Ez nagyon beteg :D Valaki komolyan azt gondolja, hogy a kacsintó férfi az álló farkára mutat? :D Az egyértelműen a zsebe, nem a slicce. Lehet, én vagyok nagyon ártatlan gondolkodású, de szerintem egy alma van a zsebében, nem más :))
„A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár. A Fotótér szolgáltatás első gyűjteményei összesen tízezer fotográfiát tartalmaznak az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély időszakából.” https://fototer.oszk.hu/elso-vilaghaboru/ https://fototer.oszk.hu/szabo-denes-erdelye/
Van a fortepanon valamilyen, a mai naphoz fűződő, fénykép? Nem későbbi megemlékezésszerűre gondolok, hanem valami korabeli hivatalos aktust megörökítő képre, pl. határkőállítás, aznapi országgyűlési felvételek... ilyesmi.
Amennyire én ezt most felfedeztem, az angol szó, a magyarral ellentétben, nem a testi "akció", hanem annak csak szavakban megnyílvánuló válfajára vonatkozik.
Köszönöm, hogy gyarapíttattad ismeretanyagomat! :-)
adott nekem a cég anno, hogy otthon, munkaidő után, is dolgozhassak határidős programmozási feladatokon. Természetesen jött vele az általad említett modem kütyü is, ami még azt is kibírta, ha "valaki más" véletlenül felvette a másik házitelefon kagylóját, tárcsázott, majd az üvöltésre visszahelyezte azt a helyére. :-)
"Még emlékszem PC-s időkből olyan extra perifériákra, mint villanyírógép klaviatúrájára helyezhető doboz a pc-ből küldött jelekből nyomkodta a billentyűket"
Láttam még néhány ilyent működni, mikor még nagyon ritkák és drágák voltak a nyomtatók.
Voltak ehhez hasonló adapterek zongora és orgona billentyűkre illesztve is.
"Vagy olyan telefon modem, ami hangszórót, és mikrofont tartalmazott, és a telefonkagylóra kellett tenni. És ezzel akár egy telefonfülkéből is lehetett a hordozható gép ősökkel más számítógépekkel kommunikálni."
Na ja, akkoriban minden valamirevaló riporter cipelt ilyet az akta, vagy diplomata táskájában.
A villanymotoros írógép gyorsabb írást tett lehetővé tanult titkárnőknek. Én autodidakta gépelő vagyok. Mint programozó gyorsabban lyukasztottam papír szalagjaimat, kártyáimat, mint ha leadtam volna. Ezzel együtt valakinek segítettem 77-ben diploma munkát készíteni, amihez sima talán Erika kis táskagépet szereztem a munkahelyemről. Ott jobbára Optimák, elektromos Optimák voltak, de már kifutó termék volt.
Az IBM gömbfejesehez, nem ismerem összes változatát, de a jobbak már a hetvenes évben egy A/4 es lapot képesek voltak a memóriában tartani, ott javítani, és a lapot újra kinyomtatni. Magyarul nem kellett javítani, csak ez a stencilhez nem volt jó.
A második diplomát már számítógéppel írattuk az egyik kollégámnak, és DZM 180 lengyel gyártású mátrix nyomtatóval készítettük. Ez már maszek munka eredményeként ismerte a magyar ékezeteket is. Egyik üzleti baklövésem volt, hogy a külkereskedőnknek Nem mutattam elegendő lelkesedést, és nem mi lettünk Japán Epson helyett a mátrix nyomtató úttörői. Még prototípushoz se jutottunk el, mint a BRG-s floppy fejlesztő Jánosi Marcell. (Volt alkalmam kipróbálni.)
Rajzolni egy csodálatos gépen rajzoltunk. Mindenféle tollas volt, és 11 m szer 0,96 m es volt a legnagyobb rajz. Számítógépes tervezésre, és dokumentálásra használtuk. A 80-as évek második felében meg már volt PC-s kártyatervező program, illetve voltak szines mátrix nyomtatók.
Még emlékszem PC-s időkből olyan extra perifériákra, mint villanyírógép klaviatúrájára helyezhető doboz a pc-ből küldött jelekből nyomkodta a billentyűket. Vagy olyan telefon modem, ami hangszórót, és mikrofont tartalmazott, és a telefonkagylóra kellett tenni. És ezzel akár egy telefonfülkéből is lehetett a hordozható gép ősökkel más számítógépekkel kommunikálni.
Nálunk Benson 1332 plotter volt a cégnél a 80-as, 90-es években. Különböző adapterekkel csőtollat, de normál filctollat is be lehetett állítani. Ezekkel rajzoltuk a kézivázlatról bedigitalizált nyomtatott áramkörök próbarajzait ellenőrzéshez.
Nagyon érdekes infók, de ezekből kimaradtam, ugyanis a számítógépekig csak Erika táska írógépemet használtam. A csőtollakat is elektro-mechanizálták, az első amit láttam,
egy HP (nem hülye p!) plotter volt. Ez maga cserélte a fekete és színes, különböző vonalvastagságú tintapatronokat. A műszaki rajzolók Wurlitzerje volt.
A ceruzahegyezőket és a radírozókat is elektro-mechanizálták később.