Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Feltétlenül nézzétek meg a Szoba kilátással c. filmet, biztos, hogy tetszeni fog.
A történet Firenzében indul... :)
(Eddig is kedvencem volt, de már elég rég láttam. Ma kezembe került a videókazetta és örömmel fedeztem fel - amit korábban észre sem vettem - a film firenzei vonatkozásait.)
Ez a múzeumtéma nem annyira látványos, mint az eddigiek:-(
Mint sokszor említettük a Dómtéren lévő épületek számtalan műalkotásának eredeti példányait láthatjuk itt, meg persze sok olyat, amit máshol nem láthatunk. A legértékesebb alkotás itt Michelangelo négyalakos Pietája, amit úgy mondják, hogy a saját sírjára készített. A háttérben lévő Nikodemus arcvonásai állítólag Michelangelo fáradt arcát formázzák. A mű, mint Michelangelo kései munkáinak többsége befejezetlen maradt, sőt, egyszer megrepedt a kő és a mester, aki elégedetlen volt a munkájával komoly károkat okozott a szoborban. Szerencsére egy tanítványa (Tiberio Calcagni) összeszedte a darabokat és összeragasztotta, sőt, annyira buzgó volt, hogy Mária Magdolna hiányzó alakját is megformázta, ami, úgy mondják, a szakavatott szemeknek eléggé látszik.
Később valahogy elkeveredett a szobor és csak 1842-ben találták meg egy lomtárban.. Ezután a Dómban volt 1981-is, számos útikönyv máig úgy írja, hogy ott van, de nem, 81 óta itt őrzik, ebben a múzeumban.
Akkor ha már kifogytunk a témából nekikezdhetünk a következő állomásnak, ahová sajnos nem sokan szoktak eljutni. Én sem voltam, pedig bizonyára érdekes. Azért a 6 € belépődíj elég húzós amikor olyan nagyon sok a látnivaló és a legtöbbje pénzbe kerül. Kiszámoltam, hogy ha csak a legfrekventáltabb helyekre megyünk be akkor is 120 € körük vannak csak a belépődíjak, sajnos ezért többnyire szelektálnunk kell.
Na de elég a negatív reklámból, nézzük akkor mit is láthatunk az Opera del Duomóban, vagyis a Dóm múzeumában. Volt e ott valaki személyesen, vagy a netre kell hagyatkoznunk?
Nem túldíszített, csak csupasz és ez a csupaszság, a gondolom vörös téglafal mégkevésbé illene a többi épülethez, mint ez a mostani.
Eddig nem tetszett, de én személy szerint most megbarátkoztam vele. Nem is annyira az zavar, hogy nem tetszik, mint inkább a mérhetetlen és felesleges pazarlás.
Ha már ismét szóba került a keresztelőkápolna, mutatok én is néhány saját, beltéri fotót. Mi kb. 25-30 percet várakoztunk a bejutásra. Szerintem is érdemes úgy tervezni az utat, hogy jusson idő ide is bemenni.
Ja, és itt keresztelték meg többek között Dante-t is. :)
Annak idején nem említettük, hogy a Battisteróba 3 € (bár én valami 2.70-re emlékszem) a beléptidíj, de ezen nem érdemes spórólni, mert tényleg nagy élmény, de csak 12-19 óráig van nyitva (2005-ös adatok).