsit más tokozás, a szerkezet lehet ugyanaz, a legtöbben A151, A152 van, de előfordulnak a TE_O által emlegetett szerkezetek is. Gyártották a Cornavint licencengedéllyel az oroszok is, így Made in USSR Cornavin is van! A különböző szerkezetvariánsok amúgy gyakorlatilag egyenértékűek, az óra értékét sem befolyásolják. Az állapot azonban fontos, a nagyon szép, reprezentatív állapotú Cornavinokért megadnak 20-30eFt-ot is, a teljesen lerobbantak, tönkrement számlappal gyakorlatilag értéktelenek (ez utóbbiból van sok...). Alkatrész ugyanakkor már egyáltalán nincs hozzájuk, ezért ugyanakkor érdemes venni akár pótalkatrésznek is!
Nem tartom elkepzelhetetlennek hogy Geneva Sport szerkezet lenne benne, az kicsit laposabb kialakitasu, mint a tobbi. Meg talan kicsit igenyesebb. Talan ezert DeLuxe. Meg persze a tokozas. Egyebkent ismerosnek van Ruhla DeLuxe oraja. Detto ugyanazzal a 0 koves szerkezettel, mint a tobbi, csak kicsit mas a tokozas. (Talan az a ket mikron arany lehet DeLuxe azon, ami meg dorzsolestol is lekopik).
Korrektseg: eladoja valogatja. APT irta korabban, h. latott mar IWC -t Poljot verkkel... Szerintem belenezes nelkul nagy batorsag barmit venni... Egeszen jol is jarhat egy csupa rozsda szerkezet is.
Ecserire erdemes kinezned, olyan mint a bolha, csak minden nap van. Persze hetvegen jobb ott is, delelott. Nagyon szornak az arak, nezz korul, mielott barmit vennel!
Komolyabb darabok vannak a koruti uzletben is, szerintem aranylag korrekt arakon.
Hidveghy Laszlo oras a Kiraly utcaban, a Lovolde ter es a korut kozott. Szerintem o is korrekt aron arul, bar piacon olcsobban ki lehet fogni.
Van egy oras a Moricz korter es az Oktober 23. utca kozott, a Fehervarin, van par hasznalt darab nala is.
Ja, es a Wesselenyi utcaban a belvaros iranyaban a korut felol, ott szep felujitott darabok, ennek megfelelo arakon. De korrekt uzletnek tunik, bar egyszerubb, ha te ujittatod fel.
Van meg a Jaszai ternel, a Falk Miksa utcaban is oras, aki kifejezetten regi darabokkal foglalkozik, szerintem a legdragabb amit eddig lattam a temaban, de nagyon sok szep, kulonleges ora van ott is.
En ennyit tudok hirtelen, APT biztosan ad egy-ketto tippet meg, o "regi motoros" itten... :)
Mas:
Ha jol emlekszem a Ferenciek terenel lattam egy kis orasuzletet, ahol a felirat szerint "kvarcorat nem javitunk! elemcsere sincs!". Mit tudtok errol?
sukosdg:
A bőrszíj végén pedig kapocs van? Ez a te szóhasználatod. Ott bizony csat van. Nem ismered a mondást: "Kardnak, csatnak, fasznak bal oldalt a helye."?
A Cornavin leginkabb a GSW 230 szerkezeteshez hasonlitott. Talana tokozas miatt volt De-Luxe...
No igen, annyira korrektek amennyire en balek vagyok. Ugy gondoltam a korrektseget, hogy nem annyira aljas hogy berakja a Glashutte-be a ruhla szerkezetet, es ugy arulja. Tehat az ora az ami ra van irva, az arat meg ugyis mar kozosen alakitjuk... :)
Ha nem titok, tudtok adni beszerzesi forrasokat? Most egy darabig nem is lesz bolha, ecseri-n nem voltam meg, P.Kiss-tol meg nincs pofam megkerdezni, foglalkozik-e regi hasznalt orakkal. Tiszeker Otto orast ismeritek?
Bolhan annyira korrektek, amennyire az elvarhato: amilyen balek az ugyfel, annyira soznak ra valamit.
Elso kereskedod:
Szerintem korrekt, nekem a Technos tetszett volna nala. Kicsit draga.
Masodik:
Melyik feljaro? Van egy a csarnok fobejarata fele eso nyitott reszen, szerintem erosen a koruti uzlet valasztekat arulja, vagy csak nagyon hasonlok az orak. :) Draga darabok, eleve az ertekesebb szeria, szep allapotban, nem igazan az egyszeri bongeszonek valo.
Harmadik, negyedik:
Kapasbol nem ismerem oket, sokan szoktak a vasarnapi bolhan kint lenni az ecserirol is, mindig valtozik. A Zenith 13-ert nem rossz... (banom mar, h. nem voltam kinn vasarnap).
A Cornavin DeLuxe -re en is kivancsi lennek belulrol, szerintem nyugodtan pattintsad le a hatlapot, es nezzed meg, mi van benne. A lapomon van vagy negyfele verkes Cornavin, APT-en meg az A151 -eket lathatod szep minosegu kepeken. Melyikre hasonlit?
A bolhas orasokrol szeretnek egy kicsit erdeklodni, mennyire korrektek, mennyire normalis arakkal dolgoznak...
Elso kereskedo a bejarattol balra, a 'zsakutca' vegen. Az orai kis uvegvitrinben, megszamozva vagy arcedulaval. Egy Glashutte volt ami tetszett 8ezerert.
Masodik kereskedo a szinpadi feljaroval szembe, lent. Tulsujos kozepkoru ur, az orai egy kis bormappaban voltak. Marvin-ert 50e-t kert, Omegaert 80-at. Szerintem tole mar csak vegfelhasznalok vesznek, magamfajta lelkes amarotrok nem.
Harmadik allomasomat nem tudom betajolni, a keritesmelletti zsibarusok elott volt mar a vizszintes terepen. Idos bacsi volt, szinte csak aranyorakkal (Omega). IWC zseboraert 150ezret kert, egy Zenith-ert 13ezret.
Negyedik orasom a bejarattol nezve balra levo fedett reszen volt. Szinten idos, csendes bacsi, az orai kis vitrinben. Itt lattam fekete Cornavint 4000-t, kicsi noi Roamert 13ezerert. Kicsit banom, hogy multkor nem hoztam el tole egy Cornavin DeLuxe-ot. APT, tudod miben mas a DeLuxe?
Egyebkent ezeket 3000 korul adta (- alku)
Feljaros sracrol mar kaptam infokat.
Talalkoztam egy erdekes zseboraval, aminek a szamlapjan markajelzes helyett egy budapesti oras neve es cime volt. Hulye fejemmel csak annyit jegyeztem meg hogy Robert Karoly u...
A Cornavinokért valóban nevetségesen keveset fizettem, a felújításra várót 3000-ért hoztam el, a felújítottat pedig (gyönyörű, imádom, most is itt van a kezemen) 4000-ért.
Az "extra flat" tokozás hátlapján csak egy Cornavin-felirat és a logo van, a vastagabbik tok hátulján pedig elég díszes címer.
Egyébként pedig köszönöm a türelmet, amivel a kérdéseimre válaszolgatsz!
Ahogy nézegettem ma a bolhapiacon a 30-40 éves, néha még idősebb órákat, egyre jobban tetszenek, sokkal jobban, mint a ma készülő órák. Hozzá még az a tudat, hogy idősebbek nálam és hibátlanul működnek - hát ez csodálattal tölt el.
Szerencsére elolvastattam asszonykámmal a hozzászólásodat, úgyhogy megérti már ő is, hogy befektetési (hehe!) céllal vásárolok kizárólag.
Tehát még egyszer elmondom, hogy mindenki biztosan megértse. NEM az órák iránti szerelemből vásárolok régi vagy kevésbé régi órákat, hanem befektetési céllal. ;-)
P126FUN: A két Cornavin jó eséllyel a 60-as évekből, legfeljebb a 70-es évek elejéig terjedő időszakból való. Ez volt a fénykoruk, és idehaza ekkor volt a Cornavin a leggyakoribb svájci óra, messze megelőzve a DOXA-t is (és a kettő együtt jó 90%-át tette ki az idehaza kapható svájci órákak). Amúgy az "Extra Flat" más tokozás, de nagy valószínűséggel ugyanaz az Arogno 151-152 szerkezet dolgozik bennük, esetleg lehet Venus, az ritkább volt. Egyszerű, de megbízható, szép, hosszú életű órák. Ugyanez igaz a női változatra is, ami persze ritkább.
- Pár ezer forint amúgy a Cornavinokért nevetségesen kevés, ha üzemképes, helyrehozható állapotban vannak, akkor látatlanban megérte! Néhány éven belül elfogy a bolháról a sok ütött-kopott óra, és ha még egy EU csatlakozás is "becsusszan", akkor olyan meredeken fognak az árak emelkedni, hogy aki nem gyűjtögette be a szívének kedves darabokat mostanság, az már riasztó pénzeket lesz kénytelen kifizetni ezekért! Érdemes megnézni a mindenféle Netes aukciókat, bizony ott ezek a legegyszerűbb órák - sokszor nem is fényes állapotban - 100-200$ körüli árról indulnak! Ez bizony az itthoni ár minimum 10-20-szorosa, és éppen az egyszerű, nem nagy márkák azok, amik nálunk még nagyon "filléres" dolgok. Másik titkos befektetési tippem: a jobbféle régi oroszok. Ezek végképp filléresek nálunk, de idővel ugyanolyan becsületük lesz, mint a DOXA, TISSOT, stb. nívójú vintage nyugati daraboknak!
- A Helvetia pedig igen jó név volt egykoron, sőt kiváló szerkezetgyártóként tartották számon, de ma persze ez is csak egy olyasféle újraélesztett márka, mint a DOXA (és még sokan mások). A 15KFt-os titántokos óra minőségét illetően viszont vannak kételyeim, a tokot is beleértve... Biztos szép, de én nem tudom, ennyiért mennyi abban a tokban a titán, és mennyi az alumínium... Nem hiszek abban, hogy ennyi pénzért tartós darabot lehetne adni!
Ma ismét kint voltam a bolhán, vettem is két Cornavint. Először persze csak egyet akartam, meg is vettem egy közepes állapotút, majd hátul majdnem a keritésnél megláttam egy szépen felújított (tisztított számlap, új aranyozás, új plexi, új fekete bőrszíj), annyira szép volt, hát azt is elhoztam.
Amikor egymás mellé tettem a kettőt, akkor vettem csak észre, hogy az egyik olyan, mint APT honlapján az első Cornavin, a másikon viszont "extra flat" felirat a számlapon és jó 1,5 mm-el vékonyabb az óra. Tudja valaki, melyiket mikor gyárthatták?
DINGO:
Lapozz egyet vagy kettőt hátra, ott le van írva, minek kell megfelelnie egy chronoMETERnek. A chronograph (vagy pontosabban a chronoscope) az a stopperes óra.
megint visszatértem egy-két hülye kérdés erejéig :-)
vhol olvastam, hogy mekkora pontatlanság megengedett egy chronograph eseteben. de sajna nem találtam meg ismét. szóval árulja el nekem ezt vki legyenszives.
Hátlapjára már nem emlékszem sajnos. Ha meglátom az órát, biztosan felismerem, de eddig _pontosan _ azt nem láttam sehol. Nem is a szerkezet vagy a műszaki tartalom miatt venném meg, a rendbehozatala minden bizonnyal több lesz, mint amennyit érni fog, de hát mégiscsak az első órám olyan volt, ugye.
Az a lapos titán Helvetia nem is izgatna, de nagyon kecses, nagyon vékony, nagyon egyszerű... Meg kell venni az órákat. MIND.
Bulovát én április végén láttam, a járástartalékos valóban szép, de hát ugye 200k felett nem tudok adni egy óráért, és nem tudom, ha volna akkor adnék-e.
Láttam ma aut. Bulovát a bolhán, igen jó állapotban volt és 20 ezerre tartotta a gazdája, szerintem még holnap is ott lesz. Kérdeztem a fickót aki árulta, hogy milyen szerkezet van benne, de nem tudta megmondani.
Más. Vettem ma a lányomnak egy Q and Q kvarcórát, (kárc'óráát), fémtokos, üveg a számlap felett, bőrszíj, potom 2.000 Ft. Elkezdtem számolgatni: bőrszíj 800, elem 400, üveg 2000, ez 3200. Akkor hol az óra? :)))