Véleményem a következő:Mindenképpen ajánlom az olajcserét 15000_nál,ha hosszú távra kell a kocsi.
Te vigyél olyan márkás jó minőségű olajat amit később is meg tudsz mindig venni normális áron.
Ezután mindig azt használd!
Köszi az infokat, látom nincs egység ezres olajcsere ügyben. Egyébként kérdeztem már pár autós embert és ők sem értettek egyet, hogy kell, vagy sem. Van még egy hetem, majd eldöntöm valahogy (bár sörre szívesebben költeném azt a pénzt).
sziasztok!
2003.jan.07.óta hajtok 1.4-es sedant.Tapasztalataim:
-fogyasztás:max.8.5l város/télen/,min.6l nyáron autópálya/nyáron,120-130/,az elejétől fogva ennyi!
-kuplunghang nálam is van hidegen,de egyelőre nem foglalkozom vele.
-olaj:shel helix 10-40-et teszek bele.Mo.-n bőven elég.Mellesleg az előző autómba is mindig azt raktam /9 éves Racer/,ma is tökéletes.
Viszont 10000-ként cserélni kell!
-maximálisan meg vagyok vele elégedve.
-az egyébb "apróságokat"idővel korrigálni lehet.
tökéletes autó nem létezik!/csúszásgátló szőnyeg a csomagtartóba,nagyobb kerék,szélterelő,stb.
-két furcsaságot leírnék,eddig senki nem tette szóvá:az első lökhárító bal oldala alul elég bénán van"rögzítve"! Jobb ajtót kinyitod,nincs szigetelés a sárvédő felé,csak bal oldalon!
Megnéztem más Kalost is mind ilyen.
-hátsó hangszórókat kicseréltem,előre 2 csipogót raktam,így már jól szól.
A szakértők ellenjavallják az ezres olajcserét, hacsak a gyári előírás másként nem szól. Ha nem hiszitek, kérdezzétek meg a "Milyen motorolajat használsz?" topicban. Inkább kőccsétek az árát sörre.
Sziasztok!
Két hetes az 1,2-es Kalosom, hamarosan megyek az ezer utáni átvizsgálásra. Mikor megvettem az autót azt mondták, hogy ilyenkor van egy ajánlott, de nem kötelező olajcsere. Szerintetek érdemes olajat cseréltetni, vagy csak arról szól a dolog, hogy kifizettessenek párezer HUF-ot velem?
Ami a fogyasztást illeti, az első párszáz km-t városon kívül tettem meg, az 6,5-re jött ki, azóta csak a városban járok vele és döbbenten nézem a benzinjelzőt, ugyanis 340 km megtétele után elvileg csak 1/4-ig van a tank. Ez elég megdöbbentő, remélem később javul majd.
Nem értelek Négyesi.Ez nem kisgyerekek vitája,hogy az a győztes,akinek igaza van.
"ezt én nyertem,nem te" mit takar?Ha pedig valaki, (mondjuk Kornél) felvilágosít,hogy az nem kinyomócsapágy ami szól,hanem nyelestengely,akkor utána te nyertél?mit? a 911-es hozzászólásban még te is k.csapágyról beszéltél.Mindegy,lényegtelen az egész.
Ettöl függetlenül nekünk 2 napja kussol a csapágy,ez mitöl lehet.??
Egyébként Q8,és opel"gyárinak" csufolt oilt forgalmazunk.
Szerintem elég szomoru hogy a Golf 5 1.4 75-le.
Mi ezt a fajtát 2,3,4,Golfba csak Wb1.3-asnak hivjuk szvsz ;)
Nem húztam fel magam csak bővebben kifejtettem amit írtál.Biztos tudod hogy miből jön össze az olaj fogyasztás,akkor ne írd hogy egy 10000 km-t futott autó enné az olajat.Ezek a mai motorok olyan ,minőségi megmunkálással jönnek ki hogy,ezeknek normális körülmények között szvsz. kb 80 000 km-ig nem szabad olajat elégetés folytán fogyasztani.Ha viszont már hamarabb is nyeli az olajat az lehet hogy az olcsóbb olajnak köszönhető.Az más ha itt ott csöpög.1 éve adtam el egy Fiatot 17 éves volt 185000 km-el évente cseréltem olajat után tölteni soha nem kellett/Castrol 10W-40/.Talán azért tünt paprikásnak az előző írás mert az eggyetlen dolog az autó ápolásban amin nem szabad spórolni ez az OLAJ ezt jó ha mindenki tudja.TERMÉSZETESEN AZ SEM MINDEGY HOGY AZT AUTÓT AMIT HAJTASZ MEDDIG AKAROD MEGTARTANI.3 évesen tovább adod akkor valóban nemkell extra olajat venned.
---Isten lássa lelkem nem bántani akarlak.---Imered bővebben is amit forgalmazol?
Az olajnak nagyon sok olyan paramétere van amit egy átlag autósnak fogalma sincs.Sajnos kereskedő is csak az árat és a 5W-40-et ismeri.
Nem vettem kioktatásnak bár mindenkitől tanúlhat az ember.
Ezt ZoLiiii nak írom és ezt én nyertem nem te,hogy nem a kinyomócsapágy hanem a nyelestengely csapágya zörög.
Na befejezem bár oldalakat tudnék ezzel kapcsolatban írni.
Az egész csak marketing.Mindenütt azt nyomják,hogy vedd meg a drágábbat,mert az jobb. Miért is? Az 5W-40 olaj -30C és +30C között ideális, a 10W-40 -20C és +30C külső környezeti hőmérséklet között jó.Veheted az elsőt is,de az drágább,illetve FÖLÖSLEGES.Olyan ez,mint a V-power, vagy az EVO-s benzinek.A magasabb oktánszám használati értéke a nullához konvergál,sőt bizonyos típusoknál a tejesítmény csökkenését mutatták ki.
Más:írtatok a kinyomócsapágy hangjáról hideg állapotban,ami bemelegedés után megszűnik. Sajnos csatlakoznom kell a társaságotokhoz,mivel így 500km után már nekem is hallatja a hangját egy pár percig.Nem túl vészes,de ráért volna még úgy 80000km-et.Szerintem is típushiba lehet.
Teljes mértékben igazad van PKRI.Vagyis ha Te "5W" olajat veszel,az azt jelenti,hogy az olaj hígabb,tehát nagyon alacsony külső hőmérsékleti körülmények között biztosabb,könnyebb lesz a hidegindításod.Ezt értsd -20és-30Cfok közöttre (ami M.o.-on elég ritka). Tehát ezt nyered.Hátránya pedig a nyári magas hőmérsékleteknél jelentkezhet,mivel nem olyan a sűrűsége,mint amilyet a gyár előír.
Hamar felrántottad a vizet........
Nem azt mondtam hogy nincs ilyen olaj és azt végkép nem hogy rossz olaj a Magnatec és azt sem hogy rossz a Kalós motorja csak mint te is irtad nem egy utolsó fejlesztés,feleslegesen forgatad ki a szavaimat.Én sem azt mondtam hogy csere után traktor hangja lesz egy picit hangosabb mert vékonyabb az olaj,ez nem rossz csak reljesen felesleges és ha elkezdi enni "nem zabálni!!!!" az nem a motor hibája.
Ezt mondom ugy hogy igaz 1972 be mikor te már rotad az utat engem még csak terveztek muterék.-
--De annyit azért hozzáfüznék hogy évi 20-22 tonna motorolajat és ezzel párhuzamba szürőket és egyébb alkatrészeket országos szinten értékesitek a kollégáimmal együtt.
És mielött megin felhuznád magad elöre is elnézésedet kérem ,nemakartalak kioktatni.
Ja a családba nekünk is van egy Lanos 1.5 se
és egy Kalos sedan--ezért sem fikázom mert szeretem a márkát..
Szia pkri!
"10w-40 opel olajat akartak belerakni mert 10w-30 as nincs "EZ ENGEM NEM IS ÉRDEKEL!
A második mondatod nem igaz ugyan is van castrol gtx magnatec 5W-40 is, ami telj. szintetikus.
Az igaz hogy az olaj csere után nem volt zajmérés, de amint azt írtam is nem vettem észre
változást a hangjában. Tudod az én koromban már kicsit hallás károsodott az ember.
Itt én a ...hatokra feltevésekre nem igazán adok.Nemtudom te mire alapozod feltevésed hogy eszi az olajat .1972 óta van vez.engedélyem azóta megszakítás nélkül mindig volt autó a fenekem alatt talán innen a nagyobb tapasztalat./Azt is tudom hogy a kor nem erény de tény és állapot./Sűrűbb olajat az öreg kopott motorokba rakják ahol már nagymérvű a kopás itt is ott is szivárog csöpög az olaj és bizony el is égeti lehet az "civic vvti" is.Valóban nem egy legutolsó fejlesztésű motor de ebben a kategóriában azthiszem a közép mezőnyt eléri.
Az motorok értékelésében nem mindig a "Le" a fontos./ lásd Volkswagen Golf 5 öt 1. 4 K. cm=75 Le/nem hiszem hogy ez egy rossz motor csak nem egy versenypályára készült.
Kértem javaslatokat milyen olajat tegyek a motorba /Castrol, Mobil1, Valvoline és érdekes módon mindenki szintetikus olajat javasolt. Tudom, most mondod hogy nekik ez az üzlet, de nekem meg érdekem hogy lehetőleg minél kevesebb motorhibával közlekedjek.
Az olajokról, ha érdekel elég sokat, meglehet tudni a következő topikbol "Milyen motorolajat használsz?" ha érdekel.
Üdv Négyesi.
Említettem nekik és azt mondták amíg nem nagyon zavar addig kergessem az autót.
Lanosnál és Kalosnál 5-ből 3 ezt csinálja.Egyébbként kinyomócsapágy lötyög a nyelestengelyen.
Ne gondolj egetverő zörgésre.
Szia.
10w-40 opel olajat akartak belerakni mert 10w-30 as nincs.
Én magnatecet is ugy tudom 10w-40,ill 15w-40,viszkoval készitik.
Abban tényleg igazük van hogy vékonyabb olajtól hangosabb lesz az autó,mert azt a pörgös rizsrakétákba szokták rakni ahol nagyobb a Le hasonló Cm3-vel "civic vvti".
Kalósnál még az is előfordulhat hogy elkezdi enni az oilt mert a tul jó olajhoz egy picit buta a motor.
Sziasztok!
2003. június 6-án kaptam meg a metálzöld, négyajtós, 8 szelepes Kalosom. Az összes extrát már fel is soroltam: metálfény. Most 19.000 km van benne. Túl van a 2000 km-es átvizsgáláson és a 15000 km-es szervizen. Eddig cseréltek egy jobb első ajtótömítést mert autópályán búgott a szélben, és a napokban fognak az első stabilizátoron gumiperselyt mert nyüszög. A
teljes eddigi időszakon az átlagfogyasztása: 7,13 liter/100 km vegyes körülmények között. Szervó nélkül a kormányzás meglehetősen nehézkes, főleg lassú menetben, parkoláskor. Akkor 2.120.000 forintba került, de a 13 éves Opel Kadettemet 620.000 Ft-ért beszámították.
Szevasztok!
Ma megvolt az 1 éves szervíz.Székesfehérváron a Szuna Daewoonál.A kifizetett összeg
9 750 Ft.10-órára érkeztem 11-re kész volt.Olajat,olajszűrőt vittem.Castrol Magnatec 5w-40 szintetikus olaj és Purolátor olajszűrő.Az olaj 15000 a szűrő 700 Ft volt.Kicsit húzta az orrát a munkafelvevő de végül is meggyőztem.Ők egyébbként valami Opel 10W-30-as olajat raknak be.Olaj szűrőt 1200 Ft-ért adtak volna.Hála Istennek javítani nem kellett semmit.Még azt mondták hogy hangosabb lessz a motor a hígabb olajtól,de én nemvettem észre változást a hangzásban.Összeségében megvoltam elégedve,nagyon barátságosak voltak.Végig az autó mellett voltam ami nem elhanyagolandó szempont.
Úgy voltam vele, hogy kibírom még azt a pár napot, amíg meg nem jön az enyém, de - hála a regisztrációs adónak/díjnak:( - nem bírtam ki, hogy ne jelentkezzek én is be, mert jó, ha jövő héten kapom meg a kocsit.
Néhány dolog Róla:
négyajtós, metálbordó, 1.4-es 8 szelepes motorral.
A Comfort Cool (klímás) felszereltségen kívül oldalcsíkokkal, szőnyegekkel, riasztó+távirányítású kp. zárral, KRESZ-csomaggal, dísztárcsákkal és rádió-beszereléssel együtt 2,36millióba került.
Előző munkahelyeimen Racert (kb. 50e km-t), és Lanost (kb. 20e km-t) vezettem, az autók hibamentesen működtek, így saját autóként - egy Opel Corsás "kisiklást" követően - természetes volt, hogy az ár/érték arányban a legjobb Daewoo mellett teszem le a voksom.
Az első oldalablakokra szerelhető légterelőről:
az Opelre én is tetettem, és a legelső az volt, amit észre lehetett venni: nagyon jól beazonosítható, és elég hangos szélzaj. Csak azért hagytam fönn, mert az autóban nem volt klíma, így ha nem akartam esőben a túlzott párásodást, illetve hőségben nem akartam, hogy a fejemet leszakítsa a menetszél, akkor bizony nagy hasznát vettem neki. De a Kalos klímás lesz, így könnyű szívvel mondok le a légterelőről.
Érdekelne, hogy milyen kiegészítőket, hasznos cuci-mucikat lehet kapni hozzá.
Ködlámpáról tudok, a kapaszkodó időnként? hiánycikk, vettem bele gumiszőnyeget és a csomagtartóba gumitálcát (ez utóbbi húzós ~10eFt!), de szerintem megéri, jó nagy pereme van és csúszásmentesített. Ha kiborul valami csak kiveszem és leslagozom.
Első oldalablakokra létezik légterelő? És az miként van felerősítve?
A légkondit még nem használom, Sarkany beírásából jutott eszembe, azt ugye olvastátok a használatiban, hogy a klímát hetente egyszer meg kell járatni a tömítések kiszáradásának elkerülésére. Bekapcsolt fűtés mellett is lehet.
Szokásom...
Közel 30 éve vezetek. Volt már autóm kb. 12 db, ebből 5 db volt új.
Általános tapasztalatom az, ha valakinek nehéz a talpa, annak sokat fogyaszt a kocsija. :))
A Kalos 1.4 SX 16V nálam ár 1000 km megtétele után stabilan 7 l alatt fogyasztott országúton, sőt egyszer mértem 6 l alatti fogyasztást is.
A Lanos 1.4 S 8 szeleppel kb. egy fél literrel volt rosszabb fogyasztásban, mint a Kalos 16 szeleppel, pedig a Kalos 19 LE-vel erősebb.
Fogyasztás:
A kereskedőnél azt mondták nem igazán kell bejáratni, de az első 2000km alatt ajánlatos a KRESZ betartása, városban max. 4. seb., ennyi pont elég a bejáratásához.
27 évnyi és 4 új autó "elfogyasztása" (a Kalos az 5.) utáni tapasztalatom az, hogy kb. 10000km mire egy gép jól összekopik, bejáródik, a motortól kezdve beleértve az egész hajtásláncot.
A fogyasztást én igazából nem tankolástól tankolásig tartom értékelhetőnek, hanem hosszabb időszak pl. 1/2-1 év alatt. Ekkor van benne tél-nyár, város-autópálya stb.
Van itt valaki régebbi tulaj és mint én folyamatosan írja a km-eket, litereket?
Még egyszer nagyon köszönöm az összes tippet, tapasztalatot, sosem szégyeltem új dolgokat tanulni. A Kalosom 1 hetes, van benne kb. 840 km. Ez 1/3 városi, és 2/3 vidéki utat jelent. Még az elején (400 km körül) megevett 9.5 litert is 100-on. Tegnap este számítottam a fogyasztást, és lement olyan 7.5 liter környékére. Ha fentmarad ez az állapot, én csak örülni tudok. Na persze ezt nem azért mondom, mintha nem örülnék az új kocsinak. Nagyon örülök neki, szeretem vezetni. Az eddigi tapasztalataim naggyából megegyeznek az elöző 10-20 oldalon leirtakkal. Nagyon kényelmes, tágas, jó fékekkel, rugozással, zajelnyeléssel. Könnyen vezethető, igaz szervóval sokkal könnyebb, mint a régi 21 éves Opelomat. A légkondit még nem használom, még nem láttam szükségét, mivel a fűtése nagyon pöpec. Amit lecserélnék azok a kerekek, ugyanis "13 felniket raktak rá. Lenne egy kérdésem.
Nyáron ha használom a légkondit, az mennyit dob az átlagfogyasztáson? Röviden és velősen, a néhány hiba ellenére 100 %-san meg vagyok vele elégedve.
Hát nagyon remélem,hogy csak a bejáratásnál produkálja ezt a nagy fogyasztást.Úgy látom,hogy nem lesz a takarékosság bajnoka.
Még 1991-ben vettem egy Nissan Sunny 1.8 GTi 125Le 5ajtós,1150kg autót.Az országúton 120-140nél evett 6litert,Bp-en (V.ker.és környéke)10-11liter.Pedig volt úgy,hogy 30-40percet köröztem parkolóhelyért.
A mostani Kalosom (1.4S) (igaz még csak 500km van benne),de úgy bekapja 10litert,hogy csak pislogok.
Ez I.ker. és környéke,de itt nincs parkolási gondom,illetve max.3000 és felkapcs.
Azért a két autó között csak van 13év,ill. majdnem 50Le különbség.
Na mindegy ez van.Más szempontból nem csalódtam az autóban.