Nekik még nincs topik nyitva, pedig szerintem ezerszer nagyobb a tudásuk mint a hazai gasztronómia önjelölt világ- és olimpiai bajnokainak, sztárséfjeinek stb. Beszéljük meg, ki mit gondol a cikkeikről, írásaikról, stb.
Most fedeztem fel a topicot, az elején kezdtem olvasni, le fogom dolgozni a hátrányt hamar :). Nincs arra türelmem, hogy célirányosan végignézzem a további hozzászólásokat, hogy mi info van még erről a sümegprágai vendéglőről.
Cím, honlap?
Egyébként Molnár B. Tamásra csak most figyeltem fel úgy egy hónapja, azóta egy sor cikkét elolvastam, nagyon jónak tartom őket. Közben a szerzővel is összefutottunk tegnap a 7x7en, kiderült, hogy ismerjük egymást, ha régről és távolról is - nekem még zenészként élt a fejemben, főztjéből eddig nem ettem, csak a hírét hallottam közös ismerősöktől.
Vissza a lényegre: ez a sümegi étterem nagyon érdekel.
Amiket MBT dícsér az eddig bejött. (Kis tücsök, Csalogány 26)
Igen-igen, a bajor példánál én is nagyon helyeseltem. Tetszik!
De Magda Sándor egyből le is hűtötte a lelkesedésemet: "De a magyar vállalkozók nem akarnak összefogni, inkább tudomásul veszik, hogy jön a kívülálló, és mindent fölvásárol." " Azt sem tudtam elérni... hogy ne egymás ellen dolgozzanak a tulajdonosok."
Nekem a Veres Nándor által említett bajorországi példa is nagyon szimpatikus. A kistérségi társulás, 8-10 falu, az egyikben termelnek, a másikban feldolgozzák az almát, és amíg van helyi termelésű almalé, a környékbeliek nem is vesznek mást, pedig drágább, mint a "multis".
Az ilyen mentalitástól viszont mi még fényévekre vagyunk... Ha valami két forinttal olcsóbb a teszkóban, viszik a népek, mint a cukrot - holott gőzük sincs arról, hogy mit esznek. :-(((( Épp a hétvégi bevásárlásnál csalódtam egy nagyot az Auchanban. Eddig mindig dunántúli baromfis cégek magyar friss húsát árulták. Most láttam, hogy fura a csomagolás. Megnéztem közelebbről, cseh termék. Vissza is tettem. :-( Nem azért mert verem a mellem, hogy én aztán csakis magyar árut vásárolok. Szoktam mindenfélét venni. De mi a fenének 6-800 km-ről ideszállított húst venni, mikor lenne hazai is?
A kerekasztal-beszélgetést elolvasva az az érzésem van, hogy mindenki nagyon okos, nagyon ért mindenhez, pontosan tudja, hogy mit kellene csinálni, de a kisujjukat nem mozdítják azért, hogy történjen is valami.
Biztos igaz is, amit Raskó állít, hogy Amerikához képest a magyar gazdák egy része biosertést nevel, de attól az még szerintem nem az. Csak jobb esetben mi tényleg nem nyomjuk tele az állatokat hormonokkal, vegyszerekkel, teljesítményfokozókkal. De biztos vagyok benne, hogy sok gazda igen.
Nemrégen volt egy film a Spektrumon, Jamie Oliver egyik közeli barátjának küzdelméről szólt ( Jimmynek malaca van), aki vett vidéken egy tanyát, hogy ő különleges fajtájú disznókat neveljen, és ebből tartsa fenn magát. Ott a disznók kint szaladgálhattak az erdőben, nem voltak 10 nm-re bezárva, jó minőségű táplálékhoz juthattak, különleges elbánásban és figyelemben volt részük.
Persze a kiváló minőségért sok fontot kellett (volna) fizetni, de az angolok sem szeretnek sok pénzt költeni az étkezésükre, így küzdelmesen indult a business. Kóstolókat, termékbemutatókat kellett tartani, hogy mennyivel másabb is a Jimmy malaca, s az abból készült kolbász, sonka, hús, mint a "hagyományos" malac esetében.
Végülis sok küzdelem, munka és többtízezer font befektetés után megnyitotta az üzletét a srác, de nem tudom mennyire lett volna sikeres, ha nem a jóbarát sztárszakács Jamie Oliver arcával, közreműködésével, hathatós segítségével indul el a dolog. S nem tudom, hogy mi lett a sorsa az üzletnek azóta...
Szóval külföldön sem könnyű a minőségi árukkal boldogulni, mégha van is propaganda.
S azt mondja Raskó, hogy itt van a kiváló magyar élelmiszer, de ezt nem tudja a külföldi vevő, mert nem reklámozzuk.
Szerintem meg így is sok szuper termékünk hagyja el az országot, lásd libamáj, nyúl, tokaji bor, piros paprika, mangalica, hogy csak a legismertebbeket említsem.
S cserébe hozzánk ömlik be a szemét áru. Szabó Gellértnek volt is egy idevágó mondata, amire Raskó nem reagált semmit: " Raskó úr nálam talán jobban tudja, miért kell például eltűrni, hogy az uniós termékek domináljanak a magyar piacon, amikor mi sokkal jobbat is elő tudunk állítani...".
De hát hogy is merne erre válaszolni az az ember, aki az angol érdekeltségű Royal Tokaji Borkészítő Kft. ügyvezetője.
Pedig érdekes lenne megtudni, hogy miért vagyunk ennyire birkák.
Lényeg az, hogy egy újabb cikk, amiben a sok okos ember anekdotázott a múltról, tudja mi volt, mi lenne a jó a vidéki parasztságnak és falvaknak, de a döntéshozókig úgysem jut el a hangjuk, vagy ha el is jut, a magasabb érdekek megakadályozzák, hogy bármi is történjen ebben a "böszme" országban.
Ahogy Kajner Péter mondta: "A vidékfejlesztési támogatások elosztása során az elmúlt években az egyébként is tőkeerős rétegekhez jutott a pénz, míg a vidék valódi fejlődését szolgáló célprogramokra, a kis-és közepes gazdálkodók megerősítésére alig valami."
Amíg ez így marad, hiába akarunk jó minőségű sertést, marhát, csirkét enni, hiú ábránd.
Picit meglepődtem, amikor S. Juditot (tv2) felfedeztem az aláírók között
Ma reggel ezzel akartam nyitni. :-)
Arra kíváncsi lennék, hogy az aláírók "meg lettek szólítva", azaz egy meghatározott körben terjedt csak ez a charta, vagy összesen ennyien érezték azt, hogy e mellé fel tudnak sorakozni?
Félig OFF: ugyanebben a mellékletben elolvastátok a "Határérték" c. cikket? Én egy kicsit fennakadtam, amikor R.Gy. azt bizonygatja, hogy az itthoni sertéshús az átlagos eu-színvonalhoz képest bio, meg hogy mennyire jobb a mi minőségellenőrzési rendszerünk, mint a franciáké, és hogy mennyire nem használjuk ki ezeket a jó dolgokat, bla-bla-bla. Rögtön eszembe jutott a nem sokkal ezelőtt itt tárgyalt marhahús téma... Szóval kicsit fura, hogy ezek szerint a mg-ban érdekeltek még mindig azt hiszik, hogy....??????????
Köszönöm a választ. Nahát, észre sem vettem, hogy lezáratlan az írás, bár ma reggel még egyszer átolvasva, valóban a baszkföldi főzőkörök után olyan gyorsan vége lesz és hirtelen "Alulírottak arra kérjük a magyar polgárokat..." kezdetű rész jön. Jól sejtem, hogy a kettő között van a lemaradt rész?
Azért az hihetetlen, hogy az Internet és a szabad információáramlás korában egy szűk réteg el tudja azt érni, hogy bizonyos ismeretek ne jussanak el az érdeklődőkhöz. Illetve egyes emberekhez biztosan eljutnak, de hogy ez nem tud széles nyilvánosságra kerülni egy olyan országban, ahol nem diktatúra van, az több mint döbbenetes.
No igen, tényleg tragikomikus, hogy a Benke "Vegetahuszár Pudingporos" Laci bácsikat tüntetik ki, miközben az igazi tehetségek az étteremjáró emberek számára is homályban vagy félhomályban maradnak. Picit meglepődtem, amikor S. Juditot (tv2) felfedeztem az aláírók között, de már akkor inkább ő, mint Laci bácsi. :-)
Azért igazi húzónevek és pénzemberek is vannak a támogatók között, kár lenne, ha az ő segítségükkel, támogatásukkal nem sikerülne megvalósítani a független gasztronómiai intézetet. Bár ha még Madrid közelében is csak most nyílik ilyen, akkor nálunk vajh' mikor válhat ez valósággá? Bele sem merek gondolni...
Azért én szeretnék optimista lenni, s bízom abban, ha kettőtökön kívül az összes aláíró komolyan gondolja, s teljes mellszélességgel az ügy mellé áll, akkor "állami, önkormányzati, egyházi, magánalapítványi és uniós támogatással" ez magvalósulhat, s akkor az én nyár végén születő fiam már egy jobb minőségű, profibb étkezési kulturájú országban kezdhetné meg az általános iskolát.
Én is mélységesen egyetértek a mai charta gondolataival és célkitűzésével, ha alkalmam lett volna, aláírtam volna. Bár kakukktojás lettem volna a sok nagynevű szakács, cukrász és borász között.
Egy mondatnál megálltam az olvasásban és nem tudtam megfejteni, mire gondoltok, légy szíves segítsetek:
A szakácsképzésről szóló részben: "Egy befolyásos réteg évtizedekkel ezelőtt túszul ejtette és ma is fogságban tartja a szakmát, gyakorlatilag betiltotta a huszadik századról szóló szakmai információkat..."
Hogy kell ezt érteni?
És még egy kérdés. Az aláírók között található V. Frigyes ételtervező szakács. Valaki mondja el, mit is csinál pontosan, akinek ez van a névjegyén.
Ja, és köszönöm, hogy segítettetek kiválasztani egy jövő évi üdülőhelyünket. Azt hiszem, San Sebastian lesz az a hely. :-))
Ma volt nálunk a nagy alapléfőzés, reggel a piacon mindent be tudtam szerezni (végre!!!), sőt még egy kis cseresznyét is.
A kacsa-központú lébe került két fej nagy, friss fokhagyma is - ezeket most szedtem ki az elkészült levesből. Puhára főttek, átpasszíroztam őket egy szitán ---
Egy kis szikkadt kenyérrel meg lehet bele halni.... :P
Előre is elnézést kérek a topikgazdától meg a topik névadóitól, egy kicsit OFFolni fogok, de bízom benne, hogy nem veszitek túlságosan zokon. :-)
A MN hétvégi mellékletekben fut egy másik sorozat is, Fehér Béla tollából - a magyar konyháról. Szerintem biztosan élvezettel fogjátok olvasni ezeket a cikkeket is. Bocsánat, lusta vagyok egyenként linkelni, de remélem nálatok is lehet kattintani a bemásolt webcímekre:
Nem szeretnék telhetetlennek látszani, de 2004. november 6. és december 24. között nem írtak semmit a sorozatban? Nekem ott még mindig van egy lyuk a gyűjteményben...