Messerschmitt, sukosdg ! Sajnos már lassan fogam sincs, nemhogy arany :-) A huncutság az volt, hogy ami kellett volna az órába, az nem került bele, de már meg lett javítva és elcserélődött. Hajrá Poljot!!!!
Messerschmitt: Rossz lenne a szemem? A jogsim még nem járt le, úgyhogy vigyázz!!!
Nos, valóban, APT-nek szánt megjegyzésemet visszavonom!
ui: Azért van 21.000 Ft-os órán is zafírüveg (igaz hogy nem automata, hanem karc), meg is tekintheted a Helvetianál (női Bulova), az ellenpont pedig a Longines Lindbergh 400-500ezer közt hardlexszel. Replika vagy sem, ezt azért kár megetetni a T. vevővel.
APT
A teszted valóban nagyon alapos és reális volt. Rögtön én is kezembe vettem és ismerősként üdvözöltem az órát! Elemzésed valóban az ÓM is megirigyelheti!
Egyenlőre a auchan-ba fognak kikerülni Poljot-international órák (jövő hét), amiket nem bemutatóra rendeltünk. Az országos értékesítésre még egy picit várni kell, de őszintén (most nálam 24 db óra van) szólva megéri a várakozást.
APT: Jó volt az elemzés, a negatívumok közé még beírtam volna a zafírüveg hiányát. Mindig is csodálkoztam azon gyártók felelőtlenségén, amelyek megeresztenek egy 300e ruppós werket ablaküveggel (lásd még Longines). Hétvégén jön a glashütte cikk??????
Köszi!
Nem vettem észre a kicsire sikerült mutatót.
Olasz-ban láttam az órát és nagyon megtetszett, pedig az ilyen stílis nem az esetem, persze vannak kivételek.:)Nagyon szép ez a Chopard.
Az üzlet tele volt Ulysse Nardin-nal, húúú, szerelem első látásra, de sajna nem olcsók.
oyster: OFF Nem kívánnék a jelzős szerkezetek lelkivilágával ehelyütt mélyrehatóan foglalkozni, de abban egyetérthetnénk, hogy az említett betűszóban a "sz@r" jelző a TÁV-ra vonatkozik, nem pedig a magyarra! Honnan vetted ezt a képtelenséget?
540i: Most mondhatnám azt, hogy a Quattro másodpercmutatója (nézd meg jól!) rövidre sikeredett egy pár milliméterrel és sokat ront az esztétikumon. Ezzel el is mondtam minden rosszat a werkről. Na most gondold el! (Rossznyelvek szerint Parmigiani ebbe is belepiszkált) Kíváncsi vagyok Kabinroller Béla bácsinak milyen fenntartásai vannak. Ugyibár koronával kell felhúzni a drágát...
Béla, ne hagyd magad, fikázd le rendesen :)
Szeretném megkérdezni, hogy mit érdemes tudni az Unitas 6300 kaliberről ? Annyit tudok róla, hogy ritkaságnak számit.
Még valami:
Mit gondoltok a Chopard L.U.C. Quattro-ról?
Kifejezetten teszett az óraelemzés. Nem lennék meglepődve, ha SukosdG-ék is szívesen élnének a közlés jogával.
Szinte gusztust teremt az említett órához, mindamellett, hogy a promblémáit sem rejtette véka alá.
Csak így tovább a tesztelni való többi óra terén is !
Némi kis magánvéleményem azonban :
- A negatívumok között említett "gyors dátumváltás" hiánya (annak fényében, hogy szemmel alig követhetően, rugóval átlendített a dátumtárcsa) ugye inkább csak a gyors dátumállítás hiányára vonatkozott ?
- A számlapfelirat által is említett dupla rugóház valóban dícséretes jellemzője az órának. De még német cég volta ellenére is furcsa nekem egy Poljot-on a "doppelfedernhaus" jelző...
- És hát jó-jó ez a kb. 30.000-es korlátozott mennyiség, de úgy érzem, hogy egy idő után az igazi kuriózum a CCCP származás lesz, amiből több már sosem lesz, csak kevesebb. (A jó állagúak meg a fehér holló kuriozicitásával vetekszenek szinte már ma is.)
TE_O: Kínos, de túl sokat például a Slava 2416 előéletéről én sem tudtam kideríteni, így nyilván írni sem tudnék róla túl hosszan. Az orosz werkek mindősége meg szerintem nem romlott a 70-es évek közepétől, csak a beszerzett korszerű (svájci) szerszámgépeknek köszönhetően igen sokat egyszerűsödtek, mert nagyon sokat javultak a tűrések, és a nagyobb szabályozási tartományt biztosító megoldásokat ki lehetett hagyni. A sima billegőket amúgy kis kúpos vakfuratocskákkal trimmelik, de mivel ezek a koszorú alján vannak, kívülről nem láthatóak. Ilyen az összes sima billegő, nem csak az oroszoknál, csak nyugatabbra már lézerrel furkálva trimmelik ezeket. És a Slava mindkét rugóháza csúszófékes. Amúgy azért nem olyan gyenge ez a werk, vitathatlan, hogy nyersebb benyomást kelt, mint mondjuk egy ETA 2824, de nem drámai a különbség, és a svájciak még a 2KFt árfekvésű órák zömébe is minden igazítás nélkül pakolják be az alap ETA-t, nem üveghátlapos órán még a rotoron is ottmarad az ETA felirat. Viszont a most vett kis Simple Round mellé vettem még egy - alig drágább - Basilika Automatát is, a werk ugyanaz, de ezen már aranyozott és feliratozott a rotor. A Nicolai II werkje viszont tényleg művészi finisht kapott, és a minőség is javult, a műbizonylat szerint legalábbis a pozíciók között a legnagyobb eltérés 7mp.
- A Zenith 135 - Vosztok 2809 összehasonlítához annyit, hogy a Vosztok nem is tagadja, hogy léniának a Zenit precíziós werkjeit tekintette, a megoldásokat, arányokat onnan leste el. De ez akkor is saját konstrukció, semmi nem egyezik a Zenithhel, egyetlen csereszabatos alkatrész sincs (tán egy két csavar..), ez középmásodperces, a Zenith kismásodperces, a futómű technikailag teljesen másként lett kialakítva, más billegő, más lengésszám, a regulátor is egészen más arányű, csak elvi felépítésében hasonló. Ezt a werket mindenképpen tekinthetjük saját, manufakturális darabnak. Sima kézifelhúzós!automata konstrukciót amúgy az oroszok azért nem loptak, azt tudtak maguk is tervezni, idővel meg már bőven volt tapasztalat. A kronó az más, az jóval bonyolultabb, egyszerűbb volt lopni, majd - mikor már muszáj volt - venni.
MESSERSCHITT: Sok helyen használok is linket nagyobb képre, de ha mind ilyen lenne, az meg nekem lenne kényelmetlen (a TAR.HU 6MB-ot enged egyszerre feltölteni, én ISDN-t használok, így is egy fél óra feltöltögetni-kicsomagolni egy-egy frissítést). A fénnyel tényleg sokat küszködöm, készítettem kis árnyékoló paravánt is a több szórt fényért, de sajnos műfénynél - bármit csinálok a fehéregyensúllyal - nem lehet szép képeket csinálni, természetes fénynél meg így is elég sok a tükröződés. Ha meg eléggé leárnyékolom, akkor meg bemozdul, mert a digitális gépek nem túl érzékenyek, állványom meg nincs. Sajna nem vagyok túl profi fotós.
- Amúgy lehet, hogy meglep, de olyan nagyon nem akarom eladni őket, gyűjtő vagyok, nem órakereskedő. Aki meg már vett-cserélt velem órát, az tudja, hogy ha kíváncsi valamire, természetesen kézbevéve megnézheti, ki is próbálhatja, akár visza is hozhatja, azért nincs zsákbamacska. Amúgy a Te képeden szereplő "Moscow Nights" Molnia werkje nekem is nagyon tetszik, csak azért nem rendeltem ilyen órát, mert nekem egyszerűen túl nagy (43mm átmérő, 13mm vastag, echte macsó darab!). (Ja és amúgy: Nikoláj vtarój!)
DREMPEE: Korábbi kérdésedre: az "openheart" Citizenből én is láttam több félét, volt olcsóbb acéltokos, még olcsóbb krómozott tokos, nyilván az üveg sem volt mindig zafír. A nálam levő titántokos-zafírüveges modell a "zászlóshajó" kivitel.
Carcharodon! Ha Poljotot akarnál venni, nézelődhetsz a dunakeszi Auchan-ban középtájon lévő óraszaküzletben! Sokféle óra van ott, köztük Aviatorok/ébresztősök/ is. Gondolom garancia is van. Kronográfokat is hoztak be. A Gravo órásával vigyázni, huncut. Majd erre lép sukosdg.:-)
APT: Hozzászólás: ahogy elnézem, a legalsó kategóriában a Poljot International is nyersen adja a werket. Szerintem a 80-90eFt-os óráiktól kezdve érdemes venni tőlük, amikor már ilyen werket kapsz:
Egyébként a teszt jó, bár a képek minőségével nem vagyok elégedett. :P Több szórt fényt!
Képek felbontása: link a nagyobb képre, és a modemeseknek nem kell letölteniük. El akarod adni azt az órát vagy nem?
Jo a teszt, tetszett! A Slava verk tortenetere, technikai jellegzetessegeire is kiterhettel volna, bar akkor mar nem egy altalanos tesztrol lenne szo (pl. felhuzo-mutatoallito mechanizmus, billego-horgony, kerekrendszer, rugohazak-rugok. Minoseg, kidolgozas, varhato problemak, stb.). Amugy az OM cikkei sem szinvonalasabbak, csak ott tobb a reklam.
Kerdes: hogyan oldottak meg a ket rugohazat automatara? Mindkettoben van csuszofek?
Amugy a kulsejehez kepest a belso viszonylagos igenytelensege meglepett, de hat maradtak a hetvenes evekbeli szinvonalnal.
Erdekes, az a tapasztalatom, h. az oroszok egeszen korai oraiban sokkal jobb, nyugati sorozatverk-szintu a kidolgozas, aztan kicsit romlik, tessek lassek csikozasra, a billego kidolgozasa sokkal rosszabb. Kesobb pedig abszolut alap kivitel (70-es evek), a billego szabalyozo csavarok elhagyasa, sima billego jellemzo.
Kerdes: sima billegok pozicionalasat hogyan oldottak meg az oroszok? Gondolom nem lezerrel vagtak... Befurassal? (Sok regi csavarosnak tuno orosz billego is valojaban csak a csavaroknak tuno kiemelkedesek reszelesevel van szabalyozva. Persze a korszerub hajszalrugoanyagok alkalmazasa gondolom feleslegesse tette a csavaros allithatosagot).
APT: Majd "rittyents" egy közeli képet az ébresztős Longines werkes zsebórád számlapjáról is, mert a mostani fotón nem látom pontosan, mik azok a "kisebb számlaphibák"...
MESSERSCHMITT: Majd rittyentek rendes képeket, sajna kész linkként most csak efféle adódott. De tudok 1cm-ről 6 megapixeles makrófotókat lődözni az új fényképezőgépemmel, úgyhogy meg lehet majd számolni a kerekek fogait!
APT, Oyster, Messerschmitt:Köszönöm a válaszokat.
Oyster: Igen pontosan erről az óráról van szó, a napokban vásárolta egy ismerősöm, a külső gyűrűje valóban nem forgatható. S ha nem forgatható, akkor csak látványelem, ugye?
Carcharodon: Rendelés előtt nézz ki az Ecserire is, hátha sikerrel jársz :-)
off:
Messerschmitt: Már a Totalcar-on is feltűnt a névadód.
M-ATTILA: A 100-as pilótaóra osztás háttere annyi, hogy a nemzetközi légiforgalomban szokás (volt) decimálisan megadni az időt (9 egész 7 tized óra, stb..), mert szakaszok, útvonalak részidejeinek összesítése így könnyebb, s itt egy ilyen skála nagy segítség.
TE_O: A JLC automatái egy billenő hídon két kis kilincskereket használnak. Konvencionális megoldás, gondosan kidolgozva. Sok szakember egybehangzó véleménye szerint ugyanakkor az Eterna által anno kidolgozott, s a mai ETA werkekben visszaköszönő két kilincskerekes megoldás a legjobb, egyszerű, elnyűhetetlen, a legmegbízhatóbb. Olcsó kidolgozású werkben is szinte korlátlan élettartamú.
CARCHARODON: Csupán nagy nyomásállóság nem szokott összejönni üveg hátlappal, 5 bar még hétköznapi (ez átlagembernek mindenre, korlátozott búvárkodásra is elég), ritkán van 10bar is, de több sohasem. De minek is kellene? Ugyanakkor nagyon jól tud esni időnként egy kis altáji szemlélődés az embernek az óráján.
- Első körben gyártok egy bemutatót a Poljot Simple Round automatáról (egyszerű kis óra, de teljesen beleszerettem), s ha lesz köztetszés, akkor komolyabban nekifekszem az Unionnak és a Nikolai II-nek. Addig is egy kép a Nikolai II-ről, és a kézzel gravírozott werkjéről: