Rongálás: vörös festékkel öntötték le az írónő emléktábláját
Vörös festékkel öntötték le Tormay Cécile írónő józsefvárosi emléktábláját, a rendőrség rongálás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
Amikor egy hatóság hoz egy határozatot, akkor az még nem azonnal végrehajtható, hanem meg kell várni amíg jogerőre emelkedik.
Az eljárás ilyen szabályozásának a célja az, hogy ha valakinek az érdekeit sérti a határozat, akkor legyen jogorvoslati lehetőség.
A Károlyi szobor eltávolítására hozott határozat még nem emelkedett jogerőre, mikor felkapták a daruval, és elvitték.
Ez ugyan csak eljárási szabálytalanság, de ugyanilyen eljárási szabálytalanság lenne, ha mondjuk a te ügyedet tárgyalnák, és a rád terhelő tanúk meghallgatása után ítéletet hoznának, hiába akarnál te több tucat mentő tanút idéztetni a tárgyalásra - azokat nem idéznék be, vagy nem szólítanák be a tárgyalóterembe.
A Károlyi szobor sehol nincs felállítva, és nem is lesz.
miért, úgy döntött a képviselőtestület, hogy nem állítják fel? az, hogy páran nemmel voksoltak a megkérdezett párszáz emberből, semmit nem jelent. nincs jogkövetkezménye...
"Azért Varga Imre Károlyi-szobra már csak művészeti értéke miatt sem érdemel semmilyen festéket, nem beszélve az ábrázolt alak által képviselt eszmeiségről."
Jaja.
A Károlyi által képviselt "eszmeiség"...
Bizonyára arra tetszik gondolni,
amit a derék Károlyi képviselt, amikor a tanácskormány megbízásából politikai biztosként ügyködött a Hangya-szövetkezetnél.
Fehérgyarmaton, a városka körforgalmában középen, egy kerek kis placcon áll egy GyarmatVezér szobor keményfából. Vagy 11 éve avatták, ma is ugyanolyan állapotban van, mint a kezdetekkor.
Évente 2x a fából készült szobrokat lekezelik Xiladekorral, vagy nem tudom hogy hívják ma a sejtekbe beszivárgó védõ folyadékot. Esetleg egy matt lakk réteget rá, és aztán esõ verheti, nap szíjhatja (mint a remeték fachát) de sömmi baja nincsen a szobornak. Nem tart ugyan több száz évig, mint egy gránit, de eltart sokáig.
Azért Varga Imre Károlyi-szobra már csak művészeti értéke miatt sem érdemel semmilyen festéket, nem beszélve az ábrázolt alak által képviselt eszmeiségről.
Ámde milyen művészeti értéket képvisel ez a nyomorult szobrocska, amelybe már eleve bele van komponálva a szú, amely sajnos nem elég gyorsan rág, hogy azt a szúette eszmeiséget lebontsa, melyet a kormányzó úr képviselt?
A vörös festék csak emelt rajta, méghozzá a civil kurázsi által.
Sokunkat képviselt ezzel a tettével Dániel Péter, illő lenne kiállni mellette.
Valamint ha egy régi napfényes csütörtök délutánon egy nagyságos kisasszony egy budai húsboltban nem ejti el a zöld cekkerét a frissen vásárolt áruval, és egy cufellig szintén ott tartózkodó ügyvedbojtár elõzékenyen föl nem veszi azt, akkor én ma nem lennnék e világon, mindenki igaz gaudiumára, és Isten nagyobb dicsõségére.
Bírom az ilyen "mi lett volna ha...." címü laposságokat!
Nyilván, ha nincsen Horthy, akkor simán kimaradhattunk volna a II. VH-ból, nincsenek polgári és civil áldozatok, nincsen az óriási pusztulás. Pont, mint a többi környező ország, ugye?
A doni hősöket megfelelő felszerelés nélkül (téli ruha, fegyver, jármű, élelmiszer) nélkül hajtották ki a Donhoz, aztán nagy részük úgy pusztult el, hogy a menekülő katonatömeg lassította a szovjet előrenyomulást, s ezzel az előttük visszavonuló német csapatokat segítették. Horthy már ezért a húzásáért is megérdemelte volna, hogy bíróság elé állítsák.
Nézd, attól, hogy hülyének tetteted magad, csak hogy szemforgatva temethesd a demokráciát meg a sajtószabadságot még mind a ketten tudjuk, hogy a szobor kap egy restaurálást, majd közterületre, egy őt megillető helyre kerül. Olyanra ami jobban illik a megosztó történelmi megítéléséhez. (Nemtom észrevetted e, hogy közben rendszerváltás volt) Még csak nem is a szoborparkba kerül a rákosista haverjai mellé.. Igazán méltányos.
Ej, hogy' örülnének a Donnál elesett magyarok, ha egyszeriben feltámadnának, és láthatnák kedvencük rehabilitálását! Bizonyára áldó imádságot rebegnének érte.
Honnan vetted a jogot, hogy ezt a gyalázatos mondatot leírd??? Mit tudsz te a doni hősökről, és áldozatokról? Milyen jogon hivatkozol rájuk? Honnan tudod azt, amit "tudsz róluk"? Hány Dont megjárt veteránnal beszéltél?
Az én alapom a háborgásra:
A rendszerváltás előtt több - mai elnevezéssel - civil szervezet alapítótagja voltam: Doni Bajtársak Köre, Szent Korona Társaság katonai tagozata, II Világháború Halottaiért Alapítvány... Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetségnek ( ma már ez a neve) ma is tagja vagyok.
Sok dont megjárt öreggel beszéltem. Életem egyik legnagyobbélménye volt, amikor 1989-ben, a alakülógyűlésen, annyian voltunk, hogy nem fértünk el a Szent István Múzeumban. Az utcán rekedtek közül valamelyik öreg kezdte el a nótát. Aztán fokozatosan, egyre többen csatlakoztak hozzá. Öröm volt, fülnek szemnek! Látni a kivezényelt rendőrök zavartságát, az öregek fiatalosan sugárzó szemét, és hallani ahogy messzezeng hogy: HORTHY MIKLÓS KATONÁJA VAGYOK...
Tudod a Donnál elesett magyarok azóta már konzultáltak az utókor kárvallottjaival, s biztos nem állnának mögéd az éj leple alatt fekete festékes vödörrel a kezükben. Valami bajtársi szövetségben lennének, pláne nem Kaszinózó tojáspeti bandájában .