Az OM tk. tenyleg oruljunk, h. van, de en is tudnek meg mit kitalalni. Pl. tartosteszt; oreg orak bemutatasa, kulon kiterve, milyen jo es idejetmult megoldasokat hasznaltak, a kor miben erzodik rajtuk; az uj modelleknel mondjuk nem csak a tok designelemeit leirni; hazankban elterjedt (volt vala) oramarkak tortenete (lsd. Cornavin); kicsit bovebb az Orosz orakrol (folytatando egy regi cikket), stb.
APT!
A Nikolai II igen impozans darabnak tunik, mik a meretbeli parameterei? Felkilos aranytok? :)
kuoni pasztor!
DOXA Synchron elofordult, talan a hetvenes evektol, nekem is van egy ilyen automata, a valtozatossag kedveert AS szerkezettel. A noi, amit lattal, milyen volt? Milyen koru?
De bizony, kedves Oyster, a Petőfi s.u.8.-ról van szó. Egyébként nem Appella lett a dologból, hanem egy Kolber K9211, mivel tegnap elnéztem, nem az Appella volt leárazva, hanem minden más...
Ha valakit érdekel egy 18K-s Alpina felhúzos és egy Girard-Perregaux 39 kavicsos automata dátumos werkkel acéltok és !!barna számlappal!! az írjon.
Ugyanis pénzhiányom miatt olcsón megválnék gyüjteményem e két darabjától! köszönöm
APT:
koszi az infokat. Idejovetelemkor emlitettem egy zsborat, ami birtokomban van, Union SA felirattal, breguet rugoval. Nos, most hogy nezem Messerschmitt Omega-jat, a szerkezete kep alapjan 1:1-ben ugyan ez az enyemnek is, csak aranybol van a tokja, meg mas tipusuak a szamok.
APT!
Szerintem is kicsit egyoldalú lett az ÓM,amit én hiányolok belőle,az a minél több óratípus és -márka,különböző tesztek és összehasonlítások bemutatása.Szintén hiányzik szerintem egy, az antik órákat ismertető fórum a magazinból,persze ebből a témából lehetne egy külön újságot is nyomtatni.Ennek ellenére mindig alig várom már,hogy megérkezzen,sőt,jobb lenne,ha havonta járna!
APT: Szépek a rendelések és megértem a türelmetlenségedet, én meg a Breitlingemet várom már nagyon.
Az ÓM-nal kapcsolatban szerintem megbombázhatnád a szerkesztőséget, Neked egyébként is közöttük lenne a helyed! Nekem különben így is tetszik, de ha jobb lesz még jobb lesz!
MESSERSCHMITT: Szerintem is, sőt, ha a porcelán számlap hibátlan, de legfeljebb alig-alig "pókhálós" állapotú, akkor kifejezetten jutányosnak nevezhető a bolt. A tokot felpolírozni meg nem egy ügy.
A kakast viszont nem adom! Az kérem szimbólumértékű műtárgy. De a palacsintasütőt becserélném az Elvises rettenetre, első ránézésre kompatibilisnak tűnnek... ;-))
KUONI PÁSZTOR: Igen, ez a DOXA "bérdoxa". Hamisítani meg azért nem hamisították, mert anno nem volt értelme, legfeljebb a valóban jónevű órákat lehetett rentábilisan hamisítani. A DOXA - bár jó név volt - nem tartozott az igazi nagy nevek közé, itt, a "keleti blokkban", s különösen kis hazánkban sokkal nagyobb presztízsnek örvendett, mint amúgy világszerte. Mi több, készültek kifejezetten magyar piacra is típusok, és a mostani, újjáélesztett DOXA is igen erősen a mi piacunkra termel, kifejezetten építve az itt még mindig komoly presztízsértékre. A mindössze 3*30db-os példányszámban készült Millenium kronóból (háromféle számlapkialakítású modell volt) például 3*5-öt hoztak ide (abból egyet én kaparintottam meg :))) ), ami jelzi, hogy a mi piacunk preferált. Idehaza viszont készültek "hamis" DOXA-k, ahol orosz darabokra - rendszerint POBEDÁRA felírták, hogy DOXA, s kész. De hát ez gyenge dolog, valószínűleg bármelyikünk kiszúrna egy ilyen hamisítványt.
- A percmutatós régiség nem valószínű, hogy disznósörtés volt, bár azért nem is teljesen kizárt - de nagyon kevés kanálbillegős-disznósörtés órára tettek percmutatót (igen kevés értelme lett volna napi 20-30 perc pontatlanság mellett...). A kivitele viszont tipikus barokk asztali órának hangzik, egészen a XIX. század elejéig nagy számban készültek ilyen "dobozos", fekvő órák.
- A tengelyeken levő túl sok olaj nem jó, összeszedi a koszt, "szétmászik" az órában, és jut oda is, ahova nem kellene. Komoly kárt persze nem okoz, és jobb, mintha nem lenne megolajozva, de egy jól olajzott tengelyen nem is látszik, csak nagyító alatt, hogy van ott olaj. Ha szabad szemmel is látható, inkább itasd fel egy papírzsepivel, és finoman olajozd újra (bár általában a zsepi után is marad ott elég).
J B: Nem, amit én kértem, az ilyen lesz:
ilyen szerkezettel:
De rendeltem egy ilyen ébresztőst is:
Meg két automatát, ilyeneket:
Most pedig türelmetlenül várok rájuk...
Más: átfutottam az új Óra Magazint. Sajna nagyon "laposnak" tűnik, egyre kevesebb szegényben a tényleg érdemi infó, lassan egészen átalakul hirdetési újsággá. Persze így is örülök, hogy egyáltalán van, de lennének ötleteim azért másra is... Vélemények?
Kicsit felhozva a topikot a sullyesztobol tennek fel par- remelem idevago- engem erdeklo kerdest.
APT lejjebb emlitetted, hogy a DOXA-kat nem hamisitottak. Esetleg tudod ennek az okat is? (szert tettem egy pici noi Doxara, es az van rairva hogy Doxa by Synchron. Nekem ez ugy hangzik mintha nem a Doxa csinalta volna, hanem bermunkaban keszult...)
Hetvegen szerencsem volt latni Szlovakiaban Zvolen varaban egy csodalatos orat. Nagyjabol 8-10 cm atmeroju lehetett, es 5-6 cm magas fekvo ora volt. A szamlapot egy mives femgyuru rogzitette a hazhoz. Sajnos sotet volt es picik a nyilasok, igy nem lehetett belelatni. APT lapjan levo leirasokbol disznosortes lehetett, viszont volt rajta percmutato is. A tok kialakitasat tekintve hajokronora hasonlitott, de miert kellett volna akkor oda hajokrono... Tudja esetleg valaki milyen lehetett? Tudom nehez ennyibol, de hatha.
A tul sok olaj a tengelyvegeken okozhat gondot? Valamint ha egy latszolag (hangsulyozom latszolag) tiszta orat szetszedes nelkul megolajzok, azzal tobbet arthatok mint hasznalok?
Panerai !
Nem én jártam így, hanem a tippem alapján érdeklődő SukosdG topictársunk (mint azt írta is vagyon).
Én ugyanis hozzád hasonlóan - úgy látszik - kivételes bánásmódban részesültem, ugyanis nekem még kínálták azt a darabot, sőt, mint említettem Peter Walther (belvárosi német ajkú, de osztrák) úr által is rendszeresen jó (a többieknél legalábbis jelentősen jobb) hozzáállásban részesülök.
Az Apella mostanában hirdet az Óra Magazinban is. (Apropó, megjelent az új lapszám !)
Szóval ott észrevettem egy érdekességet, nevezetesen azt, hogy olcsóbban kínálnak kronométer minősítésű automata órát, mint mások akár mezei darabokat. Ha esetleg arra is dukál -60%, úgy az már kijönne 43.200,- Ft-ból. Acéltok és -csat, zafírüveg, ETA werk, ...
(Ez a bolt nem épp a Petőfi S. utcában van ? Ott is szoktak ilyen irdatlan leárazások lenni.)
APT:köszönöm a tanácsot,de nagyítóval megnézve a hajszálrúgó teljesen renben lévőnek látszik,sőt, a kulcs a "mínusz" jel irányában majdnem ütközésen van.
TROPPAUER: Az. De nem gázömlés, csak gázszivárgás. :))) Feltehetően összeragadt a hajszálrugó, kosz, vagy felmágneseződés következtében. Első körben nyisd ki az órát, és a billegőt és körnényékét fújkáld ki óvatosan, az is lehet, hogy egy ütéstől szélső helyzetbe leffent a hajszálrugókulcs, akkor azt visszább kell állítani, figyelni az órát, és néhány nap alatt be lehet szagbályozni. De ha nem akarsz vele foglalkozni, párszáz forintért bármelyik órás rendbeteszi. Szóval: több is veszett mohácsnál!
Oyster: a Rolex nadrágszíj csatt óra hasonmást én is láttam az elmúlt hónapban a krt-n de nem cyma-t hanem Hermest. Hermes Rolex rokonságról sem tudok de a Hermes nagy gyárak werkjeit szerelte be mindig is az óráiba (manapság sajna ETA de régen AP, Movado, LeCoultre werkek kerültek bele)
Csodálkoztam a krt-i eseteden mert én igen gyakran járok be hozzájuk és jó kapcsolatba is kerültem velük (pedig nem én vagyok a "nagy vevő") és nem jellemző a boltra az a magatartás amit te elmondtál, bár kezdem azt érezni, hogy én kivétel vagyok, ugyanis az álltalatok többször megkövezett Walter úr (belvárosi német) velem mindig nagyon kedves, szolgálatkész és beszédes, pedig soha semmit nem vettem még nála, és ez sem volt akadály, hogy egyszer ajándékba kaptam tőle egy 17 mm-es bőrszíjjat ami az egész városban nem volt.
APT: Kívánok neked rengeteg türelmet és erőt, de véleményem szerint a leggyorsabb és leghatásossabb eszköz: a senkiket senkiknek nézni!
P126FUN: Nem, nem jutottam el odáig, sűrű hetem volt (beteg volt egy alkalmazottam). Ráadásul most a megrendelt Nikolai II-re kuporgatok... Ha meglesz, rögtön eldicsekszem vele és kiplakátolom a képeit!
GRONES: A Swatch jubileumi tourbillonja egy karusszel, nem túl parádés kivitelben, ijesztően sok műanyag alkatrésszel - s így nézve bizony drágán. Ráadásul - mint korábban már kielemeztük - igencsak kétesre sikerült designnal. Szóval a cégen belül tourbillont inkább vegyünk a Breguettől v. a Blancpaintól, azok rendes munkák (csak sajnos előtte célszerű meglátogatni néhány bankot harisnyával a fejünkön, hogy legyen rá fedezet :)) )
Az igazság az, hogy találtam egy üzletet, ahol 60 (hatvan) %-kal vannak leárazva az Appella órák, így ez a tonneau 60 ezer helyett 23.600. Tulajdonképpen ez zavart meg: ha ennyire olcsón adják, lehet-e jó/tartós?
OK, ha lesz olyan, jövök, egyébként meg nem, márcsak amiatt sem, nehogy megint akaratomon kívül "hozzak" a nyakatokra pár elmebeteget a régmúltból. Állásfoglalásod sokat jelent számomra.
P126FUN: Elég keveset. A DOXA-hoz hasonlóan "reanimált" márkanévről van szó, megbízható, jó alap ETA szerkezetek, egyszerű konstrukciójú, de tisztességgel kivitelezett tokokban. Köznapi használatra tökéletesen alkalmasak, nem drágák, s ha Neked tetszenek, bátran vehetsz belőlük!
Ha úgy nézem, hogy egyfajta emlékállítás akkor már jobban érthető.
A Swatch (minő istemkáromlás!) csinált tourbillonos órát ha jól emlékszem 2200 EUR-ért. Persze Hayek nem engedte, hogy tourbillonnak hívják, hiszen övé a Brequet is. A WatchTime-ban volt róla egy cikk. Ez talán csak azért érdekes mert más márkánál 50-60 000 USD-tól indulnak az ilyen darabok. Persze nem ugyanaz, de azért ekkora különbség nem lehet.
Svájci óragyáros akarok lenni, de nagyon gyorsan! :)