Egyébként vajon az adventista-pisták nem hallottak még arról hogy a magára hagyott must magától megerjed az élesztőgomba erjesztő hatása miatt, annak következnényeképpen?
Definiálom az újbort, de nem "új bort" saját szavaimmal, igazi troll.
Az újbor az a termék, mely a szőlőlé erjedése során előszőr keletkezik.
(Többnyire pár hetes, legfeljebb néhány hónapos rövid erjedés alatt)
Még sok szénsavat tartalmaz, de valamennyi cukor is marad benne.
Ebből a hosszabb tartó érés során további alkohol keletkezhet, és ennek során a bor veszít a szénsavasságából és fokozatosan óborrá lesz. Ez értékesebb, nemesebb.
Látom magam előtt, amint Lukács, a Timótheumbéliek, Titusz, Márk és a többi keresztény azzal foglalatoskodik, hogyan erjesztgethetné a mustot részegítővé - de minek is tették volna...?
Mustot biztosan nem tettek semmilyen tömlőbe..mert az elsődleges erjedést nem bírta volna ki. Újbort raktak rugalmasabb új tömlőbe, hogy az kibírja az utóerjedés miatt keletkező nyomást. A régi tömlők erre nem jók, mert azok már megkeményedtek és elvesztették a rugalmasságukat.
Ez borászati szakmai kérdés
Az utóerjedés fázisában viszont mán nem nevezték új bornak. Az elsődleges erjedést meg nem bírgya az új tömlő sem, te mondád. Ám új bort tesznek új tömlőbe. Akkor mi az oinos neos:
JK nem mondta az óborra vagy újborra, hogy jók vagy rosszak, hanem a tanításához választott analógiát a tanítványok számára
És olyan hülye volt, hogy a jóhoz (szeréntetek ó bor) hasonlította a farizeusok kárhozatos, romlott, elmét homályosító, pusztító tanítását, míg a rosszhoz (szeréntetek új bor) a saját frissítő, éltet adó tanítását...?
a forralás sem rossz módszer, de szerintem nem stabil... szóval elég ha egy trehány gomba kibírja, vagy a levegőből még a lezárás után belekerül és erjed a must
Ilyen, bizony, előfordulhatott. Ilyenkor szakadott az új tömlő --> Jób 32:19...
Amúgy a tartósítását a mustnak úgy oldják meg, hogy 70 fokra felmelegítik, vagyis pasztörizálják a szőlőlét és levegőmentessen / akár műanyag / palazkokba zárják, így akár megfelelő hőmérséklet mellett 1 évig is elárolhatják minden erjedés nélkül!
Minden ember a rossz bort tartogatja későbbre, de te milyen új szokást vezetsz be hogy ezzel frissen préselt löttyel akarsz itatni minket ?
Igen, ki ó bort - mi Salámon szerént csúfoló, mint te - kóstolt, annak "lötty" az éltet adó, egészséges, üdítő, frissítő erjedetlen szőlőlé: nem kévánja, mert azt mondja - jobb az ó...
Igen. És olyan hülye volt, hogy az "allegóriájában" a jóhoz (szerénted ó bor) hasonlítja a farizeusok kárhozatos, romlott, bódító, elmét homályosító, romboló, pisztító tanításait, és a sz@rhoz (szerénted új bor) hasonlítja a saját idvet hozó, frissítő, éltető, üdítő tanítását. Logikus, troll...
Ha erjesztgetni akarták volna tömlőben, nem ragaszkodtak volna újhoz: ott az ó tömlő és ellátják kotyogós dugóval. De: senki nem tölt új bort ó tömlőbe - mondá Jézus. Érted? Senki. Ez volt a gyakorlat. Ezt senki nem tudja kimagyarázni. Még te sem, troll...