MESSERSCHMITT: A JLC kis spirálgongon üt, tehát a hátlapnak úgymond nincs funkciója, lehet üveg. Amúgy ha szegény kis Poljotot már a JLC Master Memovoxxal hasonlítgatjuk, akkor az csak jó neki. Hisz egy JLC áráért kapsz egy talicska Poljotot.
- A másik kérdésedre meg egzakt tudományos válasz vagyon, csak nem olyan egyszerű kifejteni. A hatásért kis részben felel a gátszerkezet, helyesebben a horgony, mert nem mindegy, milyen pozícióban hat rá a gravitáció. De ez a valóban kisebb hatás. A lényeg a hajszálrugóban keresendő. A hajszálrugó súlypontja ugyanis meglehetősen bonyolult módon változik. Először is tudni kell, hogy a hajszálrugó a legnagyobb amplitúdóval a hajszálrugókulccsal szemben lélegzik. És elvileg, ha egy lapos hajszálrugó két felerősítési pontja a billegő nyugalmi - közép - helyzetében pontosan egymással szemben van (és az sem mindegy, a billegőtengely melyik oldalán; a felfüggesztett órán a billegőtengely és a hajszálrugó külső felesősítési pontja által adott egyenesnek teljesen vízszintesnek kellene lennie, és jobbmenetű rugó esetén a hajszálrugó felerősítése ezen egyenesen a hajszálrugótól balra, balmenetűnél jobbra van), akkor a hajszálrugó súlypontvándorlása egy egyenesre esik, amely egybeesik a két felerősítési pont által meghatározott egyenessel. Nyilván ha az órát olyan pozícióban járatják, ahol ez az egyenes a gravitáció hatására teljesen merőleges, akkor a pozicionális hiba nem jelentkezik, ugyanúgy, mint ahogy az órát a hátára/számlapjára fektetve sem. Ez az egy kijelölt pozíció még igen fontos volt a zsebórák korában, mert a zsebóra általában egy állandó pozícióban ücsörög a tulajdonos zsebében, és a szerkezetet megfelelően kialakítva olcsó óra is kis pozícionális hibával járhatott (Grossmann szabály).
- De a karóra állandóan mozog, ennek már nincs nagy jelentősége (ezért nem ér karórában gyakorlatilag semmit a tourbillon sem). Karórában az ideálisnak tekintett állapot az a külső felfogási ponthoz képes (a hajszálrugókulcs) a belső felfogási pont a gyakorlatban általában mintegy 30°-al a hajszálrugó rögzítési pontja felé van, a lényeg az, hogy itt "lélegezzen" a legnagyobbat a rugó. Csak éppen e külső befogási pont (a hajszálrugókulcs) is vándorol a szabályozás függvényében, a végeredmény az, hogy a rugó elméleti súlypontja egy bonyolult formájú görbe mentén vándorolgat, amely görbe (mivel abszolút tökéletesen lapos, és a billegővel párhuzamosan lélegző rugó is csak a mesében van) ráadásul három dimenziós. Minél jobb minőségű a kidolgozás, ez a görbe annál inkább közelíti a billegő síjjával párhutamos egyenest, de semmiképpen nem szimmetrikus, a billegő nyugalmi állapotától "befele" lengésénél, amikor a rugó becsavarodik más utat fut be ez az elméleti pont, mint amikor a rugó "kitekeredik". Ez a görbe nem egy egzakt dolog, a karórákat általában úgy konstruálják, hogy függesztett állapotban (korona balra) legyen valahol a Grossmann szabály adta minimális pozicionális hiba, viszont így a maximum meg az arra merőleges állapotban adódik, amikor a korona tengelye függőleges. És mivel ez a görbe erősen asszimetrikus ezért a gravitáció járásra gyakorolt hatása is erősen eltérő annak függésében, hogy milyen irányból hat ezen egyenes mentén. Ezért is van az, hogy gyakorlatban a legjobb megoldás a hajszálrugókulcs nélküli, nagyon gondosan kialakított véggörbéjű és precízósan kivitelezett Breguet rugó, de a legjobb a hengeres vagy hordó alakú rugó, ami a hajókronométerekben használatos. Igazán jó minőségű órán ez a különbség amúgy nem nagy, csak néhány másodperc, és ezért jó az órát a hátára vagy a számlapjára fektetni éjszakára. És akkor számold ehhez hozzá a napkiröréseket, a buzgárokat a kóbor üstökösöket és csoda, hogy nem pontos az órád? :)))))
(Amúgy a Poljot Nikolai II-nél most szabályozásban napi 3mp sietésnél, a Basilika Alarmnál 5mp sietésnél tartok - nyugalmi helyzetben.)
GLASHÜTTE: Ahogy mondod, a Glasütte UNION és ORIGINAL óriási átfedéssel dolgozik, és a G.O. Cal39-e szerintem csavarról csavarra megegyezik (az Általad is említett hattyúnyak kivételével) az UNION Cal.26-al. Szerintem a minőségük is ugyanolyan, csak a G.O. jobban csicsázza. Még azt sem hiszem, hogy a UNION excentercsavaros finomszabályozása akár egy kicsivel is rosszabb lenne a G.O. féle hattyúnyaknál, egyszerűen csak kevésbé látványos. Az UNION rugósfüle meg egy saját, baromi vastag és másfél milliméter mélyen ülő acélstift, megeszem a kalapom, ha ki lehet tépni a helyéről!
APT: Váó, ennek az UNION-nak egész ÓRA formája van! /a rugós fület leszámítva :o)/ Hát erre szokták azt mondani, hogy jó vétel volt! Gratulálok! Az ismertetőhöz csak egy megjegyzést tennék hozzá: a werk szemmel láthatóan egyezik a Glashütte Original 39-es v. 49-esével (nincs itt a HEEL katalógusom, úgyhogy nem vagyok biztos a szerkezet számában), csak a GO hattyúnyakas finomszabályzóval és még egy pár finomsággal egészítette ki a werket. És hát a GO-nak sokkal szebb a design-ja. (ötszörös áron)
Úgyhogy valószínűleg a beszerzés útjára lépek: egy öröknaptáras UNION-t levadászok magamnak. Ha már Chopardra nem telik...
1. "Ébresztős órák között teljesen egyedülálló módon üveg hátlap is kapható". Nyöff, mintha valahol már láttam volna ilyesmit...
2. Anno kérdeztem, hogy vajon miért gyorsabb mind a négy karórám koronával felfelé, mint lefelé. Kiegészítem: miért gyorsabb mind a 3 Poljotod is ugyanígy (a "műbizonylatok" alapján)? Vagy ez is csak véletlen?
Messerschmitt: A múltkorjában is olyan turbijjonyos órákat véltem felfedezni az egyik kedvenc üzletem kirakatában: százezer forintér' mérték darabgyát. :o) :P
panerai: Érdekel, de elsősorban új órákat "szoktam" venni (úgy 2 évente egyet). Már rendeltem is egy Union katalógust. Milyen tapasztalataid vannak az órával kapcsolatban? Kérlek osszd meg velünk!
APT: Milyen az Union? Legalább egy pár sort írj róla!
Glashütte: Ha tényleg érdekel Union jutányosan, nekem van egy automata, dátumos, fehérszámlap, zafír hátlappal, még a régi rotorral szerelt(26-11-es werk), fémszíjjal 1000euroért.
A januári lista szerint a Union chronograph 2620.-euró a sima automata amit ajánlok 1570 euro az extra fémszíj pedig + 590.- euró
A Unitas kezifelhuzos kalibereket gyartott meg anno, persze Ebauches SA. tag, aztan beolvadt az ETA-ba, mint pl. Peseaux, FEF, stb. Most mar csak a ket 6497 -98 -as zseborakalibert gyartja toluk az ETA, igaz, azt az 50-es evek ota gyartjak. Szoval vsz. elegge megbizhatoak. A 6580 sem azert maradhatott ki, mert roszabb, csak vsz. "profiltisztitas" okan. Most tehat ezt mar nem gyartjak, elfekvo keszletet epit be az AR. Tehat ma akar kuriozumnak is tekintheto kezifelhuzos verk, mivel nem lesz tobb ilyen. Konkretan meg nem talalkoztam vele regebbi oraban sem, uh. tobbet nem tudok rola.
potyoro mar valaszolt, tobbet nem sokat lehet hozzatenni. Keresd meg a honlapjukat, ott minden ott van. ETA szerkezetekkel szerelt kozepkategorias, megbizhato orak. Minoseget tekintve nem rosszabbak, mint pl. Longines, FC, stb. Igen jo ar-ertekaranyuk van. Nezd meg oket, pl. a Petofi S. utcaban is lattam mar beloluk. Ha tetszik vmelyik., nyugodtan megveheted. Naluk jobb aron egeszen jo orat csak Poljotot tudok. :)
MESSERSCHMITT: Köszi! Csak sajna semmi többletinfó nincs a már ismerthez képest, amúgy maga az órám sincs benne a kollekcióban.
GLASHUETTE: Az UNIONOK aránylag jutányosak, ezek a kronók 2000-2500 Euró között vannak. A kvalitásaikhoz mérten kifejezetten jó vételek, viszik is, mint a cukrot, Németországon és Ausztrián kívűl nem is forgalmazzák egyenlőre őket.
APT: Inkább a fotók és a személyes benyomásokra lennék kíváncsi. Meg persze az, hogy ez az egy került 2000-be (konkrétan azt sem tudom pontosan melyik modellről van szó), vagy lenne másnak is? Viszonylag olcsónak tűnik ugyanis, így elsőre mindenképp...
GLASHÜTTE: Vakarom ám a fejem az UNION miatt, ugyanis semmi infó nincs az óráról. Honlapjuk nincs, a werkről annyit lehet tudni, ami a HEEL katalógusban bennevan, modulkronó, tehát szétszedés nélkül semmit sem lehet róla tudni, még azt sem, himbás, vagy oszlopkerekes (érzésre mindkettő lehetne, oszlopkerekesnek kicsit kemény, de ezt okozhatják a gombok tömítési, de nagyon finom himbás is lehet), egy 2000 Eurós órát meg azért szétszedni nem akarok. Azért csak összehozok valamit!
Köszi a visszajelzéseket, beépítem a tesztbe, és úgy gondoltam, biztos aratna némi tetszést, ha lebontanám az automatikát, és egy kicsit azt is körüljárnám. Az alapwerken amúgy nincs sok érdekes. A kis kerek Poljotnak amúgy ez ám a "legdrágább" változata, a natúr nemesacél, aranyozás nélküli kivitel csak 29750 pénz, és ez már tényleg nem egy rettenet egy ilyen kivitelű, valódi nemesacél tokos óránál (ebben az árfekvésben még bőven lelni krómozott műanyak tokos karcóracsodákat). Amúgy mielőtt meggyanúsítanátok (félek ám Messershmitt epébe tunkolt pennájától ;) ): nincs érdekeltségem a cégben, csak tetszettek az órák és abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy még a piaci bevezetés előtt VIP vevőként (s bevallom, igen jó áron) kaphattam belőlük.
GLASHUETTE: A zafír hiányát szóvátettem, viszont az órába minden nehézség nélkül be lehet tenni - és méretei alapján kapni is bele - zafír síküveget. Így ha valaki vesz egy ilyen órát, akkor a bejáratás után órásnál megejtett finombeszabályzás örve alatt bepakoltathatja a zafírt, és lelki megnyugvást lelhet.
TE_O: Biza vitathatatlan, hogy az oroszok soha sem zuhantak lelki krízisbe holmi ötlettolvajlás és ipari kémkedés okán (hacsak - mert azért erre is volt példa - nem ők voltak a szenvedő alanyok). De jó mestertől azért nem szégyen tanulni, és a Zenith mint példakép a Vosztoknak is megfelelt (képzeld el, milyen óra lett volna, ha mondjuk Peter Henlein a példakép? ;))) ). A Slava meg tényleg elviselt volna egy genfi csiszolást, aranyozást-ródiumozást, de a gyár erre sajna nem vállalkozik, ha meg Sorokhovék németországban szétszedik és finishelik a werket, az akceptálhatatlanul sokat nyomott volna az árán. A Nikolai II kronó már alapkivitelben is finomított werkkel készül, aranyozott a kronókerekek hídja és átcsiszolt az egész werk, mégis 114eFt a felára a kézzel gravírozott, aranyozott, finishelt werknek (nem is vagyok normális, hogy ilyet rendeltem, no de hát egyszer élünk nem?)!
leone! A lurdy házban a földszinten a Time-box nevű üzletben találsz elég széles választékot, szerintem reális áron. A belső dolgokhoz nem igazán értek, de úgy gondolom, megbízható több évtizedet kibíró /rendszeres karbantartás mellett/ órák, és szépek is. Olcsóbbak, mint a nagy nevű, ugyanilyen szerkezettel szerelt társaik.
Nem is gondoltam, h. egy az egyben lemasoltak volna a Zenith 135 -ot. Csak azt sejtettem, h. a Zenith egy masik, esetleg ritkabb verkjet alkalmaztak sablonnak, aztan sajat celjaikra aprobbakat modositottak.
Amugy szerintem a Slava verk koltsegei szerintem feleben sincsenek, mint egy ETA -e, uh. beleferhetett volna nemi igazitas (legalabb diszites, ha mas nem). Ketsegeim pedig nincsenek afelol, h. megbizhato, massziv verk, irtad is, meg hat ugye orosz...
Amugy tudjatok, mi a DOXA szo jelentese? Ha minden igaz, gorogul (o'gorogul?) latszatot jelent. Nomen est omen... A magyarok mindig adtak a latszatra... :)