Jártomban-keltemben szinte véletlenül egy órásüzlet került az utamba, ahol Appella órákat árultak. Meg is tetszett egy aut. tonneau (remélem jól írtam), üveg hátlap, aranyozot genfi csíkozású lendkerék, stb., igazi gyönyörűség.Kérdésem, mit lehet tudni erről a márkáról?
GRONES: A tourbillont történelmi "távlatokban" érdemes értékelni. Ennek a komplikációnak ugyanis igenis volt értelme és szerepe a zsebórák korában, egészen a XX. század első harmadáig, valós minőségi előrelépést jelentett. A karórákban a pozicionális hiba értelemszerűen más dimenziót kapott, hiszen egy, a pozicióját folyamatosan változtató óráról van szó. Ráadásul a megmunkálás és a felhasznált anyagok minőségének drámai javulása tradicionális, egyszerű konstrukciókkal is ragyogó eredményeket tud ma már biztosítani, ahogy TE_O is írta, akár egyszerű, lapos Nivarox spirálrugóval is készülnek COSC minősíthető werkek, de egy jó minőségű Breguet spirál egy sima Glucidur billegővel garantáltan minden kívánalmat ki tud elégíteni. A karóránál ráadásul megemlítendő, hogy járás közben a pozíció olyan gyorsan változik, hogy igazán egy perctourbillon sem tudja maradéktalanul kifejteni a hatását, egy lassabb forgású karusszel (pl: Ulysse Nardin Freak - 60 perces), pedig ténylegesen semmilyen, a pozicionális hibát javító hatást nem fejt ki (legfeljebb amikor letesszük éjszakára az órát..). De a racionalitás oldaláról közelítve egy percütős komplikációnak sincs sok értelme (egy jó kis tríciumos-superluminovás számlap sötétben többet ér), mégis, melyikünk ne vágyna rá? A tourbillon egy letűnt kor géniuszának (A.L.Breguetnek) állít emlékművet, egy - akkor - valós probléma gyakorlatilag tökéletes megoldását tisztelhetjük benne. És az egész mechanikus óragyártás a tradíciók és a hagyományok tiszteletéből él, hisz hétköznapi körülmények között a kvarcóra előnyösebb a mechanikusnál (de mi mégis ilyet hordunk!!). A tourbillont tekintsd úgy, mint a Rolls-Royce orrán a kézzel kalapált és krómozott hűtőt rajta a Spirit of Extasy szobrocskával: nincs semmi értelme, rontja az aerodinamikát, baromi drága, csak éppen nélküle az egész nem az lenne, ami..
APT: Ez a tourbillon nekem már egy kicsit sok. Teljesen értem, hogy miért értékes egy mechanikus óra, mégha racionalitást nem is lehet ebben keresni. Vehetjük úgy hogy adott a feladat: elektromos alkatrész nélkül a legpontosabb, tartósabb, komplikáltabb, szebb stb. órát kihozni. Ezt vannak akik bravúrosan megoldják és így értékes órákat alkotnak. De könyörgöm! Mi a fenénért kell a tourbillon ami semmi de semmi gyakorlati haszonnal nem kecsegtet. Még egy holdfázisnak is több értelme van!
Ha valaki engem keresett volna meg azzal az ötlettel, hogy "rakjunk az órákba olyan szerkezetet ami nagyon megdrágítja az előállítást, de semmi eredményre nem vezet" biztosan kiröhögöm.
Na ezért nem az enyém a Swatch Holding. :)
KEDVES MIJO!
Nem kívánok a moderálás alá írni, ott nekem nemigen van keresnivalóm. Ráadásul nem is láttam az összes, "áldozatul esett" hozzászólást, így nem is tudom, egészen pontosan mikre kellene reagálnom. Mindenesetre ezen topicon a korábbiakban - legalábbis a saját, azért már nem tegnap óta zajló topicbeli jelenlétem alatt - egyetlen alkalommal került sor arra, hogy egy hozzászólást és az azokra való reakciókat töröltek, de akkor méltán, mert anno nagyon méltánytalan támadás érte "Gyula Királyt". De a mostani akciót fölöslegesnek tartom, nyugodtan bennmaradhattak volna a kimoderált hozzászólások. Így ugyanis egyrészt a teljes folyamatatot nem figyelő topictársak számára értelmezhetetlenné vált több hozzászólás, másrészt elveszett a topic önszabályozásának lehetősége. Ezen topicon ugyanis alapvetően visszafogott, jellemzően tárgyszerű társalgás szokott folyni, ahol a viták is inkább baráti eszmecserék, sőt az egyszer-egyszer önmagukat "felhergelő" topictársaink is minden esetben józanul "visszaszabályozták" magukat, és soha nem jutott el a dolog még a megsértődés szintjére sem. Nyugodtan maradhatott volna a hétvége már-már durván offtopicba forduló "termése", biztos vagyok benne, hogy csak javította volna a topic kohézióját!
- Ugyanakkor kérlek értsd meg, hogy ez egy sajátos, a HiFi-hez és a repüléshez hasonló "bolondéria" (csak tudom, mindkettőt űztem-űzöm), amely a "fertőzötteknek" nagyon fontos, sok örömet adó, elmélyült hobby. Értékelhető hazai szakirodalma és más, működő fóruma pedig nincs, így számunkra ezen fórum nagyon nagy értéket képvisel, így minden, a témát eltérítő - akár jószándékú - beavatkozásra érzékenyen reagálunk, és a fórumot biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk védeni.
- Visszatérve az eredeti kérésedre: a Poljot írásmódját firtató kérdéseddel szerintem valóban semmi baj nincs, helyén való volt a fórumban, de egy olyan előzménnyel és folytatással körítve érkezett, amely talán nem volt igazán helyénvaló. Teljesen barátian mondom, hogy én úgy érzem (s hangsúlyozottan ez az én magánvéleményem), hogy talán egy kicsit erőszakosan érkeztél a mi kis asztaltársaságunkhoz, és talán egy kicsit túl hangosan kértél helyet magadnak. Pedig hidd el, mindenképpen kaptál volna itt helyet, eddig még mindenki kapott. Mindenesetre én most itt szeretnék GRONEShez csatlakozva békejobbot ajánlani Neked, foglalj közöttünk helyet, és kíváncsian várjuk kérdéseidet, véleményedet egy-egy témához. Minden vélemény értékes, okulhatunk belőle, én például - úgy érzem - a témát illető puszta műszaki ismeretek tekintetében nem állok rosszabbul sok órásnál, mégis rengeteget tanultam a topictársaktól, s amit pedig én tudok, azt igyekszem velük megosztani. Biztos vagyok benne, hogy Te is szívesen részt veszel majd ebben a folyamatban!
Üdvözlettel: Antal Péter (APT)
APT: Ezek szerint kedves nejed őfényessége nem túl gyakran olvassa eme oldalakat... :o)
Egyetértek veled s MESSERSCHMITT-tel abban, hogy sörhassal nehéz viselni, hát még rápillantani, hogy mit mutat éppen, viszont oly nagy fokú hasonlóságot látok, hogy talán épp ezen ötlet alapján született meg a JLC REVERSO? :O)))
Darázsderék és miniszoknya esetén pedig oly sebesen forgó tourbillon dukálna hozzá, ami olyan szelet kavar, mint a hajdani elvarázsolt kastély folyosói légfellibbentő masinája. :-)
Egyébként ím itt látható becsukottan :
Meglehetősen visszafogott viselet a benne rejlő lényeg ellenére...
OYSTER: A CYMA-ROLEX között ugyan biztos nem volt kapcsolat, de jópofa ez a derékszíjcsat-Rolex. Viszont igaza van Messerschmittnek, túlsúlyos egyének feleslegesen költenének rá... :)))
J B: Elképzeltem a derékszíjóra-tourbillont funkcionálni egy csinos, miniszoknyás hölgyeményen... Lehet, hogy nem a topic témája, de nem egy elvetendő gondolat.... ;-)~
OYSTER: A derékszíj csatja ha nem tévedek általában nem nagyon változtatja a pozícióját, tourbillon-hatás talán nyolcasok síkban és térben egyidőben történő rajzolásával lenne elérhető de az igazából derékszíjmentes állapotban lenne értelmes és az már tényleg egy másik topic témája lenne :o)
APT!
Sajnos, ha mar atugrik nehany fogat, akkor ez rohamosan erosodni fog. Az orosz eseteben viszont egyertelmuen egy beazas\eros izzadas es szennyezodes egyuttes "aldasara" gyanakszom.
A tuledzett alkatreszek: hat errol annyit, hogy bizony tengelyeknel is elofordult, ami a legkisebb utesre kepes volt elpattanni. (Kedves ismeroseim erre talaltak ki, hogy Zil fotengelyes Pobeda. Benne van az anyag, de torik rendesen.)
Tourbillon: sikspirallal is kepesek kronometer minosegu orakat gyartani, meg sorozatban is, ennek alapjan minden tovabbi "buveszkedes" felesleges. De azt hiszem egy mechanikus orat csak a funkcionalitas iranyabol megkozeliteni olyan, mint egy cipot pusztan az esztetikumebol.
Múltkorában felfedeztem egy net-es árusításnál egy ilyen, meglehetősen furcsa használatú ROLEX órát.
Ezüst derékszíjcsatként funkcionál, amiből az egész óraszerkezet kibillenthető. (Mellékesen megjegyzem, hogy a zsebórákon túl a sajátos használati módjából fakadóan ez is igazán jó táptalaja lehetne a tourbillon-nak a pozícionális hibák kiküszöbölésére.)
Szóval a legfurább, hogy egy ugyanilyen darabot múlt héten az említett furcsa kereskedői mentalitású körúti órásüzletben láttam.
Csakhogy az említett óra a CYMA nevet viselte !
Volt valami közük egymáshoz valaha is ? Vagy csak egy érdemes utánérzésről van esetleg szó ?
.
U.i.: SukosdG! Tudok egy másik hasonló eladó asztali órát is, csak az Zenith. Hívjál, ha érdekel ! Ezt nem fogják beszedni a kirakatból...
MESSERSCHMITT: Ugyanott, óriási választékban. (De ilyeneket káziókhoz szoktak venni, szerintem bármelyik Casio-s üzletben válogathatsz, a csatot meg cseréld ki rajta.)
De vajon hol lehet 18mm-es, lehetőleg mintázatlan, egyenletes vastagságú fekete gumiszíjat kapni? Azon kívül, hogy a POENban lehet venni Oris-osat (ami mintázott is).
Fekete gyöngyvászonszíjat biztosan kapsz postán a SZÁSZ&SZÁSZ Bt-től (Szekszárd, Széchenyi út 38. tel: 74/510-883) talán 2-3 ezer Ft maximum, ugyanitt rendelhetsz gumizott bőrszíjat, abszolut vízálló (én is használom a Fortisomon) és nagyon szép és pufi, 20-as szélességü, 4-5 ezer Ft max. bár úgy tudom pillanatnyilag utóbbi kifogyott és rendelés alatt áll, szinte ugyanilyet máshol 14-ért láttam!
Egyenlőre az a gond, hogy - értéktől és ártól függetlenül - még nem is találtam ilyen szíjakat... Netán tudsz olyan helyet, ahol kapni ilyet? Ha nagyon drága, akkor azért elgondolkozom a vételen...
ALEXANDROSZ: Van fekete gyöngyvászon óraszíj de az órások szerint nagyon gyorsan kitörik és ronda is lesz hamar. Ami hasonlít de strapabíró és nem is annyira csúnya (persze ízlés dolga) az a kevlar. Ez viszont nagyon sokkal drágább.
Folyamatos olvasó módból kilépve van egy kérdésem:
Hol vehetnék az órámra 20 mm-es, nem túl vékony sportszíjat? A hétvégén láttam egy jót, csak a színe volt rettenetes... Az anyaga nylon (gyöngyvászon?), rozsdamentes acél csattal. Az eladó olyasmit motyogott, hogy ez egy olasz gyártmány és még a Tag Heuer-nak is készít szíjat :o) Valami ilyesmit szeretnék, persze lehetőség szerint egyszínű sötétet.
APT: Elnézést előfordul, hogy míg megírok egy-két sort közben elintézek néhány telefont, így néha keresztezzük egymás gondolatát, s mire megjelenik egy hozzászólás már aktualitását is vesztette!
GRONES: Mivel minden órának van kisebb-nagyobb pozicionális hibája ezt jól kompenzálhatja egy tourbillon. Ha az óra nagyon tökéletes járású akkor szerintem is csak "egyszerü" de nagyon nagyszerü komplikáció és órásszemmel egy óra értékét, készítője ügyességét az általa elkövetett komplikációk száma erősen meghatározza.
MIJO: Nyugodj meg, APT nem Neked szánta a kioktatást, amely egyébként teljesen jogosan és korrekten szólt konkrétan azoknak akiket illetett, Te miért vetted magadra!?
GRONES: A tourbillon feladata a billegőrendszer pozicionális hibájának kiküszöbölése, olyan módon, hogy az egész billegőrendszert forgatja. Pontos részleteket a lenti linken elérhető órás lapom óratörténeti részénél olvashatsz. Ami a karórában való alkalmazását illeti, nos tény, hogy mivel a karóra viselőjén folyamatosan változtatja helyzetét, ezért a pozicionális hiba nem jelentkezik olyan nagy mértékben, mint egy állandó helyzetben levő szerkezetnél. A tourbillon feladatát jórészt elvégzi az óra "lengetése". Ráadásul egy valóban gondosan szerkesztett véggörbéjű Breguet rugó szinte tökéletesen ki tudja küszöbölni ezt a hibát, pláne, ha hajszálrugókulcs nélküli megoldást alkalmaznak, amely nem bontja meg ezt a véggörbét (Rolex Microstella, Patek -AP Giromatic). Ezen megoldásokkal, amennyiben a kivitel és beszabályozottság kifogástalanul pontos, gyakorlatilag elérhető a mechanikus órától egyáltalán értelmesen elvárható pontosság. A tourbillon ezen már legfeljebb elméletileg képes egy kicsit javítani, gyakorlatilag nem sokat, és azt is csak nagyon gondos kidolgozás mellett, ez kétségtelen. Ugyanakkor a tourbillon műszaki bravúr, a jellemző, látható nyitott kalickás kivitelben hallatlanul látványos komplikáció, így az óra esztétikai értékét nagymértékben emeli. Az árak persze teljesen elrugaszkodottak a realitásoktól, de a mai tourbillonos órákat nem a racionalitás oldaláról kell nézni, ezek presztízsmodellek, nagyfokú egyediséget kap velük tulajdonosa - szakajtó pénzért.
TE_O: A Marvinnal és Longinessel hason minőségű werkek zömében az "eltűnésig" kopott korona esetén is csak ritkán találkoztam megkopott fogú körmöskerekekkel. Ezért inkább vagy erőszakosan "húzogató" tulajdonosra (a körmöskerék és az első felhúzókerék kapcsolódását nagyon koptatja, ha valaki állandóan túlhúzva erőlteti az órát, it előbb-utóbb elkezd fogakat átugrálni a két kerék), vagy valamilyen erősen koptató szennyeződésre (elég egy homokszem) gyanakszom, hisz ezek az órák általában jól bírták az igénybevételt. Sőt, ez elmondható a 60-as évek második felétől az orosz órákról is, jók az anyagok, és alaposan kiedzették az acélokat, sőt, órások szerint sokszor a túledzettség jelei is tapasztalhatóak, ami ugyan néha töréshez vezetett az acél karoknál, de a kopásoknak mindenképpen elejét vette.
KEDVES MIJO! : Nem tartva magam a korábban megígért reakciómentességre még néhány mondat erejéig visszatérnék az általad elmondottakra: a fórumba belépésed előtt a hozzászólások úgy 10-20%-a volt offtopic, azóta úgy 50-60% az. A témához illeszkedő kérdést eddig egyet tettél fel - a POLJOT helyesírását illetően - aztán ez a téma is elment offtopic irányba, amelyhez úgy tűnik, partnereket is találtál (egyet biztosan A5555 személyében). Közben kigyomláltattál három hozzászólást, igen lekezelő hangnemben kioktattál majd' mindenkit, a korábbi - úgy vélem korrekt és visszafogott - hozzászólásomat alattomos kioktatásnak minősítetted. Nos úgy vélem, ez valóban alkalmas a fórum rombolására. De tekintve, hogy ez valóban egy demokratikus közeg, majd a többség eldönti, mi erről a véleménye. Én mindenesetre úgy vélem, nem hangzott el azért még olyasmi, ami felett ne lehetne napirendre térni, ezért kérlek, tegyük ezt meg, és a továbbiakban érdeklődéssel várom Tőled a témát építő hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket. Ha épp nincs ilyen, akkor tisztelettel kérlek, inkább olvasd e fórumot, s értékes hozzászólásaiddal akkor örvendeztess meg minket, ha az témába vágó!
Köszönettel: Antal Péter (APT)
A Marvin eseteben szvsz. a hasznalat okozta a dolgot, az eredeti korona van meg rajta, es az biza szinte simara kopott. A Longines-t nem tudom, de nemreg futottam ossze egy Zim-Poljottal, ami hasonlo bajokkal kuszkodott, de a csere segitett (halisten bolhan is gyakori darab volt az emlitett). Viszont ezt a reszt hol lehet tuleroltetni? Ui. teljes felhuzasnal erezheto az akadas, ha valaki megis egy bivaly erejevel bir, az a tengelyt vagy a rugot tori. En a gyer karbantartasra gyanakszom.
Grones, Mijo!
Nezzetek korul APT honlapjan, a cimet megtalaljatok lejjebb. Irogatott o ott egyet es mast, tobbek kozott errol is, az oratorteneti reszben (meg joparszaz-ezer hozzaszolassal korabban itt is, buntetesbol tessek visszakeresni! :) ).
Akkor az offolas ellen tiltakozas keppen itt egy idevago kerdes:
Szerintetek van valami ertelme a tourbillon-nak? Ahogy nezem a teszteket egyaltalan nem pontosabbak az ezzel szerelt orak. Ertem en, hogy az egesz oraipar nelkulozi a racionalitast de azert ennyi penzert valamit csak kell, hogy produkaljon.
Velemeny?
Ti itten mitet sefteltek, amikor elinni kéne a zegészet... hukk, bocsánat... hány Sör egy ilyen vekker? Na, kérem szépen, ez egy kérdés, de az hogy Poljot a Polet, az nem kérdés... Egészség!
Én általában nagyon béketűrő vagyok, s nem szívesen tromfolok le senkit - ha megérdemli, akkor sem - de azért nem térek ki a konfrontáció elől. Szögezzünk le valamit: EZ A SVÁJCI ÓRÁK FÓRUMA!
Nem a germanisztikai társaság, és nem a keresetlen illemtanárok, vagy a serdületlen óvódások fóruma. És ezt a fórumot rombolni nem úgy lehet igazán hatékonyan, hogy a fórum egyes - a törzsközönség tagjai közé tartozó - tagjai a fórum témájához amúgy illeszthető képi vagy szöveges ökörködést követnek el, mert ez lehet, hogy nem tetszik mindenkinek, de nem teszi tönkre a fórumunkat, és amúgy is csak egy pillanatnyi aktualitású viccelődés, amely majd - legkésőbb 40 hozzászólás elmúltával kiszalad a horizonton túlra. Nem, ennél sokkal hatékonyabban lehet rombolni úgy, hogy valaki, akinek látszólag sem érdeklődése, sem szakértelme nincs a téma iránt, de nem bírja elviselni, hogy nem ő diktálja a témát, megpróbálja más irányba erőltetni az egészet, kigyomláltatja a neki valamiért nem tetsző hozzászólásokat (ugyan milyen jogon?!), és mindenáron megpróbálja megakasztani a kialakult párbeszédeket. Az érintettek feltehetően magukra ismernek, és nem mint moderátor - hisz nem vagyok-lehetek az - kérném őket, hogy amennyiben ennek a szép és érdekes témának az építésére vannak érdemi hozzászólásaik, vagy csak kérdéseik, akkor az tegyék fel, s a topictársak, ha tudnak, úgy bizton, és nagy örömmel válaszolni fognak. A témához semmiféle módon nem kapcsolódó oldalvágányokat pedig hagyjuk, azokat tegyék fel a megfelelő fórumban, ha nincs nyissanak olyat!
- Én mindenesetre a jövőben nem fogok reagálni semmilyen módon az efféle partvonalon kívüli bekiabálásra, és remélem a topictársak közül lesz, aki követ ebben, s így reakció híján talán "kipusztul" az ilyen, a topic színvonalát drasztikusan felhígító, semmitmondó "hozzászólások" sora.
ui: GLASHUETTE követelem, hogy szólalj meg! Veled legalább érdemi és színvonalas vitát lehet folytatni! Egyetérteni megy csak a Szovjetek Összoroszországi Kongresszusán volt kötelező! ;)))