Keresés

Részletes keresés

japipapi Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10856

Szia!

Most a KÁTKI-nál 450,-Ft/db a liba tojás, többnyire garantált, nem érdemes háztól venni. Az is igaz, idén, -már-, az előnevelt liba 1300,-Ft/db, biztonságosabb, mint a tojás. Csak ilyenek lökötteknek, mint én vesz ilyet is meg olyat is, sok a saját állományát is kelteti. :-)))))

Végre tojnak libáim, ki fogom keltetni, de azért rendeltem előnevelteket is.

Előzmény: Xaxonos (10854)
Xaxonos Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10855
helló! Elsö éves kudak akar 40et is tojhatnak. Dátumozd be a tojást és ha elkotlik a frissebbeket hagyd majd alája
Előzmény: puppi89 (10853)
Xaxonos Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10854
Szia. Egy libatojás 2-400 ft és ki tudja milyen. A 2 ludad alá kb 30db kell, egy gunár 4000 ha jol alkudsz. Tavaly vennem kellett egy baleset miatt uj gunarat,másnap már sexeltek és a 3 ik tojás már szemzett lett. Ha közelbe veszel gunarat ott próbáld kicsikarni az eladotol hogy törjön fel tojást és nézzd meg szemes e,ahol gunar van ott akad tojó is ,esetleg kérhetsz tojást is majd onnan ha nem válna be a gunár
Előzmény: eloper (10847)
puppi89 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10853

Meg még azt szeretném kérdezni hányat tojik a liba mig megkotlik????

puppi89 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10852

Nekem már a szürke liba tojt 3mat csak nem tudom hogy el-e ül vagy nem!     

Előzmény: Chani2 (10843)
Lilatigris Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10851

Ja, aztán már nem férnénk el a lakásban a keltetőktől... :)

Pedig az idén nem is akartam libát tartani, tavaly meg égen-földön libatojást kerestem... :)

A néma gácsér már kergeti a tojókat, néha elkapja valamelyiket, de szexet még nem láttam, a tojók inkább menekülnek, a futó kacsák meg pont fordítva, a tojók kergetik a gácsért, leülnek elé, de az csak átesik rajtuk... hát... nem is tudom, remélem azért lesz kiskacsa, fiatalok még, kb. 8-9 hónaposak.

Még a végén a néma gácsér a futó tojókat fogja elkapni! Aztán abból lesz még valamilyen kacsa... :D

Előzmény: japipapi (10841)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10850

Egy kicsike kis betekintés a lúdtenyésztésben, (hát ha segít valamit). Az intenzív lúdtartás és tenyésztés zsákutcába végződött, mint minden legelő állaté,mert megjelentek a betegségek. Nézzük csak a szarvasmarha és minden kérődzö állatot. stb. A sorok között még is csak ottvan a lényeg amire figyelhetünk. "- ..

A baromfifajban a tenyészállatok termelésének ciklusa a lúd kivételével egy év, így ez a sajátosság a tenyészállat felnevelésében is megmutatkozik. Az 5-6 éves tenyésztésben tartásra tekintettel a lúd tartástechnológiájában olyan szempontokat is figyelembe kell venni, ami egyéb baromfifaj esetén nem lényeges. A hosszú hasznos élettartam, a folyamatos magas szintű termelés előfeltétele a technológiának megfelelő szakszerű tartás. A tenyészlúd felnevelése lehetséges zárt intenzív rendszerben, ahol mind az elő-, mind az utónevelés zárt körülmények között, istállóban történik. Ez a technológia feltételezi a szabályozott világítási és takarmányozási program alkalmazását. A módszerrel a szezonálisan termelő lúdállományok mellett egész éven át terméket lehet előállítani. A nyári tojástermelés érdekében indokolt lehet e módszer alkalmazása. A zárt rendszernél is megkülönböztetik az elő- és utónevelést, de az állatok a törzsólba telepítésükig zárt körülmények között vannak. Az un. átmeneti nevelésnek az a lényege, hogy a tenyészludak kitollasodásig zárt, intenzív körülmények között vannak és csak ezután kerülnek extenzívebb körülmények közé.

A fentebb említett két módszert hazánkban kevésbé alkalmazzák, helyette az ún. félintenzív nevelési módszer terjedt el. Egy intenzívebb előnevelési szakaszt követően a 4. héttől már extenzív körülmények közé helyezik az állatokat és ez a tartásmód a beólazásig megmarad. A napos lúd életének első pár napján 30 ºC körüli hőmérsékletet igényel, amit teremfűtés és műanya segítségével szoktak biztosítani. Mivel a ludak hőigénye később erőteljesen csökken, így ez a hőfok már a 2. hét végére 20-22 ºC-ra csökkenthető. Az edzett állomány kialakítása megköveteli, hogy libáinkat minél hamarább szoktassuk az extenzív viszonyokhoz, a szabadban tartózkodáshoz. Az előnevelő épülethez célszerű kifutót csatlakoztatni és arra alkalmas külső hőmérsékletnél az ludakat a 3. héttől szabadban tartani. Az előnevelés során a túlzott csoportlétszám, a zsúfoltság csipkedéshez vezethet, ezért a 200-300 egyednél nagyobb csoport kialakítása nem szerencsés. Az előnevelés során tekintettel kell lenni a lúd táplálkozási sajátosságára, miszerint vízigénye az átlagot meghaladja. Az ivóvízhez korlátozás nélkül férjen hozzá, és a kapacitás tervezésénél figyelembe kell venni a növendék állatok napi 1 liter körüli vízfogyasztását." stb.  üdv.

Előzmény: eloper (10844)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10849

Szevasztok, szerintem a napos kislibák mindig is húzosabb árban voltak más viziszárnyasokhoz viszonyitva. Nem csak a kevesebb tojásrakási szám mennyisége miatt, ugyan is a lúd tojás tárolása és keltetés második felében bekövetkezett "hibácskák" okozzák ezt az árkülömbséget a piacon. Most nem gordonozok egy sort, ami nyilván nem mennyiséghatékony volt a gágogó barátainkra és gazdáikra. Ősszel érdemes törzsesíteni a lúd családot ami aztán 5-6-7 évig is biztosíthattja a megfelelő mínöségi keltetthető tojásokat. Ilyenkor nagyon reszkantos már gúnárt beállítani egy "csapatban", bár meg lehet próbálni és nyár végefelé lehetnek jó tojcikák szerintem. üdv.

MG Petimester Creative Commons License 2014.02.22 0 0 10848

Szia, mennyi idősek azok a "csajok" fehér kabátban ?  ,-))

eloper Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10847

Szóval a tojásvásárlás nem biztos?  Akkor ha gyorsan veszek egy Gúnárt? Melyik a biztosabb?

Előzmény: ez-Ben (10845)
matuznorbi Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10846

Simán kicserélheted, ha megkotlik.

Nem foglalkozik a tojáscserével.....

ez-Ben Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10845

:) Megnyerted a hangszórót !

Ha a libáid elkotlanak, akkor már nem is kell csempészni...DE mi is a fórum véleménye a tojás vásárlásról ? ( Ismétlő házi feladat !:)

eloper Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10844

Van 2 fehér liba tojóm , mind a kettő tojik csak nincs hozzá gúnárom:((Ha vennék hozzá magos tojást alá lehetne csempészni a magosat a sima helyett?

Chani2 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10843

Nekem tavaly elült, csak 2 héttel később, mint a fehér, de mondjuk fiatalabb is volt vagy másfél hónappal. Most a fehér már tojt 3 tojást, kíváncsi vagyok, hogy a szürke mikor kezd el tojni! :)

Előzmény: puppi89 (10842)
puppi89 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10842

Azt szeretném kérdezni hogy a szürke liba el ül????

japipapi Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10841

Szia!

Csinálj gyorsan még egy keltetőt! :-)

Egy idő óta nekem is özönlik a tojás. leginkább néma, de sajnos vacak a gácsér, kénytelen vagyok megenni. Ha leállnak, mennek a fagyiba. Viszont ma meg lett az első libatojás, 10 napot várok és keltetem amennyi lesz első etapba. A magyar kacsák is szexelnek, várható tőlük is a tömeges tojás.

Előzmény: Lilatigris (10839)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10840

Ha jól emlékszem 160-170 körüliek voltak súlyra..

Előzmény: Lilatigris (10839)
Lilatigris Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10839

15 libatojásból 10 indult meg, de nem is vártam többet, a kieső között volt egy 14 napos, az inkább csak kíváncsiságból került a keltetőbe és volt 3 nagyon kicsi tojás, 110-115 grammosak, meg a legnagyobb sem volt jó, az 220 gramm volt.

Mondják hogy a túl öreg, a túl nagy és túl kicsi tojást nem jó keltetni, hát tényleg. :) De ingyen volt a tojás, úgyhogy belefért egy kis kísérletezés.

Nem libával, de tegnaptól tele van a másik keltető is, ha elkezdenek tojni a kacsák nem tudom hova teszem azokat a tojásokat. :D

ez-Ben Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10838

:) ...a libára a róka a legveszélyesebb ! ( akár 4, akár 2 lábon :)

...a liba nagyon szeret rágni, legyen az kis fa kérge, vagy a kint felejtett rámás csizma stb. De legelni szeret a legjobban. (  Hejjj... azok a régi libalegelők és...libapásztor lyánykák :)

Próbáld csak ki, közben énekelhetsz is - vidáman.

Előzmény: kanga 1 (10834)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10837

"- Az előkeltetés 37,5-37,8 °C-on 55-57 % relatív páratartalom mellett történik. Ha és amennyiben tárolod. Elfogadott a függőleges (tompa végével felfelé állított), vagy a 45 °-os szögben fektetett tálcázás. Bújtatni a 25. napon kell, ekkor a relatív páratartalmat 75-80 %-ra emelik. Az utókeltető hőmérséklete 37,4-37,5 °C.

Tömeges pattogzás idején a páratartalmat tovább kell növelni 80-90 %-ra.

Az első lámpázást a 6. napon, a másodikat a 22. napon vagy a bújtatáskor lehet elvégezni.

A naposkacsák rendkívül elevenek, ezért gyorsan célszerű őket leszedni. A gépkihasználás a pulykáéval azonos. Az előkeltetés alatt két óránként 45 °-os szögben kell forgatni a tojásokat.

A keltetés 23. napjáig naponta kétszer, azt követően naponta háromszor kell hűteni a tojásokat 29-30 °C-os hőmérsékletre.

A 23. keltetési naptól azért kell háromszor hűteni, mert ekkortól jelentős hő szabadul fel a tojásban. A hűtés időtartama 15-20 perc. Ennyi idő alatt hűl a tojás 30 °C-ra. (Tapintó hőmérővel a tojás hegyes végén) !

A magas páratartalmat permetezéssel lehet elérni. A permetezés hőelvonással jár, ezért a kézi forgatáskor a hűtés idején tanácsos végezni (40 °C hőmérsékletű vízzel szokás permetezni)."

MG Petimester Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10836

Szia, szerintem igen.  ,-)) Végy, vagy lopj... 2-3 drb kacsatojást és 1-2 napos legyen ha tojnak  hosszabb (tárolás mentes), 1 nap tárolás az jó neki szerintem ! Tuti ,hor reggel toja meg és én másnap este tenném alá.Tedd alá a megült japszinak.A lényeg a 23 naptól kell töbször is hűteni és fontos a permetezése 30 C fokos vízben mégis csak viziszárnyas. A napi hűtése 20 pec lehet. Majd megírom  a gépi technológiát és kihámozod a lényeget belölle.  ,-)) üdv.    u.i. A kis japszi mamit kell sassolni,hogy jól forgat-é ?? Egy hosszanti ceruza csikkal lehet jelölni a tojásokat.

Előzmény: eloper (10826)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10835

Az nagyon "nemjó" párosítási igyekezet lenne.  ,-)))

Előzmény: eloper (10828)
kanga 1 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10834

Van ám kérdésem. Írtam, hogy Lali a furaliba, nem nagyon akart enni. Írtátok, hogy ha megszokta a helyet megjön az étvágy is. Így lett. A kérdésem az lenne, hogy lehet e baja attól, hogy nem mindig libának való dolgokat eszik. Elég lopós. Süteményt lop meg kekszet ma joghurtot nem nagy mennyiséget de ha megtalálja eszegeti. Nem lehet baja tőle? Mi lehet veszélyes rá?

kanga 1 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10833

Köszönöm!:) Ahogy Ben Mester írta januárban került hozzánk. Fazékszökevényként. Mi állat simogatózunk, tanított állatokkal. Lalit mint menekültet egyáltalán nem volt szándékunk szerepeltetni. Ő maga provokálta ki, hogy ő is szerepeljen ,így elkezdtem vele foglalkozni. Megdöbbentett az intelligenciája és a fogékonysága. Nagyon megszerettük..

Előzmény: eloper (10740)
zsoltialeveli Creative Commons License 2014.02.20 0 0 10832
Akkor jól beégettél ,még csodálkoztam hogy milyen hueséget írsz!

Nem ezt szoktam meg tőled XD :)

Sorry,akkor nem kell több 'kannásbort' innom mostanság! :)
Előzmény: Xaxonos (10831)
Xaxonos Creative Commons License 2014.02.20 0 0 10831
hali! Benézted mert kacsatojást irtam) libabol pld az én japijaim alá max 2 férne. Egyetértek veled,tényleg a japik a legjobb kotlók. Annyira okos vagy ösztönös hogy bele áll az itatóba átnedvesiteni a tollas lábát és ugy megy vissza a tojásra.
Előzmény: zsoltialeveli (10830)
zsoltialeveli Creative Commons License 2014.02.20 0 0 10830
Azért csúnya lenne ha egy jampy alá 6-7 libatojgli beficcenne szerintem max 3 ami okés,de a páratartalom még ott sem 100% persze ettől még kikelhet...De am tényleg mindent kikeltenek ...:))Nálam mosr Brahmákat keltenek.Vicces látvány.. :)
Előzmény: Xaxonos (10829)
Xaxonos Creative Commons License 2014.02.20 0 0 10829
szia. Egyszerü, hagyod a japik alatt a tojást,kb a 10ikre rákotlik aztán egyszerüen kicseréled a japitojást kacsatojásra. Kb 6-7 aláfér. A többit elintézi a kotlós magától. Gyakran keltetek japival bármit.
eloper Creative Commons License 2014.02.20 0 0 10828

gácsér az van szerencsére:) Csak a libáimhoz nincs GÚNÁR:(((

ez-Ben Creative Commons License 2014.02.20 0 0 10827

:) Most kell a gácsér... ( A többi alakul magától :) A japik igen jó kotlók- általában !

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!