Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
A choccolatinóval én is így jártam, mindig lehullajtotta a termést, soha nem érlelt be egyet sem, sőt igen fagyérzékeny is, ezért pár éve tőből kivágtam, a kihajtott vadat beoltottam jobb fajtával.
Ha magot is akarsz a lotuszon olts bele 1-2 porzós ágat. Szívesen küldök porzóst tavaszra.
Choccolatino, ha később hajtott ki a téli hideg sokk miatt, akkor előfordulhat, hogy most virágzik. A gyümölcsök beérhetnek, de
lehet nem érik el a fajtára jellemző súlyt.
Bizonyos fajták hajlamosak újra induláskor a friss hajtásokon újra virágozni, de ez még nem időszerű.
Ilyen fajta a Costata, de nagyon hosszú ősznek kell lenni, hogy ezek a gyümölcsök beérjenek. Észrevettem, hogy a Costata most indul újra, némelyik ága, ennek következtében néhány gyümölcs leesett a fáról. Kötéstől eddig talán 5 gyümölcs. Vaniglia sokkal több virágot hozott a gyümölcsök legalább 60 %-a már leesett a fáról, de nem aggódom még. Vaniglia gyümölcse nagyobb, több száz virágból a gyümölcs nem tudott volna kifejlődni rendesen. Szükségszerű a gyümölcs hullása.
Köszönöm válaszod! Még az is lehet, hogy hagyok meg ágat belőle, ha mégis átoltásra kerül, ez a datolyaíz érdekes lehet. Szerencsére ez nem idén esedékes az oltás problémája, most csak fejlődjön. :)
Hát, eléggé elkeserítő, amit a poloskákról írtok... :( Eddig úgy voltam vele, a káki legalább egy olyan gyümölcs, ami egészségesen tartható szinte gondozás nélkül. (És régebben így is volt, a pesti fámról csak szedtük a gyümölcsöt, nem kellett permetezni, és vészesen nem is támadta meg semmi).
A poloskainvázió nem volt eddig általános, legalábbis felénk, de két éve már itt is úgy kell kitessékelni (finom kifejezés), mert ősszel próbálnak mindenhol bejönni a lakásba. Eddig ezt tudtam a legbosszantóbb tulajdonságuknak (ja meg hogy a málnára rájárnak). Nem gondoltam volna, hogy egy aránylag erős héjú és éretlenül nem jó ízű termés is érdekelheti ezeket...
De jó, hogy benéztem! Plusz egy ok, hogy meg akarjam várni a kihajtott lótuszalanyom milyen nemű. :) Így már elég szimpatikus, hogy mag nélküli és öntermékeny, ha lány. Mégis kap esélyt, nem oltom át azonnal.
Viszont egy kérdés: az íze milyen? Teljes érésben. Mivel olvastam az "akkor is fanyar"-tól, a "mézédes"-ig mindent...
mai döbbenet: TERMÉSek vannak a LÓTUSZon (d. lotus)!!
azért furcsa, mert csak egymaga van, kétlaki lévén nem lehetne rajta semmi...
a d. kaki nem porozhatja, szerintem. vagy mégis? pl. a choccolatino? az növeszt fiú virágokat is. de ez is kizárva, mert újabb döbbenet, az meg most van még csak bimbóban... (sztem a fagy miatt későn indult meg, de szépen, koronából hajtott ki...)
kiváncsian várom a fejleményeket. majd teszek fel később fotót is.
elvileg nem csinálhat magot a szomszéd d. kaki fák gyümölcseiben, főleg, mert termő :)
igen, amennyit ki tud nevelni, annyit hagy meg. mivel "csak a törzs maradt" gyenge volt a fa az új hejtásokkal, bár "tudta", hogy benne van a potenciál, ezért sok gyümölcs indult el, de a hardver közbeszólt :(
a víznek is azért van valamennyi köze a gyümölcshulláshoz, meg a trágyázásnak is, de inkább ezek konbinációjának... végső szó a növényé, mennyit tud bevállalni...
"a poloskával szemben meglehetősen tehetetlenek vagyunk. A vegyszermentes megoldás az lenne, ha megtalálnánk az állat hatékony természetes ellenségét, ha valamely faj rákapna a márványospoloska és a vándorpoloska „ízére”. Egyelőre nem ismerünk ilyet."