APT: Az eredeti kérdés továbbra is az, amit legelőször tettem fel Neked: hogy a rossebbe tudnék szerezni egy LUC 1.96-ost, avagy: ki ad kölcsön (vagy örökbe) tízezer eurót? :o)
GLASHUETTE: Láttam ilyet (kék számlapost acélszíjal), fel is próbáltam, és gyönyörű. Úgyhogy megkövetlek, mert ez az óra minden szempontból OK (kivéve az árát). Csak már azt nem tudom, mi is volt az eredeti kérdés...
APT: Látszik, hogy nem láttál még "élőben" Acquát, azért beszélsz így. Az óra árát különben sem a kaucsukszíj-krokószíj viszonylat határozza meg. Azért írtam, hogy 30 baros az óra, hogy még jobban sarkítsam azt, hogy nem feltétlenül kell egy jó búvárórának (amely ráadásul öröknaptár is egyben) úgy kinéznie, mint egy májkrémes doboz. Mellesleg koronával oda-vissza állítható öröknaptárt a Patek sem csinált még tudtommal. Hát azért ennyi az ára. Azt pedig, hogy ETA alapra építették, ez esetben - fogcsikorgatva bár - de tudomásul veszem. Nekem sajnos az ára miatt a közeljövőben nem lesz ilyen a kezemen...
GLASHUETTE: Igaz, az UN Acqua jól sikerült óra, és "csak" 13mm vastag (az UN honlapján, a HEEL szerint 12.7mm, de ikább hiszek az UN honlapjának). Ez nem "vimmmmesdoboz", de azért extralaposnak csúfolni sem lehet, elég méretes jószág, és ne feledd, hogy egy lapos, ETA 2892-A2-re épülő werk van benne, és nem kronográf, mint a sportórák általában. És nem sok pédát tudsz még mondani ilyenre... Miközben azt se feledjük el, hogy egy kaucsukszíjas, acéltokos, modifikált (bár igencsak modifikált, az az öröknaptár igen szép darab) ETA werkes óráért kérnek uncum-funcum 18600 Eurót. Nem egészen ép egy dolog, akkor se fizetném ki, ha itthon pénzzel fűteném a kazánt!
- (És azért még egy gonoszkodó kérdésem lenne: mi a fenének rögeszméje sokaknak ez a millió bar-os vízállóság, amikor még gyakorló könnyűbúvárként messzi tengereken se fog soha senki 20-30m alá menni, a magyar megszállott mélymerülő rekorderek (vannak vagy öten, és egyikük a közelmúltban halt meg a mélyben) tartanak 100m körül, valójában maximum egy jót vizisízni fog az illető az órában, amit egy 5 bar-os jó minőségű óra is simán kibír. Én akárhogy pancsoltam, nem tudtam az amúgy jó minőségű 3 bar-os óráimat sem beázásra bírni, a kis Poljot Simple Roundot múlt hétvégére szíj nélkül bedobtam a kerti úszómedencémbe 3 napra (és előtte már ötször bontottam a pattintós tokot), nem lett semmi baja. Mi a fenének 30-100-500 bar? Csak vaskosabb lesz tőle az óra! )
APT: Nem eszik olyan forrón a kását. Nézd meg az Ulysse Nardin Acquáját, az 30 bar-ig OK, és a zafírüveg direkt szép rajta (jó vastag), gyönyörű óra és nem 17 mm magas, ráadásul öröknaptár. A "májkrémest" pedig NEM én mondtam (a Fortis bizony ronda májkrémes, peremmel, ahogy illik). Én vimmmmmmes dobozt mondtam. Ég és föld!!!!!!!!!!!!
APT ! hello figyi en ezsket mar vegig bongesztem elotte mielott kerdeztem volna. A poljrol azt hallottam hogy nem igazan megbizhato az alkatreszek sorjasak meg ilyenek de pl az Aguste Reymond-rol semmit nem tudok csak a hivatalos odalon par dolgot.
BLC: Ha kicsit visszaolvasod a topicot, minden kérdésedre választ kapsz (de a hamisítványoktól inkább óvakodj!). A lenti linkemen is találsz sok infót Poljotokról.
Szükségem lenne a tapasztalatotokra vagy véleményetekre. Közeljöbőben szeretnék órat venni. Iagazábol lenne ezzel kapcsolatba kérdésem. Kinéztem magamnak egy par Poljot-ot. pl.: ami nagyon megtetszett az a Lunar es egy IWC replika vagy masolat. Az lenne a kerdésem mennyire megbizható órak a poljotok es ha tundnatok mondnani nekem olyan céget aki forgalmazza esetleg szegeden (mert szegedi lakos vagyok, és nem megyek Bp.-re munkam ide köt). Nagyon halas lennék.
A másik egy Aguste Reymond automatic lenne, ami érdekelne. Arról sem talaltam sok infót.
Frissítettem, van néhány egészen különleges új darab, muszáj volt vele eldicsekedni. Igazítottam az óratörténeti részen is, különösen a komplikációkon dolgoztam sok mindent át. A képi anyagért köszönet OYSTERnek, tőle kaptam egy pompás IWC könyvecskét, amiből sok jó képet plagizáltam. Észrevételek?
DREMPEE: Köze sincs hozzá. A 2423-as, 17 köves, szintén katonai előélatű werk automatásításából keletkezett. A sok kő csalóka, mert a két kilincskerékben köveket használnak záróelemként, és 10 vagy 12 kő itt van (majd ha egyszer szétszedek egyet összeszámolom).
APT: A Nomos-t azért Németországban reklámozzák rendesen, és zerintem a design miatt népszerűek, méltán. Az ergonómia pedig valóban kiváló, kellemes felvenni, főleg mondjuk a 40mm-es Poljot után.
j b-nek biztosan ideálisak a májkrémesdobozok, mert csak plusz gyakorlósúlyt jelentenek fekvenyomásnál, az izompólójába se gabalyodnak bele, a Heckler & Koch-hot meg úgyis jobbkézzel veszi elő a tarkólövéshez... :)
J B: De, igazad van teljesen. Egyetlen megjegyzésem lenne, mégpedig az, hogy érdemes lenne egyszer megnézned egy 10bar-ig jó zafírüveget, egy mai sportórán , az itt szokásos 28-34 mm átmérővel. Van vagy 3mm vastag. Ugyanez hátulról is már összesen 6-7 mm, plusz kb: 0.5-1mm biztonsági távolság a werktől hátul, és elől a mutatók tengelyétől (mert ilyen nyomás alatt már a tömítéseiben és ömnagában is "beljebb nyomulhat" egy tizedmillimétert az üveg, és gondold végig, milyen vastag lesz ez az óra. Minimum 15-17mm. Olyan szép nagy májkrémes doboz, GLASHÜETTE kedvence. Mint sok FORTIS.
- Amúgy húzhatjátok MESSERT, de az 50-es évekig 30-33mm volt a férfiórák jellemző mérete, és nem tartották buzeránsnak azt, aki nem hordott egy sólettes dobozt a csuklóján. Kétkezi munkánál engem zavar a nagy óra, nekem sokkal kényelmesebb egy kisebb, laposabb darab, amúgy a NOMOS ebből a szempontból igazi ergonómiai telitalálat, ezért is ilyen sikeres (mert amúgy műszakilag és minőségileg egyáltalán nem lóg ki a kategóriájából ,és alig reklámozzák). Volt nekem egy szép Longines Lindbergh kronóm, és azért is cseréltem el, mert egyszerűen zavart. Mindenbe beleakadt, lehúzta a kezemet, belegabalyodott az ingujjaimba. Pedig a 177 centiméteremmel és 92 kilómmal nem vagyok nagyon alacsony, vékonydongájúnak meg költői nagyságú túlzással sem merném magam nevezni (sokáig éljen a körömpörkölt!! :))) )
drempee: Kösz, ismerem. Van több site is ahol van 24 órás Rakéta (osztrák, német, ez az angol), csak én szerettem volna Budapesten venni. Csakhogy a B+O a Blahánál bezárt. Idióták.
APT: Picit visszakanyarodva az üveghátlaphoz: Ha a számlap felől lehet egy 100 bar-os órán is üveg akkor vajon miért ne lehetne a hátlap felőli oldalán is? A nyomás ugyanúgy hat arra az oldalára is de ráadásul a számlapnál kisebb felületü és védettebb helyen is van a hátlapüveg. Tehát szerintem hasonló nyomásnak kellene ellenállnia mint a számlap felőli oldalon. Nyilván az acél rugalmasabb mint a merev zafír, de ugyanolyan vastagságú és anyagú üveget elméletileg szerintem el lehetne helyezni megfelelő keretben mindkét oldalon. Szerinted?
MESSER: A Te telefontantusz méretü óratokjaidhoz valóban nem illenek de sportórákhoz és akármilyen stílusú kronográfokhoz kifejezetten azok valók! Én is kifejezetten ilyenekre vadászok s ha ilyet látsz ami középen virslit tartalmaz és az eltart szépen fokozatosan vékonyodva egészen a csatig akkor csak szólj nekem bátran! (A párnázott FORTIS szíjak voltak a nyerők de az újak amiket a B-42-höz adnak elég pufik de sajna már nem olyen szépek mint a korábbiak). Ami szomorú, hogy egy szép tömött szíjnál a tömés többszörösébe kerül mint maga a szíj! (Mert tudják, hogy "rendes" órához veszi a vevő :-) )