Ma telefonált a körúti B & O órásüzletből az eladó, hogy orosz órák érkeztek. Jött például "Sturmanszkij" (3133-as kronográf) 22e Ft körül, meg egy másik fazon is, szintén kronográf, 33e Ft körül. Ismét van ébresztős is, meg automata Poljot, meg még mások. Holnap valószinűleg megyek!
Te_O !
Belepillantottam a honlapodba. Széppé és tartalmassá nőtte ki magát.
(Némi kis reklámként : MINDENKI TEKINTSE MEG A teora.ini.hu-t !)
De ami még felkavart, az az érdekes régi NIVREL. Tényleg a '30-as évekből származik ? (Tekintettel a rugósfül helyére... No, meg maga a cég is 1936-tól származtatja magát.) Ha tényleg ez a kora, úgy ez egy igazi ŐS-darab.
Pofás és érdemes pld. szerintem. Nem gondoltál esetleg egy teljes rendbetételre ? Pld. a szerkezeten felül a tok új felületkezelése és a számlap rendbetétele olyan fantasztikusan tud sikerülni P.Kiss mesternél, hogy meg sem áll az ember és máris egy eredeti NIVREL szíj kívánkozik rá Gyulánktól.
HAVER13: Nem könnyű ügy, el kell a gombot készíttetni. Ha azonos a kettő - amire nagyon jó esély van, akkor minta alapján egy finommechanikai műszerész leesztergálhat egyet Neked, de amúgy próbálkozz meg P.Kiss Istvánnál (1081. VIII.Népszínház u.43.), ő meglepően készséges ilyen rendhagyó barkácsmunkák terén (csak légy türelmes, mert igen sokáig fog tartani, irdatlanul túlterhelt). Nála egy füst alatt optikailag is kicsit rendberakathatod az órát. Érdemes!
Minap megörököltem apám 50 körüli Tissot chronographját. Sajna még gyerekkoromban az alsó gombját(amivel nullázom) kioperáltam. Most , hogy enyim lett szeretném pótolni. Van valami ötlet merre induljak ?
köszi
MIJO: Gigantikus a differencia! Simán meg lehetne élni belőle! Keletről-nyugatra exponenciálisan nőnek az árak. Az USA-beli és angliai árak az itthoniak három-tízszeresei. Van egy-két gyártó, amelynek árai idahaza is közelítik a kinti árakat, tipikusan ilyen pl: a Rolex. Az idehaza is drága, de a Jaegerek sem sokkal olcsóbbak, mint nyugatabbra (de azért olcsóbbak). Az IWC-k, Omegák árai már leginkább félakkorák, mint a kinti árak, legfeljebb az aranytokosak drágábak, és pl: a Zenith még olcsóbb. De igazi nagy különbség az egyszerűbb órák áraiban van, nyugaton egy DOXA, CERTINA, MARVIN, TISSOT, CORNAVIN, LANCO stb.. is érték, pl: efféle 50-es, 60-as évekbeli, tényleg szép állapotú órák is legalább 3-400$-t érnek, idehaza húsz-harmincezer forint a maximum, de sokszor inkább tíz körül. Az is igaz, hogy sokan iszonyúan szakadt órákat akarnak eladni, a Tangó is kész roncsderby. Pedig ezek az órák sokszor nem is aggasztó ráfordítással gyönyörűvé varázsolhatóak. Viszont egy dolog az tény: szinte hónapról-hónapra érzékelhetően nőnek az árak, a kínálat meg egyre zsugorodik. Lassan konvergálunk nyugat felé..
Így kerekebbnek tűnik a labda, a cimbora nincs rászorulva az eladásra, amúgy is relatíve neves numizmata, csak ezen a pályán bizonytalan, lényegében ezek is elférnek a régi pénzek között, nem kérnek enni.
De ha már itt tartunk: áruld már el légy oly kedves, van-e érték és érték között különbség ezen a téren, nyugat és kelet között, vagy már kiegyenlítődtek a viszonyok ilyen értelemben ?
MIJO: A felvételek jók, és a tokfedeleken látszik, hogy egy polírozás bizony szebbé tenné az amúgy szép órákat. A szerkezetbe persze nem lehet így belelátni, de ha korrekt módon működnek, akkor nagy baj ott sem igen lehet. Érdektelenségről meg nem beszélnék, érdeklődés van, csak fizetőképes kereslet nincs rájuk. Most még egy ilyen aranyórát eladni nem érdemes - hacsak nagyon nem szorul rá az illető a menázsira. Egy feleennyi aranyat tartalmazó karórát bizony jobb áron lehet eladni - mert azt viselni fogják. A zsebórát "csak" gyűjteni lehet.
Egy barátom hezitál, eladja-e, avagy sem.
Én a témakörötökben csupán emiatt jelentem meg, amire Messerschmitten kívül éppen te adtál választ, ekként:
"MIJO: Reális MESSERSCHMITT becslése, bár én inkább 50-100 közé teszem az árat, az állapottól függően. De zsebórára nagyon kicsi a kereslet, egy sokkal kevesebb aranyat tartalmazó, hasonló márkájú és állapotú karórát mindig sokkal könnyebb eladni, és általában nem is olcsóbb. A zsebórát tényleg csak igazi gyűjtők veszik, mert a mai órahasználati szokások mellett használati értéke gyakorlatilag nincs. Emiatt "kiszállni" egy megvett zsebórából szinte reménytelen, nem jó befektetés. Sajnos sokszor többet lehet kapni az arany tokot ékszernek feldolgoztatva, és így eladva. Ma szerintem nem érdemes eladni egy ilyen órát."
A felvételeim csalókák, nem a legoptimálisabb fényviszonyok mellett készítettem őket, ezek ellenére a profi sasszem többet lát, mint a dilettánsan hunyorgató, és elképzelhető, hogy rájuk fér egy "pucoválás". Mondandód egyébként meglepett: sosem véltem volna, hogy az antik zsebórákkal szemben ilyen nagy az érdektelenség.
TE_O: A "negatív" rugósfülnél nem egy csapban, hanem egy csőidomban végződik a rugósfül, és nem a tokban levő lyukba illeszkedik, hanem az ott kiálló kis csapra. Sokkal nehezebb helyre tenni, nem egy szerencsés megoldás, de igen jó rögzítést ad, és eredetileg fixkengyeles óra is átalakítható rá. Amúgy mikor láthatjuk az új szerzeményeidet?
MIJO: Szépnek tűnnek, csak némi pucoválás férne rájuk. Tulajdonképpen mi velük kapcsolatban a kérdésed?
Más: frissítettem ezt-azt, van néhány érdekes darab!
Mivel a gépem eddig szervízben volt, csak most nyílt módom letölteni azokat az órákat, melyekkel kapcsolatban tanácsot kértem a társaságtól.
Utólag pótolom mulasztásomat, hiszen a barátomnak így igértem. Úgy tudom, még nem adta el őket.
A tippeket ismételten köszönöm!
OYSTER: Ez 5 évvel ezelőtti ár volt! Az ITL utolsó valuta eladási árf: 129.81/1000
CLODO: Breki topictársunkat keresd meg emailben, ugyan az övé címer nélküli, de a többi stimmel és az ára kiváló!
oyster
Az olaszok átváltási (taktikája), ez az általános (nem foglalkoznak a tizedekkel)
1.800.000 L = 1.800 DEM
1.800 DEM = 900 EURO
Szerintem nagyon jó ár!
Keresem a Fortis Flieger Chronograf Automatic-nak a pápai változatát. Tudom, hogy egy-két darabot lehet kapni a városban újan is, de sajna nincs annyi pénzem, úgyhogy használtan is jó lenne. Nincs valakinek ötlete, hogy hol lehetne beszerezni?
És még egy érdekes linket volt alkalmam megnézni, a P126fun által javallottat.
Tényleg sokminden elérhető ott.
Én speciel felleltem egy olasz site-on (orologi) egy eladó Tudor Submariner-t . Meglehet, régóta ott hever az oldalon, ugyanis csak Lírában megadott az ára, Euronak se híre, se hamva.
Úgyhogy gyorsan törjétek már le a hirtelen fellelkesült kíváncsiságom és osszátok már meg velem, hogy a még közelmúltban létező Líra milyen árfolyamon leledzett !
No és az is hasznos infó lenne, ha valaki, aki már járt Olaszorszában óraügyileg (SukosdG?) esetleg tudná, hogy ez az ár egy ilyen Tudor-ra az újkori ára lehet-e náluk, vagy még használtan is ennyit ér-e ?
TE_O: Elterjedten valóban a 40-es évektől, de már jóval korábban is előfordult - főleg a "negatív" formája, ahol furatok helyett két kis csap állt ki a tokból. De később sok fixkengyeles órát is ilyen negatív fülessé alakítottak a könnyebb kezelhetőség érdekében.
Ez a Millenium lehet, hogy a benne felhalmozott anyag folytán az ár/érték arányban nagyon jó, de a külcsín ... :o(
Ellenben a Novgorod már valóban nagyon tetszetős darab :
A szerkezete is automata, dátum is leolvasható róla, szóval még praktikus is. A "doppelfedernhaus"-ról, kettős rugóházról nem is beszélve. (Habár az előzőnél nem igazán büszkélkedtek a szerkezettel, pedig a kódszám szerint alighanem ugyanaz :)
És a Valdimir valóban egy szép darab :
.
Mindössze "csak" az a gond velük, hogy egy klasszikus szovjet érzetet keltő darabért - bármily méltó legyen is Őkelme - valahol joggal sokallt ekkora összeg a mai kelet-európában...
OYSTER: A Poljot Beauty Facet tokjai 21.5 és 25 grammosak, 14K sárga aranyból, fehérarany nincs, egységesen 3-bar nyomásállósággal. Az árak a súly és a gyémántok függvényében 289000-637500 Ft (kisker, ÁFÁ-s) szórnak. Nem egy olcsó mulatság, de nem is akármilyen darabok!
- De például a kézifelhúzós arany Vladimir (szerintem a legszebbek) 187000 Ft-ért kaphatóak, és a szintén nagyon szép automata Novgorod meg 210-233000 Ft között leledzik. Minőségi aranyóraként kifejezetten jutányosnak nevezhetőek! A Millenium a maga extra megjelenésével 242000 Ft-ért pedig végképp jó árú! (Nem reklámként, hisz nem vagyok bennük érdekelt, de tényleg így látom!)