APT: Egy óra nyomásállóságáról irt véleményeddel nem tudok egyetérteni, egyrészt a nagy nyomásállóság valahol a műszaki tervezés és kivitelezés dicsérete. Valami olyasmi, mint amikor az elektromos kütyű (videó-magnó, fényképezőgép…) súlyáról ítéled meg a megbízhatóságát: sok összefüggés elméletileg nincs mégis biztos útjelző ez a módszer. Másrész egy vízpart melletti napozás, amikor nemcsak a szervezetünk de az óránk is átforrósodik, után fejest ugrunk a hideg medencébe, ez a hősokk olyan nyomásnak teszi ki az órát, hogy bátran ezt a mutatványt csak egy 100-200m-t kibiró órával tenném megé. Ugyanilyen hatású a szauna-jéghidegvíz és nagy mumus a gőz is, nemcsak a Szechenyi fürdő gőzére gondolok hanem egy egyszerű otthoni tészta főzés és arról való lobogó vízleöntés szűrővel című produkcióra. Ezek mind- mind hétköznapi esetek, ahol jó a nagy nyomásállóság. Szaunába jó magam nem is megyek gyakran órába csak a 300m-es Seamaster prof-omba vagy a 200m-es Casiomba.
J b barátunk bátran nyúlt a Nomos témához és bár tisztelem a Nomos márkát, minden kijelentésével egyet értek j b-vel, német oldalakon a Nomost csak quasi Glashütte-i márkának mondják. A Mühle védelmére (ami van nekem is) annyit, hogy régi szünetelés nélküli cég, amit az eredeti glashüttei Mühle familia irányít, név szerint Hans-Jürgen Mühle, tehát Eta ide vagy oda nem újraélesztett cég és nem marketing szempontból felvásárolt név.
BLC: No így azért helyére kerültek a dolgok! Nekem amúgy elsőre a Török Szultán ugrott be, de annyira valójában mégsem volt rémes. A Fülig Jimmy jobb közelítés volt! ;)))))
A lufikat én sem értem, de azért nem fogok álmatlanul hánykolódni...
Köszönöm hozzászólásod ! Mellesleg megvan a Magyar helyesírás szabályai. :)
Ja és csak hozzá tenném még, hogy nem azzal van a baj; hanem én rengeteget IRC-zek egyéb témában és angolul is, így sajna nem nagyon használom az ékezeteket. A stilsztikáról már nem is beszélve.
De azért épitőnek vettem a kritikát, és igyekszem javítani rajta, hogy ne ez legyen felém az első előitélet. :)
BTC: Sokáig tűnődtem, hogy hogyan legyek kellően diplomatikus, de MESSERSCHMITT megelőző hozzászólásában zseniálisan "előénekelt", igencsak megkönnyítve dolgomat (mély meghajlás). Szóval: légy üdvözölve az óraórültek kis társalkodóasztalánál, javaslom beszerezni kezdetnek Magyar László Órások és óragyűjtők kis enciklopédiája című művét (anikváriumokban leled, sajna csekély eséllyel), és, hát, hmm... még egy könyvet: A magyar helyesírás szabályai címűt. De ez utóbbit tényleg csak barátilag... ;))))
Felmerulni felmerult de nem vennem hanam cserelenem. De megmondom oszinten nem vagyok az a Technki buzi aki a legujabb elektromos kutyuk utan rohangal. " Na jo vegyunk egy plazma TV-t, jo allna a plafonon". :)
A masik sajnos nagyon idajig meg nem sikerult igazan mechanikus orat beszereznem olyat amire azt mondanam ez mindent meg er. Van olyan csak azok mar egy olyan arkategoriaba vannak amiket nem engethetek meg magamnak, talan egyszer majd.
Meg tartok is tolluk egy kicsit nem vagyok oras, es idajig a legaprobb dolog amit hosszabb tavon csinaltam az a makketezes volt. :)
Nem mernek belefogni ora felujitasba. Pl.: nekem is van egy Coranvinem es mukodik de nem mennek bele a szetszedesbe azt megtarttom a nallamnal hozabbertoknek. En a szakmamban igyekszem jo lenni. Es a hobbimba ( ami ez lenne ) a max tudast elerni es megerteni mi miert es hogyan mukodik.
BLC: Ha egyáltalán felmerül benned, hogy megvégy egy kvarc T-Touchot, akkor én, és általában e topic lakóinak zöme, aligha tartozunk azok közé, akik Neked tanácsot tudnak adni. NICLIS-ről pedig még nem hallottam.
Ne báncsuk már a Nomost, nekem kifejezetten szimpatikus, hogy a nagy gagyiáradatban egy induló cég ilyen letisztult és jóminőségű órákkal ki mer állni a piacra. Szerintem 20-30-40 év műlva inkább lesznek "legendás" és a gyűjtők által keresett Nomosok, ugye nem voltunk ott, amikor a 40-es 50-es években miket mondtak az Omegákra... Szerintem az idő majd el fogja dönteni.
Igazából csak egy bajom van a Nomossal, hogy nem tudnék választani, akárhány újabb változatot látok, az is tetszik (kivétel Tetra). Most láttam e Poen kirakatban egy arany változatot, feliratok nélkül, és szerintem hibátlan.
(Ha a Béla nem hallja, halkan megjegyezném, hogy igazán gyárthatnának órákat férfiméretben is, hehe ..:-))
J B: Biztos van ilyen is, de az órák tömítésének a többségét nem években mérik. Ha nem bolygatják, akkor nagyon sokáig nem mennek tönkre. Van egy öreg, nagyjából 50 éves EternaMaticom, az papíron új korában sem tudott többet 3 barnál, de most, 50 évesen, az állaga alapján még eredeti tömítéssel is tudott ennyit. A hátlapot megbontva az ősöreg gumitömítésnek persze vége volt (darabokban jött ki, a koronából is), cserélni kellett, de az új tömítéssel is csak 4 bart tud. Ami szerintem untig elég akár mondjuk egy Balaton-átúszáshoz is. Nem akarok senkit megbántani, de ezek a gigantikus nyomásállósági értékek egyszerűen divatjelenségek, ugyanúgy értelmetlenek, mint az, hogy kozmoszbéli követelményeket kibíró órákat akarjunk. Esély sincs arra, hogy egy közülünk való köznapi emberen akár csak közelítően is ilyen zord körülmények közé kerüljön egy óra (vagy ha mégis, már nem fogunk beszámolni arról, kibírta-e....). Egy sportóra legyem erős, megbízható, tartós, de hogy -100 vagy +300°C-on, 500bar-on, vagy egy ágyúból kilőve mit csinál, az engem nem nagyon érdekel... Ha valakinek ezek az elsődleges szempontjai, hát lelke reá, feleséget is lehet úgy keresni, hogy melyik lány bír több fekvenyomást a konditeremben, csak aztán később meg ne bánja az illető... ;))))
MESSERSCHMITT: A NOMOST érték is támadások a Glashütte felirat miatt, tudtommal per is indult, aztán valahogy megbékéltek. Mindenesetre J B boszporuszi törökméz hasonlata nem teljesen alaptalan, de végül is az órák jók, tényleg ott rakják őket össze, és úgy tűnik, lassan tényleg polgárjogot nyer a NOMOS. A MÜHLE amúgy legalább régóta ott volt, folyamatosan létezett az NDK-s időkben is, és bár alig vitatható, hogy a svájci alaphoz hozzáadott érték még a NOMOS-nál is kisebb, aligha lehet megtámadni a hagyományos név használata miatt. A LEHEL-ZANUSSInak sincs semmi köze már a néhai LEHEL ügyeihez, mégsem zavar senkit a névhasználat.
- Amúgy keseregtem már az emberek sznobizmusán, goldoljátok el, ha én idehaza elindítanék egy hazai órásmanufaktúrát, igazán jó szakemberekkel összehoznánk egy valóban élvonalbeli werket, hozzá egy szép és jó tokot, vajh' lenne-e elég vevő a Made in Hungary órámra a fennmaradáshoz? Nemigen, a magukat "mélymagyarnak" titulálók sem vennék meg, mert nem SWISS feliratú. Ezzel szemben egy német szereti, ha egy tárgyra GERMANY van írva, a Glashüttei óragyártás zöme el is kel belföldön, a maradék Ausztriában, máshova már csak mutatóba jut.
j b: Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a Nomos-nál nagyszakállú glashüttei órásmesterek, avagy utcáról berángatott gyanútlan járókelők, esetleg légideszanttal ledobott idegenek gyártják-e az órákat. De most, hogy mondod, rájöttem, a POEN-ban követelnem kellett volna a vásárlás előtt az összes Nomos alkalmazott személyi aktájának másolatát! Komolyra(?) fordítva a szót, a
proliuralom alatt 2500-an dolgoztak a GUB-ban, s például '94-ben a Lange 40 szakembert vett fel, és küldött Schaffhausenbe továbbképzésre. Gondolom, a Nomos-nak is volt kik közül válogatnia. Netalán ezért is indult Glashüttében újra? Mindenesetre én a Nomos újjáélesztése és mondjuk a Breitling, Breguet, Blancpain, TAG-Heuer sorsa között nem látok lényegi különbséget, hacsak azt nem, hogy pl. a TAG csak egy márkanév gyár nélkül, míg a Nomos egy tényleges óragyár.
Ja, freezert nem kapsz, maximum egy lejárt májkrém konzervet...
Kerdes most olvastam a Tissot T-Touchrol egy tesztet. Tenyleg egy technikai forrodalmi vivmany ? Es azt nem irjak mennyire strapabiro ezzel a zafir uveggel, ami nevezzuk fotocellasnak.
Ja es szerintetek meger egy elemes ora 132e Ft-ot ?
Ja lenne meg 1 kerdesem :) Ismer valaki olyan svjci vagy nemet markaju orat hogy NICLIS annyit tudok rolla hogy mechanikus es stopperes es 60as evek beli. Majd hetvegen hozzak hozzam. Csak nem taltam semmi infot rolla.
MESSER: Azt hittem mérgesebb leszel :) Egyébként valóban, a kúrnyikovai-gondolat tényleg kissé más síkra terelheti a formákról történő fantáziálást. A NOMOS egyébként abszolút nem hivalkodó, megkockáztatom puritán tokja, mondhatnám nemes egyszerüsége okán és az információim szerinti remek szerkezetének köszönhetően nekem kifejezetten tetszik, nincs kizárva, hogy egyszer nekem is lesz, de a Glashütte felirat épp a puritánságának mond ellent. Vajon miért éppen Glashüttébe települt egy nem órás vállalkozó órát összerakni, ha nem épp azért amire gondolok!? Ha régi glashüttei mesterek vagy leszármazottaik és nem odatelepített vagy bejáró szakik csinálják a melót akkor azért egyáltalán nem lehet rossz a termék. Csak nekem az egész sántít egy kicsit. Mit fogok én ezért még kapni...? Freezert nem kérek! :)
j b: Finomítanám egy kicsinyt az információidat. A Nomos kitben, azaz alkatrészként kapja a werkeket, és maguk módosítják (pl. dátum, 3/4 híd ) és finiselik (a klasszikus glashüttei stílusban); szemben mondjuk az Omegával, amely kompletten, finiselve kapja a werkeket az ETÁtól. Hogy egy glashüttei cég használhatja e a Glashütte feliratot, ha nem maga fejlesztette az alapwerket, én nem tudom eldönteni, mindenesetre a Mühle Glashütte is használja a készen kapott ETA werkkel töltött óráin. Valóban, a Nomos 10 éve indult újra, a Langét pedig 1994-ben indította újra egy IWC-ből kivált részleg. Nem ettől jobbak vagy rosszabbak a többinél. Az ingerküszöböd meg már túl magasra paszírozódott, ezért tartod fantáziátlannak a tokokat. :P
APT: Szerintem azért kell egy olyan órának legalább 10 bar amit általában vízben használnak, hogy a vízállósága tartósan is biztosan fennmaradjon. A 3 baros óráknak véleményem szerint sokkal gyengébb a tömítettsége és az bizony erősen kétes, hogy évek múltán is ellenáll a víznek vagy akárcsak a párának. Egy öt-tíz éves 10 baros óra tutti, hogy vízálló, egy 3 baros (szerintem!) nagy valószínüséggel minimum bepárásodna, aztán jöhet a rozsda...
MESSER: Nem járok kondiba és semmivel sem vagyok izmosabb vagy szálkásabb vagy sokkal sörpocisabb, mint Brad Pitt, viszont csúnyább sem csak sokkal szerényebb :) A NOMOS egyébként szerintem ugyancsak replika, hiszen egy informatikus új vállalkozásának (ami visszatekint "tradicionális" 10 évre) nem sok köze van az eredeti NOMOS-hoz, különösen úgy, hogy négy féle egymáshoz nagyon hasonló fantáziátlan tokba pakolnak Svájcból importált kiváló szerkezeteket. Glashüttéhez meg még ennyi köze sincs ennek az órának, hacsak annyi nem, hogy ott szétszedik meg összerakják aztán bele a SAJÁT tokba! Mintha kivinnék két csupor mézet a Bosporus partjára, összeönteném őket aztán a szép homogén anyagot, ami közönséges akácméz, törtökmézként árulnám :-) Az óra kiválóságát és letisztult formáját én is elismerem de a Glashütte felirat minimum szentségtörés a számlapon. Még jó, hogy ezer márkás áron kínálják, így legalább évente el tudnak sózni vagy hatezer darabot. Apropo, szörnyülködve láttam három hete, hogy mekkora árvíz hömpölygött végig Glashüttén, az ilyenkor meglóduló totálkáros autóimporthoz hasonlóan néhány párás üvegü Lange-t nem hoznak be véletlenül valakinek az ismerősei? :)
A FORTIS tokok jó része valóban hasonlatos a májkrémes dobozhoz viszont a cosmonauts-széria egyáltalán nem formátlan, sőt hasonlóan formás, mint az Omega (bár kevésbé mint Kúrnyikova) ívelt lünetta, kerekített vonalak, formás tokfülek stb, nézzétek meg kézbe véve!
BLC: Olyan nagyon azért nem olvasgattál vissza, nincs 3 hete, hogy nagyon megdícsértem az Auguste Reymondot és nem is ez volt az egyetlen alkalom! Szegeden keresd az Arizona KFT-t és Dézsi Balázst!
APT! Mindhárom óra gyári új volt. Az elsőt már beállítani sem lehetett, mert a kismutató leállt,és olyan érzés volt továbbtekerni az órát, mintha a fogaskerekeken a fogak ugráltak volna egymáson. Ez egy Aviator volt. A következő egy 3133-as kronó, ebben a dátumállító fogaskerékről tört le egy kis "pöcök", javítás után kiváló lett, a harmadik egy "amphibian" ébresztő, ebbe kézmosás után már lehetett is telepíteni a halakat. Sterencsére komolyabb veszteség nélkül szálltam ki az orosz régióból, alig merem leírni, egy Citizen Diver Automatic lett a végkifejlet. Most ezt nyúzom, az Oris pihen. Lehet, hogy csak a sors üldöz, de ezek az én tapasztalataim. Továbbra is van a Poljot kollekcióban ami nagyon tetszik, de csak az "Inter" amiben bíznék! Üdv.
POTYORO: Te nagyon sorsüldözött lehetsz! Én még összesen nem találkoztam három gyári hibás Poljottal. Sőt, nem kis számú új Poljot-Moszkva órámból eddig egy hibás sem volt. Tehát ennyire nem rossz a helyzet, valami más bibi lehetett. De az kétségtelen, hogy a Poljot-Internationalok gondosabb végellenőrzést kapnak.
GLASHÜETTE, DREMPEE: Nem alszom, csak elábrándoztam azon, hogy 70 ezer dollárért (az óraipar keretein kívűl) mennyit tudnék malackodni, és rájöttem, hogy nem érdemes ezt a pénzt az UN-re költeni... ;-)))))))))
BLC! Nagyon vigyázz a Poljotokkal, mert nekem az elmúlt hat hónapban háro darab volt belőlük, és mindegyik gyárilag hibás volt. Csak a Poljot International óráiból vegyél, mert azokat Németországban finiselték. Erről sokat tud APT. Ezekhez jár garancia is, valamint szervizelésük is megoldott lesz. Erről sukodg tudna bővebben felvilágosítani. Én a három kudarc után úgy döntöttem, hogy lezárom orosz korszakomat. Üdv!
drempee: Meggyőződtél róla, hogy APT alszik-e már?
Messerschmitt: Most a bigbrothert nézed, vagy az UPC kábelt rágod? HOL vagy ilyenkor, mikor a kis kígyó csúszik az aranypunni felé?