Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.09 0 0 29299

Én Szirmabesenyőben lakom és a Sajó gátja alá hord ki a kert vége . Tehát ez is fagyzugos hely. A múlt ében ültetett minikivik  röhögve kibírták a telet és a tavaszi boldogság utáni rettenetet is. Igaz hogy takarásnak mindegyik bokorra egy-egy jó  vödörnyi 

földkeveréket ráborítottam ősszel, de a takaratlan rész is túlélt.

Előzmény: lacc74 (29298)
lacc74 Creative Commons License 2013.08.09 0 0 29298

A hideget mennyire bírják?Én nógrádi vagyok,közel a zagyva 200m,nem ritkák -25ök.Hova ültessem?Milyen helyre?

Előzmény: Törölt nick (29295)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29297

Már nálam is nő másodtermés három bokron. Hátha ....

Előzmény: tp329 (29296)
tp329 Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29296

Üdv.!

Hoztam pár fotót a termés elrúgós fügéről:

Másod termés, kisé lapított, még megvannak, de nem túl sokan

Levél:

A régi fajta, ami azért terem is, sajnos a hagyák is szertik:

Ha szép hosszú ősz lenne! :-)

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29295

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126426025&t=9181283

A hintaváz lábaihoz a minkiviket a múlt évben ültettem egy kivételével , a datolyaszilva melletti az idei ültetés.

Előzmény: lacc74 (29294)
lacc74 Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29294

Ok. Köszi.

Előzmény: Törölt nick (29293)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29293

Jó ár az.

Ültesd ki . Locsolgassad. Szeptemberben hagyd abba a locsolást. A minikivit hagyni kell , hogy nőjön úgy ahogy akar, ha a gazdát nem zavarja. E télre boríts mindegyik nyakába egy vödör érett komposztot fagyvédelemnek. Tavasszal meg is lesz a fejtrágyázás az első locsolással.

Előzmény: lacc74 (29292)
lacc74 Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29292

Ezeket tegnap vettem 6euróért 40cm magasak,kint dolgozok németbe itt vettem Norma nevű boltba úgy vagyok vele amit a németek árulnak rossz nem lehet de tévedhetek.A vetőmagokat innen vittem tavasszal azok nagyságrendekkel jobbak az otthoninál.

Előzmény: Törölt nick (29270)
Géisti Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29291

Azért a talaj ph-t vedd figyelembe.Ugyanis az alföldi talajok nagy része meszes,lúgos és a kiwi nem megy benne semmire.Erre csak ráadás a késő tavaszi fagyok,sztem nem lesz nagy sikere a projectnek.

Előzmény: Publi (29288)
xtaki Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29290

Szevasztok!

Hazalatogattam Aszodra, megneztem a kertet. Kicsit elkeseredtem, mert ha en nem gondozom a novenyeim, akkor azok nem ugy fejlodnek, ahogy kellene.

Par foto, aztan egy video, majd par kerdes lesz :

ez egy 5 eves lotus alapnoveny, aminek a tetejerol kifagyott egy 'Tipo', de meghagytam, mert terveim voltak vele, aztan a koltozes miatt azok nem jottek ossze. Bar egyszer jo lenne minden agara kulonbozo fajtakat oltani...

A kov ketto szlovakiabol szarmazo egy rugyes allapotukban hozzamkerult nikita es rossyenka. Sem locsolva, sem metszve nem voltak :

ez pedig egy video a kivimrol. Nagy terveim voltak vele, de a pergolat nem tudtam elkesziteni, az elkoltozes elotti utolso napon azert legalabb a keritest meghosszabbitottam es kihuztam par drotot, hogy kapaszkodhasson :

Az elso evben a kivi 2.5 meter magasba lendult, amit lefektettem, de a keso tavaszi fagy tovig sorvasztotta 2012-ben. 2012-ben visszakuzdotte magat valamennyire, de ugye csak a fagyas utan, eleve nem volt eleg ideje, de kb 2 meterre felkuszott, illetve akkor meg kotoztem, nem volt csavarodva. Mivel ezen a tavaszon magara volt hagyva, ossze vissza csavarodott, kb 20 centirol indult az elso oldalhajtas.  A droton sem kuszott vegig, hanem egy ido utan visszafordult es sajat magara csavarodott.

probaltam kicsit megigazitani, de tokeletes nem lett. Majd tervezek az apossal egy akasztofa jellegu kiegeszitest a futtatora, hogy oldalra is tudjon menni. 

A kerdes az lenne, hogy tavasszal mit probaljon meg az apos metszeni rajta? avagy ne is metsze, hanem majd valahogy kialakul es ha valaha hazakoltozok, akkor ujrakezdem? :D

Belohin Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29289

Sok éve nő minikivi (weiki) a házam előtt, téli fagykárt soha nem tapasztaltam. Amikor nyugalomban van, strapabíró. Tehát a vesszők elföldelését a magam részéről nem tartom indokoltnak.

Probléma akkor van, ha tavasszal megindul, és utána éri fagy. Sajnos, arra érzékeny.

Előzmény: Publi (29288)
Publi Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29288

Sziasztok!

Rengeteg topicot, hozzászólást, cikket átolvastam már a szőrös kivi sikeres szaporításáról, termesztéséről, viszont én az Alföldön lakom, ahol a -15-20 fokok sem ritkák télen, ezért inkább a kopasz minikivi mellett döntöttem.
Erről azért nem lehet annyi "szakanyagot" találni.

Leírom én mit hogyan csináltam és csinálnék legyetek szívesek kérdőjelezzetek meg, vagy segítsetek mit kéne máshogyan.

Tavasszal sikerült hozzájutnom 4 fajta termős és egy fajta porzós gyökeres példányhoz. Volt amelyiket egy kedves fórumtárs küldte és voltak amik kertészetből származnak.
Elméletileg teljesen mindegy lenne melyik fajta melyiket porozza be a lényeg ugye, hogy egyszerre virágozzanak. Nekem a "Weiki"-m van mint porzó, majd kiderül a többiek mennyire alkalmazkodnak hozzá.

Elég belvizes területen lakom és ugye a kivi nem szereti a pangó vizet ezért nem voltam biztos benne, hogy megmaradnak. Ezért egy példányt kiültettem, egy példány pedig ment cserépbe árnyékos helyre. Amiket kiültettem átlagban 30-40 centire jöttek eddig fel, viszont a cserepesek árnyékban 2-2,5 méteresre is megnőttek.

Amiket kiültettem azokhoz megy a típikus T oszlopos kivi támrendszer. Szerintetek ugyanúgy lehet ezzel bánni, mint a szőrös kivivel? Felviszek egy hajtást, azt 1,5-2 méteres magasságban elviszem vízszintesbe és majd erről a főkarról hajtanak ki a termővesszők?
Ősszel megpróbálom kiültetni egy kevésbé belvízes területre a most cserépben lévőket. Tudom így télen könyebben elfagyhat, de ha tavasszal ültettem ki, akkor nem fog menni semmire visszametszés nélkül. Így hátha jobban megerősödnek a gyökerek tavaszra.
Valamelyikőtök próbálta már a vesszőket leföldelni, mint a szőlőt szokás? Beborítjuk földdel a kemény fagyok előtt és majd a kemény fagyok elmúlása után kiföldeljük.

Igazából én mindenhol 2 hajtást hagytam meg, de az egyiket lefogom tavasszal vágni ha kihajt a másik és szaporítóanyagnak tökéletes lesz.

Köszönöm előre is a megerősítést, hogy jól csinálom, vagy hogy nagyon nem jól! Minden vélemény érdekelne.

homerx Creative Commons License 2013.08.08 0 0 29287

pont forditva! a fuge erese van gyorsitva egy kis haarp tevekenyseggel ;)

Előzmény: Törölt nick (29276)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29286

Évről-évre megjelentem az őszibarackos topicban egy "bio" vonalat képviselve. Számtalan sikeres példát bemutattam az őszibarack spontán, teljesen vegyszermentes termesztésére és szinte vad tenyészetére. A saját és néhány közeli ismerősöm permetezetlen, gyönyörű gyümölcsökkel roskadásig teli fáit fotózgattam és nem győztem inteni a vegyszerek mellőzésére. A meghatározó "személyiségek" olyan módon kezdtek viszonyulni hozzám és olyan megnyilvánulásokat produkáltak, hogy fölhagytam az ottani fórumozással. Így biztos jobb azoknak, akik továbbra is mérgezik magukat és a hozzátartozóikat. (????)

Előzmény: wrc92 (29284)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29285

Azt a nyamvadt termésű akarmilyen gyümölcsfát ki kellene vágni, mondta egykoron anyám. Apám válasza az volt, nem baj marad, mert nem kell permetezni. A  rezisztencia fogalmát ő így "érezte".

Előzmény: wrc92 (29284)
wrc92 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29284

Teljes mértékben egyetértek. Nálunk sem látnak a gyümölcsök, zöldségek permetet. Inkább pálinkát, lekvárt mirabolánból készítjük; a meggyfa magról nőtt, mégis szakadásig volt ízletes gyümölcsökkel, és még sorolhatnám. Sajnos viszont ezzel kevesen vannak így ezen a vidéken (országban?), itt nálunk permetlét, permetlével esznek. 

Előzmény: ninovarga (29282)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29283

Nem tudhatjuk, hogy a sok vegyszermaradék mennyi rákos betegséget okoz.

A vastagbélrák keletkezésének valószinüsége és a peszticidek bomlástermékei közötti összefüggés egyértelmű.

Előzmény: ninovarga (29281)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29282

Az itt tárgyalt "mediterrán" fajokat nem "flancból" részesítem előnyben, hanem azért, mert nem igényelnek vegyszeres kezelést.

A mediterrán térségben kénytelenek mérgezni a kákit a mediterrán gyümölcslégy miatt, a kivit a bakteriózis miatt. Nálunk egyelőre(!) "biotermékek". Ez pedig megfizethetetlen!

Előzmény: ninovarga (29281)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29281

Én a gyümölcsök mérgekkel történő permetezését abszurdumnak tartom. Az a faj, amelyik a növényre és közvetlenül a gyümölcsökre (ráadásul többszöri) méregfelvitel mellett tartható fenn, számomra teljesen kiesik a számításból. Az őszibarackot és a szőlőt is permetezés nélkül termesztem. Ha nem sikerül, menjen a fenébe, nem kell. Ha a szőlő így hagyja magát termeszteni, jó, ha nem, menjen a francba. Nem mérgezem a családomat és magamat vitaminbevitel címén.

Előzmény: Törölt nick (29279)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29280

Alapállásunkól kiindulva az egyetlen reális javítási lehetőség csakis a lavor áthelyezése lehet.

Csak semmi metszegetés!

Előzmény: ninovarga (29278)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29279

Én már a Nérómat megettem. Idén szép lett permetezés nélkül.

Előzmény: ninovarga (29277)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29278

Szerintem a tulajdonosok imádják a fügét és elnézik neki, hogy egész nap el kell nézniük. Olyanok, mint mi .... :)))

Előzmény: Törölt nick (29276)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29277

Csemegeszőlő "fügés növényvédelme" (abszolút permetezés nélkül), 3 éven aluli gyermekek is fogyaszthatják, életveszély kockázata nélkül :))))

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29276

Elég jó időjárási tartaléka lehet annak prímfókuszos lavornak az adott műholdon , mivel kb harmadában a füge adását kénytelen fogni.

Előzmény: ninovarga (29274)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29275

Yellow Giant forever :)))

ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29274

Előzmény: ninovarga (29271)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29273

Testvériség, sőt liberté, egalité, fraternité :))))

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29272

Jav.: Jövő --->  A mostani

Előzmény: Törölt nick (29270)
ninovarga Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29271

Lovászi, avagy a "mediterrán hangulatok" amerikaiak által épített olajos lakótelepe ("kertfalusias" beépítettség mellett)  :)))

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29270

Nekem van ilyen. Jövő tél végén már többet tudok mondani . Remélem , hogy jövő ősszel is nyilatkoznom kell mad !:)

Egyébként akciós a B@um*xban most.

Előzmény: ninovarga (29269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!