Ami az ÓM-t illeti a minősége szerintem már-már tökéletes, egyre több helyen szerepelnek a tájékoztató árak is, már nem mondható, hogy egysíkú - bár szerintem korábban sem volt - nincs benne Breitling egy darab sem viszont ott a Jaeger, ahogy kiveszem a ládából elkezdem olvasgatni és le sem teszem míg át nem futottam minden oldalát. Furcsállom kedves MESSER barátunkat...
SZAPPAN: Nem olvasgattál vissza, többször is emlegettem már ezt az órát, én 4000 USD-ért láttam és 2 éve vettem, kevesebb, mint 300 ezerért, ma viszont már nem 318 az ára itthon sem. (Kérdezd az Arizonát Szegeden vagy a Timeboxot Pesten!). Az óra egyébként tökéletes és gyönyörü, én az enyémet kvarcpontosságura be tudtam szabályozni, ezért az árért kótya-vetye!
Sziasztok!
Az Oramagazin 2000 nov i szamaban lattam egy gyonyoru orat August Reymond Cotton Club M-712b003 az ar 318.000 ft.Azt gondoltam eliras de a cikkiro is kiemelte hogy nagyon baro az ar. Kulfoldon egy baratomnal lattam egy August Reymond katalogust es ugyanez az ora benne volt 5000 dollarert. Elhoztam a brossurat es osszevetettem az ujsaggal. Ugyanaz tok, szij, minden..letezik, hogy ekkora kulonbseg lehet arban?
APT: Gyanúúúús vagy nekem nagyon, hogy titokban Te szerkeszted az ÓM-et (most vettem meg 2 perce) de a GP 3 aranyhidas turbijjonyja nem a Te sugallatodra került be?
Messerschmitt: Nem panaszkodhatsz, ami az ÓM-t illeti, meg a Jaegert.
A fenébe, igazán betehetnék már a nagy szerelmemet is, jó nagy képekkel. Pénzem úgy sincs rá.
Hát, a képeket látva amondó vagyok, hogy valahol hibádzik valami.
A szerkezetet össze lehet hasonlítani pld. APT Breitling Cal.11 képével. (Messze nem olyan, pedig a közismert Autavia ugyanazzal szerelt volt. Ez még csak nem is tűnik automatának, még mikrorotorosnak sem. Alighanem egy régebbi kézifelhúzós kronográf masina képe.)
A segédszámlap elrendezése is fura, ugyanis van rajta kismásodpercmutató (sic!).
Nincs dátumablaka.
A tokja szintén nem az ismert Autavia fazonú tonneau.
A forgatható lünetta hiányzik.
A gombok szintén nem az akkori HEUER-féle hosszában bordázottak.
Nem síküveges.
DE!
A korona eredeti, pedig nem igazán szoktak rá később ezt beszerezni.
A mutatókészlete is az akkori HEUER-hez hajaz.
A szerkezeti felirata is eredetiségről árulkodik.
Tehát :
Ez valószínűleg nem a híres, közismert Cal.11-féle úttörő automata kronográffal szerelt HEUER Autavia a hetvenes évekből, hanem esetleg egy ritka, azonos nevű korábbi darab.
És szép...
Vazze, nekem van a legjobb szemem.:)
Heuer projekt finished, a stoppergomb cserélve lett különbözik a másiktól, fél mm weben keresztül.azt hiszem +változtatom a nickem-nem Messer nem asshole lesz- sasszem
SÜKÖSDG: Köszi, akkor mégsem vagyok teljesen amneziás. Én is a flieger üvegére gondoltam, az talán van 37 mm, de az ára se kutya, viszont egy szép órán nagyon tudna mutatni a láthatatlanságával.
A Verseny utcai piac tul. képpen nem is a Verseny utcában van... A Dózsa György út-Verseny u. sarkán a Verseny u.1-3. szám alatt van a Postának egy objektuma, mellette meg (a MÁV területéből kihasítva) a Stadion szálló felé indulva ott a piac, az autómosóval szemben. Ha hétvégén mész, el sem tudod téveszteni, annyi kint az utcán is az árus.
Speedwagon !
Nem tudom, hozzájutsz-e az Óra Magazin példámyaihoz, de a mostaniban érdekes kép látható.
Az általad anno betett kronométer igazoló irat pontos mása...
mr.BAKER: Ezek az árak "second hand" árak, ezek túlnyomórészt régebbi modellek. A "Non-Quick Set Date" azt jelenti, hogy nem gyors dátumváltású az óra, tehát ha be akarod állítani a dátumot, tekergetheted körbe-körbe amíg kell. Amúgy minden dátumos Rolex ugró dátumos, tehát éjfélkor egy rugós kar egy kattanással továbbítja a dátumtárcsát, de ha állítani kell, akkor lehet tekergetni. Ráadásul olyan a konstrukció, hogy egy kicsit visszafelé tekerve visszaváltja a dátumot, tehát a legtöbb szerkezettel ellentétesen nem lehet egy-két órát vissza, majd előretekerve váltogatni, ha 10 napot előre akarsz állítani, akkor hússzor körbe kell tekerni az órát. A Rolex már csak ilyen.. A Datejustok már gyors dátumváltásúak. Amúgy 280-300eFt körül valószínűleg tudok keríteni Oyster-Datet, ha érdekel, keress mailban (link alább)!
APT: Pedig szerintem jól emlékszem, még azt is említette SükösdG topictársunk, hogy nem szabad kispórolni a tömítést sem, ami legjobb ha teflonból készül és azt is, hogy domború nincsen az említett helyen csak sík! Csak nem emlékszem, hogy mikori hozzászólás volt. Talán kifogyott az a forrás... Gábor nem így volt!?
Egyébként a FORTIS zafírüvege tükrözésmentesített és meglehetősen vastag is, tehát nyilván drágább a simánál, ha jól rémlik talán 250 DEM körüli áron láttam egy régebbi FORTIS katalógusban.
MESSERSCHMITT: Nem azt mondtam, hogy az Omega rossz, csak azt, hogy a Longinest többre tartom. Sokkal színesebb gyártó volt, rengeteg különféle érdekes werket állított elő. Az Omegának soha nem volt saját karóra kronográfszerkezete (még igazán ma sincs..), a Longinesnek már az első világháborúban volt, és körülbelül tucatnyi saját efféle werkje volt, de volt ébresztős is, valamint kiváló, az Omegát messze megelőző megbízhatóságú automatái voltak, és ami a precizitást illeti, bizony hajóórák is készültek, híresek voltak már a 20-as évektől a repülősóráik. Az is igaz, hogy a Longines egyszerűbb, némileg alacsonyabb kategóriájú órákat is készített mint az Omega. Ma kicsit fordult a kocka, és a Swatch-Groupon belül láthatóan az Omegát magasabb presztízsű cégnek "lőtték be", mint a Longinest.
Az árakra meg csak egy ötletem van: az antik. A régi órák árai nálunk biztosan alacsonyabbak. A komolyabb új órák árai meg talán majd csökkennek az EU csatlakozássak, meg az ÁFA csökkentésével és a forgalom várható növekedésével (és azzal együtt jócskán fölmegy a régiek ára). Addig a helyzet hasonló, mint a 80-as évekig a nyugati autók és alkatrészek árai voltak - sokszor némileg aránytalanok, és nem is okvetlenül csak a kereskedő hibájából.
TE_O: A TISSOT és a LEMANIA testvércég voltak abban az időben. Kicsit úgy, mint most az IWC és a JAEGER (csak még jobban). Korabeli szimpla kézifelhúzós Lemania órákban fordult elő Tissot werk, míg a kronókért a Lemania felelt. Ez a werk részben közös fejlesztés, és ebben a formában csak a Tissotokban fordul elő, de az alapwerknek több variációja létezik, mindkét cég óráiban. A legritkább és legértékesebb épp ez a centrál nyomógombos kivitel, a többség a megszokott különálló kronógombokat használta (olcsóbb megoldás).
ZFSZ: Tényleg csak az óra ismeretében lehetne becsülni értéket, de MESSERSCHMITT becslése elsőre jó, valóban ilyen értékhatár a legvalószínűbb.
J B: A 2-3 ezer alighanem igaz. Mármint a csere árára! Feltéve, hogy veszed, vagy viszed az üveget, és ennyiért beteszik. Amúgy sokkal macerásabb üveget és zafírt cserélni a plexihez mérten, mivel nem rugalmasak, ezért muszáj ragasztani őket. A plexit egy körmös fogóval egy mozdulattal ki lehet cserélni.
zfsz:
Hány köves? Railroad minősítésű? Mi az a kisebb hiba? Porcelán-e és ép a számlap? 40-80eFt-ig bárhol lehet, a válaszoktól függően. Nem tudom, hol lehet Bp-en zsebórát felbecsültetni, de mások talán igen.
Tudnátok-e felvilágosítást adni, hogy mennyit érhet egy kb. a századfordulón készített amerikai Waltham zsebóra? Dupla fedelű, arany, működőképes, kisebb hibával.
Tudja valaki, hogy Ausztriában mennyibe kerül egy Fortis Official Cosmonauth Chronograph modell?
Ha igen, vagy tud olyan linket, ahol meg lehet nézni, írja meg légyszíves!!!
Köszönöm!
alexandrosz:
Igazság szerint az nem izgat, hogy 100-200eFt-os órákra rátesznek még 20-30eFt extraprofitot (bár biztos van, akit ez is nagyon zavar). A komolyabb óráknál kezdődik a gond, ahol többszázezer forintos szabadrablásról van már szó.