Es akkor meg ehhez jon a napi kulonfele "terhelesek" miatti ingadozasok, mint a homerseklet, pozicio, rezgesek-utesek, es az atteteli kerekrendszer atvitelenel jelentkezo egyenetlensegek. Jol gondolom?
James T.Kirk, J B: Teljesen lineáris nyomatékleadású rugó a mesében létezik. A valóságban semmiféle linearitása nincs egy rugónak, még egy adott, kis szakaszon nézve is mindenképpen lefutó karakterisztikájú a nyomaték. Ráadásul a belső veszteség miatt természetesen nem azonos a felhúzáskori és lejáráskori karakterisztika. A valós rugó nyomatéka efféle módon néz ki:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] - A régebben (úgy az 1920-as évekig) használt szénacél rugók - törésre való hajlamuk mellett - meglehetősen nagy nonlinearitást mutattak, olyan nagyot, hogy az még az amúgy a hajtónyomatékra nem nagyon érzékeny svájci horgonyjáratok mellett is jól észrevehető volt, ezért a minőségi órákban legalább egy máltai keresztes állítószerkezetet beraktak (két órám van ilyen kiegészítéssel, a precíziós Elgin zsebóra, és a százéves öreg arany IWC), amely a rugót a fenti ábra "B" tartományában engedi csak mozogni. Ez így néz ki (a hajtórugóház alsó felére szerelték, kívülről nem látható):
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] Ha nagyon precízek akartak lenni, akkor a karakterisztikát a "B" tartományban szinte teljesen linearizálni képes kiegyenlítő csigát használták.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] - Jellemző, hogy a hajóórák kötelező tartozéka ez a mai napig, annak ellenére, hogy épp az itt használt hengeres hajszálrugóval kialakított billegőrendszer a legkevésbé érzékeny a lengésszögre - vagyis a nyomatékra, de egy hajóóra pontosságát még ez a kevés is agyonütné. Anno Harrison például a Timekeeper No4.-ben percenként nyolcszor egy segédrugót húzatott fel a hajtórugóval és azt egy profilos kerékkel tovább linearizálta. A megoldás bevált, de riasztóan bonyi volt.
- Az egy más kérdés, hogy a mai, kiváló minőségű rugók sokkal laposabb görbét produkálnak, annyival laposabbat, hogy hétköznapi esetben nem indokolt nyomatéklinearizáló "komplikáció" használata, ráadásul manapság nagyon "kemény" anyagú hajszálrugók vannak, vagyis igen kis tömegűek a hajszárugók a billegőhöz mérten, és ez tovább csökkenti a függést (a billegő lengésideje elvileg független a lengésszögtől, gyakorlatilag azonban nem, amelynek kisebb összetevője a súrlódás, fő oka az, hogy a hajszálrugó lengés közbeni "lélegzése" közben a hajszálrugó egy körre redukált tömege kijjebb-beljebb vándorol, és ez hozzáadódik a billegő tömegéhez, így enyhén változik a rendszer tehetetlenségi nyomatéka - ergo a lengésideje is. Minnél könnyebb a hajszálrugó a billegőhöz mérten, annál kevésbé jelentkezik e hatás).
- No ezt a fárasztást leginkább azért írtam le, hogy meg tudjam indokolni abbéli véleményem, hogy megeszem a kalapom, hogy ha a JLC 8 napos Reversója (mint minden 8 napos óra,egyáltalában: minden óra) nem mutat észrevehető járáseltérést lefutáskor. Néhány másodpercet bizonyosan, de ha jó a kivitel - márpedig ez aligha kétséges - akkor valóban csak néhányat, mondjuk a COSC-ba alul-felül beleférhet. De nem véletlen, hogy a JLC is azt ajánlja, hogy 7 naponta húzzuk fel, mert az utolsó napon késni fog az óra! Csodák sajna nincsenek. Az automata épp itt jeleskedik, mert szinte mindig csutkára húzott rugóval dolgozik, így hordáskor nagyjából állandó a nyomaték.
APT: Elmentem a Tiszeker boltba, a plexire felröhögtek, de egy 45-ös üveget séróból [(c) JTK] előkapott a ficzkó, és beapplikálta az Omegámba 1 rongyért. Mindegy, a Poliwatch-ot már úgyis elhasználtam a nikkeltok kipolírozására (amire a POEN másfél hónap alatt 13eFt-ért nem volt képes). Az Omega most olyan, mint újkorában (ami 80 éve volt).
JAMES: Mivel 8 napos nyilván azért, mert elég hetente felhúzni, mint a tradicionális 8 napos órákat. Biztos vagyok benne, hogy a rugóerő-leadás 7 napig nagyjából állandó, szóval én nem rongálnám hetente hatszor feleslegesen!
MESSERSCHMITT: Olyan, hogy "szabványos" méret nincs az üvegeknél, gyakorlatilag minden elképzelhető méret előfordul. Épp emiatt készül is mindenféle méret, de a 45-ös plexi már tényleg igen ritka méret, 40-es fölött (ezek már csak zsebórák lehetnek) nem nagyon lehet kapni, egy árva darab párszáz forintos plexit megrendelni-behozatni pedig senki nem lesz hajlandó. Üveg gyakrabban fordul elő, és azt a Wallerné csinálni is tud. Egyszóval nyakadba veheted a várost, és kérdezősködhetsz órásoknál, hátha akad ilyen plexi, de ha nem lesz szerencséd, vidd el a lünettát - és csak azt - a Wallernéhez, és úgy 2kFt-ért rak Neked rá üveget.
Hoppá, valaki rátenyerelt a nullára ....
Pedig egész jól nézett ki...
Egy "normál" Reverso, férfi méretben mibe fáj manapság (most lusta vagyok keresgélni, te meg úgyis séróból lököd:-)) ?
BTW, mint egyetlen autentikus forrás JLC tárgyban:-), az új 8 napos Reverso-t szerinted mlyen gyakran célszerű felhúzni (nem mintha ez gyakorlati problémám lenne most, de hátha..), minden nap, vagy hagyni kell lejárni egy kicsit ?
j b: A Master Grande Memovox? Nem rossz, de automata, úgyhogy nem érdekel! Egyébként a végső megoldás az lenne, amit még szerintem mechanikus órában senki sem csinált: az ébresztőt összehozni a naptárral, azaz az ébresztő előreállításakor a naptár is menne előre, több napra előre állíthatnád az ébresztést, aztán persze az ébresztőkorona zárásakor a naptár visszállna a valós időre. Persze ehhez kellene egy day/night indikátor is 12 órás óráknál. Ez már mechanikus komplikáció lenne a javából! Talán majd a Rolex megcsinálja egyszer, ők híresek a komplikált óráikról... ;)
JAMES: Nekem is nagyon tetszik csak a másik hál'Istennek még jobban. Persze nem az a hányásosszámlapos! Az ébresztősből sajnos megintcsak hiányzik a hét napja, kompromisszum kérdése kinek melyik funkció fontosabb. Én nagyon szeretem a teljes naptáras órákat.
MESSERSCHMITT: Erre lesz(lenne)tökéletes megoldás a JLC ébresztős teljes naptáras, nem szögletes tokozású remekmüve! Egyébiránt szerintem a 45-ös plexiben elég ritka lehet, gyakoribb az előfordulása Coltéknál, cöcö :-) Talán APT többet tud erről, békazár helyett kérhetnél tőle egyet!
Ugyanúgy, ahogy a rózsaszín meg a türkiz daytonát is el tudják adni, a Lemania werkes Fortis is megtalálhatja a rajongóit. Nekem kifejezetten tetszik a mutatók elrendezése, és a 60-as percmutató a stopperhez.
Az ébresztős is jól néz ki, feldobja a számlapot a narancssárga, bár nem tudom hogyan ébreszt, még nem próbáltam.
Cöcö, a 45mm-es zsebóraplexi-átmérő szabványosnak számít, lehet kapni? Bementem egy óráshoz, azt mondta cöcö, nincs neki, de hagyjam ott az órát, csinál rá. Erre én: cöcö, nem hagyom itt, mert csak elrontja. Csak van olyan hely, ahol lehet kapni, vagy azonnal kicserélik az újra a régit az órán, nem?
JAMES: Cöcö, a 7750-esnél nem is fizetsz az AM-PM iránytüért plusz több, mint százezer forintot. A chronometer változat pedig bizony nem Lemania, hanem a cöcö, 7750-es fejlesztése. Csakúgy, mint az eddig első és egyetlen ébresztős automata kronográf, ami szintén ugye 7750-es FORTIS fejlesztés! Fenébe, ezt ki is felejtettem tegnap az albumból :-)
j b
Csak kár, hogy ha nem megy a stopper nem tudod dél van-e vagy éjfél :-)
cöcö .. és a 7750-es werken honnan lehet megállapítani, hogy dél, vagy éjfél van, kérem szépen ?
Egyébként jó a megérzés, a chronometer is nagyon tetszik, először az tetszett jobban (a Fliegerben is), de ez puszta szubjektivitás.
Üdv, ahogy ígértem, voltam Bécsben órát nézni, de sikertelenül.
A sikertelenség oka egyrészt az engedmény mínusz az adó elengedését nem sikerült elérnem. Kaptam ugyan 15 százalék engedményt, de számlával, azaz az adó kifizetése nélkül nem távozhattam. Tehát nem vettem semmit.
A másik probléma az volt, hogy sem Rolex Explorer II, sem Jaeger-LeCoultre DuoFace nem volt a boltokban (Haban, Wempe), így az egyetlen a bika nagy Panerai-t tudtam megszemlélni és kezembe venni, de az 5100 eurós árból csupán a 15 %-ot engedtek el, sőt az adót is ki akarták velem fizetteteni, így elmaradt a business.
S hogy kitaláljam a következő kívánságod, itt a chronometer változat, ez sokkal különb szerintem az előzőnél de itt meg a hét napja hiányzik s szabadság idején ez súlyos hiányosság!