Köszi a segítséget! Megnéztem az óragyűjteményed, így a Doxa zsebórádat is. Az enyémnek is hasonló a számlapja, de a mutató egyszerűbb. A 15 kő stimmel, rá is van írva.
Ha lesz időm, átolvasom az egész topicot, mert nagyon klasszul adjátok elő. Az egésznek olyan jó kis "céhes" hangulata van, és ezt nem becsmérlésképpen mondom!
Sajnos azonban nekem nem áll túl nagy keret órák vásárlására, de azért szeretem a szép darabokat.
A címre aludtam egyet, nem Filmmúzeum, hanem a volt Hiradó Mozi! (Srévizavi a NewYork kávéház), a Nagykörúton.
Az óra egyébként 4000 Ft alatt van, a pontos összegre nem emlékszem, de 3600 táján valahol.
P126FUN: A PVD - amennyire tudom - egyfajta vákuumtechnológiás festés (de lehet, hogy szublimációs eljárás). Majd utánanézek. Nagyon erős, tetszetős, nem mérgező, nem harap, s messze nem csak Poljoték használják. Nagyonis korszerű eljárás, csak éppen ebből adódóan nem felújítható, más "negatívum" nem is mondható róla.
APT, kösz a tanácsot.
A Poljotokat egyébként elsősorban nem mindennapi hordásra vásároltam, hanem a naptáros egyből megtetszett (épp ma láttam egy ugyanilyen design-t Appella-éktól, 58ezerért :) ), az ébresztősön meg a számlap ragadott meg.
Erről a PVD bevonatról kell még valamit tudnom? Oldja-e valami, mérgező-e vagy radioaktív, mit lehet tudni... :)))
P126FUN: Jópofa! Kis tanács (saját tapasztalatból): ezek az olcsóbb Poljotok PVD tokbevonatúak, ami ugyan elég szívós, még a karcokat is jobban bírja, mint a galvanizált bevonatok, de ha megkopott, sehogyan sem lehet felújítani. Tehát amennyire lehet vigyázz rájuk, s akkor nam csak jók, de szépek is maradnak sokáig!
TE_O: OFF: A Me262 pompás darab volt, de nem a dugattyús-légcsavaros kategória. Ha a hajtóművek élettartama megfelelő lett volna, maga lett volna a tökély... ON: A Giroxa speciális üveggel-rögzítéssel rendelkezik, és nagyon nehezen tudtam ezt rendbehozni. De a végére csak sikerült! Csak szétszedni ne kelljen mégegyszer...
OFF!
Szerintem j b a Me262-re gondol, aminek nagyobb volt a fustje, mint a... Legalabbis korabban mintha vki. tett volna be egy ilyen kepet ide.
Amugy FW190d9 volt a csucs szerintem is. :)
ON!
Latom, a gyujtemenyben felujult a Giroxa nevu monoblokkos toku darab, pedig sokaig arvalkodott ott. Esetleg kulonosen problemas volt?
Most kerültem csak netközelbe, bocsánat. Nem csigázni akartam a kedélyeket... Szóval: A Körúton a Filmmúzeummal szemben, a Dohány utcai saroktól az első v. második kapualj. Asszem 10-kor nyit.
Raketa öröknaptár: Nem úgy, ahogyan Ti gondoljátok! A korona mellett van egy kis tekerő, azon be kell állítani a számlapon levő alsó skálán az évet a kiszámolni kívánt hónapnak megfelelő helyre, ekkor a felső ablakban levő skálán megkeresni a dátumot és leolvasható, milyen napra esett. Természetesen az óra ezt "magától" nem csinálja...
Ebből 2 db van, a kék számlapost ne vigyétek el kérlek Benneteket, kedden mennék érte...
És ime az ébresztős Poljot:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
GLASHUETTE: Bizony! Utánanéztem, és kínok kínja belátni, de biz' összekevertem az ORION nevezetű svájci bűnszövetkezettel. Szóval ORIENT néven sohasem futott svájci márka, ez valóban a rizsevők műve. Úgyhogy hosszadalmas, ám annál tévesebb hozzászólásom semmisnek tekintendő! :-((((
- Amúgy ne ítéld magad szilenciumra! Kivel fogunk huzakodni? Ellaposodik a topic! Tessék szépen kötekedni, a vita viszi előre a világot! (Mint tudjuk, nem az a baj, ha vitázunk, hanem az, ha a végén nem nekünk lesz igazunk... :)) )
MIRRMURR: Az órád a 20-as évek végének szüleménye lehet, és mindegy melyik modell, szinte biztos, hogy egy korrekt, 15 köves szerkezet dolgozik benne. De ha egy ilyen DOXA werk felhúzva siet, lejáratkor késik, akkor az a minimum, hogy ordítóan szüksége van egy nagy-nagy takarításra! Nem (túl) kopott, jó állapotú svájci horgonyjárat nem produkál feltűnő járáseltérést a rugókarakterisztika miatt! Természetesen van eltérés, ennek okait korábban már kielemeztük (nem teljesen független a billegő lengésideje a lengésszögtől), de épp egy ilyen régi zsebórawerkben, ahol igen kicsi a hajszálrugó tömege a billegőéhez képest, ennek az eltérésnek inkább csak mérhetőnek, mint észlelhetőnek kell lennie, ráadásul ha úgy közepesen felhúzott állapotban szabályozzák be az órát, akkor ez szinte teljesen kiegyenlítődik. Szóval szerintem pucoltasd ki nyugodtan, megcsinálják persze olcsóbban is, de 10kFt tisztességesen elvégzett munka esetén azért nem túl sok, aki jóval a fele alatt fogja elvállalni, az feltehetően nem fogja becsülettel szétszedni-kitisztítani és beszabályozni az órát!
GLASHUETTE: Némi gúnnyal azt kellene mondanom, hogyakkor rajta, lássuk a saját órádat! ;))) De a tréfát félretéve azért bizony kell felkészültség és tudás és ízlés egy alapvetően katalóguswerkre épülő óra elkészítéséhez is. Természetesen a legnagyobb felkészültség a werkhez kell, de mint már kitárgyaltuk, manufakturaként senki nem képes a "köznép" számára is elérhető órákat készíteni, márpedig erre nagy szükség van, ráadásul mint azt ugyibár szintén kitárgyaltuk, a jobb katalóguswerkek egyáltalán nem feltétlenül rosszabbak egyes manufakturálisoknál.
- Másrészt az eredeti témára visszatérve: én úgy gondolom, hogy egy luxusjellegű beruházásnál is mérlegeli azért az emberek zöme, hogy mekkora veszteségre kell számítania, ha esetleg ki akar szállni a dologból. És ha ez túl nagy, akkor általában a többség vagy lemond a beruházásról, vagy - sajnos - sumák kerülőutakkal próbálkozik. Így persze senki nem jár igazán jól, ennek tipikus példája a vegetáló hazai ékszerpiac, ahol a 100% fogyasztási adó + ÁFA útonállás miatt döglődik az egész. Komolyabb, értékesebb ékszert (értsd 40-50eFt fölött) én is csak antikot veszek az asszonykának, mert tragikus a felár újonnan. Ha egy szép, formás mondjuk 30g-os, 18K-os aranyláncot akarok venni az oldalbordámnak, akkor azt antikként megkapom úgy 100eFt-ért, ellenben újonnan egy körúti ékszerboltban 260-300 eFt-ot kérnek érte. Ha el szeretném adni, persze az előbbi árat kapom csak meg érte. Ugyan ki megy bele szívesen egy ilyen boltba?
- Az órák színvonalát illetően viszont különvéleményt jelentek be, mert nagy örömmel tudok viselni egy öreg, szép orosz órát, vagy akár valamelyik szép Cornavint is, nem érzek kényszert, hogy mondjuk a Pateknél alább kertásáskor se adjam. A nem nagy értékű órák között is szép számmal vannak gyönyörűek, jó minőségűek és nagyon-nagyon szerethetőek. Különösen a régi órák között... (Persze ez is csak 1 vélemény a sokból ;)) )
P126FUN: A címet osszd meg velünk! Ennyiért én is mennék oroszt venni!
J B: Egy kis Offtopic: jók voltak a Me109-ek (pláne a K széria), de a FW190-es DB soros motoros változai jobbak voltak, a Ta152-nél meg azóta sem volt jobb egymotoros-dugattyús légcsavaros vadászgép (talán majdem olyan jó volt az F4U Corsair)! ;-)))))
OYSTER: amúgy J B-t értelmezendő: MB-Mercedes Benz, HK- Heckler&Koch. A STRELA meg sajna replica, nem az eredeti 3017 ketyeg benne. Nekem így már nem is kell...
KUONI PÁSZTOR: Az ORIENT a XIX. század végétől létező svájci márka volt, nem különösebben neves (amolyan AIRAIN, OLMA, STELLARIS stb.. színvonalú), de sokáig működő cég volt. Nem tudom, gyártanak-e ilyen néven ma órát, de az orientwatch.com-nak garantátan semmi köze hozzájuk. Az óráról így látatlanban semmit nem lehet nyilatkozni, látni kellene milyen minőségű, állapotú, milyen szép, milyen szerkezet van benne. Ennek függvényében az értéke pár ezertől pár tízezerig mozoghat, s egy ilyen "értékbecsléssel" nyilván nem mész semmire...
Az Orient szerintem japan, vagy mindenkeppen vmi. rizses. Hasznaltan mindenkeppen svajci ar alatt van, hat attol fugg, mennyire erdekel. En sokat nem adnek, de arat inkabb nem irok. Szerelgetni, automatat felderiteni mindenkepp erdekes lehet.
A múltkor általad említett oszlopkerekes Poljot kronográfra megleltem az azt alátámasztó tényt.
Tehát az valóban futott Poljot néven is, mint az alábbi képen is látható replica kiadás.
Erről a mai Poljot-International (tehát a németországi Poljot cég) azt említi, hogy 1965-ben még létezett, sőt neves eseményhez kapcsolódik. (“Ein ähnlicher Chronograph hat den sowjetischen Kosmonauten Alexey Leonov am 18.03.1965 bei dem ersten Spaziergang im All begleitet.”)
Pedig, mint tudjuk, akkor már igencsak a POLJOT nevet viselték az Első Moszvai Óragyár termékei. Tehát a Sztrela név, mint a képen is, valószínűleg csak típusazonosítóként szerepelt utóbb.
Munkatarsam felajanlott egy Orient automata orat megvetelre. Szerinte az Orient orosz, en meg mar nem is tudom mit gondoljak, mert a net-en semmi ilyen infot nem talaltam azon kivul, hogy japan, orosz es latin betus honlapon is nezelodtem... A leg autentikusabbnak tuno orient-watch.com szamomra olvashatatlan...
Ket kerdesem volna:
- kik gyartjak/gyartottak,
- allapottol es kortol fuggoen kb milyen hatarok kozott mozoghatok az arral (nagysagrendileg)
Passionata !
Olyannyira nincs bajom az Omega-val, hogy én praktikus okokból nyilván a Seamaster Professional-t választanám fémcsattal. Mindig könnyen leolvasható (ha nem jársz sűrűn pld. sporteseményekre, a kronográf tudomány nem fog hiányozni), a szíja pedig valóban kitehető a vízbemerítésnek (hamár tengermester). Tán egy dolog szól ellene, a mérete. Ember kell hozzá karos … :-)
Esetleg a stopperhez ragaszkodás és kisebb méret igény esetén a HEUER Carrera lehet jobb választás.
PASSIONATA: Amelyik jobban tetszik azt vedd meg, de előtte azért nézz körül alaposan, nem biztos, hogy csak mert e három órát láttad ott kedvező áron ezekből is kell választani. Ha számít a vízállóság, vedd figyelembe, hogy a cseppállót nem használhatod minden körülmények között. Szerintem valamelyik Omega vagy mindkettő :o) de kérdezd meg SükösdG topictársunkat is!
MESSERSCHMITT: Igazad van, egy olyan régi szép Omegára én is beneveznék, viszont kíváncsi leszek ki mit fog szólni amikor a jövő héten bemutatom a kollekcióm új darabját egy szintén (az ára miatt általam is)sokat szidalmazott Breitling Chronomat személyében?
Egyébként tényleg a ME a kedvencem a repülők közt s a HK a fegyverek közt s a MB az autók közt, de sajnos a repülővel még nem rendelkezem, viszont lehet, hogy ezek után illene már egy német órát is beszereznem!? :o)
Köszi!
Valóban, az óra felhúzáskor siet, lejárás közelében pedig késik. Én is a rugóra gyanakodom. A mester szerintem azért mondta a 10 rongyocskát, mert kibújt belőle a kereskedő, és az arcán is látszott, nem tetszik neki, hogy nem tőle vettem a ketyerét. Sz*rok bele! Tisztítani nem kell, lehet, hogy a rugót viszont ki kell cseréltetni. Majd meglátjuk, ahogy a vak is mondta:-)
Engem viszont lehet szidni, én vagyok a nagy elhatárolódó. Teljesen tök mindegy ugyanis, hogy Baume&Mercier, Omega, vagy Frederíkve Konstans (bocs) mindegyikben u.az van (2892A2 és tsai). A design más. Lehetne rávésve APT&Messerschmitt is, GYULA KIRÁLY maga mondta, ha van elég pénzed azt is rávésik hogy Kabinroller Béla&fils. Szidhattok nyugodtan, de ezt én is utánuk tudnám csinálni. Ne sértődjetek meg ez csak 1 vélemény a sokból.
APT: De én nem nyerni szeretnék az órán, és nem 100 különfélét otthon tartani a fiókban, miközben 1 a kezemen van, egyszerűen csak hordani szeretném a legújabb kedvencet. Mint ahogyan Te sem ülsz át a Renaultból önként vissza a Trabantba én sem fogok már egy Zenithnél gyengébb werket megvenni. Az meg elég drága. Annyi pénzem meg nincs rá. És itt a kör bezárult. Egy szint felett ez drágább hobby mint az autózás. Persze a gyárból negyedáron megkapnám, de ez így valóban nem működik, ezt be kell látnom. A kereskedők legfőbb szövetségesei ugyanis maguk a gyártók. Marad a katalógus, meg Messerschmitt fotói. Hihetetlen.
Én egy szóval se határolódtam el az Omegától, a modern automatái nem azért nem érdekelnek, mert az ETA készíti őket, hanem mert csak a kézi felhúzású órák foglalkoztatnak. Ugyanúgy a JLC Master automaták sem okoznak álmatlan éjszakákat. Továbbmenve kimondottan szándékomban áll valamikor egy eredeti '67-es c.321 Speedmaster Moonwatch és egy kb. '45-47-es 30T2 chronometer birtokba vétele. A "savanyú a szőlő" effektus felvetésének logikája pedig a homályba burkolózik előttem, hiszen ha valaki habzó szájjal szidná az Omegát, mert nincs rá pénze, akkor mondjuk a Patekot vagy a JLC-t minimum 3-5-szörös mennyiségű tajtékkal az ajkain kellene gyaláznia...
Gondolom az automata Seamasterről van szó, az ugyanis a PROfessional. Egyébként én kifejezetten nagyon megdícsértem a Speedmastert éspedig saját tapasztalat alapján. Az áttételes információkkal ellentétben én jobban szeretem az authentikus forrásból származókat, ugyanis néhányan már csak a "savanyú a szőlő" effektus alapján is szeretik lehúzni a legtöbb - egyébként méltán kíváló - óramárkát, kivéve a Zenithet, a Glashütte-t, a Lange-t, a Pateket meg tán a Jaegert és a gyevi-bírót. Pedig nekem a kedvenc repülőm még mindig a Messerschmitt :o)
ÖCCSE: Köszi, mail ment.