Keresés

Részletes keresés

varadit Creative Commons License 2007.06.10 0 0 450

 

 Sajnos még nem, de fel van írva a meglátogatandó helyek listájára.

  Július közepén többet tudok róla mondani, akkor járok Veszprém megyében.

 Már nagyon várom...

Előzmény: Jordi Culé (449)
Jordi Culé Creative Commons License 2007.06.10 0 0 449
Voltal itt? Meseljen mar valaki, pliz, nekem is nagyon felkeltette az erdeklodesem.
Előzmény: varadit (448)
varadit Creative Commons License 2007.06.10 0 0 448

 

  8351, Sümegprága, Rákóczi út 41

Előzmény: etna (447)
etna Creative Commons License 2007.06.10 0 0 447

Most fedeztem fel a topicot, az elején kezdtem olvasni, le fogom dolgozni a hátrányt hamar :). Nincs arra türelmem, hogy célirányosan végignézzem a további hozzászólásokat, hogy mi info van még erről a sümegprágai vendéglőről.

Cím, honlap?

Egyébként Molnár B. Tamásra csak most figyeltem fel úgy egy hónapja, azóta egy sor cikkét elolvastam, nagyon jónak tartom őket. Közben a szerzővel is összefutottunk tegnap a 7x7en, kiderült, hogy ismerjük egymást, ha régről és távolról is - nekem még zenészként élt a fejemben, főztjéből eddig nem ettem, csak a hírét hallottam közös ismerősöktől.

Vissza a lényegre: ez a sümegi étterem nagyon érdekel.

Amiket MBT dícsér az eddig bejött. (Kis tücsök, Csalogány 26)

 

 

Előzmény: tapasfalat (85)
varadit Creative Commons License 2007.06.10 0 0 446

 

 Igen-igen, a bajor példánál én is nagyon helyeseltem. Tetszik!

 De Magda Sándor egyből le is hűtötte a lelkesedésemet: "De a magyar vállalkozók nem akarnak összefogni, inkább tudomásul veszik, hogy jön a kívülálló, és mindent fölvásárol."  " Azt sem tudtam elérni... hogy ne egymás ellen dolgozzanak a tulajdonosok."

 Szomorú!

Előzmény: Zitka (445)
Zitka Creative Commons License 2007.06.10 0 0 445

Nekem a Veres Nándor által említett bajorországi példa is nagyon szimpatikus. A kistérségi társulás, 8-10 falu, az egyikben termelnek, a másikban feldolgozzák az almát, és amíg van helyi termelésű almalé, a környékbeliek nem is vesznek mást, pedig drágább, mint a "multis".

 

Az ilyen mentalitástól viszont mi még fényévekre vagyunk...  Ha valami két forinttal olcsóbb a teszkóban, viszik a népek, mint a cukrot - holott gőzük sincs arról, hogy mit esznek. :-((((  Épp a hétvégi bevásárlásnál csalódtam egy nagyot az Auchanban. Eddig mindig dunántúli baromfis cégek magyar friss húsát árulták. Most láttam, hogy fura a csomagolás. Megnéztem közelebbről, cseh termék. Vissza is tettem. :-(  Nem azért mert verem a mellem, hogy én aztán csakis magyar árut vásárolok. Szoktam mindenfélét venni. De mi a fenének 6-800 km-ről ideszállított húst venni, mikor lenne hazai is?

Előzmény: varadit (444)
varadit Creative Commons License 2007.06.10 0 0 444

 

 A kerekasztal-beszélgetést elolvasva az az érzésem van, hogy mindenki nagyon okos, nagyon ért mindenhez, pontosan tudja, hogy mit kellene csinálni, de a kisujjukat nem mozdítják azért, hogy történjen is valami.

 Biztos igaz is, amit Raskó állít, hogy Amerikához képest a magyar gazdák egy része biosertést nevel, de attól az még szerintem nem az. Csak jobb esetben mi tényleg nem nyomjuk tele az állatokat hormonokkal, vegyszerekkel, teljesítményfokozókkal. De biztos vagyok benne, hogy sok gazda igen.

 Nemrégen volt egy film a Spektrumon, Jamie Oliver egyik közeli barátjának küzdelméről szólt ( Jimmynek malaca van), aki vett vidéken egy tanyát, hogy ő különleges fajtájú disznókat neveljen, és ebből tartsa fenn magát. Ott a disznók kint szaladgálhattak az erdőben, nem voltak 10 nm-re bezárva, jó minőségű táplálékhoz juthattak, különleges elbánásban és figyelemben volt részük.

 Persze a kiváló minőségért sok fontot kellett (volna) fizetni, de az angolok sem szeretnek sok pénzt költeni az étkezésükre, így küzdelmesen indult a business. Kóstolókat, termékbemutatókat kellett tartani, hogy mennyivel másabb is a Jimmy malaca, s az abból készült kolbász, sonka, hús, mint a "hagyományos" malac esetében.

 Végülis sok küzdelem, munka és többtízezer font befektetés után megnyitotta az üzletét a srác, de nem tudom mennyire lett volna sikeres, ha nem a jóbarát sztárszakács Jamie Oliver arcával, közreműködésével, hathatós segítségével indul el a dolog. S nem tudom, hogy mi lett a sorsa az üzletnek azóta...

 Szóval külföldön sem könnyű a minőségi árukkal boldogulni, mégha van is propaganda.

 S azt mondja Raskó, hogy itt van a kiváló magyar élelmiszer, de ezt nem tudja a külföldi vevő, mert nem reklámozzuk.

 Szerintem meg így is sok szuper termékünk hagyja el az országot, lásd libamáj, nyúl, tokaji bor, piros paprika, mangalica, hogy csak a legismertebbeket említsem.

 S cserébe hozzánk ömlik be a szemét áru. Szabó Gellértnek volt is egy idevágó mondata, amire Raskó nem reagált semmit: " Raskó úr nálam talán jobban tudja, miért kell például eltűrni, hogy az uniós termékek domináljanak a magyar piacon, amikor mi sokkal jobbat is elő tudunk állítani...".

 De hát hogy is merne erre válaszolni az az ember, aki az angol érdekeltségű Royal Tokaji Borkészítő Kft. ügyvezetője.

 Pedig érdekes lenne megtudni, hogy miért vagyunk ennyire birkák.

Lényeg az, hogy egy újabb cikk, amiben a sok okos ember anekdotázott a múltról, tudja mi volt, mi lenne a jó a vidéki parasztságnak és falvaknak, de a döntéshozókig úgysem jut el a hangjuk, vagy ha el is jut, a magasabb érdekek megakadályozzák, hogy bármi is történjen ebben a "böszme" országban.

 Ahogy Kajner Péter mondta: "A vidékfejlesztési támogatások elosztása során az elmúlt években az egyébként is tőkeerős rétegekhez jutott a pénz, míg a vidék valódi fejlődését szolgáló célprogramokra, a kis-és közepes gazdálkodók megerősítésére alig valami."

 Amíg ez így marad, hiába akarunk jó minőségű sertést, marhát, csirkét enni, hiú ábránd.  

 Sok-sok Jimmyre lenne szükségünk. Első lépésben.

 

Előzmény: Zitka (441)
dr El van Leowe Creative Commons License 2007.06.10 0 0 443
Tartok tőle, az aláírók között van egy-két "túszejtő" is...
varadit Creative Commons License 2007.06.10 0 0 442

 

 Azt az írást délutánra terveztem, mivel két kolumnás. :-)

De elolvasom.

 

Előzmény: Zitka (441)
Zitka Creative Commons License 2007.06.10 0 0 441

Picit meglepődtem, amikor S. Juditot (tv2) felfedeztem az aláírók között

 

Ma reggel ezzel akartam nyitni. :-)

 

Arra kíváncsi lennék, hogy az aláírók "meg lettek szólítva", azaz egy meghatározott körben terjedt csak ez a charta, vagy összesen ennyien érezték azt, hogy e mellé fel tudnak sorakozni?

 

Félig OFF: ugyanebben a mellékletben elolvastátok a "Határérték" c. cikket? Én egy kicsit fennakadtam, amikor R.Gy. azt bizonygatja, hogy az itthoni sertéshús az átlagos eu-színvonalhoz képest bio, meg hogy mennyire jobb a mi minőségellenőrzési rendszerünk, mint a franciáké, és hogy mennyire nem használjuk ki ezeket a jó dolgokat, bla-bla-bla. Rögtön eszembe jutott a nem sokkal ezelőtt itt tárgyalt marhahús téma...  Szóval kicsit fura, hogy ezek szerint a mg-ban érdekeltek még mindig azt hiszik, hogy....??????????

ON

Előzmény: varadit (440)
varadit Creative Commons License 2007.06.10 0 0 440

 

 Köszönöm a választ. Nahát, észre sem vettem, hogy lezáratlan az írás, bár ma reggel még egyszer átolvasva, valóban a baszkföldi főzőkörök után olyan gyorsan vége lesz és hirtelen "Alulírottak arra kérjük a magyar polgárokat..." kezdetű rész jön. Jól sejtem, hogy a kettő között van a lemaradt rész?

 

 Azért az hihetetlen, hogy az Internet és a szabad információáramlás korában egy szűk réteg el tudja azt érni, hogy bizonyos ismeretek ne jussanak el az érdeklődőkhöz. Illetve egyes emberekhez biztosan eljutnak, de hogy ez nem tud széles nyilvánosságra kerülni egy olyan országban, ahol nem diktatúra van, az több mint döbbenetes.

 

 No igen, tényleg tragikomikus, hogy a Benke "Vegetahuszár Pudingporos" Laci bácsikat tüntetik ki, miközben az igazi tehetségek az étteremjáró emberek számára is homályban vagy félhomályban maradnak. Picit meglepődtem, amikor S. Juditot (tv2) felfedeztem az aláírók között, de már akkor inkább ő, mint Laci bácsi. :-)

  Azért igazi húzónevek és pénzemberek is vannak a támogatók között, kár lenne, ha az ő segítségükkel, támogatásukkal nem sikerülne megvalósítani a független gasztronómiai intézetet. Bár ha még Madrid közelében is csak most nyílik ilyen, akkor nálunk vajh' mikor válhat ez valósággá? Bele sem merek gondolni...

 Azért én szeretnék optimista lenni, s bízom abban, ha kettőtökön kívül az összes aláíró komolyan gondolja, s teljes mellszélességgel az ügy mellé áll, akkor "állami, önkormányzati, egyházi, magánalapítványi és uniós támogatással" ez magvalósulhat, s akkor az én nyár végén születő fiam már egy jobb minőségű, profibb étkezési kulturájú országban kezdhetné meg az általános iskolát.

 Hajrá Dóra, hajrá Tamás! Hajrá igényes gasztronómia!

Előzmény: mbtbd (439)
varadit Creative Commons License 2007.06.09 0 0 438

 

 Kedves Dóra és/vagy Tamás!

 

 Én is mélységesen egyetértek a mai charta gondolataival és célkitűzésével, ha alkalmam lett volna, aláírtam volna. Bár kakukktojás lettem volna a sok nagynevű szakács, cukrász és borász között.

 Egy mondatnál megálltam az olvasásban és nem tudtam megfejteni, mire gondoltok, légy szíves segítsetek:

 

 A szakácsképzésről szóló részben: "Egy befolyásos réteg évtizedekkel ezelőtt túszul ejtette és ma is fogságban tartja a szakmát, gyakorlatilag betiltotta a huszadik századról szóló szakmai információkat..."

 

 Hogy kell ezt érteni?

 

 És még egy kérdés. Az aláírók között található V. Frigyes ételtervező szakács. Valaki mondja el, mit is csinál pontosan, akinek ez van a névjegyén.

 

 

 Ja, és köszönöm, hogy segítettetek kiválasztani egy  jövő évi üdülőhelyünket. Azt hiszem, San Sebastian lesz az a hely. :-))

Előzmény: samir naja (437)
samir naja Creative Commons License 2007.06.09 0 0 437
F O R R A D A L O M ! ! !

Kulináris Charta a mai Nemzetben !


Éljen, végre !


:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: ipecacuanha (436)
ipecacuanha Creative Commons License 2007.06.08 0 0 436
Abszolót off:

Ma volt nálunk a nagy alapléfőzés, reggel a piacon mindent be tudtam szerezni (végre!!!), sőt még egy kis cseresznyét is.

A kacsa-központú lébe került két fej nagy, friss fokhagyma is - ezeket most szedtem ki az elkészült levesből. Puhára főttek, átpasszíroztam őket egy szitán ---

Egy kis szikkadt kenyérrel meg lehet bele halni.... :P
GPF Creative Commons License 2007.06.03 0 0 435

Nagyon jó, hogy ezeket is betetted. Többször merült már fel bennem, hogy nemcsak a nemzetközi ételekről kellene szólnia a magyar gasztronómiának.

 

Szép cél lehetne valakinek Jókai listáját végigenni. Én szívesen megpróbálkoznék vele.

Előzmény: Zitka (432)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2007.06.03 0 0 434

Sőt, a 2004. november 20-ai sincs benne a normál MNO-archívumban, de íme a link:

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=252080&rvt=22&rvt2=57&pos=30

Előzmény: goristi (433)
goristi Creative Commons License 2007.06.03 0 0 433

Igazad van

Kezes buborékok (2004. december 4.)

A gyűjteményemben megvolt, de kimaradt a felsorolásból.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (430)
Zitka Creative Commons License 2007.06.03 0 0 432

Előre is elnézést kérek a topikgazdától meg a topik névadóitól, egy kicsit OFFolni fogok, de bízom benne, hogy nem veszitek túlságosan zokon. :-)

 

A MN hétvégi mellékletekben fut egy másik sorozat is, Fehér Béla tollából - a magyar konyháról. Szerintem biztosan élvezettel fogjátok olvasni ezeket a cikkeket is. Bocsánat, lusta vagyok egyenként linkelni, de remélem nálatok is lehet kattintani a bemásolt webcímekre:

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=389801&rvt=22&rvt2=57&norel=1&pass=3
Népünk kedvencei
Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=391764&rvt=22&rvt2=57
Disznótetem-vagdalvány
Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája (2.)

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=394034&rvt=22&rvt2=57
Tíz szivar a tét
Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája (3.)

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=396386&rvt=22&rvt2=57
Suskó és vakaró
Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája (4.)

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=401069&rvt=22&rvt2=57
Győz a vasláb

Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája(5.)

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=405402&rvt=22&rvt2=57
Változatok puliszkára
Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája (6.)

 

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=409711&rvt=22&rvt2=57
Nagyszabadság
Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája (7.)

GPF Creative Commons License 2007.06.03 0 0 431

Köszönöm:)

 

Izgatott a címe, nem is csalódtam benne.

Előzmény: goristi (429)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2007.06.03 0 0 430
Nem szeretnék telhetetlennek látszani, de 2004. november 6. és december 24. között nem írtak semmit a sorozatban? Nekem ott még mindig van egy lyuk a gyűjteményben...
Előzmény: goristi (429)
goristi Creative Commons License 2007.06.03 0 0 429

Milyen igazad van!!

Hallatlan! Milyen alakok vannak:-) Ezt a slendrián munkát!

Ime:

A kipukkadt mítosz (2003. november 22.)

 

Előzmény: GPF (427)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2007.06.03 0 0 428
Előzmény: GPF (427)
GPF Creative Commons License 2007.06.03 0 0 427

És a Kipukkadt mítosz?

 

Kösz!

Előzmény: goristi (426)
goristi Creative Commons License 2007.06.03 0 0 426
trofimov Creative Commons License 2007.06.02 0 0 425

Goristi!

 

köszönjük, hogy belinkelted ezeket a cikkeket...., most hétvégén nincs cikkük, de megvan az olavasnivaló :-)

 

 

 

Előzmény: goristi (423)
Zitka Creative Commons License 2007.06.02 0 0 424
Köszi :-), ez tényleg fel sem tűnt. Igaz, mostanában épp csak arra van időm, hogy az aktuálisat elolvassam.
Előzmény: goristi (423)
goristi Creative Commons License 2007.06.02 0 0 423

Kedves Zitka és Bob!

Sajnos a MNO archivum nem jelenteti meg az összes cikket.

Ime a hiányzók:

 

  • A kipukkadt mítosz (2003. november 22.)

  • Etruszk tészta (2004. március 6.)

  • Apátok bora (2004. március 20.)

  • Miért éppen a franciák? (3.) (2004. július 17.)

  • Miért éppen a franciák? (4.) (2004. augusztus 7.)

  • Miért éppen a franciák? (5.) (2004. szeptember 11.)

  • Halál Nápolyban (2004. szeptember 25.)

  • Bajor örömök (2004. október 9.)

  • Vandálok fénye (2004. november 6.)

Én véletlenül jöttem rá. Ezeket úgy találátok meg, hogy a szombati mellékletek között kutakodtok. Érdemes ezeket is elolvasni. Jó időtöltést!

 

 

BOB Creative Commons License 2007.05.30 0 0 422
Zitka Creative Commons License 2007.05.28 0 0 421

ahogy előttem is írták, kéthetente - kivéve a nyári hónapokat.

Az olasz topikon egyszer kigyűjtöttem a cikkek címeit, mindjárt keresem....

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029155&go=55591172

 

De ha ide kattintasz:

archívum

 

És a "Mely szerző írásaiban" alatt legördíted a Molnár B. Tamás nevéig, akkor kilistázza 2003. márciusig visszamenőleg az összes cikket.

Előzmény: ZsuR (418)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2007.05.28 0 0 420
Zitka, igazad van, a három hét valóban túlzás. Bár tapasztaltam már hullámzást a felkerülési időt tekintve.
Előzmény: Zitka (417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!