"Szombat délután M7-es autópálya viszonylag sík terület max.180 km/h full gáz Ez csak egy 10 km-es szakasz volt.1.4 8 szelepes Kalos 12000 km,fogyi vegyes haszn.6,8-7 lityi.Ezt a fogyit a nejem által vezetett km-ek alatt mértem.Finoman kifejezve Ő egy
"közúti akadály".
Egyébbként 120-130 km/h között utazunk."
Elrémítő adatokat olvastam itt a Fórumon a Kalos fogyasztásáról, az enyém biztosan gyári hibás, mert egyelőre 7 litert sem akar megenni 100 km-en.
2003 12. 29-én lettem a tulajdonosa egy 8 szelepes 1.4-es metálfekete Kalosnak. Még csak 1028 km van benne, mert a másik kocsival járok, ez egyelőre "ünnepi" autó.
Eddig háromszor tankoltam bele, először, amikor átvettem az autót, aztán még kétszer. Másodszor 506 km megtétele után úgy tankoltam bele 32 litert, hogy a vége kissé melléfolyt (a másik autó gázos, ezért a benzin tankolásban még kezdő vagyok). Ez 6.32 literes átlagfogyasztás. Legközelebb a kutassal tetettem tele, 501 km megtétele után 32.6 liter ment bele, ez 6.5 literes átlagfogyasztás, mindkét esetben kb. 1/3 város, 2/3 országút. Nem gyorsítok hirtelen, 3000 fölé 3000 km eléréséig nem pörgetem a motort, menet közben igyekszem a fordulatszámot 2000 és 3000 között tartani. Ha ez a fogyasztás egy idő után még csökkenni is fog, nagyon de nagyon meg leszek elégedve.
1.4 8 szelepessel szerintem igen csak oda kell figyelni a 7-7.5ös fogyasztás eléréséhez... Nálam mint írtam lejjebb (1.2) 6000-7000km között kezdett beállni, hogy továbbiakban változik e még, nem tudom. Kiváncsi vagyok az 1.4 8sz. tulajok hozzászólására.
Szerintem ehhez kb 2000-2500 között érdemes váltani. Ha "sokáig" tart mig váltasz, akkor inkább 2500. Nem jó, ha szinte alapjáraton megy a motor, mert akkor is szeret fogyasztani, "kapaszkodik". Én azt vettem észre, hogy 1500-2000 között nagyon kellemes, csendes és szerintem kíméletes is. 3000 fölé nem igen vittem, akkor általában mindig váltok, kivéve 5-ben :)
7000km-rel, kicsit nehézkes lábbal, városi fogyasztás nálam olyan átlag 8, de szerintem odafigyeléssel lehet lejjebb vinni.
Be lehet rakni egyesbe gurulva is!!! Majd megérzed. De ne 10-nél, vagy afölött próbáld :) Amúgy kettesben elég alacsony sebességről minimális csúsztatással, szépen megmozgatja a vasat, nem érdemes egyessel szórakozni, csak ha már tényleg indokolt.
Nem volt még cserbenhagyásos esetem (még közeli sem), és nem is igazán hallottam róla.
A kábeles/bovdenes tengelykapcsoló nem hátrányos. Arra is ráérzel, hogy hogy szereti, ha bánnak vele. Semmi gáz nincs vele! Az Astrámon is ilyen volt, ott sem volt semmi probléma.
Sziasztok!
Fogyasztáshoz:
Holnap lesz 5 hetes, 1.4, 8 szelepes, húsvétkor megvolt az első tankolás 33,1 l/ 457 km/100=7,24 l/100km jön ki.
Elégedett vagyok, olvasva korábbi elég magas adatokat.
Ebben 2/3 országút (nem pálya), 1/3 vegyes rövid max. 3-3 km és város.
Volt egy 400 km-es utunk 5-6% város, többi pálya max. 130-140 km/h, 1/4 -re fogyott le a tank, ha pontos a mutató.
Amúgy egyelőre szinte csupa jó benyomás, jól húz, jó a fék, stabil, bár erős oldalszélre érzékeny. Kellően tágas, tetszenek a figyelmeztető giling-galangolások, de a zöld világításjelzőt azért kár volt kispórolniuk.
Köszönöm a tippeket. Remélem az 1.4 S változatnál is bejönnek, amiket leírtál nekem. Eddig azt tapasztaltam, hogy konkrétan 406 km alatt beleraktam durván 40 litert, ami eléggé magas átlagfogyasztást eredményez. Kb. 1/2-1/2 a város/vidék használat. Nagyon remélem, hogy idővel azért a 7 literes átlagfogyasztás beáll. Jelenleg 800 vhány km-en áll a kmóra, és az előbbi 40 liter után belement még kb.40,5 liter benzin. Reménykedem!
1. Kb. mennyi idő ill. km után áll be a 7-7,5 literes vegyes fogyasztás?
Motorja és sofőrje válogatja. Nálam 2000 km után már stabilan 7 l körül volt - az 1.4 SX 16V esetében -, 1/3 városi, 2/3 városon kívüli használat mellett.
2. Menet közben kb. mekkora fordulatszámnál vagy km/h-nál kell sebességet váltani ahhoz, hogy egy viszonylag alacsony (7 literes) átlagfogyasztás beálljon?
Normális körülmények között nem szoktam 3500 1/min fölé húzatni, csak ha nagyon muszáj, vagy ha a helyzet megköveteli. Általában 3000-3200 1/min között kapcsolok.
3. Mennyi a viszonylag legkedvezőbb fordulatszámtartomány, amit a motor "kedvel", és amelyiknél keveset eszik?
A gépkönyv szerint 2000-3000 1/min közötti tartomány fogyasztás szempontjából az ideális.
Nagyon örülök, hogy összességében ilyen sok ember megbízik a Daewooban, az utakon elég kevés új Daewoot látni. Én is kb. 1 hónapja vettem egy 1.4-es Kalost, és a bejáratásával lenne néhány kérdésem.
1. Kb. mennyi idő ill. km után áll be a 7-7,5 literes vegyes fogyasztás?
2. Menet közben kb. mekkora fordulatszámnál vagy km/h-nál kell sebességet váltani ahhoz, hogy egy viszonylag alacsony (7 literes) átlagfogyasztás beálljon?
3. Mennyi a viszonylag legkedvezőbb fordulatszámtartomány, amit a motor "kedvel", és amelyiknél keveset eszik?
Remélem - mint új autótulajdonos, nem kérdeztem butaságokat - valaki tud válaszolni a kérdéseimre.
A válaszokat előre is köszönöm
Nem tudom emlékszel-e rám, tőled kaptam biztatást és tanácsot, a checklámpás problémámnál.
Nos kicsit késve, de meg lett javitva, égési rendellenesség volt a hiba, és a hengerfejeket tisztitották meg (asszem). Most jónak tűnik, és talán még a fogyasztás is lejebb ment. Nincs az a motor felpörgés a váltásoknál.
Illetve azért van még valami. A megállásnál 1,5-ig felmegy a fordulatszám mutató, aztán lassan vissza. Én nem is tudom, hogy ez normális-e, vagy nem annyira, de ahhoz képest amilyen volt ez talán elhanyagolható. Remélem jól gondolom.
Különben a Gyulainál csinálták. Tényleg rendes társaság, legalábbis az ember érzi, hogy törődnek a bajával.
Pár nap múlva vesszük át új Kalosunkat, igaz, "csak" 1.2-es lesz, de remélem jól fog menni. Olvasgattam a fórumot, és lenne pár kérdésem:
- Általában 1.4-hez írtatok fogyasztást, én mire számíthatok?
- Tényleg nem lehet egyesbe rakni, ha akármilyen lassan is gurul? (Ezt nem volt alkalmam kipróbálni.)
- Hagyott már valakit úgy cserben, hogy nem tudott továbbmenni vele, és el kellett vontatni/vitetni?
- Jelent az valamilyen hátrányt, hogy nem "hidraulikus" a tengelykapcsoló, hanem "kábeles"?
Egyelőre ennyi, köszi előre is, ha valaki válaszol!
Rövid leszek...ugyanaz van nálam is...hidegen erős zaj a tengelykapcsoló-nyomatékváltó felől, bemelegedéskor megszűnik...szervízben csak annyit mondtak: típushang...erről ennyit...
Egyébként teljesen meg vagyok elégedve vele, semmi gondom nem volt még (18.000 körül van), ráadásul most a fogyasztás is elég elfogadható (6,5-7) Pesti forgalom, pálya, város vegyesen...mindezt nem teljesen könnyű jobb lábbal...
AZ én 1.4 es 4 ajtósomban is ősz óta zenél valami indítás után ha a kuplungot kiengedem.Én is a k.csapágyra gondoltam.Pénteken megyek a 15 000-es szervízre majd
rá kérdezek.Ki nyomáskor elhalgat.De csak hidegen ha bemelegszik megszűnik.
Ezenkívül semmi baj vele megy mint a golyó.A tiétek is így viselkedik?
Üdv Négyesi.
Az első ajtókban lévő hangszórók 100%,hogy u.a. mint a sedanban,a hátsóknak már csak 99%-ot adok. Azért leírom a hátsók mélységét is: 6,5cm az átmérője 16-16,5cm.
A kinyomócsapágy cseréjével kapcsolatban: az elég gáz,de másnál még nem hallottam,hogy gond lett volna.(tudom ez Neked sovány vigasz)
Köszi az infót. Én 5 ajtós hajtok, szóval hátul is számít a méret. Amúgy magas valóban nincs benne sok. Azért kérdeztem a méreteket, mert én is tervezgetem, hogy cserélem valami jobbra, de nem szeretnék fúrást, faragást...
Sziasztok.2 hete vettem át autómat (Kalos 1.4S sedan).Előzőleg persze végig olvastam a fórumot,amiből rengeteg infót gyűjtöttem.
Az én tapasztalataim így két hét után:
ami pozitív (csak a legfontosabbak):
-tágas utastér
-komfortos rugózás
-kitünő zajszigetelés
-számomra bőven elég erővel
rendelkező motor
ami negatív:
-katasztrófális fogyasztás 10L/100km (abban reménykedem,hogy írtátok: kb.1000km után lejjebb megy úgy másfél lityit.Nekem még csak 400km van benne.
-dőlésre hajlamos kanyarokban
-jobb hátsó centrálzár 1 nap után nem
műxik(persze majd gari)
-csúszós borítású csomagtér
-sok műanyagborítás mindenütt (persze az autó végára kárpótol ezért az utóbbiért)
-kissé "maszatos" oldalsó tükrök,amit
szokni kell.
-kritikán aluli hangszórók,amit egy csere
azonnal orvosol(de legalább be van
kábelezve)
Összeségében nem csalódtam az autóban,sőt ha a fogyasztás is lejjebb megy,akkor max elégedett leszek.
Kérdeztétek a hangszórók méreteit.A hátsók 16.5cm átmérőjűek,a mélységük lényegtelen,hisz a csomagtartóba lóg be.(persze ez a sedánnál van így)Az első ajtóban lévők cseréjénél már nagyon fontos a méret(a lehúzódó ablak miatt)Ezeket 12-12.5cm átmérőjű és max 4.5cm mélységű másikra cserélheted.Márkájuk (mármint a gyáriaknak): Motorjoy.Ismertetőjelei:semmi magas,kevés közép és gyenge,kongó mély hangok.Remélem segítettem.
Nekünk a Gyulainál ~3 hét volt a megrendeléstől a kézhezvételig az autó. Persze csak azért volt ilyen rövid, mert bár fehéret rendeltünk, csak piros volt raktáron és azzal rémisztgettek, hogy akár 2-3 hónapot is lehet rá várni. Pedig a miénk full alap volt. De végül is meglett.
Most lesz májusban 1 éves (nem 15 ezres :) szervízen. Azt hiszem az olajat 7-8 ezrenként fogom cserélni/cseréltetni, mert már most elégé a "feketeség" felé tart, pedig csak ~6800 van benne. Meghálálja...
Nem tudja valaki véletlenül az ajtóban és a hátul lévő hangsugárzók paramétereit? Leginkább a mélység és átmérő érdekelne.
Sziasztok! Most már úgy néz ki, hogy pár napon belül én is igazi Kalos tulajdonos leszek, bár ez a dolog nem ment olyan egyszerűen mint gondoltam..:-( Március 9-én rendeltem meg a Daewoo Gyulainál az új kicsi kocsit, fekete 1.2-es 5 ajtós Kalost (szervó, el.ablak,riasztó,kp.zár,1 légzsák,spoiler).Akkor azt mondták, hogy 3 hét.Most tartunk négy és fél hétnél, és most is csak azért lesz meg az autó, mert már nem bírtam és rájuk telefonáltam, hogy vajon mi lehet....Kiderült, hogy az autó már a telepen van de még nincs rendszám....Végülis addig telefonáltam, míg úgy néz ki hogy szombaton átvehetem......VÉGRE!!!! Én egy 2 éves Matizt számíttattam bele, ami egy külön "buli" volt, de ezen már sikerült túltennem magam..... Valahogy soha semmi nem megy simán a Daewoosoknál...A Matiznál több mint 2 hónapot kellett várnom egy alap fehér, nem igazán extrás darabra (0.8 SE, kp.zár,riasztó,el.ablak) és végül "elfelejtették az el.ablakot,amiért még utólag kellett visszamenni.Majd a biztosítással is elég rendesen átvertek,ami nem kis fejfáját okozott később....(Jelzem, azóta már nem is létezik az említett kereskedés.....valahogy nem is sajnálom....)
Na de mindegy, már csak az új kis Kalosra koncentrálok, és remélem hogy legalább annyi örömöt fog okozni, mint a Matiz 2 év alatt.....:-)))
Pár napja vettük át nagybátyám 1,4-es bordó sedánját,én beszéltem rá a Kalósra mert nekem nagyon bejön.
2 gurigáért aránylag korszerű nagyvasat szerintem ezenkivűl nem lehet kapni.
Az autót Csomádon vettük át a HTK autónál korrekt a srácc nem a lehuzás a célja,pedig picike szalon a semmi közepén fehér murvával leszorva "marketinges bébi nagyon gyönyörűˇ" -lehet a pája,,,
Vezettem az autót szerintem sokkal jobb mint a saját Nissanom vagy faterom Lanosa,de a céges G asztmához viszonyitva is simán megálja a helyét.
4 ajtós tulajoktól kérdezem, h a csomagtartón tényleg a rendszámtábla alatt van a kulcs nyílása, (mert néhány netes teszt mintha ezt írná) vagy a csomagtartó kizárólag belülről nyitható a vezetőülés alatti kis karral?
Azért ne csüggedj! Ködlámpa és oldalcsík utólag is szóbajöhet.
Ha jók az információim a klíma utólagos beépítésére ugyanaz vonatkozik mint az ABS-re... :((
Sárkány: hát igen, ettől féltem... :(( azért majd megkérdem itt, Pécsett is, hogy mit tudnak beszerelni, és mi az, amit jobb, ha el is felejtek. de úgy tűnik, az ABS már ugrott...
m_zitus: holnaptól indul a márkakereskedesésekben egy kampány, amelyben 100000 Ft kedvezménnyel kínálják a Kalosokat.