Keresés

Részletes keresés

NMT Creative Commons License 2013.02.08 0 0 5232

Közben megtaláltam jmmakk fórumtárs Vent-Axia gépe is valószínűleg Recair hőcserélőt rejt. Ej de hogy kicsavarták ebben a levegő útját.

NMT Creative Commons License 2013.02.08 0 0 5231

Ezt skubizzátok mit hozott a keresőmotor. :-)

hetmann64 Creative Commons License 2013.02.08 0 0 5230

Sziasztok!

Találtam egy Recair  számolót, elég komoly hatásfokot ér el a hőcserélő!

http://www.recair.com/recuperator_models.php

R!ck4 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 5229

Ez jó ötlet, ilyen mindenképp kelleni fog. Ha tervrajzot mutatok,  tud valaki okosat mondani, hogy mit hova lenne jó rakni? Rá is bíznám szívem zerint egy nálam tapasztaltabbra a beszerelést is, max segédmunkásnak lennék mellette...

Előzmény: NMT (5228)
NMT Creative Commons License 2013.02.07 0 0 5228

Szűrő ügyben itt lehet egy kicsit informálódni: 

Tippek tanácsok

Szűrő alapanyagok

Az ellenállásokkal számolni kell, sajnos pont az aktívszén adatlapja nincs feltöltve. 

Aktívszenes szűrő van paplanban is. De hogy a hatásfoka hogy aránylik a granulátumhoz nem tudom. 

Előzmény: R!ck4 (5226)
hetmann64 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 5227

Én alapból házban elhelyezett szűrőre gondoltam ( vagy rekupház, vagy csak ventiház).

Már több szűrőkeretben lehet magát a szűrőt cserélni, ami méretre vágható.

Ez lehet aktívszenes is, ha jól tudom.

Előzmény: R!ck4 (5226)
R!ck4 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 5226

Igaz, mondjuk kihagytam, hogy a rekuperátorban is lehet, sőt, nyilvánvaló is hogy ott kell lennie. Aktívszenes szagszűrős is van ezekből?

Előzmény: NMT (5225)
NMT Creative Commons License 2013.02.07 0 0 5225

Lehet csak én nem értem mit akarsz írni, de a szűrőt nem a csőbe  célszerű rakni. Egy rekuperátornak csinálni kell egy házat és a házba beletenni a szűrőt. Vaqy a szűrőnek egy házat ha cső a csőben rendszerben gondolkozol. 

Rekuperátoros házas esetben Itt az első nagyobb képen is látszik, hogy van a ház, azon a csőcsonk, és mögötte, a házban a szűrő. Itt még meg is van döntve hogy nagyobb legyen a felület. 

Vagy lehet keretes "Z" szűrőt rakni bele amiben pl. hajtogatott szűrő van. Ennél a szűrő egy fém hálóra van sütve, harmonika alakban hajtogatva és úgy keretezve. Így még növelhető a felület. Vagy táskás szőrő mégnagyobb felülettel. Ilyeneket egyedileg legyárt pl. az Innofilt.

Ha cső a csőben rendszer akkor meg pl. ilyet.  Ezeket házilag is meg lehet csinálni, főleg ha olcsóbbra kijön.

Ha a konyhát is bekötöd a hővisszanyerőbe akkor a zsírgőzre is gondolj. 

Tapasztalatom nincs, de ajánlás szerint ezeket fél évente javasot cserélni. 

Azért hogy árat is írjak, az egyedi gyártású innofiltes cucc: 

Sínkeretes szűrő G4 500x200x20              1080 Ft/db+áfa
Keretes Z szűrő   F5 500x200x60              2000 Ft/db+áfa

A kereten belül cserélendő rész a fentihez: 

Szűrőlap G4 500x200              140 Ft/db+áfa
Z szűrőB F5 500x200x60      1120 Ft/db+áfa

Előzmény: R!ck4 (5224)
R!ck4 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 5224

Okés, csak kérdés egy 125-ös cső elején az elosztó előtt mondjuk legyewn 160-as csőátmérő. A felületet ki lehet számolni, a légszállításból következően nekem az a kényszerképzetem, hogy az a kis felületű szűrő egy hét múlva úgy eldugul mint a huzat..

Mondjuk perverz gondolat egy vizes átfuvatós porszűrőt beleszerkeszteni...  Ez ugye az, mikor a levegő egy vízfüggönyön megy keresztül, és a por megakad a vízben.. 

Előzmény: hetmann64 (5222)
hetmann64 Creative Commons License 2013.02.06 0 0 5223

Most is árulnak komplett gépet, egy picit átdolgozott házzal, az újabb szűrő miatt.

Előzmény: NMT (5212)
hetmann64 Creative Commons License 2013.02.06 0 0 5222

Szerintem a szűrők ezért kellenek.

Előzmény: R!ck4 (5221)
R!ck4 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 5221

A kérdésem az lenne, a hosszú csöves, központi szellőzős megoldás mennyire hajlamos leporosodni? Mert valamennyit kell hogy porosodjon, kérdés, ez mennyire egészséges? 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.02.05 0 0 5220

Ha (valószíűleg a hőhidak miatt) egyes helyeken túl hidegek a falaid, akkor hiába erőlködsz a szellőztetéssel,

létezik annyira hideg fal is, amely még 40 százalékos páratartalmú helyiségben is penésztenyészet.

Nézd meg a táblázatot: ha pl egy falfelület 8 fokosra le van hűlve, az még 40 százalékosra kiszárított levegőjű lakásban is simán vizesedik.

A páraelvonástól/szellőztetéstől a gyengén hőszigetelt fal-részek nem lesznek melegebbek.

Mindenekelőtt meg kell határozni azokat a felületeket, amelyek harmatponti hőmérséklet alá süllyedhetnek (főleg nagy hidegek idején) és valahogyan feljavítani a hőszigetelést azokon a helyeken. Hideg helyiségekkel (pl fűtetlen lépcsőház) szomszédos falak, olyan fal-sarkok és élek, ahonnan hideg felé vezető fal/alap/akármi van. Vegyél egy infra hőmérőt, a gyanús helyeket nézd végig fél méterenként és a hol hidegebb részt találsz, ot saccold meg, hogy kb hány fokos lesz ott a fal mondjuk mínusz tíz fokos időjárás esetén.

"Egy szellőztetés/párátlanítás után leesik az érték 50-55%-ra, majd utána szépen lassan újra 70% fölé kúszik."

Nem tudományosan: a falak/bútorok/minden "át van itatva" a 75 százalékkal, a levegővel csak egy kis részt cserélsz. A csak-ablaknyitogatós szellőztetés egy vicc, értelme a folyamatos szellőzésnek van.

Előzmény: syncron (5218)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.04 0 0 5219

Szinte kizárólag a főfalak penészedtek/penészednek, azok, melyek a lépcsőházakkal határosak, illetve az utcára/udvarra néznek.

Teljesen természetes módon, hisz ezek immár hőhídként (túl hideg falként) jelentek meg a hőszigetelés után a többi falhoz képest.

Igazából ezeket IS kéne hőszigetelni! kívülről ... ~10 cm habbal.

Amitől a penészesedési hajlam erősen csökkenne ( >> melegebb falfelület ott is).

És mellesleg a fűtés számla is...

----

Ettől azonban még a lakáson belüli túlzott páratartalom nem oldódik meg.

Azt valóban csak az ELEGENDŐ szellőztetés tudja megoldani.

Szerintem a nappali, a konyha és a fürdő FALÁBA rakott egy-egy higrós aereco szellőző elég lenne.

(azért a cirka 20 eFt/darab árért)

Ezek a szükséges légcserét bőven tudják.

A vekük megspórolt pénz pedig jó pár évig elég lesz a csak

passzív légcsere miatt elfogyó évi 100  m3 (15 eft/év) gázra.... 

Előzmény: syncron (5218)
syncron Creative Commons License 2013.02.04 0 0 5218

Sziasztok!

Előre is bocsi a hosszú hsz-ért, próbáltam összefoglalni a lényeget. Talán Ti tudtok egy kis segítséget adni az alábbiakkal kapcsolatban:

A problémánk lényegében a következő:

2009-ben vásároltuk a lakásunkat, mely egy 1920 környékén épült társasház magasföldszintjén található.

48 m2 (25m2 nappali+konyha+étkező, 11 m2 háló+gardrób, 5 m2 előszoba, és 7 m2 fürdőszoba).

2009-ben költöztünk be. Az első évben még egyáltalán nem volt penész a lakásban, sőt inkább száraz volt a levegő (többször volt úgy, hogy reggel ébredéskor vérzett az orrom, mert kiszáradt a nyálkahártyám), ez gyaníthatóan a „jól szellőző” fa nyílászáróknak, és a túlméretezett radiátoroknak is volt köszönhető.

Mivel a fűtési költségek nagyon magasak voltak, ezért úgy döntöttünk, hogy kicseréljük a régi fa nyílászárókat műanyagra, új radiátorokat veszünk, valamint a régi gázkazán helyett is új, turbós kombi gázkazánt szerelünk fel.

Mivel alattunk hideg pince volt, ezért a pince plafonjára is 8 cm szigetelés került.

Emellett a társasház egész épületét is korszerűsítettük, kívülről 5 cm szigetelés, és mindenhová műanyag nyílászárók kerültek.

A nyári felújítás után nem is volt semmi gond, viszont a fűtési szezon kezdetén elkezdett megjelenni a penész.

Szinte kizárólag a főfalak penészedtek/penészednek, azok, melyek a lépcsőházakkal határosak, illetve az utcára/udvarra néznek.

Kipróbáltuk a penészgátlós festést (hagyományosat, nem a NASA által fejlesztett csodaszert), vettünk nagyobb teljesítményű párátlanítót (10L/nap teljesítményűt), de jelentős eredményt nem tudtunk elérni, két hetente minden Ultra Szavóval kell penészteleníteni.

A falak alján, a bútorok mögött, valamint a felső sarkokban rendszeresen visszatér a penész, emellett nedves, dohos szag van a lakásban..

Vettünk páratartalom-mérőt is, ami folyamatosan 70-75% körüli páratartalmat mutat.

Egy szellőztetés/párátlanítás után leesik az érték 50-55%-ra, majd utána szépen lassan újra 70% fölé kúszik.

A magas páratartalom annak is köszönhető, hogy barátnőm minden nap főz, sokat mos, és sokszor kénytelen a lakásban teregetni.

Meg kell még említenem, hogy a lakásunk alatt egy meglehetősen nedves, nyirkos pince található, ami nincs lebetonozva.

Gyanakodtunk a talajvíz felszivárgására is, azonban a belső falakon nem láthatók ún. sóvirágok (ásványi kicsapódás), illetve a fűtési szezont leszámítva szinte egyáltalán nincs penész, ezért azt gyanítom, nem a talajvíz a ludas (már akkor is jelentkeznie kellett volna, mikor a régi nyílászáról voltak, de akkor nem volt penész).

Ennyi a háttértörténet. Az nekem már világos, hogy szellőztetés a kulcs, csak az a kérdés, milyen? Több helyről kaptam ajánlatot, és mindenki a saját verziójára esküszik.

1)2 helységbe 1-1 hővisszanyerős Marley készülék, össz. kb. 220.000-ért (ez a legdrágább, de a legjobbnak tűnő is)

2)minden létező ablakba aereco higroszabályzós légbevezető, kb. 110.000-ért (ez nem szimpatikus, mert passzív a rendszer)

3) a nappaliba 1-1, a hálóba 1 aereco higroszabályzós légbevezető, központi elszívóval a fürdőszobában, össz. kb. 200.000-ért.

A kérdésem az, hogy nektek, mint a témában jártasoknak milyen tapasztalatotok van a fenti verziókkal szemben pro, és kontra.

A dologhoz még hozzátartozik, hogy konkrétan még két évet tervezünk lakni ebben a lakásban, utána mindenképp nagyobbat szeretnénk. Addig is azonban meg akarom oldani a fennálló problémát, illetve az új tulajt sem szeretném átvágni egy penészes lakással.

Előre is köszi az észrevételeket.

Pocok75 Creative Commons License 2013.02.02 0 0 5217

Még vevő is lennék 1 készülékre. Itthon nagyon drágán adják.

Előzmény: Törölt nick (5216)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.02 0 0 5216

Nem rontod senkinek az üzletét ;) Csak infó ként pont az Itho-n keresztül jutottunk annó el a Racairhoz, mint a szellőztető legfontosabb elemének gyártójához. Majd, jött a rendelésetek, lánglelkű külkeres topictársnak köszönhetően.

Én próbáltam meg az Itho-val direktben tárgyalnni, és behozni a gépet. De sajnos egyáltalán nem hatotta meg őket, hogy 1000-EUR alatti áfás árral pár tucat gépes forgalmat vizionnáltam. A beszer ár egy 300 000Ft-os áfás árat kényelmesen lehetővé tenne!

Továbbra is egy jó gép, ennyiért szerintem vinnék mint a cukrot! Aki akar és teheti, az próbálkozon, hátha!

Kontakt:

Jaco Tromp
International Account Manager
Export
T  

F
+31 10 427 89 99
M +31 6 33 09 2386
E
j.tromp@itho.nl

Előzmény: NMT (5208)
Takyka! Creative Commons License 2013.02.02 0 0 5215

Eszedbe ne jusson kihagyni a hálószobai befúvást. A szellőző rendszer egyik legfontosabb hatása, hogy mindig friss levegő van a hálóban!

T.

Előzmény: R!ck4 (5214)
R!ck4 Creative Commons License 2013.02.02 0 0 5214

A padlás beépítése részben megvan, egy egybefüggő 90m2-es rész még érintetlen. Egyébként is tervbe van véve a beépítés, de legalább a gyapot szigetelés, azonban arra gondoltam, hogy meg tudom oldani úgy, hogy az egyik szoba egyik falának a tetejére egy 20x20-as álmenyezetdarab menne gipszkartonból, és ebben menetne a cső, a fal másik oldalán meg lenne a másik cső,  kb 10m hosszú a nappali, ennek a hosszanti falán lenne a cső, kívül elvezetem a garázson keresztül, a a fal másik oldalán meg az ebédlő- konyha, oda 6m cső kell, eggyel arrébb a fürdőszoba, ott megvagyok még 6m-ből. Ekkor a két hálószoba kivételével minden helyiségben van csövezés. 

Azt nem tudom, milyen követelmények vannak, kell-e a hálószobába, vagy kap levegőt majdegy másik szobán át, stb stb.... Ezt nem lenne nagy dolog megcsinálni, de ha nem tökéletes így, a jelenlegi padlás aljazáz nem lesz gond megemelni azzal a 15 centivel, gondolom a cső burkolás után lebetonozható. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5213)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.02.02 0 0 5213

"Adott egy 150m2-es 20 éves ház ami B30-as blokktéglából épült, az akkori követelményeknek megfelően,"

Ha az a ház egy szint, akkor amit egy haveromnak is javasoltam:

- padlás raktár céljára használatáról lemondani, kitakarítani, tetőt megjavítani (összes cserép ép legyen)

- minden helyiség ajtótól távolabbi sarkából padlásra nagy lyukat felfúrni

- padláson az összes lyukat egy helyre összecsövezni minimum 125-ös (ha nem sima belső falú, akkor javasolt a 160-as) levegőcsővel. Nem baj, ha ez a hely a padlásfeljáró mellett van.

- csövekre lemoshatalanul ráírni, hogy melyiknek hol a másik vége

- az egész padlásra minimum 20 (javasolt: 25-30) centi vastagságban olcsó üvegyapotot leteríteni (természetesen a csövek is a gyapot alatt legyenek)

Eddig vannak a (szerintem) mindenképen elvégezendő munkák,

ez után le lehet ülni és kitalálni, hogy először csak óccsó ventilátorokat veszünk, vagy egyelőre semmitse és ledugózzuk a végüket a szobákban, esetleg van egybő péz a hő cserélésére is.

Előzmény: R!ck4 (5210)
NMT Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5212

Tőlük vettem. 

Hogy őszinte legyek, utólag már azt mondom hogy lehet hogy meg kellett volna venni a komplett gépüket amit árulnak és már használom 2 hónapja (+1-2 hónap mire még ez elkészül). De én nem kérdeztem, ők meg nem kezdtek el mindent rámtukmálni. Örültem hogy megcsípek egy hőcserélőt. Csak utólag derült ki számomra hogy komplett gépet árulnak igazából. De mindegy, nagyon segítőkészek voltak. 

Venti a lpantherában is van, de ott 50%-al drágábban, viszont a tápot meg tőlük vettem a legjobb áron. 

Előzmény: Pocok75 (5209)
R!ck4 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5211

ezekkel valahogy teljes mértékben egyetértek, valahogy a neten olvasott árak miatt gondolkodtam elsőre ventis megoldásban, de természetesen a komplett rendszernek örülnék igazán. Érdemes ezt álmenyezet alatt vezetni? Sőt, mik az irányelvek, mi a jó megoldás? Mivel részben van beépített tetőtér, a födémáttörés nem tuti, sőt, még van kb 100m2-nyi nem beépített, ahol még beépítésre vár (talán majd egyszer) ezért inkább az álmenyezetest látom vállalhatónak.   A neten nem találtam egyébként igazán kerek megoldást, ellenben a számokat szépen kerekítették... :-))

Előzmény: NMT (5207)
R!ck4 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5210

Mint mondtam, még friss husi vagyok a témában, csak mint komfortra vágyó ember, épp egy nagy átalakítás előtt állok, és nem mindegy, hogy milyen műszaki megoldásokkal tömöm tele leendő otthonunkat. Adott egy 150m2-es 20 éves ház ami B30-as blokktéglából épült, az akkori követelményeknek megfelően, de jól, igényesen, persze nem kérdés, mára részben elavult. Mivel maga a ház kb telekárban meglenne (10M), és a közelben kapható házak pofára, m2-re kb  2x ennyibe kerülnek, és azokat is kellene faragni, hogy nekünk megfelejen, ezért kézenfekvő ezt választanom,  így a fennmaradó kertből valójában szabadon gazdálkodom,  lesz 6-8M olyan keret, amiből ablakcserét, új padló+ radiátoros fűtést, padlóburkolást, pár belső fal áthelyezést, ezt azt kell megcsinálnom, és ha már a padlót felverem betonig, emelem a padlófűtés miatt, egyértelmű, hogy ha itt tényleg 3-500 ezrekről beszélünk, ennek is bent kell lennie...

Jelelnleg ketten vagyunk, a költözés a harmadik tervezése miatt aktuális, és amikor ott lakunk, már nem szeretnék építkezni, szóval belefér akár 3 hónapos átalakítás is, ennyi idő alatt csak meglesz ez is.  Nem mondom, hogy fáj, ha 40 helyett 50 a gázszámla, én szeretem a meleget, ennyin ne múljon, de a jó levegőre is kényes vagyok, fél millát megérne, ha mindenki jó levegőt szívhatna...  A nyári hűtésben én klímában gondokodom, (vagyis eddig gondolkodtam) mert kissé allergiás vagyok, ez sokszor kisegített, több éve szinte tünetmentes vagyok, mióta van klímánk. 

Szóval ha nem haragszoktok, kérdezek még egy- két hülyeséget, de az is érdekel, hogy válalkozószellemű emberke által, akár velem beszereljünk egy ilyen rendszert, de semmitl sem zárkózom el. Inkább úgy mondom, nem vagyok fillérb@szó, de azért szeretem a legjobbat kapni a pénzemért, nem tékozlom el ha nem muszáj.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5205)
Pocok75 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5209

Hollandiában ennyi. Azon is van helyi adó Csak milyen ventilátor lehet benne? Valószínűleg én is építem, csak nagyokat kussolok, mert még festve, burkolva sincs a ház egy része. Leginkább nézelődök. Nekünk már van luk a födémben. Úgy lett öntve! :)

Bvill-től veszed a ventilátorokat is?

Előzmény: NMT (5208)
NMT Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5208

Ebben az Itho cuccban is első ránézésre recair hőcserélő van. :-)

Csak mivel a ház 477 mm "mély" ebben biztos nem az 500 mm-es hőcserélő van. Meg ez a 350 netto vagy brutto, nem mindegy. De nem akarom én ezt megfúrni. 

Bbvill által gyártott rekupec RS160-500 hőcserélővel, papst ventivel, full elektronikával 260+Áfa. Csak be kell kötni. 

Ha meg magad csinálod 200 bruttó.

Előzmény: Pocok75 (5204)
NMT Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5207

Én nem kész cuccot veszek, hanem alaktrészeket. Számításom szerint nekem a Recair hőcserélő+2 db papst venti+ház+szűrők+vezérlés+táp bruttó 200 e lesz. Ez saját építés. És nagyon bízom benne, hogy jól fog működni. Lehet hogy egy-két dolgon lehetne spórolni, de nagyságrendileg nekem ennyi. 

Korábban nekem át kellet fúratnom a vasbeton födémet 8 helyen, ez 86e volt. 

+ a csövek, idomok, anemosztátok + szigetelések. Ez mindenkinek egyedi, nekem hasra lesz vagy 100e, de majd kiderül. 

Az okok:

- egész évben nem megoldott a konyhai, fürdő és wc elszívás.

- nyáron szeretnék éjszakai, kényszerített szellőztetést, 

- télen szeretnék friss több levegőt, és kisebb páratartalmat.

És hogy-hogynem BP környékén vannak az árilag hatásos beszerzési lehetőségek. Vidéken (felénk) amit én találtam legalább 30-40%-al magasabb árak vannak. Nekem is tennem kell egy beszerző kört még, ráadásul még a csöveket is érdemes hurcibálni.

Előzmény: R!ck4 (5201)
peterch Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5206

Szia !

Ha ugy jozanul belegondolsz, akkor nagyon sok eredmeny szamolhato ki.:)  Hogy miert, egyszeru a dolog. Valtozo a szelloztetes idejenek hossza, a relativ paratartalom mindket oldalon es a hofokok.  Valamint nem mindegy ,hogy egy olyan hazba epited be, ahol az eves energiafogyasztas 1nm-re 50kWh, vagy egy olyanba, ahol csak 15kWh. Ha megadod a parametereket, akkor azert lehet megkozelito erteket szamolni.  De hatalmas futesszamlacsokkenest ne varj. Mivel azert a ventik is valamicsket fogyasztanak elektromos energiat, a hocserelo egeszeves hatasfoka is kb. 65% koruli. Ezt mindet figyelembe kell venni.  Viszont nem tudom, hogy a komfortot amit nyujt, hogyan tudod penzre atszamolni, mert azon kivul, hogy friss levegot biztosit, tehat meghosszabbitja az eletedet es a haz allagat is szinten tartja, mar ami a nedvesedes eseteben romulhatna.

Szerintem.

Udv , Peter.

Előzmény: R!ck4 (5203)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5205

"A funkcioanlitásában egymáshoz közel álló két megoldás..."

- Az első esetben muszáj egy pontból (a hőcserélőből) eljuttatni a frisslevegőt az összes befúvási pontra (soksok méternyi hőszigetelt + légtömör  csövezéssel), plusz az összes elszívási pontról (soksok méternyi hőszigetelt + légtömör  csövezéssel) össze kell gyűjteni a használt levegőt és eljuttatni a hőcserélőhöz

- a második resetben pedig kell pár levegő bemenet (bárhonnan) a külvilágból és kell pár levegő kimenet (bárhova) a külvilágba.

Tehát általad felvázolt két lehetőség funkcionalitásban igencsak távol van egymástól.

"...két megoldás egyike lényegsen töbe kerül a másik, megéri ez nekem?"

Utalva az előző hozzászólásomra:

Ha a házad jelenlegi (természes, véletlenszerű, stb) szellőzése véletlenül már most is közel van az ideálishoz, akkor a második változat nem sok hasznot fog hozni (sőt, peches esetben még veszteséges is lehet, hiszen némi áramfogyasztás ehhez is kell). De csekély az esély arra, hogy a házad véletlenül közel optimális szellőzésű lett,  igen valószínű, hogy már a legegyszerűbb mesterséges szellőzetés is hozna évente 5-20eFt hasznot (a villanyszámlán felül).

És kétségeim vanak, hogy a "csak szellőzés" rendszer kiépítése 300eFt-ba kerülne.

A hőcserélős változat viszont egyértelműen hasznot hozna, tehát itt már van lehetőség megtérülési időpontot lehet saccolni. A várható éves haszon (a "csak szellőztetés" rendszerhez képest) a lakók számából kiszámolható, a beruházás tényleges értéke pedig igen széles skálán mozog, de előtte definiálnod kell, hogy a "mindent magam csinálnék, csak ne kerüljön sokba" (5-8 év megtérülés) és a "pénz nem számít, csak profi rendszer legyen" (10-25 év megtérülés) közötti skálán hol helyeznéd el önmgad.

Tehát ha tudjuk, hogy hányan fogyasztjátok a levegőt és mekkora a barkácsmester / megtérülési türelem értéked,

akkor már el lehet kezdeni a saccolgatást, hogy mi érné meg neked.

"létezhet-e más előnye a hőcserélésnek, mint az energiamegtakarítás (és ha igen, mi)"

A beszívási pontra mehet légszűrő, szagszűrő, akár sterilizáló is.

"számolhatok-e valóban 50 ezres fűtésszámla helyett  40 ezressel"

A levegőnek a lakók számához van köze, a fűtésnek meg a ház méretéhez+hőszigeteléséhez.

Viszont a hőcserélő a nyári hűtésbe is besegít, amire eddig talán nem is gondoltál forintálisan.

Előzmény: R!ck4 (5201)
Pocok75 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5204

Hollandiából 350e körül lehet szerezni HRU ECO 4-et. Egyik fórumtárs már nézelődött.

http://www.hovisszanyero.com/news/1/2/hru-eco-4

Előzmény: R!ck4 (5203)
R!ck4 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5203

Jó, akkor lehet a számok nem jók. Mi a reális ára egy komplett cuccnak beszerelve egy 150m2-es házba, mondjuk 8 befúvó, 8 szívó nyílással? Azt modom, 350-ért van, ezzel elérhető számszerűsített fűtésszámla csökkentés? 

Előzmény: mzsombi (5202)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!