Gugli a barátod... az összes megjelent lap, igaz nem kézzelfogható, de fellelhető, egy időben én is gyűjtöttem, de egyre több lett a reklám :( és egyre drágább....
Igen arra. Hát valóban nem olcsó, de nem kell belőle sok és csak 1x kell megvenni......ráadásul öcsémnek ha minden igaz 1dobozra való lenne is, nekem már csak egyhez kellene megvenni.
....és hát hála a többieknek a fűtést és a szabályozást olcsón megúszom.
Mivel 30cm magasra csinálnám csak ezért nem kellene belőle sok. Ha jól számoltam kb.2m2 elég lenne.
OSB-ből csinálnék egy 100x70 cm-es tálcát ez lenne az alja.Az oldalfalakat és a tetejét pedig ebből a PC lemezből oldanám meg. Ugyan ezt venni kell, de mivel alapvetően nem túl m2-ről van szó, talán érdemes lenne......magának az inkubátornak a súlya így lényegesen kisebb lenne mintha valamilyen bútorlapokkal dolgoznék.
Túl nagyot nem akarnék csinálni hanem inkább csinálnék még 1ekkorát, mert így akkor tudnám külön helyen tartani a pulykákat és a gyöngyiket. Amiket keltetek azokból jelenleg ezek a leginkább meleg igényesek.
De mi lenne ha bontott ablakokból (vannak kisebb méretűek is) építeném meg magát dobozt? Egészen pontosan arra gondoltam, hogy körben és a teteje lenne ablakból, az alja pedig a már említett szekrényajtó.
Vagy ez eleve halott ötlet?
Akkor nem kellene bele világítás és a bent lévőknek se lenne "koporsó" érzete.....
Igen, régen egész más világ volt...a szarból is tudtak várat építeni..... :)
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy 1gyógyszeres flakonból vagy 1ablaksprickolós dobozkából mit lehet kihozni.....kár, hogy ezek a régi újságok már fellelhetetlenek.
Persze, hogy jó. Minden műanyag doboz jó, amibe belefér a kütyű. Mi annak idején a szappantartót, sőt mindenfajta kiürült gyógyszer, vegyszer, flakont elhasználtunk. Igaz, ma már nevetségesnek tűnik, de tele volt az Ezermester havi lap (2,-Ft). (ma, már csak reklám az egész, több száz forintért) Akkor még a használható ötletet 50-tól 1- 2 száz forintért díjazták. Kreativitást fokozta.
Erről a keltetődről írnál kicsit bővebben? ...és esetleg pár darab kép is jöhetne....
2db 60W-os izzóval megoldható a keltető felfűtése?
Én is nagyon kacérkodom a gondolattal, hogy esetleg építenék majd 1et....van is 1kiszuperált régi Lehel fűtőszekrény ami alanynak jó lehetne és hála nektek lassan képbe kerülök, hogy mit hogyan kell csinálni és ésszerű csinálni.
Azt hiszem a kiforrasztásos megoldást hanyagolom....bár van forrasztópisztolyom, de félek, hogy nem sikerülne, mivel nem nagyon értek az ilyesmihez. Bár nyilván ez lenne a jó megoldás már csak a dobozolás végett is mert ha jól látom a relé magasabb mint mint az állító gombok.
Szia! A nevelőbe az is jó, amit Te találtál, de ezek hiszterézise 1 foknál kisebbre nem állítható be.
Keltetőgépbe emiatt nem alkalmas.Túl nagy lenne miatta a hőingadozás a gépben.
A W1209 hiszterézise csak a tizede, 0,1 oC. Ezt keltetőgépben is használhatod. Itt egy rajzzal illusztrálva ismertettem a W1209 szabályzókban a relé cseréjét szilárdtest relére: link
Sajnos ezekben az elektronikai dolgokban nem igazán vagyok otthon. Ha mondjuk pontos leírás ami lépésenként leírja mit hogyan hova, akkor persze meg tudom csinálni talán.
Végül is, árban ugyanoda jövök ki majdnem mintha a másikat venném, annyi, hogy ez még dobozolni kell, de ha jobb mint amit én találtam akkor ez lesz.
Chick Fan útmutatását keresem.....eddig sikertelenül (legalábbis keresőből).
Igen, ettől tartottam, hogy szigetelni ígyis-úgyis kell. Sajnos másfajta ajtók nincsenek....akkor venni kellene mondjuk OSB táblákat de azok meg szintén szigetelni kell.
Szonda csere mindenképpen kellene, de sajnos nem ilyen egyszerű a feladat megoldása. A magasabb hőfokot elviselni képes szondákat csak µA nagyságrendű, esetleg 1-2 mA árammal szabad terhelni. Kicsi lesz a jel változás mértéke. Emiatt többek között mérőerősítőt kellene beiktatni, de egyéb trükkök is kellenének. Hadd ne részletezzem! Szerintem jobban jársz egy ilyen, vagy hasonló kütyüvel: link A "Type" ablakban a 3. lehetőséget válaszd. Akkor küld egy kütyüt és egy szondát, nem egészen 5 eFt-ért! 400 oC-ig műxik.
Nem tudjátok esetleg, "házi" módosítással van lehetőség a mérési tartomány kiterjesztésére (pl. szonda/érzékelő cserével)? Nekem kb. max. 250 C kellene. Bocs, hogy OFF, köszi
A panel szekrény ajtó lap tudomásom szerint nem légréses, mint a nyílászáró ajtók, tömör, sima pozdorja, tehát érdemes a ládát nikecel lappal burkolni.
Nekem nem a 3 m-es láda van fűtve, hanem csak az 1 méteres. A 150 W-os infra pillanatok alatt felfűti 36-37 °C-ra, 1 °-os érzékenységgel a csibéknek tapasztalatom szerint megfelel. Megfigyelésem szerint 1 óra alatt 2x-3x kapcsol be pár percre, szerintem naponta nem eszik meg 1 kW-ot, na persze függ a külső hőmérsékletre. Nyáron (keltetési fő időszak) viszont ugye általában 20-25 °C lazán van.
A nagy ládába nem tettem semmiféle ventilátort, a csibék úgy is repkednek, keverik a levegőt rendesen. Egyébként csirkék esetén nem is kellene, mert a pc venti hamar megadja magát, a rárakodott por haza vágja.
Amire gondoltam: Van a raktárban régi panelházakban használt beépített szekrény ajtók. Abból csinálnám meg magát a ládát. Akkor a Te elvedet követve simán összecsavaroznám a ládát, esetleg a széleket kis ragasztóval megfejelném a jobb tömítés érdekében.
A tetejébe raknék az említett plexi lapocskákat amik át vannak furkálva, ezen keresztül menne a légcsere. Esetleg a doboz 1ik oldalának felső harmadába (nem a csibékkel 1magasságba hanem a fejük fölé inkább) raknék 1vagy2 sima kicsike pc ventit (az nem csinál huzatot) ami még inkább rásegítene a légcserére.
Mit gondolsz?
Fűtésnek még nem döntöttem el, hogy melyik legyen......hajlok a fűtőfilm felé, de lehet, hogy mégis csak infra lámpa lesz belőle.
Nálad 1db 150W-os fűti az egész 3méteres dobozt? Mennyit megy? Ezt csak azért kérdezem, hogy mennyivel dobja meg a villanyszámlát.