Igen, lyukast nem nehéz, de megnyugtatok mindenkit, hogy van nemlyukas is, és már valaki privátban arra is adott megoldást.
Kibõvítem a feladatot: a 42 sárga lapka felhasználásával lehet-e olyan sárga hurkot készíteni (megintcsak lyuk nélkül, és igazából nem vagyok szõrösszívû, más színnel is elfogadom a megoldást :-) ), aminél minden nagyív kifelé kanyarodik? Erre nem tudom a választ, mindenesetre jó fejtörést mindenkinek!
A mesterpont már engem se érdekel egy jó ideje. A múltkor a Mike rám is ijesztett, amikor levelet kaptam tõle, hogy ha nem játszom pár MG-t, elveszik a fokozatomat. Szerencsére két napra rá elkezdõdött az eb, azóta orrba-szájba nyomom a mestermeccseket.
És egy feladat a végére: Válogassatok ki a nagy készletbõl 14 olyan lapkát, amikrõl ugyanaz a szín hiányzik (pl. a 14 nem-piros lapkát), és ezek segítségével rakjatok ki az egyik szinbõl egy olyan hurkot, aminél a hurok minden egyes nagyíve kifelé, azaz konkáv módon kanyarodik. Nemrég találtam ki a feladatot, kíváncsi vagyok, van-e másik megoldás, mint amire én bukkantam.
Mondjuk a mester pontok kissé olyanok, mint a nők... jönnek-mennek... na jó, nézzük az élet pozitív oldalát, akkor talán inkább úgy mondom a hasonlatot, hogy "egyszer felül vagy, máskor alul" ;-)
Az első 20-ban 7 magyar található. A britek és az új-zélandiak összesen vannak 7-en. rajtik kívül még izrael van két játékossal. A többi országból csak 1-1.
Gratula nekünk.
(Azt már csak félve írom ide, hogy ebből kettő az MB-n az én csoportomban van.)
Nem vagyok valami jó matekos, ezzel együtt nekem ez: "N = C1*N1 = C2*N2" + "C1 osztója N2-nek és C2 osztója N1-nek" így tűnt (hátha ez segít): A= c*n*k a k-val hol a c-t, hol az n-et szorzod
"Egy példa: 40 = 4*10 = 5*8." <-- itt a c=4, n=5, k=2
Ez most kissé kocka lesz... van itt olyan ember, aki kellőképpen türelmes egy pöcsölős matekpéldához?
Keressük meg mindazon 100 alatti N poz egész számokat, melyekhez léteznek C1, C2, N1 és N2 (nem feltétlenül mind különböző) poz egészek úgy, hogy N = C1*N1 = C2*N2, miközben C1 osztója N2-nek és C2 osztója N1-nek. (Preferált további tulajdonság: N1 és N2 mindegyike mondjuk 7 és 12 közé esik)
Egy példa: 40 = 4*10 = 5*8.
Gyakorlati alkalmazás (igazából az egész kérdés forrása): kétnapos asztali Tantrix bajnokságot a fenti feladatból kipottyanó N-ekkel megegyező számú induló esetén lehet ideálisan megrendezni. Ha a jelentkezők száma picit kisebb, mint egy alkalmas N, akkor lehet feltölteni bájos versenyzőkkel (gyk bye-os). A preferált további tulajdonság arról szól, hogy a csoportok mérete értelmes legyen, azaz beleférjen egy napba, de lehetőleg ne túl sok unatkozással.
A fenti példa egyébiránt a minapi British Open-nek volt a vezérlőelve, asszem 3 db bye beiktatása mellett: első napon 4 darab 10-fős csoport, melyekből kétfős sávokban jutnak tovább az emberek a másnapi 5 darab 8-fős csoportba. S az oszthatóságok ahhoz kellenek, hogy aki különböző csoportban ugyanannyiadik helyezett lett első nap, az egy csoportba kerüljön másnap, valamint hogy minden csoportból ugyanannyian lépjenek tovább az egyes sávokba (vö. a rossz példa az idei EB, ahol két random csoportból 4-en mentek tovább, a többiből 3-an).
Amikor meghallottam a hírt hogy a BO-n az első 3 helyen magyarok végeztek nem akartam elhinni. Nem mintha Sirpi, Blick, vagy Tommg nem lenne képes megnyerni egy-egy versenyt, de így együtt... ez minden álmomat felülmúlta.
Gratula nekik.
Hab lenne a tortán (vagy egy másik nagy torta ?) ha az EB-n is hasonló eredényt látnék a végén.
"3+1 magyar bajnokság egy évben (egy a normál online bajnokság mindenkinek /a +1 a plate (NBII.)/, egy a mestereknek, s egy táblás bajnokság bőven elég. Emellett eb, vb, blitz, csapatvb, junvb, illetve most már 3-4 választható táblás open bajnokság bőben elég. "
Sajnos bekövetkezett az, amitől tartottam, van már olyan aki lemondta a magyar bajnokságot amiatt, mert "már nem fér be az időbe".
Persze nyilván más oka (is) van, de ha közben nem lenne folyamatban 3 egyéb bajnoksága, talán máshogy döntött volna.
Tudatalatti a dolog. Valszeg, mert nem akartam "konkrét" határidőt - nem is sikerült :-). Két dolog befolyásolhatja. Vagy - megjelenik a 40. jelentkező, s akkor lezárjuk, vagy a hétvégéig. A kezdést pedig azért nem szeretném elsietni, mert még javába megy az eb /akár 10 magyar továbbjutó is lehet/, s nem akarom őket frusztrálni ezzel is. Végül is ráér. Azért legkésőbb a KO szakasz első köre után sorsolunk, urambocsá kezdünk. Szerintem BO után lezárjuk a jelentkezést.
De lehetne még nívósabb, ha egy egész jó játékos nem hiányozna még a listáról. Bár lehet, hogy a többiek titokban örülnek a hiányának, én jobban szeretném ha indulna. Elvégre egyéni világbajnok még nem indult a magyar bajnokságban (és itt most nem az ifjúsági, vagy a blitz világbajnokságra gondoltam).
Nekem már régóta az volt az érzésem, hogy Mo. sokkal jobb mindenki másnál az új játékosok kitermelésében. Valahogy minden évben jött 1-2 ember, akiből később top játékos lett, legalábbis 2001 óta biztosan. Az új-zélandiak kb a fear-t tudják felmutatni, mint azóta felfedezett játékos.... :-P
Hát az én megfigyeléseim szerint a többi ország indulói is növekvő számban vannak, bár közel sem olyan mértékű ez a növekedés, mint mondjuk nálunk, vagy az angoloknál, és én mondjuk még az zélandiakat, illatve az ausztrálokat is ide venném, bár ha az EBről beszélünk csak, akkor nem.
Amúgy látom, azért a Magyar bajnokságra is elég sokan jelentkeztek eddig 5tel többen mint tavaly, annak ellenére, hogy az bajnokság meghírdetésének elején nem volt túl sok érdeklődő. A fejlődés megvan! :)