JAMES: Á dehogy! Nekem ez jobban bejön nyilván azért vettem ezt. A lemaniáson a kis piros rakéta plusz 100 ezerért eltakarja a 24 órás számlap felét! A kedvedért felhajtok az előző számlapos variációból egyet Lemania 5100 werkkel :-)
Egyébként kénytelen voltam betenni ezt, mert nem szerettem volna ha valakiben az a förmedvény marad meg, mint FORTIS design!
Hát, úton-útfélen még nem sikerült Zenith-ekkel találkoznom.
És, anélkül, hogy védeném a helvéciaiakat (bolt) , de lehet, hogy némileg szépít (?) az egészen az Áfa léte. Így, ha nettó 550-et kóstálna egy darab (á la szállítói ár) és a kétszerese bruttót kérik el érte, akkor annak a nettója ugye 880e.
Így aztán szerény és visszafogott 60(!) %-os árrésről beszélnénk. Tényleg jó alkupozíció... ;-)
10% általában működik, főként az értékesebb órák esetében. Egy barátom kinézett egy 1300 EUR-os Eterna-t (szögletes, limitált), abból jóval több diszokontot is kapott volna.
Egy másik "csempész" még a 300 EUR-os karcóra árából is kapott 5%-ot.
Ezek után jön az MWST-okoskodás, mely újabb tizenvalahány százalékot jelent(het).
Akciók is gyakrabban vannak kint, mint idehaza.
MESSERSCHMITT: HA jól emlékszem, GYULA KIRÁLY egy korábbi infója arról szólt, hogy épp a HABAN valamelyik tulajdonosát-vezetőjét puffantották le a közelmúltban holmi hamisított arany Rolexek okán. Lehet, hogy nem mind arany, ami fénylik, cégtábla ide-oda?
GLASHÜETTE: Nem, amikre hivatkoztam, ott tényleg pontos infóm van. De nyilván mások más árképzést alkalmaznak. A jelek szerint Zenithékkel pedig szépen elszaladtak a lovak. Amúgy az egész svájci óraiparra (de a német óragyárakra is) jellemző, hogy minden év elején szép rendesen árat szoktak emelni. Minden értelmes ok nélkül, mert elvileg nem nőttek számottevően a kiadásaik, az infláció pedig arrafelé virtuális. A számítástechnikában, híradástechnikában folyamatosan csökkennek az árak - a finommechanikát jelentős mennyiségben felhasználó eszközökben is (videokamerák, videók, fényképezőgépek, stb..). Egyértelmű, hogy az ETA is folyamatosan fejleszti a technológiáját, tehát csökkennek (vagy csökkenhetnének) a gyártási költségek. Mégis emelnek, láthatóan meg akarják lovagolni a konjunktúrát, extraprofitra szert tenni. Ha visszaesik a piac, majd kénytelenek lesznek árat csökkenteni. Ez van, mi itt a tápláléklánc legalján legfeljebb füstölöghetünk a dolgon, a legtöbb amit tehetünk, hogy nem költünk egyes órákra. Már ha kibírjuk .. (én nem nagyon). ;)))
Pedig Zenith már úton-útfélen van. Az első gondolatod volt a jó. De ebből az is következik, hogy az Orex is 2-vel szorozza a bekerülési árat (vagy drágábban kapja, ami elég valószínűtlen) ugyanis a Zenith árak forintra stimmelnek az Orexnél és itt.
APT: Lehet, hogy el vagy tájolva az 50%-os rátával???
kicsit off : a Bajcsy-Zs. sarkán lévő poszterboltban lehet kapni régi reklámtáblákat fémből. Nem fogod kitalálni, mit láttam : igen, az eredeti Kabinroller reklám, kb A4-es méretben, fémlapon, nagyon király :-)))
És hogy tanúbizonyságát tegyem annak, hogy a leírt árképzések fordítottja is akad :
A múltkor erősen felpörgött a Hirsch Carbon Sport szíjak gondolata.
Nos, ebből egy darabot felajánlok megvételre a normál ár feléért. Eredeti állagú, 18/18 mm-es, kék színű.
És a csatja megválaszthatóan acél, illetve aranyozott is lehet.
Én azért rákérdeznék arra az üzletre (ha nem is teljesen nyíltan).
Tehát :
- Váci utcával párhuzamos utca ? Erősen felfelé nyúló homlokú eladóval (részben, vagy valahogy gazda ?) ?
- Vagy nem is üzletre, hanem üzletláncra utalsz inkább ?
(Ha meg egyik sem, úgy szabad a gazda, egy lendülettel nem tudok több Zenith-es céget.)
glashuette: Még mindig nem tudom, mit értesz "bekerülési áron". Az összes svájci óragyár kb. 50% haszonrést ad a hivatalos dealereinek. Ezért adják a gray market dealerek a listaár 45-50%-áért az órákat, mert a hivatalosak a "nagykeráron" odaadják nekik az eladatlan órákat. A gond ott van csak, hogy külföldön a listaárból a hivatalos dealerek is adnak 10-30% discountot, nálunk ez nem divat, sőt egyesek még erre is ráraknak (pl. LBS +20%). Arról viszont nem a magyar dealerek tehetnek, hogy a magyar ÁFA 10-15%-kal több mint az EU-ban, én ezt soha nem számoltam bele az összehasonlításokba.
Egyébként a Zenith árait hasonlítgani mostanság a legkevésbé alkalmas. Már hónapokkal ezelőtt a timezone.com-on szó volt róla, hogy egy üzleti ebédnél a Zenith új vezére kijelentette, szégyen a jó kis óráikat ilyen olcsón adni, nekik a Rolex-szel kell versenyezniük, ezért drasztikus áremelések lesznek. Ez történik most? A magyar dealer max annyit csinált, hogy régen nála lévő órákat is megemelte, ahelyett hogy a régi áron reklámozta volna őket. Ez van.
J B: Ami a szervizt illeti: a régi, nagyobb tűrésű és alacsony lengésszámú órák sokkal toleránsabbak a kenésre. Sőt, 18000 lengésszámig az sem világ csodája, ha egy-egy konstrukció egyáltalán nem igényel kenést. Igazándiból itt csak a szennyezettségre kell vigyázni, ha nem megy tele minden csapágy szutyokkal, akkor az 50 éves werk is megnyugtatóan elketyeg. A pontosság alighanem nem lesz hajókronométer szintű, de ez szerintem nem is fontos, ha heti 1-2 percnél nem tér többet el, akkor az tökéletesen megfelelő lehet. Komolyabb törődést a nagy lengésszámú precíziós werkek igényelnek! Egy 36000-es werket nem szabad hagyni rossz kenéssel járni, mert jó eséllyel megsínyli.
Ez a Zenith ezen az áron nem vagyon hanem röhej. Az a sárga Zenith pedig ilyen körülmények mellett még jövőre is ott fog porosodni s lehet rajta firkálgatni az árcédulát. Így legalább már tényleg komoly engedményt lehet belőle adni, akkor is lesz rajta 100 % haszon. Régi trükk ugyan onnan amit korábban említettem. Csak addigra mire ez megtörténik leheti is vinni "újonnan" olajozásra, különös tekintettel 5 Hz-es voltára :-)
GLASHUETTE: Bizonyosan van igazad, van ilyen is. Én azokról beszélek, amelyeket ismerek, ott kb 50% rakódik az órára a gyártól a vevőig. Ez sem kevés, de valahol a tűrőképességem felső határán van. Ha van cég, aki 2-3 szoros áron próbál meg eladni valamit, az egyszerűen tisztességtelen és kész. Háborús időkben az ilyeneket négyelik fel árdrágításért, de ma mint tudjuk piacgazdaság van. Semmi jobb ötletem nincs, mint hogy negligáld az illető céget (nyilvánvaló, melyik Váci utcai cégre gondolsz). Amúgy, csatlakozva J B-hez sajnos igazatok van abban, hogy a kereskedelem (marketing, a jogásztársadalom stb..) a világ jövedelméhez való valós hozzájárulásának sokszorosát fölözi le, nyilvánvaló, hogy rosszak a jelenlegi társadalmi újraelosztási mechanizmusok. De ez messze túlmutat a topicon, ez már politika..
ALEXANDROSZ: A kvarcóra nem olyan kényes jószág, időnként azt is ki kell pucolni, de korántsem olyan fontos ez, mint a mechanikusnál. Tíz-tizenöt évente biztos elég, amúgy meg marad az elemcsere.
Messerschmitt: Saját szememmel láttam, hogy annyi a beszerzési ára. Ez történt kb. fél éve. Aztán áttette a kirakatba 1,1 Milláért (Zenith 410 teljes naptár, acél, bőrszíjjal). Ma ez már 1,5-1,7 milla között mozog.
Csak egy példa, hogy mennyire nem az számít, hogy mennyi a vám meg az áfa. Kint volt a Helvetia Petőfi S. u.-i üzletében a Zenith 410 sárgaarany bőrszíjjal 1.999.000-ért. Aztán egyik napról a másikra emeltek rajta 1 millát. Te érted ezt???
Nnnna! Alkudjon ebből aki akar. Megizmosodott az óra az éjszaka egy kicsit. Történt mindez akkor, amikor a dollár a béka segge alatt volt.